Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 december 2005.

Bijschriftvrijdag, 23 december 2005

Die het licht is in de nacht

Je kunt natuurlijk over al dat licht met Kerst je schouders ophalen en zeggen dat het allemaal show is, feestverlichting, valse romantiek.

Cultuurvrijdag, 23 december 2005

Sinatra’s verrassen met nieuw gezicht en geluid

Als ik eerlijk ben, moet ik bekennen dat ik wel een beetje met bezwaard gemoed naar het jubileumconcert van Hothouse Redbad ging. Deze dertigjarige stichting viert haar verjaardag op oudjaar en had voor die gelegenheid de Young Sinatra’s teruggehaald. Is dat wel de bedoeling: opnieuw het sfeertje van Frank Sinatra en de Count Basie Band uit 1965, live At The Sands in Las Vegas? Maar gelukkig: de Young Sinatra’s kwamen met een nieuwe zanger en het oude repertoire was in de ijskast gezet.

Cultuurvrijdag, 23 december 2005

Jorwert komt in 2006 met ‘The Full Monty’

Jorwert – Iepenloftspul Jorwert brengt volgend jaar een stuk gebaseerd op de film en musical The Full Monty op de planken. Dat heeft bestuursvoorzitter Jan van der Weij van Stichting Iepenloftspul Jorwert gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 23 december 2005

Ivo Niehe mikt op herkenning

Wat op televisie is en naar het theater overstapt - al is het maar voor eventjes - trekt publiek. Zet Katja Schuurman in een ten hemelschreiend slecht stuk en de zaal zit toch vol. Laat Ivo Niehe zijn televisieshow op het podium doen en het publiek stroomt in groten getale toe. Waarom? Het is iemand van ons. We kennen hem. Hij schuift wekelijks mee aan tafel of bij het pilsje en het glaasje wijn. We gaan dus niet voor het avontuur naar het theater; we gaan voor de herkenning.

Cultuurvrijdag, 23 december 2005

Literair theater rond de liefde

In Vlaanderen is Behoud de Begeerte een begrip. Al bijna 22 jaar organiseert de stichting literaire evenementen in theaters. Met het internationale succesnummer Saint Amour moet in februari ook Nederland worden veroverd. Gisteren presenteerde initiatiefnemer Luc Coorevits in De Lawei in Drachten de opzet van de literaire theatertournee rond de liefde.

Economievrijdag, 23 december 2005

Mkb verwacht nog geen groei banen in 2006

Zoetermeer – Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is nog niet van plan veel mensen aan te nemen in het komende jaar. Wel gaan de ondernemers ervan uit dat de economie in 2006 flink aantrekt. Een kwart van de ondernemers verwacht dan ook flink te investeren. Dat blijkt uit onderzoek door MKB Nederland en de GIBO groep onder vierduizend ondernemers.

Economievrijdag, 23 december 2005

Enna: FNV stuurt

Dokkum – Spuitbussenfabrikant Enna Aerosols beschuldigt vakbond FNV Bondgenoten ervan aan te sturen op een faillissement. Volgens de advocaat van Enna weigert de vakbond door te praten over het reddingsplan, terwijl CNV wel bereid zou zijn te praten.

Economievrijdag, 23 december 2005

Glaskracht en LTO bundelen krachten in een organisatie

Moordrecht - Land- en Tuinbouworganisatie LTO Noord en Glaskracht Nederland gaan toch weer de krachten bundelen.

Economievrijdag, 23 december 2005

Raad beslist over verhuizing Talsma uit centrum Dokkum

Dokkum – De gemeenteraad van Dongeradeel moet binnenkort beslissen over een eventuele verhuizing van Talsma Electroworld. De winkel zit in het centrum in Dokkum, maar wil graag naar het detailhandelterrein Zuiderschans. Talsma heeft geen mogelijkheden voor de noodzakelijke uitbreiding van de winkel. Daarnaast is de magazijnvoorraad door ruimtegebrek verspreid over meerdere locaties en zorgt het laden en lossen bij de winkel voor verkeershinder. Het college twijfelt of de vestiging van de witgoedzaak op het detailhandelterrein wel past binnen het bestemmingsplan en legt de zaak voor aan de raad.

Economievrijdag, 23 december 2005

Dalstra neemt tourbussen Hofstra over

Surhuisterveen – Touringcarbedrijf Dalstra neemt twee touringcarbussen over van collegabedrijf Hofstra. Het bijbehorende personeel gaat over naar Dalstra. De bussen blijven het logo van Hofstra voeren. Hofstra wil zich concentreren op het vervoer van historische en klassieke bussen, zoals de bosbus en de wetterbus.

Hoofdartikelvrijdag, 23 december 2005

De wachtende militairen…

Daar zitten ze dan, de militairen die nog steeds niet weten of ze naar Afghanistan gaan, of niet. De militaire én politieke ogen waren gericht op het kabinet dat een besluit zou nemen. Maar dat is er niet gekomen. Of: eigenlijk wel. Het kabinet heeft het voornemen om Nederlandse troepen naar Afghanistan te sturen en vraagt de Kamer haar verantwoordelijkheid te nemen. Afhankelijk van de uitkomst van de standpunten in de Kamer besluit het kabinet om zijn voornemen wel of niet te wijzigen.

Hoofdartikelvrijdag, 23 december 2005


Regiovrijdag, 23 december 2005

Deal over Schatzenburg van de baan

Menaldum – De Schatzenburgdeal is voorlopig van de baan. De meerderheid van de raadscommissie in de gemeente Menaldumadeel vindt dat wethouder Pen onvoldoende uit de onderhandelingen met Schatzenburgeigenaar R. van Booma heeft gesleept. Hij moet met een nieuw voorstel komen. Van Booma zegt dat de afspraak die er nu ligt de ,,limit” is.

Regiovrijdag, 23 december 2005

Riedstra koopt pand voor gebruiksruimte

Leeuwarden - De Friese vastgoedmagnaat Jan Riedstra koopt dinsdag het gebouw aan de Leeuwarder Willemskade dat de gemeente op het oog heeft als gebruikersruimte voor harddrugsverslaafden. ,,Ik vind dat die mensen wel een plekje moeten hebben, maar niet hier’’, zei Riedstra gisteren. Zijn bedrijf Rimag Beheer houdt kantoor vlak bij het betreffende herenhuis. Voor de Leeuwarder politiek is de aankoop een streep door de rekening. De lokale politici zijn al jaren op zoek naar een gebruikersruimte voor de circa honderd harddrugsverslaafden in de stad.

Regiovrijdag, 23 december 2005

Voorlopig 400 miljoen Nuongeld voor provincie

Leeuwarden – Fortis Bank en de Friesland Bank keren vanaf volgend jaar maximaal acht jaar lang, 50 miljoen euro per jaar uit aan de provincie Fryslân. Als onderpand voor die lening krijgen ze de provinciale aandelen in energiebedrijf Nuon. Die deal, genaamd de ‘Falcon constructie’, zijn de banken en het college van Gedeputeerde Staten overeengekomen.

Regiovrijdag, 23 december 2005

Hangcaravans Dongeradeel moeten weg

Dokkum – Over vier jaar moeten alle illegale caravans en honken in de gemeente Dongeradeel zijn verwijderd. De jeugdonderkomens moeten dan zijn vervangen door legale bouwwerken. Tot die tijd worden de illegale hangplekken gedoogd. De gemeente gaat met de jongeren overleggen hoe ze hun caravan zo veilig mogelijk kunnen maken.

Regiovrijdag, 23 december 2005

Referendum moet inlijving voorkomen

Stiens – De herhaalde uitspraken van burgemeester Dales van Leeuwarden dat hij buurgemeente Leeuwarderadeel graag wil inlijven baart de gemeenteraad in Stiens zorgen. Dit bleek gisteren andermaal tijdens de raadsvergadering.

Regiovrijdag, 23 december 2005

Hopen op voorspoed na een rampjaar

Wommels - De broers Anne en Gerrit de Boer uit Wommels hopen op zeven vette jaren. Het afgelopen jaar verliep voor de broers, die in de Súdhoeke bij Wommels samen een melkveebedrijf runnen, desastreus. Gerrit (53) kreeg een hersenbloeding, er kwam geen toestemming voor de bouw van een windmolen bij hun bedrijf en een paar maanden geleden stortte ook nog eens hun ligboxstal in. En tot overmaat van ramp wilde de verzekeraar geen cent uitbetalen.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 december 2005

Fragiel vredesproces onder druk na tsunami

Apeldoorn – Een jaar geleden werd de wereld getroffen door de tsunami. Daarna kwamen er vele giften binnen; in ons land liefst 200 miljoen euro. In een drieluik vertellen christelijke organisaties hoe zij het geld hebben besteed. Vandaag: de hulp van ZOA-Vluchtelingenzorg in Sri Lanka.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 december 2005

Dokkum pilotgemeente internetproject Kerkbalans

Dokkum – De Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens is pilotgemeente voor een nieuw project in het kader van Kerkbalans 2006. De PKN-gemeente doet mee aan een proefproject om nieuwe media in te zetten bij de plaatselijke geldwerving.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 december 2005

Handen uit de mouwen met Kerst

Utrecht - Ruim 250 jongeren trokken er donderdagavond, aan de vooravond van Kerst, op uit om de stad Utrecht een hart onder de riem te steken. In het kader van ‘Outreach 2005’ waren 17 projecten georganiseerd waarop jongeren uit tal van ver-schillende kerken zich konden inschrijven. Je kon bijvoor-beeld rozen gaan uitdelen aan agenten en buschauffeurs of knutselen met verslaafde vrouwen.

Sportvrijdag, 23 december 2005

Heerenveen ontvangt Ajax in kwartfinale

Leeuwarden – SC Heerenveen krijgt, net als vorig seizoen, in de kwartfinale van het bekertoernooi weer te maken met Ajax. Het is de vijfde keer dat beide clubs tegenover elkaar staan in de strijd om de nationale beker. Het duel is pikant, omdat spits Klaas Jan Huntelaar – nu nog Heerenveen – dan waarschijnlijk de kleuren van de Amsterdamse ploeg zal verdedigen.

Weervrijdag, 23 december 2005

Enkele bui

Vandaag is het overwegend bewolkt met af en toe wat (mot)regen, bij 8 graden. Morgen hebben we eerst ook veel bewolking en wat regen. Later krijgen we een enkele bui en nu en dan zon. Het wordt opnieuw zo’n 8 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige west- tot noordwestelijke wind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties