Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 23 mei 2007.

Agendawoensdag, 23 mei 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 23 mei 2007

Noord Nederlands Toneel tevreden ondanks verlies

Groningen - Het Noord Nederlands Toneel (NNT) heeft vorig jaar een verlies geleden van 88.148 euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die gisteren naar buiten zijn gebracht. Er was een tekort begroot van 405.900 euro. Daarmee heeft het NNT naar eigen zeggen ,,opnieuw een goed jaar gehad”.

Cultuurwoensdag, 23 mei 2007

Genietbare muziek, als je eraan gewend bent

Zie hoe de bloemen groeien. Dat gaat een beetje lastig. Een mens heeft in de regel niet het geduld om dagenlang gefocust naar één punt te kijken. Filmisch is dat op te lossen, door met tussenpozen van een minuut of langer, een beeld van de groei vast te leggen. Met die versnelde kijk kun je de groei nog wel gewaar worden. Misschien bedoelen de twee dames van Novelle het ook wel zo.

Cultuurwoensdag, 23 mei 2007

Sabeare op skoalreiske yn ‘Net Normaal’

Ssskrrrrrrrrtsjjjjj! Mei in flinke swaai seaget frijwilligster ‘mem’ - op ’e knibbels - mei de dekûpearseage it lêste stikje fan in plaat midstwa. Ut de hichte wei begeliede ritmyske hammerlûden fanatyk it elektrysk apparaat. Yn alle hektyk oefenet Reinout ferwoeden syn fertellersrol. Bouploech en bern moatte fannemoarn tafallich beide yn it spier yn de pastorytún. It berneiepenloftspul fan Easterwierrum sit yn de lêste faze.

Dossierwoensdag, 23 mei 2007

Gelukkig een paar vragen over paarden

In Fryslân doen dezer dagen 7399 scholieren eindexamen. Het Friesch Dagblad volgt er vijf, die ondertussen al druk bezig zijn met het plannen van hun toekomst. Vandaag: Gerbrich de Heij ,,baalt stevig’’ van het examen biologie.

Dossierwoensdag, 23 mei 2007

Inkoppertje?

De eerste kandidaat slaakt een zucht van verlichting. ,,Tjonge, wat een lang en pittig examen!’’, zegt Wouter van Gameren (18) van het Drachtster Lyceum. Bij de voorbereiding heeft hij feiten zitten stampen aan de hand van de voorgeschreven literatuur en een handige lijst met tips van de geschiedenisdocent. Zijn grootste struikelblok van dit examen: de ‘dubbele identiteit’ van de Anti Revolutionaire Partij.

Economiewoensdag, 23 mei 2007

Divisie Smilde overgenomen door Vion

Heerenveen – Gebr. Smilde, een divisie van Koninklijke Smilde in Heerenveen, wordt overgenomen door Vion. De divisie produceert en verwerkt dierlijke vetten voor menselijke consumptie. Bij het onderdeel werken er in totaal tweehonderd mensen. In Fryslân gaat het om een kleine twintig man.

Economiewoensdag, 23 mei 2007

Watersportbedrijf naar barbecueveld

Earnewâld - Het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel wil het zogenaamde barbecue-eiland aan de rand van bedrijventerrein De Stripe vrijgeven voor bedrijfsactiviteiten. Het stuk grond fungeert nu als een afschermende groenzone richting It Wiid. Het college wil op het terrein watersportbedrijf Gj. Wester uit Earnewâld zo de gelegenheid geven een deel van de activiteiten uit de dorpskern te verplaatsen naar De Stripe. Dat terrein is nu vol.

Economiewoensdag, 23 mei 2007

Chauffeursproblemen hinderen handelsmissie

Abu Dhabi - ,,He, valt tegen, een Range Rover. Hij zou met een Hummer komen’’, zegt Arno Scheltinga van Kuipers Funderingstechnieken uit Lemmer. Kuipers gaat de Arabische praktijk in, een bouwplaats waar ze met de fundering bezig zijn. De stoere Range Rover is een initiatief van Frank Kuipers, die ook in vreemde landen het liefst zelf rijdt. Een tweede auto om de vijf man zware delegatie (plus journalist) te verplaatsen, wordt geleverd door een van de gesprekspartners van een dag eerder.

Expowoensdag, 23 mei 2007

Allingawier, Expositiekerk: expo kunstschilder Michiel Galama, t/m 28 juni.

Hoofdartikelwoensdag, 23 mei 2007

Prestige

Brussel wil dat de 27 EU-lidstaten snel 2,4 miljard euro betalen voor de bouw van dertig gps-satellieten. Dat bedrag komt bovenop de 1,2 miljard euro die al is uitgegeven. De totale kosten kunnen oplopen tot bijna 4 miljard euro. Is het dat geld allemaal waard?

Regiowoensdag, 23 mei 2007

Hoe krijg en houd je vleermuizen in kerk?

Leeuwarden - Vleermuizen en kerken. Al eeuwenlang kunnen ze in een adem worden genoemd. Toch zijn veel kosters en kerkbesturen nog redelijk onbekend met het diertje, althans ze weten vaak niet hoe ze met het vleermuizen moeten omgaan. Daar wil de provincie Fryslân verandering in brengen. Het bureau voor ecologisch onderzoek Altenburg & Wymenga uit Veenwouden wordt dezer dagen op pad gestuurd om te kijken hoe de vlag er bij hangt, en wat er kan worden verbeterd.

Regiowoensdag, 23 mei 2007

Chauffeurs Connexxion boos

Joure - Chauffeurs van busbedrijf Connexxion hebben gisterochtend het werk in de standplaats Joure stilgelegd. Tot ongeveer drie uur gistermiddag werd er niet gereden. Honderden reizigers werden gedupeerd. Reden was dat er voor chauffeurs geen gedrukte roosters klaarlagen; die moeten ze kunnen tonen bij controles, anders krijgen ze een boete.

Sportwoensdag, 23 mei 2007

Petronella de Jong weer vol door de wind

Medemblik - Petronella de Jong is vandaag, na een gedwongen rustpauze als gevolg van een auto-ongeval, weer van de partij tijdens de Breitling Regatta voor de kust van Medemblik. De 36-jarige Ynglingzeilster uit Sint Jacobiparochie was bijna anderhalve maand uit de roulatie, maar gaat vandaag op het IJsselmeer voor de kust van Medemblik weer vol door de wind.

Sportwoensdag, 23 mei 2007

Roelofsen: ontslagen bij Wolfsburg, maar niet in paniek

Wolfsburg - Het laatste competitieduel tegen Werder Bremen was afgelopen zaterdag nog maar koud voorbij, of VfL Wolfsburg maakte bekend dat trainer Klaus Augenthaler was ontslagen. De oud-speler van Bayern München kon zijn koffers pakken. Niet om vandaag met de selectie af te reizen naar Argentinië voor een oefenduel tegen River Plate, maar om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Dat gold ook voor zijn Friese assistent Robert Roelofsen, die anderhalf jaar geleden samen met hem aan de klus was begonnen.

Sportwoensdag, 23 mei 2007

Henk de Jong nieuwe trainer Harkemase Boys

Harkema - Henk de Jong is de nieuwe trainer van Harkemase Boys. De oefenmeester uit Drachten is de opvolger van Fritz Korbach, die na de degradatie van de club naar de eerste klasse werd ontslagen.

Sportwoensdag, 23 mei 2007

Dingsdag weigert schikkingsvoorstel

Zeist Michael Dingsdag gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel dat de aanklager van de KNVB hem heeft gedaan.

Weerwoensdag, 23 mei 2007

Zonnig

Het wordt vanmiddag ongeveer 20 graden en het is daarbij zonnig met weinig bewolking. Het waait zwak tot soms matig uit het westen tot zuidwesten. Morgen is het vrij zonnig en dan wordt het gemiddeld zo'n 22 graden, bij een matige west tot noordwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties