Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 23 mei 2012.

Cultuurwoensdag, 23 mei 2012

Groot quilt- en cultuurfestival in Noord-Groningen

Warffum | Op 24 locaties in dorpen en buurtschappen in de gemeente Eemsmond vindt 8, 9 en 10 juni het tweede Quiltfestival Noord-Groningen plaats. Tijdens het grootscheepse evenement staat uiteraard patchwork en quiltwerk centraal, maar het culturele aanbod is breder. Zo worden de handwerken tentoongesteld in historische kerken en molens, waar onder meer ook (orgel)concerten worden gegeven.

Economiewoensdag, 23 mei 2012

Twee kantoren gaan dicht van Friesland Bank

Leeuwarden | De kantoren van Friesland Bank in Surhuisterveen en Sint Annaparochie worden per 1 juni gesloten. In eerste instantie was het de bedoeling dat de vestigingen open zouden blijven voor afspraken. Door onder meer de terugloop van het aantal klanten is besloten de vestiging alsnog te sluiten. Volgens een woordvoerster van de bank blijft Olderberkoop wel als afspraakkantoor in gebruik.

Economiewoensdag, 23 mei 2012

Uitbreiding kantoren Regiobank in Fryslân

Leeuwarden | Regiobank wil het aantal kantoren van waaruit gewerkt wordt in Fryslân flink uitbreiden. Dat heeft directeur Hans van den Bor gezegd bij de presentatie van de plannen voor de komende jaren. Momenteel heeft de bank in Fryslân negentien kantoren. Op korte termijn komen daar naar verwachting vestigingen bij in Burgum, Harlingen, Lemmer, Sneek en Wolvega.

Economiewoensdag, 23 mei 2012

Verhuizing De Sneuper naar Dokkum

Lioessens | Vlooienmarkthal De Sneuper uit Lioessens verhuist vrijdag naar de Houtkolk in Dokkum. De verhuizing is volgens Pieter Braaksma noodzakelijk vanwege de beperkte ruimte en parkeermogelijkheid. In Lioessens blijft de huidige ruimte in gebruik als voorraadloods. In Dokkum worden de openingstijden verruimd en is de winkel iedere dag open met uizondering van zondag en maandag. De Sneuper richt zich op de in- en verkoop van onder andere boedels.

Hoofdartikelwoensdag, 23 mei 2012

EU niet langer een club waar je bij móet horen

De nationalist Tomislav Nikolic is onverwacht gekozen tot president van Servië. Deze uitkomst betekent onder meer dat de plannen van Servië om lid te worden van de Europese Unie op een lager pitje worden gezet. Ook zal Servië minder werk maken van de verzoening met zijn buurlanden en voormalige aartsvijanden. En, ook niet onbelangrijk, de Europese Unie moet ervaren dat het EU-lidmaatschap toch minder fel wordt begeerd dan gedacht. De voorganger van de nieuwe president, Boris Tadic, spande zich in om het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie te verwerven.

Regiowoensdag, 23 mei 2012

Eerste zomerse dag meteen bijna tropisch

Leeuwarden | Met een maximumtemperatuur van 26 graden in Leeuwarden beleefde Fryslân gisteren de eerste zomerse dag van de zomer van 2012. In Wommels werd zelfs 28,3 graden gemeten.

Regiowoensdag, 23 mei 2012

Terschelling zet aanval in op zomeroverlast

Terschelling | Bewaking op West-Terschelling en in bussen, zichtbare politieagenten, openbare toiletten en duidelijke communicatie over de regels. Dit zijn een paar van de maatregelen die Terschelling komende zomer neemt om de overlast van excessief alcoholgebruik en asociaal gedrag tegen te gaan. De gemeente heeft gisteren een plan van aanpak openbaar gemaakt, dat wordt gesteund door politie, horeca, VVV en ondernemersverenigingen.

Regiowoensdag, 23 mei 2012

Een kleine Koninginnedag in de felle zon

Leeuwarden Een kleine Koninginnedag, noemde Commissaris der Koningin John Jorritsma het openingsfeest van het vernieuwde provinciehuis gisteren. Het werd een groot zangfestijn met helaas amper publiek.

Regiowoensdag, 23 mei 2012

Nieuwe plannen Appelscha

Appelscha | Noordelijke ondernemers hebben plannen voor nieuwe activiteiten voor dagrecreatie in Appelscha. De gemeente Ooststellingwerf heeft om die reden een strategische grondaankoop gedaan. Voor twee miljoen euro is er een boerderij met 28 hectare boerenland aangekocht. De gemeenteraad is gisteravond na een besloten vergadering akkoord gegaan.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 mei 2012

PKN Heerenveen lanceert vrijwilligersglossy

Heerenveen | Hoe vind je vijftig extra vrijwilligers voor het kerkenwerk? De Protestantse Gemeente Heerenveen pakt het professioneel aan. Ze heeft de glossy Do uitgebracht die helemaal gewijd is aan vrijwilligerswerk. Gistermiddag bood ds. Siebe Sijtsema het eerste exemplaar aan aan wethouder Lykele Buwalda.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 mei 2012

Het ‘Onze Vader’ moet je wel góed vertalen

Het Onze Vader is het meest gebeden gebed ter wereld. Dr. Rochus Zuurmond vergeleek vele oude en nieuwe vertalingen en legt achterliggende motivaties uit in zijn boek In hemelsnaam - over het Onze Vader.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 mei 2012

18.000 Bijbeluitgaven uitgedeeld

Barneveld | De Bijbelvereniging, voorheen de Nederlandse Gideons, heeft vorig jaar bijna 18.000 Bijbeluitgaven verspreid. Dat meldt de vereniging in haar jaarverslag 2011. De Bijbels werden verspreid over 950 locaties: hotels, vakantieparken, bed and breakfastgelegenheden, ziekenhuizen, gevangenissen en schepen. Vorig jaar konden er nog ruim 20.000 Bijbeluitgaven worden verspreid, in 2009 stond de teller op 22.250. „We merken dat hotels vaker neutraal willen blijven”, aldus bureaumanager Jaap van Middendorp. „Men wil geen christelijk stempel.”

Geloof & Kerkwoensdag, 23 mei 2012

Leider priesterorde verborg schandaal

Rome | Het hoofd van de Legionairs van Christus heeft gisteren erkend dat hij al verscheidene jaren wist dat de beroemdste priester van zijn congregatie in strijd met het celibaat een kind had verwekt. De man, Thomas Williams, kon blijven doceren. Ook kon de hij op de Amerikaanse televisie uitleg blijven geven over de leer van de kerk. Alvaro Corcuera zegt dat hij de Williams had gevraagd geleidelijk zijn publieke functies op te geven, maar erkent dat hij te weinig daadkracht heeft getoond. De Legionairs leiden katholieke scholen en liefdadigheidsorganisaties in 22 landen.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 mei 2012

100 Pioniersplekken moet lukken, maar wel met ander beleid

Haaije Feenstra legt een leuke uitdaging neer voor de Protestantse Kerk: experimenteren met nieuwe kerkvormen en maar liefst honderd pioniersplekken er bij in de periode 2013-2016. Johan ter Beek gelooft dat het realistisch is, maar dan moet het wel anders.

Sportwoensdag, 23 mei 2012

Van La Parra debuteert met verlies Jong Oranje

Schaw | Heerenveen-speler Rajiv van La Parra heeft gisteravond zijn debuut gemaakt in Jong Oranje. Een onverdeeld genoegen was dat niet, want in het Oostenrijkse Schwaz verloor de ploeg van bondscoach Cor Pot de oefeninterland tegen Jong Macedonië met 0-1. Het doelpunt viel in de 89e minuut en kwam op naam van Aleksander Trajilovski.

Sportwoensdag, 23 mei 2012

Bouwmeester verliest terrein in strijd om olympisch ticket

Medemblik | Roelof Bouwmeester uit Warten is in de strijd om een olympisch zeilticket in de Laserklasse verder achterop geraakt bij zijn rivaal Rutger van Schaardenburg. De 24-jarige Hagenaar kwam op de eerste dag van de beslissende Delta Lloyd Regatta op het IJsselmeer bij Medemblik twee keer als eerste binnen. In de derde dagrace eindigde hij als tiende. Bouwmeester won de derde race. Hij eindigde eerder op de dag als vierde en zeventiende. In het klassement na de eerste dag bezet de 27-jarige Fries de vijfde positie, op tien punten van koploper Van Schaardenburg.

Sportwoensdag, 23 mei 2012

Na Zwaluwen volgt ook de degradatie voor Blauw Wit’34

Leek | Blauw Wit’34 hikte drie kwart van het seizoen tegen degradatie aan en gisteravond viel in de eerste ronde van de nacompetitie in Leek toch nog het doek voor de formatie van de scheidende trainer Sjoerd Jan Eppinga. Daarmee volgen de Blauw-witten stadgenoot Zwaluwen naar de tweede klasse. Ondanks een 0-2 voorsprong slaagde Blauw Wit’34 er, na het 1-2 verlies in de heenwedstrijd, niet in te overleven in het eerste deel van het tweeluik.

Sportwoensdag, 23 mei 2012

Veenwouden en Heerenveense Boys verder

Leeuwarden | Veenwouden heeft de finaleronde bereikt om promotie naar de eerste klasse, waarin de club nooit eerder uitkwam. De formatie van coach Dick Sangers won met 1-2 bij The Knickerbockers en treft nu VEV’67. Ook Heerenveense Boys gaat strijden om een plaats in diezelfde klasse. Het elftal van trainer Marius Hendriks won met 1-4 bij Omlandia en treft SC Rouveen, dat Drenthina naar de tweede klasse verwees.

Sportwoensdag, 23 mei 2012

SDS ontsnapt bij Mulier, WPB tackelt Zeerobben

Leeuwarden | SDS is ternauwernood ontsnapt aan degradatie uit de tweede klasse. Na verlenging werd afgerekend met Mulier: 1-4. Waterpoort Boys schakelde Zeerobben uit (0-2) en Minnertsga had geen moeite met Oostergo (1-4), terwijl Makkum Dokkum met 5-2 over de knie legde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties