Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 23 juli 2008.

Cultuurwoensdag, 23 juli 2008

Sippe Sibbele treedt na tien jaar weer op

Joure - De Friese wave-formatie Sippe Sibbele gaat na bijna tien jaar afwezigheid weer optreden. Dat heeft zanger en toetsenist Ferdi Draaisma gisteren gemeld. Sippe Sibbele speelt op 1 augustus tijdens het straatfestival op de Sjouwer in Joure.

Economiewoensdag, 23 juli 2008

Grote groei chipsproductie FZ Organic

Wolvega – Het bedrijf FZ Organic in Wolvega heeft in het afgelopen jaar de chipsproductie fors verhoogd. De producent van biologische chips (waaronder het merk Trafo) zag de productie stijgen met 6 tot 8 procent stijgen.

Economiewoensdag, 23 juli 2008

Boeren telen aardappel voor zoute gronden

Leeuwarden – Noordelijke aardappeltelers zijn bezig met het ontwikkelen van aardappelen die beter zijn toegerust op zoute gronden dan de huidige rassen. De rassen zijn bedoeld voor de toekomstige teelt in het Noorden in verband met de verzilting van de landbouwgrond en het kunnen toepassen van de rassen in de tropen.

Economiewoensdag, 23 juli 2008

Activiteiten failliete De Haan naar Vitesse

Dokkum – Schoonmaakbedrijf Vitesse in Dokkum neemt per 28 juli het klantenbestand en de werknemers over van het failliet verklaarde Schoonmaakbedrijf De Haan uit Heerenveen.

Economiewoensdag, 23 juli 2008

Oogst van graan begint over ruim een week

Holwerd – De oogst van graan zal niet eerder dan over ruim een week van start gaan. Dat verwacht woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,Het gewas moet eerst nog een week drogen. Door de regen van de afgelopen tijd is het vochtgehalte in de plant niet afgenomen. Voordat het graan gedorst en binnengehaald kan worden moet het vochtgehalte in de graankorrels eerst naar beneden.” Pas over ruim een week zullen de eerste percelen in Fryslân dan ook worden gedorst. De opbrengst zal dit jaar naar verwachting lager zijn dan in voorgaande jaren door de droogte in het tweede kwartaal.

Economiewoensdag, 23 juli 2008

Ondergronds voor een beter rendement

Leeuwarden - Op Nij Bosma Zathe in Goutum wordt momenteel een ondergronds buizensysteem getest dat gewassen irrigeert. Onderzoekers van Wageningen UR en DLV Plant willen met de proef zien uit te vinden of vollegrondsgroente- en akkerbouwgewassen door middel van ondergrondse irrigatie betere opbrengsten kunnen bereiken. ,,De proef bestaat niet alleen uit ondergrondse irrigatie, want op termijn willen we ook onderzoeken of meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen die via de buizen worden toegediend een dergelijk effect hebben”, legt projectleider Peter Hoogenboom van DLV Plant uit.

Hoofdartikelwoensdag, 23 juli 2008

Arrestatie Karadzic...

Na zich dertien jaar schuil te hebben gehouden, is de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, weer opgedoken. De Servische autoriteiten hebben hem in Belgrado gearresteerd. Zijn uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt later deze week verwacht. Karadzic was een van de meest gezochte figuren in de wereld omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de volkerenmoord in Srebrenica in 1995.

Regiowoensdag, 23 juli 2008

Drukker met kleinkind dan vrijwilligerswerk

Leeuwarden - Senioren hebben minder tijd voor vrijwilligerswerk omdat ze druk zijn met de kleinkinderen, werk of hobby’s. Het aantal gemiddelde vrijwilligersuren van senioren is tussen 2000 en 2005 gedaald van 2,2 naar 1,8 uur per week, heeft kenniscentrum Movisie berekend. PCOB Friesland vind de trend reden tot zorg. ,,De gemeenschap steunt zwaar op vrijwilligers.”

Regiowoensdag, 23 juli 2008

‘Dy doar, dy docht my gewoan wat’

Burgum - ,,Noch efkes by Eeltsje sjen.” Menigeen ging met die woorden aan het eind van een stapavond nog even langs bij discotheek To Berch aan de Schoolstraat in Burgum. Eeltsje was een begrip. Hele generaties Burgumer jeugd zijn door Eeltsjes deur gegaan.

Regiowoensdag, 23 juli 2008

Zelfonderzoek blijft belangrijk tegen borstkanker

Leeuwarden - Elke maand de borsten controleren op knobbeltjes hoeft niet meer. Afgelopen weekeinde maakte KWF Kankerbestrijding bekend dat zij vrouwen niet langer adviseert die zelfcontroles stelselmatig uit te voeren. Uit onderzoek is gebleken dat die systematische aanpak het sterftecijfer van borstkanker niet omlaag brengt. Vrouwen die zichzelf gewoon goed in de gaten houden, zonder zo’n vast stramien, ontdekken bovendien net zo vaak een knobbeltje. Volgens KWF Kankerbestrijding zijn er zelfs aanwijzingen dat de rigide controles schade doen.

Regiowoensdag, 23 juli 2008

De een deelt fijne dag, de ander denkt aan suďcide

Dag en nacht zijn ze beschikbaar om mensen uit wat voor nood dan ook te helpen. Het Friesch Dagblad gaat een zomer lang op stap met verschillende 24 uursdiensten. Vandaag: Sensoor Fryslân, de telefonische hulpdienst.

Regiowoensdag, 23 juli 2008

Sneker Pan leidt na twee zeges

Elahuizen - Douwe Visser van Sneek boekte op de Fluesen bij Elahuizen gisteren niet alleen zijn tweede zege, maar nam bovendien de leiding in het klassement over van Pieter Brouwer van Heerenveen. Gerhard Pietersma van Earnewâld werd tweede en Ale Zwerver van Lemmer, die de afgelopen jaren steevast won bij Elahuizen, finishte als derde.

Sportwoensdag, 23 juli 2008

Elyounoussi kiest voor Heerenveen

Heerenveen - Een dag na het vastleggen van Bonaventure Kalou heeft sc Heerenveen met Tarik Elyounoussi een tweede aanvaller binnen gehaald. Het twintigjarige Noorse talent van Fredrikstad FK koos bewust voor de Friese club, waar hij gisteren een contract heeft getekend voor vijf jaar. Daarmee troefden de Friezen de concurrentie weer eens af.

Sportwoensdag, 23 juli 2008

Piet Scherjon stapt in It Heidenskip uit eigen schaduw

It Heidenskip - Piet Scherjon was gisteravond de grote smaakmaker in It Heidenskip. In het ‘fierljepdoarp’ van Fryslân liet de Burgumer als winnaar bij de senioren A ook alle topklassers even flink schrikken. Na zijn eerste sprong drukte de 21-jarige Scherjon 19,08 in het zandbed. Het betekende niet alleen dat de Burgumer zijn twee jaar oude persoonlijke record van 17,88 in Winsum verpulverde, hij was zeker van een plaats in de finale.

Sportwoensdag, 23 juli 2008

Sterk begin Friese schakers Open NK

Dieren De Friese schakers zijn sterk aan het Open NK in Dieren begonnen. Daan Brandenburg, Sipke Ernst, Migchiel de Jong en Tjap Struik wonnen hun partij. Eelke Wiersma remiseerde. Toernooifavoriet Friso Nijboer moest ook tot ieders verrassing in de eerste ronde van het open Nederlands schaakkampioenschap een remise toestaan. De Rus Vjatsjeslav Ikonnikov, ook hoog ingeschat, versloeg in een aantrekkelijke aanvalspartij de jonge Nederlander Lody Kuling.

Sportwoensdag, 23 juli 2008

De Jonge mogelijk terug bij Heerenveen

Heerenveen Sc Heerenveen hoopt dat Jan de Jonge terugkeert bij de club om als hoofd opleidingen aan de slag te gaan. De 45-jarige Heerenvener is de belangrijkste kandidaat om Wim Dusseldorp op te volgen, die bij de Limburgse voetbalacademie hoofd jeugdvoetbalzaken is geworden. Heerenveen hoopt dat De Jonge, die eind vorig seizoen opstapte als hoofdtrainer bij De Graafschap, deze week besluit aan zijn derde ambtstermijn bij de Friese club te gaan beginnen. ,,Het is een functie op de achtergrond en we hebben Jan gevraagd erover na te denken. We willen die functie graag voor 1 augustus ingevuld hebben’’, aldus directievoorzitter Yme Kuiper.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties