Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 23 mei 2005.

Achtergrondmaandag, 23 mei 2005

Grondwet goed voor Fryslân

De Europese grondwet moet worden gezien als een principeakkoord. De achterbannen van CDA, PvdA, VVD, GroenLinks en D66 kunnen het daarom niet maken om op 1 juni tegen te stemmen terwijl hun vertegenwoordigers, die hard hebben onderhandeld, vóór zijn. En Friezen hebben helemaal een goede reden om straks ‘ja’ te stemmen. Uit Brussel is meer heil voor de Friese taal te verwachten dan uit Den Haag, stelt Rendert Algra.

Achtergrondmaandag, 23 mei 2005

Neoliberalisme deugt van geen kant

Het neoliberalisme is een slecht en onrechtvaardig systeem. Niet alleen vanuit christelijk oogpunt, ook vanuit economisch perspectief deugt er niet veel van, betoogt prof. dr. Bob Goudzwaard vandaag tijdens het Friesch-Dagblad symposium Een kwestie van kiezen . Hieronder volgt een bewerking van zijn rede.

Achtergrondmaandag, 23 mei 2005

Voor wie is Leeuwarden nog geloofwaardig?

De gemeenteraad van Leeuwarden houdt zich niet aan haar woord als het gaat om het verwijderen van vluchtelingen. In plaats van er mede voor te zorgen dat er geen enkele vluchteling op straat wordt gezet, pleit de raad slechts voor het lot van één gezin bij minister Verdonk. Ongeloofwaardig, stelt Hans Alderkamp.

Bijschriftmaandag, 23 mei 2005

Drie weduwen

Ruth 1: 3-6

Cultuurmaandag, 23 mei 2005

Atsma: handen af van Friese hafabra-muziek

Heerenveen - De provincie moet de handen afhouden van harmonie- en fanfareorkesten. Die oproep deed Tweede-Kamerlid J. Atsma tijdens het Harmonie Festival zaterdag in De Rinkelbom in Heerenveen. Hij doelde hiermee op de voorgenomen bezuinigingen van de provincie Fryslân op Stichting Keunstwurk. Door de stichting met ruim drie ton te korten dreigt het voortbestaan van diverse evenementen, waaronder de Slachtemarathon maar ook het Harmonie Festival in gevaar te komen.

Cultuurmaandag, 23 mei 2005

Zoutloze variaties; nu uit balans

Aan het Nederlandse cabaret- en variétéfirmament neemt hij een bescheiden plaats in als een provinciale mengeling van André van Duin, Henk Elsink, Piet Bambergen, Herman Finkers en een zweem van Toon Hermans. Maar in het Friese taalgebied is Teake van der Meer absoluut de kleine ,,grote’’ man die met zijn humor voor veel mensen een groot plezier betekent.

Cultuurmaandag, 23 mei 2005

Verrassende start van orgelconcertenserie

Hoewel het orgel als instrument in kerkdiensten wat naar de achtergrond verhuist, is er een herwaardering gaande van het orgel als concertinstrument in algemene zin. Een verrassende voorzet daartoe gaven de organisten Theo Jellema en Erwin Wiersinga vrijdagavond in de Martinikerk te Franeker. Een verrassend concert met niet-kerkelijke werken.

Dossiermaandag, 23 mei 2005

Starre onbewogenheid


Dossiermaandag, 23 mei 2005

‘Laat maar, zijn jaartjes beginnen te tellen’


Hoofdartikelmaandag, 23 mei 2005

Evolutietheorie…

Wat precies de drijfveren zijn van minister Van der Hoeven, is niet helemaal duidelijk, maar opmerkelijk is het wel: ze wil een discussie over de evolutietheorie in het onderwijs. En over het ‘alternatief’ voor die theorie: de gedachte van een Intelligent Ontwerp (de Engelse afkorting is ID). De minister wil verklaarde voorstanders van beide opvattingen bij elkaar brengen en op het ministerie laten discussiëren, zo liet ze weten in een interview met de Volkskrant .

Regiomaandag, 23 mei 2005

‘Mijn beste vak is meteen ook de instinker’

De eindexamens staan weer voor de deur. Vanaf vandaag buigen 5708 Friese vmbo-, havo-, en vwo-leerlingen zich over de laatste loodjes van hun middelbare-schoolloopbaan. Het Friesch Dagblad volgt er vijf die het dit jaar voor de tweede keer doen. Vandaag stelt Tjitske Wielenga zich voor.

Regiomaandag, 23 mei 2005

Mentor moet jeugd bij het muziekkorps krijgen

Heerenveen - Muziekverenigingen die een kwakkelend bestaan leiden en moeite hebben om jeugd aan zich te binden, kunnen binnenkort een beroep doen op landelijk geschoolde jeugdmentoren. Ook kunnen ze een spoedcursus krijgen hoe ze hun harmonie, fanfare, brassband (hafabra), drum- of showband nieuw leven kunnen inblazen. Door het verbeteren van de kwaliteit kan onder meer het overwegend oubollige imago van de korpsmuziek worden opgepoetst.

Regiomaandag, 23 mei 2005

Akkrum speelt in zomerse sneeuw

Akkrum - Ze introduceerden het mastklimmen, het kampioenschap slingeraap en afgelopen zaterdag hadden ze in Akkrum al weer een primeur: een winterfeest in mei. Jong en oud ging uit zijn bol met sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken en prikslee-rijden vanaf een vier meter hoge sneeuwhelling.

Regiomaandag, 23 mei 2005

Al 75 jaar geen druppel drank op Us Blau Hiem

Appelscha – Alcohol is er taboe. Al 75 jaar. Een paar keer werden er gasten van het recreatiecentrum Us Blau Hiem in Appelscha betrapt met een borrel. ,,In die gevallen vragen wij vriendelijk of ze hun verantwoordelijkheid willen nemen en een andere camping willen opzoeken’’, zegt penningmeester van het bestuur van Us Blau Hiem Aije Klaren. Zaterdag vierde het alcoholvrije recreatiecentrum het jubileum ter ere van het 75-jarig bestaan.

Regiomaandag, 23 mei 2005

Bolswarders ‘op herhaling’ over Europa

Bolsward - Het is niet de eerste keer dat de inwoners van Bolsward zich mogen uitspreken over de toekomst van Europa. Eerder gebeurde dat op 17 december 1952. Samen met Delft fungeerde Bolsward als proefgemeente en mocht de bevolking haar oordeel geven over Europa. In 1952 was de vorming van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) aan de orde. Er was een opkomstpercentage van 88,26 procent, en 96 procent van de Bolswarders stemde voor een verenigd Europa.

Geloof & Kerkmaandag, 23 mei 2005

Jezus als therapeut voor kinderen en ouders

‘Wij hopen er met dit boek toe bij te dragen dat u zich met de trauma’s uit uw jeugd kunt verzoenen, dat u de kansen ontdekt die in uw eigen levensgeschiedenis liggen en dat u in vrede met uw vader en uw moeder uw eigen levensweg ontdekt’. Met deze woorden besluiten Anselm Grün en Maria-M. Robben hun boek Je eigen levensweg , een psychologisch en spiritueel boek over de relatie tussen kinderen en ouders.

Geloof & Kerkmaandag, 23 mei 2005

‘Ondanks alles moeten we verder’

Leeuwarden - Gisteren was aan de Sacramentstraat in Leeuwarden de herdenking van de ingebruikname van de synagoge 200 jaar geleden. Siem van der Woude memoreerde in een gedegen historisch verslag, dat de sjoel werd gesticht nadat joden gelijkberechtiging hadden gekregen (1796) in de tijd van Napoleon.

Geloof & Kerkmaandag, 23 mei 2005

Bezoeker: stiltedag zet even de rem op alles

Burgum - Zaterdag is in de Kruiskerk te Burgum voor de tweede keer een zogeheten ‘stiltedag’ gehouden, georganiseerd door de plaatselijke Raad van Kerken. Het doel van de stiltedag is het creëren van een stille plek waar mensen in verbondenheid met elkaar en ‘even’ los van de drukte, de ontmoeting met de ‘Ander’ zoeken.

Sportmaandag, 23 mei 2005

Heerenveen doet het niet voor minder

Heerenveen – De rek was er gisteren op de slotdag van de competitie nog niet uit bij SC Heerenveen. De formatie van trainer Gertjan Verbeek speelde niet groots, maar toonde veerkracht en versloeg NEC. Met een knipoog naar volgend seizoen werd duidelijk, dat de Friezen het dan niet voor minder doen. Zowel in competitieverband, als Europees.

Sportmaandag, 23 mei 2005

Deel van selectie Harkemase Boys stapt wellicht op

Leeuwarden – Er dreigt een nieuw conflict bij Harkemase Boys tussen sponsorgroep en spelers, met een niet uit te sluiten vertrek van een deel van de selectie als gevolg. De partijen zaten net weer op één lijn, maar er is onrust nu besloten is dat Martijn Groenewold na de zomer niet meer tot de A-selectie behoort. Aanvoerder Wierd Kuipers: ,,We zijn terug bij af.”

Sportmaandag, 23 mei 2005

De Jong en Fabriek schitteren, maar winnen niet

Gorredijk – Jong, ambitieus, onbevangen en soms wat wild. Dat zijn typeringen die uitstekend bij de grasbaancoureurs Jannick de Jong (17) en Dirk Fabriek (20) passen. De beide jonge Friezen hebben veel gemeen en bewandelen in vrijwel gelijke tred het pad naar de top in de baansport.

Sportmaandag, 23 mei 2005

Elferink verrast in sprint A7 Classic

Drachten – Arjan Elferink won de tweede A7 Classic rond Drachten. In de massasprint bleef de Groninger Menno Horst (Emmen) en Robin Veen uit Houten voor. In de voorlaatste wedstrijd van de clubcompetitie was Sierd Steigenga als dertiende de eerste Fries, maar Bart Beima pakte op de zeventiende plaats als eerste punten voor een Friese club.

Weermaandag, 23 mei 2005

Wat regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties