Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 juni 2009.

Cultuurdinsdag, 23 juni 2009

Videoclips bij Friese liedjes over Sinterklaas

Leeuwarden - Er komt een vervolg op het cd-project Fryske ferskes foar Sinteklaas. Dat heeft Stifting Warber Fryslân bekendgemaakt. De cd met Friestalige sinterklaasliedjes die de stichting vorig jaar uitbracht was zo’n succes, dat er nu drie videoclips bij worden gemaakt. Die zullen dit najaar op televisie en internet te zien zijn.

Cultuurdinsdag, 23 juni 2009

Harkema verdwijnt voorlopig van taptoe-agenda

Harkema - Harkema verdwijnt van de landelijke taptoe-agenda. De 22e editie die afgelopen zaterdag op sportpark De Bosk werd gehouden, krijgt voorlopig geen vervolg. De organisatie, de stichting Muziekevenementen Harkema, zet de komende jaren geen nieuwe evenementen op.

Cultuurdinsdag, 23 juni 2009

Jeugdatelier in Jopie Huisman Museum

Workum - Het Jopie Huisman organiseert deze zomer creatieve middagen voor kinderen. In juli en augustus wordt de zolder van het museum elke dinsdagmiddag omgetoverd tot jeugdatelier.

Cultuurdinsdag, 23 juni 2009

Museum Belvédère in tv-programma ‘Museumgasten’

Heerenveen - Museum Belvédère staat komend najaar centraal in een aflevering van Museumgasten, het televisieprogramma van de Avro waarbij twee bekende Nederlanders een museum bezoeken. Voor Museum Belvédère zijn dat zangeres Nynke Laverman en cabaretier Youp van ’t Hek. Morgen worden hiervoor opnamen gemaakt.

Economiedinsdag, 23 juni 2009

‘Dramatisch dieptepunt voor inkomens boeren’

Den Haag - Boeren en tuinders worden nu ook zwaar geraakt door de economische recessie. De enorme inkomensval in 2008, die zich in de eerste helft van dit jaar heeft doorgezet, noodzaakt ondernemers op hun bedrijven om de kosten maximaal te verminderen om zo de huidige zeer moeilijke periode door te komen. De overheid kan daaraan bijdragen door een reeks maatregelen in de sfeer van ruimere financiële regelingen en garanties.

Economiedinsdag, 23 juni 2009

Campagne moet melk drinken stimuleren

Luxemburg - Om de geringe vraag naar melk te herstellen, begint in Nederland een campagne om mensen meer melk te laten drinken. Minister Verburg (Landbouw) meldde dat gisteren bij EU-beraad in Luxemburg, waar melkveehouders heftig protesteerden tegen de huidige lage melkprijs.

Economiedinsdag, 23 juni 2009

Kroes akkoord met overname Nuon door Vattenfall

Brussel - Europees commissaris Neelie Kroes is akkoord met de verkoop van energiebedrijf Nuon aan de Zweedse energiegigant Vattenfall. Dat is gisteravond bekendgemaakt.

Hoofdartikeldinsdag, 23 juni 2009

De SGP: vrouwen, Wilders...

De SGP is de laatste weken opvallend in het nieuws. Eerst was er het merkwaardige stemgedrag van SGP’ers bij de Europese verkiezingen; zo’n 10 procent van de orthodoxe christelijke partij stemde op de partij van Wilders, de PVV. Nu is de partij in het nieuws omdat de Britse conservatieven, met wie ChristenUnie en SGP in het Europese parlement wilden samenwerken, feitelijk de SGP hebben buitengesloten. De reden daarvoor: het vrouwenstandpunt van de SGP. De Britten eisten van de SGP dat die op de volgende kandidatenlijst vrouwen kandidaat zouden stellen.

Regiodinsdag, 23 juni 2009

Dag van erop of eronder voor Skewiel

Oentsjerk - Het was ‘ja’ of ‘nee’ voor Skewiel Trynwâlden gisteren. Personeelsleden van de organisatie mochten aangeven of ze een fusie met zorggroep Tellens steunen of niet. Op basis daarvan is besloten dat de fusie doorgaat. Bestuurder Emmo Koetje wachtte de telling met spanning af.

Regiodinsdag, 23 juni 2009

Roadshow eerst op scholen zonder Fries

Leeuwarden - De roadshow met cabaret, rap en debat ter promotie van het Fries begint op scholen die weinig aan de taal doen.

Regiodinsdag, 23 juni 2009

Eigenlijk is iedereen onbewust een archivaris

Leeuwarden - Stadsarchivaris Rienk Jonker is vorige week door zijn collega’s onderscheiden met de prestigieuze Van Wijn-penning. Archivarissen die de laatste stand van zaken willen weten op hun vakgebied, bezoeken Jonkers website. Die laat zien dat het stoffige imago van archiefwerk achterhaald is.

Regiodinsdag, 23 juni 2009

Slachtetocht finisht bij Oosterbierum

Oosterbierum - De Slachtemarathon wordt in 2012 gelopen van Raerd naar Oosterbierum. In 2004 eindigde de marathon ook in Oosterbierum. Toen ontstonden er grote problemen met de afvoer van de wandelaars.

Regiodinsdag, 23 juni 2009

Meer Mark, Bart en Tim, minder Sander en Stefan

Emmeloord - Niemand zal de geslaagdenbijlage van deze krant, die vandaag verschijnt, zo goed lezen als Evelien Leber (22) uit Emmeloord. Vol verwachting kijkt ze uit naar het moment dat de lijsten met namen van de eindexamenkandidaten die geslaagd zijn, gepubliceerd worden. Niet omdat ze wil weten wie van welke school geslaagd is, maar vanwege een fascinatie voor voornamen.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 juni 2009

Meer bruidsparen laten huwelijk inzegenen

Leeuwarden - Steeds meer mensen laten hun huwelijk kerkelijk inzegenen. Terwijl ze steeds vaker nauwelijks binding hebben met de kerk. Dan wordt de huwelijksinzegening meer een voorstelling dan een liturgie - met alle communicatiestoornissen van dien.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 juni 2009

Kerken verrezen op magische plekken

Het schijnt dat de oudste kerk van Nederland in Maastricht staat. Rond 550 bouwde men daar een ‘grafkerk’, dat is de kerk waarin de oudste zendeling van Nederland, de heilige Servatius, begraven ligt. Hij zou een vierde-eeuwse Armeniër zijn, geboren uit Joodse ouders; hij zou zelfs een verre neef zijn van Jezus, Johannes de Doper en zeven van de twaalf apostelen! Ik heb het altijd wel mooi gevonden dat de eerste missionaris in ons land een Messiaanse Jood was. In later tijd is die grafkerk de nog altijd bestaande crypte geworden van de tegenwoordige St. Servaasbasiliek, en dus geen afzonderlijke kerk meer. Is er een kerk in Nederland te vinden die op zichzelf staat, die misschien wel uitgebouwd is, maar waarvan het oudste gedeelte duidelijk herkenbaar is, en die als oudste kerk van Nederland mag gelden?

Geloof & Kerkdinsdag, 23 juni 2009

Relikwieën van pater Damiaan gevonden

Antwerpen - In het archief van de paters van de Heilige Harten zijn een haarlok en een voetwortelbeentje van de Belgische pater Damiaan (1840-1889) gevonden.

Sportdinsdag, 23 juni 2009

Wa’t ienris it sportfirus skipe hat, rekket it net wer kwyt

Yn it fiifde diel fan de Beltsjeblomrige Dat wie doe sa fan de Afûk stiet sport sintraal. De Fryske skriuwsters/dichteressen Akky van der Veer en Baukje Wytsma ferhale oan de hân fan petearen mei sân âlderen hoe’t sport eartiids belibbe waard. De konklúzje: wa’t ienris it sportfirus skipe hat, rekket it net wer kwyt.

Sportdinsdag, 23 juni 2009

‘Schaatshooligans’: 450 euro boete

Heerenveen De schaatsbond KNSB heeft de twee ‘schaatshooligans’ die tijdens het Europees kampioenschap allround (afgelopen januari in Thialf) het ijs opliepen, een boete opgelegd van 450 euro. De twee kregen eerder al een stadionverbod voor een jaar opgelegd. ,,Omdat in de ticketvoorwaarden staat dat je het ijs niet mag betreden, heeft de KNSB geanticipeerd op deze zaak”, meldde de bond in een persbericht.

Sportdinsdag, 23 juni 2009

Easterlittens en Tzummarum naar kwartfinale

Easterlittens Easterlittens en Tzummarum hebben zich gisteravond als laatste twee ploegen geplaatst voor de kwartfinale van de elfde editie van het Open Fries kampioenschap jeu de pelote.

Sportdinsdag, 23 juni 2009

De roestige cijfers in het uurwerk zijn omgesmeed in goud

Heerenveen - Het gebouw staat al negen decennia, maar door de succesvolle machtsgreep van sc Heerenveen in het bekertoernooi zijn de roestige cijfers in het uurwerk omgesmeed in goud. De oude briefomslag is de deur uit; op de hedendaagse enveloppe pronkt een prijs.

Sportdinsdag, 23 juni 2009

Heerenveen versterkt zich met Djuric

Heerenveen - Sportclub Heerenveen heeft zich versterkt met de Serviër Igor Djuric. De 24-jarige centrale verdediger komt over van FK Vojvodina Novi Sad. Djuric, viervoudig Servisch international, is al medisch gekeurd en tekent een vierjarig contract in Fryslân.

Sportdinsdag, 23 juni 2009

Cambuur voldoet met Meul aan wens Riedstra

Leeuwarden - Cambuur heeft een week voor de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen dan eindelijk een eerste doelman gecontracteerd. David Meul staat de komende twee seizoenen onder de lat bij de Leeuwarder eerste divisionist. De deal met de 27-jarige Belgische goalie van Fortuna sittard kwam gisteren rond. Rechtsback Tom Hiariej komt daarentegen niet naar Cambuur. Hij wilde wel, maar voor FC Groningen is verhuur onbespreekbaar. Zijn linksbenige ploeggenoot Shkodran Metaj mag wel van de Groningers verhuurd worden. De verdediger/middenvelder komt donderdag op gesprek.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties