Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 maart 2007.

Cultuurvrijdag, 23 maart 2007

Muziek panfluitiste in Amerikaanse film

Leeuwarden - De muziek van de Nederlandse panfluitiste Noortje van Middelkoop is te horen in de Amerikaanse film The Last Sin Eater (De laatste zonde-eter). De verfilming van het gelijknamige boek van de christelijke schrijfster Francine Rivers is momenteel te zien in de Amerikaanse bioscopen.

Cultuurvrijdag, 23 maart 2007

Theehuis Bolwerk in Franeker wordt atelier

Franeker - Kunstenaarsvereniging Facit uit Franekeradeel is een miniatelier begonnen in een theehuisje op het Noorderbolwerk in Franeker. In het atelier zullen schilders Petra ten Katen, Jaap van Dijk en Fons van de Bergh, fotograaf Ruud Broese en sculpturisten Frank Zeilstra en Rian Vis van Heemst hun werk tonen. Ook zijn er projecten gepland met interactieve elementen.

Economievrijdag, 23 maart 2007

DATC: werk voor honderden Vietnamezen

Grou - Zoals zoveel bedrijven op een bedrijventerrein aan de rand van een dorp heeft Dutch Asian Trading Company (DATC) in Grou enkele mensen aan het werk. Een bedrijfsloods met materiaal en een kleine ploeg gemotiveerde medewerkers. Maar zoals de naam van het bedrijf aangeeft zijn de activiteiten niet beperkt tot de Nederlandse markt. ,,We zijn uniek in onze samenwerking met Vietnam”, vertelt eigenaar Syger Hoekstra (58) trots. DATC ontwikkelt, produceert en verkoopt roestvaststalen producten voor de jacht- en scheepsbouw.

Economievrijdag, 23 maart 2007

Banendag zes vestigingen AB Fryslân

IJlst Uitzendbureau AB Fryslân houdt morgen in alle vestigingen een banendag. Volgens AB Fryslân is de ,,de arbeidskrapte een feit”. De organisatie heeft 150 vacatures openstaan. De vestigingen Berlikum, Drachten, Dokkum, Heerenveen, Wolvega en IJlst doen mee met de banendag en zijn geopend van tien uur ‘s ochtends tot drie uur ’s middags. AB Fryslân is van oudsher uitzender van agrarisch personeel, maar tegenwoordig haalt het bedrijf minder dan de helft van de omzet in de landbouw.

Economievrijdag, 23 maart 2007

Schiermonnikoog: biogas uit koemest

Schiermonnikoog - Zes melkveehouders gaan gezamenlijk investeren in een mestvergister die 1,5 miljoen kubieke meter biogas kan produceren, voldoende voor de helft van de gasbehoefte op het waddeneiland. Dat maakte D. Faber van adviesbureau E Kwadraat vandaag bekend. De mestvergister gaat biogas winnen uit koemest en groenafval. Het project is het eerste in zijn soort in Nederland.

Hoofdartikelvrijdag, 23 maart 2007

Alcohol, horeca...

Minister Klink van Volksgezondheid heeft de eer de eerste minister van het nieuwe kabinet te zijn die onder vuur ligt. Wat heeft hij misdaan? Hij wil maatregelen tegen overmatig drankgebruik onder jongeren. Een daarvan is het verbieden van kortingen op drank in horecagelegenheden aan jongeren. Een bekende kortingsactie is het zogeheten happy hour (blij, gelukkig uurtje). Een vorm daarvan is het onbeperkt drinken gedurende een bepaalde tijd voor tien euro. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren (veertien- en vijftienjarigen) gebruik maken van deze lokkertjes van de horecagelegenheden. De minister wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan dergelijke acties, temeer omdat vooral jongeren er gebruik van maken.

Regiovrijdag, 23 maart 2007

Thuiszorgers dagen gemeenten voor de rechter

Ferwert - Interzorg spant samen met Zorggarant en Zorgkompas een kort geding aan tegen de Nofa-gemeenten. Op 13 april komt de zaak voor de rechter.

Regiovrijdag, 23 maart 2007

Achtkarspelen wil geen fusie van Nofa

Buitenpost - De samenwerking van vier gemeenten in het Nofa-verband mag nooit leiden tot een fusie. Dat standpunt hebben het college van B en W en de gemeenteraad van Achtkarspelen gisteren ingenomen tijdens de raadsvergadering. De samenwerking met Kollumerland, Dongeradeel en Dantumadeel is volgens de gemeente voordelig voor Achtkarspelen en moet daarom worden voortgezet. Maar opgaan in een groter geheel is niet de bedoeling.

Regiovrijdag, 23 maart 2007

Informateur begint met tweede ronde

Leeuwarden - Informateur D. Hylkema heeft de eerste serie gesprekken met de Friese statenfracties achter de rug om te kijken welke partijen het beste een college kunnen vormen. ,,De eerste gesprekken met de politieke partijen zijn open en constructief geweest en zijn in goede harmonie verlopen. Ik begin maandag met een goed gevoel over de voortgang van het proces aan de tweede ronde.”

Regiovrijdag, 23 maart 2007

Nee zeggen tegen homohuwelijk mag

Buitenpost - Nieuw te benoemen ambtenaren van de burgerlijke stand in Achtkarspelen mogen een huwelijk tussen twee personen van dezelfde sekse weigeren. Dat is de voorlopige uitkomst van een verhitte discussie gisteravond tijdens de raadsvergadering van de gemeente.

Regiovrijdag, 23 maart 2007

Friese gemeenten ontkennen krimp of bouwen door

Den Haag - Veel Friese gemeenten weigeren nog steeds in te zien dat de bevolking in het Noorden de komende jaren zal afnemen. Ze ontkennen de krimp. Dat stelde onderzoeker Frank van Dam van het Ruimtelijk Planbureau gisteren tijdens het symposium ‘Ruimte voor krimp?’, dat in Den Haag werd gehouden.

Regiovrijdag, 23 maart 2007

Heechterp op lijst slechtste wijken

Den Haag - Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft een lijst opgesteld met de veertig grootste probleemwijken in Nederland. Heechterp in Leeuwarden staat daar ook op. Het rijk trekt de komende jaren miljoenen euro’s extra uit voor de buurten. ‘Prachtwijken’ moeten het worden.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 maart 2007

Kerken bepleiten versterking EU als waardegemeenschap

Amersfoort - De Raad van Kerken in Nederland is dankbaar voor wat de Europese Unie heeft bereikt. Hij hoopt dat de unie zich verder ontwikkelt als een gemeenschap waarin waarden als verzoening, vrede, solidariteit, democratie, godsdienstvrijheid en bescherming van de mensenrechten centraal staan. Op basis van die waarden, die zijn geworteld in het religieuze en humanistische erfgoed van Europa, moet het karakter van de EU als rechtsgemeenschap worden versterkt.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 maart 2007

PKN wil werk maken van nieuw liedboek

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil werk maken van een eigentijdser liedboek. Daarin is niet alleen plaats voor de psalmen en kerkelijke ‘klassiekers’, maar ook voor gezangen uit niet-calvinistische tradities, kinder-, jeugd- en tienerliederen en vertaalde liederen uit het buitenland.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 maart 2007

PKN: geen hbo-predikant

Utrecht - Het predikantschap binnen de Protestantse Kerk in Nederland wordt niet opengesteld voor hbo-theologen. De deur die op een kier was gezet - met het voorstel in het rapport Pastor in beweging - is door de studiecommissie dicht gedaan in het rapport Werk in de wijngaard. Ook het voorstel om één beroepsgroep te creëren voor predikanten en kerkelijk werkers is van de baan.

Weervrijdag, 23 maart 2007

Ruimte voor zon

Er is vandaag en morgen ruimte voor zon, afgewisseld met bewolking. Vannacht kan het wat regenen, bij minima rond 5 graden. Morgen is de neerslag voorbij en krijgen we opnieuw een aardige dag met maximumtemperaturen van 10 ŕ 11 graden. Het blijft krachtig waaien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties