Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 23 juli 2007.

Cultuurmaandag, 23 juli 2007

Sprankelend orgelspel van Jongepier

Wie een orgelconcert van Jan Jongepier bezoekt, komt heel vaak verrassingen tegen in het programma. Zo ook zaterdagavond, toen de voormalige organist van de Grote Kerk te Leeuwarden het fraai gerestaureerde Van Dam-orgel in de Martinikerk in Franeker bespeelde. Als organoloog, die tal van orgelrestauraties begeleidt, weet hij op een bijzondere wijze dit type orgels te bespelen, met een zeer muzikale inventiviteit.

Cultuurmaandag, 23 juli 2007

Kleurrijk orgelspel Egbert Schoenmaker

Egbert Schoenmaker, organist van de Simon & Judaskerk in Ootmarsum, gaf zaterdagavond een concert op het Hinszorgel in Leens. Schoenmaker neemt een belangrijke plaats in in het orgelgebeuren van het Nederlands/Duits grensgebied. Zo is hij onder andere als orgelrevisor voor de Lutherse Landeskirche Hannover verantwoordelijk voor het diocees Osnabrück van deze kerk. Ook is hij de initiator van de al meer dan 25 jaar bestaande serie orgelconcerten op voornamelijk historische instrumenten in het grensgebied van Twente (Ootmarsum) en Graafschap Bentheim.

Dossiermaandag, 23 juli 2007

Droomdebuut Jitze Mink

Grou - ,,Hjir hie ik sels net iens fan dreamd.” De debuterende schipper Jitze Mink van d’Halve Maen kon zaterdag zijn geluk niet op. De onervaren schipper ging in de proloog van de SKS als eerste over de finish. Hij liet de ervaren schippers Ale Zwerver van Lemmer en Pieter Brouwer van Heerenveen ruim achter zich op de finishlijn op de Pikmar.

Hoofdartikelmaandag, 23 juli 2007

Verkiezingen in Turkije...

De oppositie in Turkije likt haar wonden: met gemak heeft de regeringspartij AKP de verkiezingen gewonnen. Het volk van Turkije heeft zich in meerderheid niet laten imponeren door de waarschuwingen van de oppositie dat de AKP Turkije zou willen terugvoeren naar een door de godsdienst gedomineerd land. Het volk heeft zich laten leiden door andere motieven. Bijvoorbeeld door het economische. De regering heeft de afgelopen jaren leiding gegeven aan een grote economische impuls; het gaat de Turken goed, heel goed. En verkiezingen worden in veel gevallen bepaald door de dikte van de portemonnee.

Regiomaandag, 23 juli 2007

Harde aanpak drankgebruik op campings

Leeuwarden - Campings en gemeenten pakken alcoholmisbruik onder jongeren steeds strenger aan. Dat concludeert de Stichting Alcoholpreventie, STAP. De stichting wil dat gemeenten en campinghouders ervaringen uitwisselen en samen met uniforme regels komen die speciaal gelden voor jongerencampings.

Regiomaandag, 23 juli 2007

Machinist verliest treinstel op weg naar Harlingen

Deinum - Een machinist van Arriva heeft zaterdagmiddag rond half drie de helft van zijn trein naar Harlingen verloren. Bij Deinum raakte de koppeling tussen de twee Spurts los, maar pas bij Franeker merkte de bestuurder dat op.

Regiomaandag, 23 juli 2007

Skûtsje slaat om vlakbij Terschelling

Terschelling - Een skûtsje met vijftien Amsterdammers aan boord is zaterdagmiddag omgeslagen vlakbij de haven van Terschelling. De vijftien opvarenden die het skûtsje hadden gehuurd, werden binnen enkele minuten gered en waren ongedeerd.

Geloof & Kerkmaandag, 23 juli 2007

‘Wij leveren het materiaal, God bouwt’

Leeuwarden - In een sfeervolle kerkdienst is zondagmorgen in Leeuwarden herdacht dat op 19 juli 1932 de Leeuwarder Pelikaankerk werd geopend.

Sportmaandag, 23 juli 2007

Happy end door jonkies

Appelscha - SC Heerenveen sloot zaterdagavond op sportpark De Steegde in Appelscha de zwaarste week van de voorbereiding af met een gelijkspel tegen Sivasspor. Het waren met name de jonkies in de selectie van trainer Gertjan Verbeek die zich de laatste tien minuten nadrukkelijk manifesteerden en zorgden voor een happy end.

Sportmaandag, 23 juli 2007

Cambuur wordt weinig wijzer van oefenduel

Borkum - De meegereisde supporters van Cambuur Leeuwarden en Veendam naar het Duitse eiland Borkum weten sinds zaterdag waar hun cluppie staat. Echter, de gemoedstoestand van de trainers van de twee ploegen uit de Jupiler League verschilde na afloop nogal. Joop Gall was zéér tevreden en voor Jurrie Koolhof eindigde het oefenduel in een anticlimax. De Leeuwarders gingen met duidelijke cijfers onderuit, 3-1.

Sportmaandag, 23 juli 2007

Majestueuze zege voor ‘koning’ Schievink

Burgum - De koning is dood, lang leve de koning. De fierljepwereld heeft in de persoon van Henk Schievink het komende jaar namelijk weer een nieuwe ‘kening’. De Burgumer besteeg zaterdag in eigen woonplaats de troon tijdens het Keningsljeppen. Hij passeerde voor het eerst in zijn leven de 19-metergrens, hetgeen hem een majestueuze zege opleverde.

Sportmaandag, 23 juli 2007

De Groot ‘giet as in spear’

Broeksterwoude - Hij kwam, zag en overwon. Jan Dirk de Groot sloeg zaterdag in Broeksterwoude formidabel op en pakte bij zijn allereerste optreden in de hoofdklasse dit seizoen meteen de hoofdprijs. De ‘bargeboer’ uit Buitenpost werd tevens gekroond tot koning. Samen met Hylke Bruinsma en Daniël Iseger verloeg hij in de finale Klaas Berkepas, Pieter Scharringa en Chris Wassenaar (5-3 en 6-6).

Sportmaandag, 23 juli 2007

Triemstra regeert opnieuw in Huizum

Leeuwarden - Johan van der Meulen, Auke van der Graaf en Taeke Triemstra mochten gisteren op sportpark Nylân in Leeuwarden eindelijk weer eens de kransen in ontvangst nemen. Het was pas de derde keer dit seizoen dat het trio in slagorde mocht plaatsnemen voor de bestuurstent. Net zo vaak als het partuur van Klaas Berkepas, dat in de finale - waarin alles aan de hang kwam - voor hetzelfde geld de vierde zege hadden kunnen bijschrijven. Dat gebeurde niet omdat de opslager op die stand zijn negende opslagmisser liet noteren, waardoor de eindstrijd in een anticlimax eindigde.

Sportmaandag, 23 juli 2007

Huizum laat oude kaatstijden weer even herleven

Leeuwarden - Het is niet alles goud dat er blinkt. Dat moet gistermorgen bij de toeschouwers, die de buien hadden getrotseerd op sportpark Nylân, wel even door het hoofd hebben gespookt. Daar gaven een zestal kaatstoppers uit de vorige eeuw acte de presence voor een demonstratiepartij in het kader van het honderdjarig jubileum van KV Onderling Genoegen uit Huizum. Het oogt allemaal wat minder, maar de liefde voor het spelletje is er nog steeds.

Sportmaandag, 23 juli 2007

Regen komt jonge Engelse Robson goed uit

Leeuwarden - De Windmill Cup begon en eindigde deze zeventiende editie met regen. Maar de door de wol geverfde organisatie liet zich door een beetje water niet van de wijs brengen. Natuurlijk kon de Windmill Cup uitwijken naar binnen en dat was op de finaledag zeker nodig. Niettemin sprak voorzitter Richard Kempers van een geslaagd toernooi en aan de geluiden van de jonge talenten te horen, hebben die zich ook dit jaar weer prima vermaakt in Leeuwarden.

Sportmaandag, 23 juli 2007

Golf in Leeuwarden: geen toppers, wel idyllisch

Leeuwarden - Ver weg van de drukte van de stad, met op de achtergrond het geraas van de provinciale weg naar Hurdegaryp of het gejoel van zwemmende kinderen, ligt de Leeuwarder golfclub De Groene Ster. Daar werd zaterdag het derde toernooi in de Van Lanschot Amateur Tour gehouden. Acht van de ruim negenhonderd leden deden namens de Leeuwarders mee. De golfclub uit de Friese hoofdstad wil de sport promoten bij jong en oud, arm of rijk. Voorzitter Nico van der Wal windt er in elk geval geen doekjes om: ,,Het is geen elitaire sport. We staan open voor iedereen.’’

Sportmaandag, 23 juli 2007

Beene grijpt zijn kansen

Sumarreheide - Tjitske Bouma haalde zaterdag op de slotdag van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel op Sumarreheide bij Garyp de titel binnen in de damesklasse. Voor de hengst Beene was het de eerste keer dat hij mee mocht doen aan het noordelijk kampioenschap. Hij greep zijn kans om aan te tonen dat hij graag op stal in Terkaple wil blijven.

Weermaandag, 23 juli 2007

Vanavond regen

Vanmiddag schijnt de zon aanvankelijk, geleidelijk neemt de bewolking toe en later vanmiddag, vanavond en vannacht valt er veel regen. Morgen vallen er enkele buien, mogelijk met een slag onweer. Later breekt de zon door.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties