Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 juni 2007.

Cultuurzaterdag, 23 juni 2007

Sprookje dat waarheid werd

Twee jaar geleden stond ze ook op Oerol. Toen met een voorstelling die de aftrap vormde voor haar bizarre missie: een reis naar de Zuidpool, per trekker. Voor Oerol 2007 is theatermaakster Manon Ossevoort (30) uit de rimboe van Afrika teruggevlogen om verhalen te vertellen van haar ‘goede doelen expeditie’ die twee jaar geleden op Terschelling begon en nog zeker maanden duurt.

Economiezaterdag, 23 juni 2007

Drie branden en toch het restaurant heropenen

Leeuwarden – Het gevoel dat hij iets verkeerds heeft gedaan en hij gestraft wordt, komt zo nu en dan nog eens boven bij de Leeuwarder ondernemer George Youssef (34). Branden hebben in de afgelopen jaren zijn leven beheerst. Youssef is eigenaar van Spaans restaurant El Toro aan het Groot Schavernek in de binnenstad van Leeuwarden. In de oudjaarsnacht van vorig jaar brandde restaurant Kota Radja aan de rechterkant van zijn bedrijf af. Anderhalf jaar eerder op 12 juli 2005 was dat het geval bij het pand aan de linkerkant van de zaak. En 24 augustus 2006 staat ook in het geheugen van Youssef gegrift. De dag van de brand in winkelcentrum Bilgaard. Een brand in een bakkerij verwoestte het gehele winkelcentrum. Inclusief de lunchroom van de ondernemer.

Hoofdartikelzaterdag, 23 juni 2007

Geloof, wetenschap...

Geloven staat tegenover weten. Tenminste, dat willen allerlei mensen en groepen ons doen geloven. Zo zijn er de verlichte wetenschappers die geloof afdoen als een treurige vorm van onwetendheid: de belijders van enig geloof belijden hun onkunde en domheid. De wetenschap als discipline en als product van het verstand is een veel betere weg om de werkelijkheid te leren kennen. Met wetenschap kom je verder. Kijk maar naar de resultaten van bijvoorbeeld de natuurwetenschap. Die heeft de wereld pas veranderd, veel meer dan bijvoorbeeld theologie.

Regiozaterdag, 23 juni 2007

Heerenveen plaats van huldiging

Heerenveen - Als Jong Oranje vanavond Jong Servië verslaat en daarmee Europees kampioen voetbal onder de 21 jaar wordt, vindt de publiekshuldiging morgenmiddag in Heerenveen plaats. In overleg met de KNVB is ervoor gekozen om de spelers niet meteen na de wedstrijd te huldigen in Groningen, waar de finale van het jeugdtoernooi wordt gehouden.

Regiozaterdag, 23 juni 2007

Bedrijven Sint Anne naar gemeenteraad

St. Annaparochie - Een groep ondernemers in St. Annaparochie zoekt steun bij de gemeenteraad in hun geschil met onder meer het college van B en W van het Bildt. De winkeliers willen de bouw van een zorgflat door Zorggroep Noorderbreedte en Nieuw Wonen Friesland tegenhouden, omdat ze bang zijn dat die flat hun bedrijfsvoering zal belemmeren. Ze voorspellen verlies van omzet, omdat er op de plek van het verzorgingshuis parkeerruimte had zullen komen.

Regiozaterdag, 23 juni 2007

Bussen veroorzaken scheuren

Bolsward - De gemeente Bolsward neemt maatregelen om buschauffeurs te dwingen minder hard over het Laag Bolwerk in de stad te rijden. Het zware verkeer veroorzaakt scheuren in de muren van de woningen aan het Laag Bolwerk. Achttien buurtbewoners hebben inmiddels schade gemeld. Een werkgroep bestudeert de problemen.

Regiozaterdag, 23 juni 2007

De nieuwe burgemeester is twaalf

Leeuwarden - De nieuwe burgemeester van Leeuwarden heet Sergio Postma en is twaalf jaar oud. Is de sollicitatieprocedure voor een opvolger van Dales dan al afgelopen? Nee hoor, kandidaten kunnen zich nog gewoon melden: Sergio is kinderburgemeester. Gisteren werd hij door de volwassen loco-burgemeester Krol officieel geďnstalleerd.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 juni 2007

Litouwse passie voor het orgel

Ferwert - Zana Naidionova (28) uit Litouwen is de vaste organist van de Hervormde Gemeente van Ferwert. Donderdag slaagde ze voor de eerste fase van het eindexamen orgel aan de Prins Clausconservatorium in Groningen. ,,Ik wil me blijven ontwikkelen als organist en kan nog zóveel leren in Nederland.”

Geloof & Kerkzaterdag, 23 juni 2007

Forum voor vrede Midden-Oosten

Amman - De Wereldraad van Kerken heeft deze week in Amman afgesproken dat er een nieuw oecumenisch forum komt dat zich gaat buigen over de Palestijns-Israëlische kwestie. Van 17-21 juni waren in de Jordaanse hoofdstad 130 vertegenwoordigers van kerken en organisaties uit onder meer het Midden-Oosten, Europa, Noord-Amerika, Australië, Afrika en Azië aanwezig. Dr. Bas Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, woonde de conferentie bij.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 juni 2007

PKN moet onderwerp ‘Israël en de Palestijnen’ bespreekbaar maken

De strijd tussen de Palestijnse partijen Fatah en Hamas in de Gazastrook ontaardde in een burgeroorlog en is gewonnen door Hamas. Dr. Henri Veldhuis vindt dat de Protestantse Kerk iets moet doen. ,,Het het onderwerp ‘Israël en de Palestijnen’ in onze kerk weer bespreekbaar maken.”

Sportzaterdag, 23 juni 2007

Jong Oranje onderschat Serviërs niet

Groningen - Foppe de Haan gelooft dat Jong Oranje vanavond voor het tweede achtereenvolgende jaar de Europese voetbaltitel kan winnen. ,,Ik heb er een goed gevoel bij”, zei de Friese bondscoach gisteren. ,,De spelers maken op mij een prima indruk.” Van onderschatting van tegenstander Servië is bij staf en spelers van Jong Oranje geen sprake.

Sportzaterdag, 23 juni 2007

Kesler roemt De Haan; succes Jong Oranje smaakt naar meer

Heerenveen - Tot vorig jaar sloot een Nederlands jeugdteam nog nooit een eindtoernooi winnend af. Het succes van Jong Oranje, dat vandaag de tweede achtervolgende Europese titel kan winnen, is volgens KNVB-directeur Henk Kesler te danken aan een veranderde manier van denken bij de voetbalbond en aan de huidige bondscoach Foppe de Haan, die in 2004 bij de KNVB begon. De winst van de Europese titel in Portugal vorig jaar was al knap, maar De Haan en zijn mannen zetten met het prolongeren van de titel helemaal een succes neer.

Sportzaterdag, 23 juni 2007

Fenna Zeinstra zaagt aan stoelpoten Afke Hijlkema

Bolsward - ,,Ik weet dat het erin zit’’, zegt ze ferm. Maar dat Fenna Zeinstra dit kaatsseizoen het puntenklassement aanvoert en tot nu toe al zeven kransen mee naar huis mocht nemen, heeft ook haar behoorlijk verrast. De bloedfanatieke Bolswardse is niettemin nog lang niet tevreden. ,,Ik wil de allerbeste zijn.’’

Sportzaterdag, 23 juni 2007

Hamburger op dreef in WB roeien

Amsterdam Skiffeur Sjoerd Hamburger uit Oldeberkoop heeft zich gisteren geplaatst voor de halve finale van de wereldbekerwedstrijd in Amsterdam. De Friese roeier eindigde in de kwartfinale als derde, hetgeen voldoende was voor een plek in de halve eindstrijd. Hamburger moest in de stromende regen de Duitser Marcel Hacker en de Argentijn Santiago Fernandez voor zich dulden.

Sportzaterdag, 23 juni 2007

Gesink in Profronde van Fryslân

Leeuwarden Rabobank-talent Robert Gesink (21) rijdt woensdag de Profronde van Fryslân. Hij brak dit jaar door met een negende plaats in de Waalse Pijl en een overwinning in de koninginnerit van de Ronde van België. Naast Gesink verschijnt wellicht ook Pieter Weening aan de start. De Rabobank wijst nog één renner aan uit een kwartet renners, waartoe naast de Harkemaster ook Leon van Bon behoort. Zeker is al wel dat de geboren Fries Maarten Tjallingii van start gaat namens Skill-Shimano. De organisatie werkt ook nog aan ‘Team Fryslân’, een gelegenheidsformatie met Nederlandse Protourrenners in buitenlandse dienst. Onder hen Servais Knaven, die gisteren te horen kreeg dat hij niet in de voorselectie voor de Tour van T-Mobile.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties