Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 23 december 2009.

Cultuurwoensdag, 23 december 2009

Uitgaanspubliek blijft massaal thuis

Leeuwarden - Lege schouwburgzalen, matig gevulde bioscopen en balende koorleden na het niet doorgaan van hun kerstoptreden waar ze maanden voor hebben geoefend. Het winterse weer houdt Fryslân nog danig in zijn greep.

Economiewoensdag, 23 december 2009

AB en BioVak gaan met lunch boeren trekken

Zwolle - De organisatie van de biologische vakbeurs BioVak en detacheringsorganisatie AB Fryslân willen met een gratis lunch- of dinerbon meer mensen naar de beurs halen. Na het initiatief van AB Oost en BioVak om boeren die met de beurs van 20 of 21 januari 2010 personeel inhuren van AB een bon te geven, is nu ook AB Fryslân aangehaakt. De AB-medewerker neemt dan de noodzakelijke werkzaamheden over zodat de ondernemer en zijn of haar partner samen een hele dag naar de IJsselhallen in Zwolle kunnen. Er zijn nu gesprekken gaande om eventueel ook de andere AB-regio’s mee te laten werken.

Economiewoensdag, 23 december 2009

Saab populairder bij onzekere toekomst

Leeuwarden - Saabrijders kijken met belangstelling naar de ontwikkelingen bij moederbedrijf General Motors. Het bedrijf heeft vorige week gemeld dat er een einde komt aan de productie toen de overnamegesprekken met Spyker geen resultaat opleverden. De besprekingen werden na zondag hervat toen Spyker met een nieuw bod kwam. ,,Wanneer het merk zal verdwijnen, zal dat betekenen dat Saabs verzamelobjecten worden”, zegt dealer Jeroen Schaap uit Lemmer.

Hoofdartikelwoensdag, 23 december 2009

Geen tegenspel...

We hebben Herman Van Rompuy gemist in Kopenhagen. De Belg is weliswaar pas eind volgende week de nieuwe president van de Europese Unie, maar toch zou zijn aanwezigheid op de klimaatconferentie in de Deense hoofdstad niet zo gek zijn geweest. Het zou voor Van Rompuy een uitgelezen mogelijkheid zijn geweest zich te presenteren op het wereldtoneel. En de EU had kunnen laten zien dat het er ernst mee maakt met één stem te gaan spreken.

Regiowoensdag, 23 december 2009

Onder de woeste witte vlakte zat toch nog mooi ijs

Wommels - De ijsbaan van Wommels was als enige in de provincie open. Maar gisteren dooide het.

Regiowoensdag, 23 december 2009

Moslims in Drachten elders ‘te plak’

Drachten - Het Islamitisch Cultureel Centrum in Drachten is verzekerd van voortbestaan. De gemeente Smallingerland heeft grond ter beschikking gesteld, en de islamitische gemeenschap heeft geld ingezameld om daar container-units op te plaatsen.

Regiowoensdag, 23 december 2009

Honderden zienswijzen uit Urk tegen windpark

Urk/Lemmer - De Urker bevolking heeft meer dan vijfhonderd zienswijzen tegen de milieu effectrapport (mer) van Windpark Noordoostpolder ingediend. Dat meldt de Stichting Erfgoed Urk. Er is protest aangetekend tegen vrijwel alle aspecten van de mer, variërend van horizonvervuiling tot veiligheidsaspecten. Ook de gemeenteraad van Lemsterland blijft zich verzetten.

Regiowoensdag, 23 december 2009

De bussen en treinen rijden weer; alleen nog geen sneltrein

Leeuwarden - Treinen en bussen rijden weer bijna volgens dienstregeling. QBuzz meldde vanochtend dat alle bussen in Zuidoost-Fryslân en ook in Groningen en Drenthe vanaf vandaag weer volgens de reguliere vakantieregeling rijden. Wel wordt aangeraden rekening te houden met vertragingen als gevolg van plaatselijke gladheid.

Regiowoensdag, 23 december 2009

Verhoging peil IJsselmeer ter discussie

Stavoren - Het peil van het IJsselmeer met anderhalve meter verhogen tegen de gevolgen van klimaatverandering, staat nu ook binnen het kabinet ter discussie. Staatssecretaris Huizinga wil dat alternatieven worden onderzocht. Extra spuicapaciteit op de Afsluitdijk is daarvoor nadrukkelijk in beeld.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 december 2009

‘Geen boycot, wel kritische vragen stellen’

Utrecht - In de Domkerk in Utrecht werd dinsdagmiddag de Nederlandse vertaling gepresenteerd van Uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden. Onder meer ds. Arjan Plaisier nam het Palestijnse Kairos-document in ontvangst. Hieronder volgt de tekst die hij uitsprak.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 december 2009

Amerikaanse kerken: van mega naar multi

Washington/New York - Grote Amerikaanse kerken kiezen er steeds vaker voor om in plaats van een grote megakerk te hebben, kerken te stichten op verschillende locaties. Inmiddels heeft een derde (37 procent) van de protestantse - lees evangelicale - megakerken twee of meer locaties. Deel 1 van een tweeluik.

Sportwoensdag, 23 december 2009

Werle aan kop in Schaakfestival

Groningen Schaker Jan Werle uit Beetsterzwaag is na twee dagen een van de negen ongeslagen koplopers van het Schaakfestival Groningen. In de tweede ronde speelde Werle met wit tegen de Israëlische Europees Jeugdkampioen tot en met zestien jaar Gil Popilski. Popilski startte een koningsaanval, maar Werle verdedigde kalm, pakte materiaal en kwam nergens echt in problemen. ,,Hij speelde een soort Blitz-schaak, offerde materiaal, maar ik kon het gewoon weerleggen”, zei Werle na afloop. In de tweede ronde van de A-groep werden twee ‘Friese derby’s’ uitgevochten. Daan Brandenburg uit Drachten won van de jeugdige Nick Bijlsma uit Sneek, terwijl Sipke Ernst (Damwâld) tegen Yme Jan Jellema (Loënga) de winst greep. Jellema is daardoor na twee ronden nog puntloos. Dat geldt ook voor Gert Jan Rauw uit Damwâld die gisteren van Arthur Pijpers verloor.

Sportwoensdag, 23 december 2009

KNVB laat duel Cambuur onderzoeken

Zeist De KNVB laat de wedstrijd FC Oss-Cambuur Leeuwarden (4-5) onderzoeken door de UEFA. Het duel is samen met vier andere duels uit de eerste divisie verdacht. Het onderzoek is naar aanleiding van een onderzoek van Voetbal International naar gokpraktijken in het voetbal. Veel bewijs heeft VI niet. Het bedrijf Winnerstip, dat gokkers voor veel geld helpt aan voorinformatie over wedstrijden, claimt dat het de afgelopen maanden onder meer die vijf wedstrijden goed ‘voorspeld’ had. Voor 30.000 euro konden gokkers de uitslag vooraf krijgen van het bedrijf, zo claimt Winnerstip. De vijf vier andere wedstrijden volgens VI zijn FC Den Bosch-VVV Venlo (0-5), FC Eindhoven-Fortuna Sittard (2-4), FC Eindhoven-FC Den Bosch (1-7) en BV Veendam-FC Den Bosch (2-4).

Sportwoensdag, 23 december 2009

‘PSV was een stuurloos schip in een kolkend stadion’

Heerenveen - ‘Een combinatie op links tussen Jan de Visser en Erik Regtop bracht de bal voor de aanstormende Marco Roelofsen, die zich helemaal leeg had gespeeld. Nog eenmaal spande hij de spiervezels in z’n pezig lichaam voor een verwoestende uithaal: 2-1. PSV was een stuurloos schip in een kolkend stadion. Heerenveen heerste en het bereiken van de halve finale kwam niet meer in gevaar.’

Sportwoensdag, 23 december 2009

Cambuur over drie jaar uit de schulden

Leeuwarden - Met de verkoop van het stadion aan projectontwikkelaar Leyten is SC Cambuur over enkele jaren schuldenvrij. De verkoop levert de Leeuwarder club zo rond de 10 miljoen euro op. Het bedrag zal in drie jaarlijkse termijnen worden overgemaakt naar Cambuur. Op 30 december is de eerste storting waardoor Cambuur, dat zich dit jaar geconfronteerd zag met een extra tekort van een miljoen euro, financieel uit de problemen is.

Sportwoensdag, 23 december 2009

Huistra begint aan eerste grote klus

Groningen - FC Groningen heeft in Pieter Huistra de opvolger van trainer Ron Jans gevonden. De 42-jarige Fries tekende gistermiddag een contract dat hem vanaf de zomer voor twee seizoenen aan de noorderlingen verbindt. Daarmee blijft Groningen als een ‘groene’ draad door Huistra’s leven lopen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties