Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 april 2004.

Bijschriftvrijdag, 23 april 2004

Echte liefde

In het geheim heeft Jozua twee spionnen naar Jericho gestuurd.

Bijschriftvrijdag, 23 april 2004

Van horen zeggen

Vandaag, zo wordt wel gezegd, leven we in het informatietijdperk.

Cultuurvrijdag, 23 april 2004

Opera: Bonifatius berecht, niet vermoord door ‘hooligans’

Leeuwarden - De Engelse bisschop Bonifatius is 1250 jaar geleden in Dokkum niet gedood door een ,,aantal Friese heidense hooligans’’, maar netjes veroordeeld door een volkstribunaal onder het oude Friese recht.

Economievrijdag, 23 april 2004

Leeuwarden – De plannen van de commissie Meijer voor ‘natuurcompensatie’ bij gaswinning in de Waddenzee zijn schadelijk voor het kustgebied en de landbouw, vindt de NLTO. In een brandbrief aan verantwoordelijk minister Veerman stelt de organisatie alternatieven voor.

Economievrijdag, 23 april 2004

Uitbreiding Enitor ‘heel gemakkelijk’

Buitenpost – De gemeente Achtkarspelen is momenteel druk in gesprek met het bedrijf Enitor in Buitenpost over de uitbreidingsplannen van het bedrijf. Dat liet wethouder Van der Wal van Achtkarspelen gisteravond weten tijdens de raadsvergadering.

Economievrijdag, 23 april 2004

Besluit handel EU en Rusland twee maanden uitgesteld

Moskou - De handelsbelemmering die zou ontstaan per 1 mei tussen de Europese Unie en Rusland is nog steeds niet weggenomen. Rusland en de Europese Unie hebben gisteren in Moskou een principeakkoord gesloten waarbij de belemmeringen mogelijk per 1 juli ingaan.

Economievrijdag, 23 april 2004

Oudega houdt winkels door samenwerking

Oudega (Sm) - ,,De persoonlijke benadering, dat is je voordeel in een dorp. Dat je vraagt hoe het er mee is, dat je weet dat iemand ziek is.’’ Henk Herder is ondernemer in Oudega met 1700 inwoners en 25 winkels en 20 verenigingen. Dat is tegen de stroom in, want in veel dorpen verdwijnt de middenstand. Het bedrijfsleven van Oudega houdt het hoofd boven water.

Hoofdartikelvrijdag, 23 april 2004

Nieuw kiesstelsel…

Er dreigt een clash tussen minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en de Tweede Kamer. Enige tijd geleden diende hij bij de Kamer een plan in voor een nieuw kiesstelsel. Het houdt in dat de kiezer in het vervolg bij Kamerverkiezingen twee stemmen krijgt. Hoe groot de fracties worden, blijft bepaald door een landelijke stem. Daarnaast krijgt de kiezer een tweede stem om te bepalen wie er namens het district waarin hij woont in die fracties zullen komen. Er komen 20 districten met elk, naar gelang van het aantal inwoners, twee tot zes afgevaardigden.

Regiovrijdag, 23 april 2004

Sneek hoofdpost waterpolitie

Sneek/Groningen – Sneek wordt de enige post van de waterpolitie in het Noorden. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waaronder de waterpolitie valt, is van plan om tien kantoren op te heffen. Dat betekent sluiting van het kantoor in Groningen. De totale personeelssterkte blijft gelijk. De waterpolitie hoopt voortaan efficiënter te werken.

Regiovrijdag, 23 april 2004

Geraakt en ‘grimmitich’ om Stamboekperikelen

Wolvega – ,,Diep geraakt.’’ Zo omschrijft voorzitter van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) zijn gemoedstoestand. Gisterochtend maakte hij bekend de algemene ledenvergadering van het FPS vanavond in het drafcentrum in Wolvega niet voor te zitten. Uit zorg voor zijn eigen veiligheid en ten goede van de openbare orde.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 april 2004

‘Bezwaarden richten volgende week nieuwe Hervormde Kerk op’

Leeuwarden – De bezwaarden binnen de Nederlandse Hervormde Kerk die niet over willen gaan naar de gefuseerde Protestantse Kerk in Nederland (PKN) richten volgende week donderdag een nieuw kerkverband op. Dat zegt dr B. Plaisier, hoogste baas van de PKN. De kerk zal de naam dragen ‘Nederlandse Hervormde Kerk (hersteld verband)’. ,,Het kerkverband gaat op 30 april, 24.00 uur in. Vanaf de eerste minuut van de PKN’’, zegt Plaisier. Plaisier wil zijn bron niet bekendmaken.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 april 2004

Afscheid van Friese synode

Leeuwarden – In een historische vergadering is donderdag afscheid genomen van de Friese synode. In de Fenix in Leeuwarden kwamen afgevaardigden van de hervormde en gereformeerde kerken voor de laatste maal samen. Daarmee kwam een einde aan een provinciale kerkvergadering die sinds 1580 heeft bestaan.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 april 2004

‘Verharding van relaties in kerk’

Leeuwarden – Er is sprake van een verharding van relaties en onderlinge verhoudingen binnen de kerk. ,,We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat verhoudingen tussen kerkenraden en predikanten meer en meer verzakelijken’’, dat zei ds Eize van der Sluis uit Sibrandabuorren donderdag in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 april 2004

Eind 2005 nieuwe kerk Jan Zijlstra klaar

Leeuwarden - In juli moet de eerste schop de grond in gaan voor het nieuwe kerkgebouw in Leiderdorp van evangelist Jan Zijlstra. ,,Het wachten is op de definitieve bouwvergunning, dan kunnen we zo snel mogelijk beginnen’’, aldus de voorganger die bekend is van de reddings- en genezingsdiensten.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 april 2004

Nieuwe loods voor Voedselbank Rotterdam

Leeuwarden – De Voedselbank Rotterdam opent volgende week donderdag een nieuwe loods in de havenstad. De openingshandeling zal verricht worden door de Rotterdamse wethouder Van Sluis en W. Scholten, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 april 2004

Afscheid van Fryslân, op naar het Saksenland

Workum – Weggaan uit Fryslân en elders predikant worden. Dr Jan-Dirk Wassenaar uit Workum heeft er lang over moeten nadenken, want hij is verknocht aan de provincie. Toch neemt een van de beeldbepalende hervormde predikanten voor Fryslân morgen afscheid. Op naar een nieuwe roeping in het Saksenland: Hellendoorn.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 april 2004

Het einde van het materialistisch tijdvak

Het tijdperk van het materialisme begint op z’n einde te lopen, schreef de Haarlemse huisarts Hans Moolenburgh in 1983 in het voorwoord van zijn boek Engelen als beschermers en als helpers der mensheid . Dat hij met die profetische uitspraak verwees naar het doorbreken van het post-moder-nisme in onze samenleving wist hij niet. Dat een toename van het aantal engelenverschijningen het slot van het materialistisch tijdvak aankondigde, leed voor hem geen twijfel.

Weervrijdag, 23 april 2004

Bewolking en zon

Vanavond en vannacht blijft het droog met flinke opklaringen. De minima komen te liggen rond 3 graden. Morgen is er bewolking en zon. Het blijft droog en het wordt zo’n 15 graden bij een zwakke tot matige noordenwind

Weervrijdag, 23 april 2004

Zon en wolken

Vanmiddag zijn er zonnige perioden, maar komen er vooral in het noordwesten ook wolken voor. Het wordt 14 graden in de kustgebieden tot 17 graden elders in de provincie, bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties