Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 23 juli 2009.

Cultuurdonderdag, 23 juli 2009

Werk Kunstroute Koudum vernield en gestolen

Koudum - Een blauwe albasten hand van Jannie Bult is vorige week gestolen uit de Kunstroute Koudum. Dat heeft de organisatie van de kunstroute gisteren gemeld. Verder is het beeld Engelenimpressie van Sophia Veninga vernield. ,,Het beeld van Braziliaanse speksteen is van zijn sokkel geschopt. Aan alle kanten zijn stukken afgebroken en het zit vol krassen”, aldus organisator Petra van Stam.

Cultuurdonderdag, 23 juli 2009

Nieuwe route langs wandmozaďeken in Smallingerland

Drachten - De gemeente Smallingerland heeft een route samengesteld langs bezienswaardige wandmozaďeken in de gemeente. Bij de route hoort een waaier met afbeeldingen en informatie over de diverse mozaďeken.

Economiedonderdag, 23 juli 2009

Verzekeringsbedrijf ASR sluit vestiging Woudsend

Leeuwarden - Na een periode van bijna tweehonderd jaar komt er een einde aan het verzekeringsbedrijf ASR en zijn voorlopers in Woudsend. De locatie, voorheen bekend onder de naam Woudsend Verzekeringen, zal uiterlijk eind 2012 dicht gaan. In Woudsend werken ongeveer 150 mensen. De sluiting is onderdeel van de reorganisatieplannen van het verzekeringsbedrijf waarbij de activiteiten geconcentreerd worden op een locatie in de regio Utrecht. Onduidelijk is nog wat de gevolgen zijn voor de werknemers en of ze eventueel allemaal mee kunnen verhuizen.

Economiedonderdag, 23 juli 2009

Vliegveld Eelde werkt aan nieuwe lijndiensten

Eelde - Mogelijk worden er vanaf Groningen Airport Eelde (GAE) nog dit jaar nieuwe lijndiensten geopend naar Kopenhagen en Brussel. De Duitse regionale luchtvaartmaatschappij OLT is in beeld om de vluchten uit te voeren.

Economiedonderdag, 23 juli 2009

Terugbetaling vliegtaks gaat goed volgens ANVR

Leeuwarden - Enkele duizenden mensen hebben de vliegtaks die zij al betaald hebben voor vluchten na 1 juli nog niet teruggekregen. Volgens directeur Frank Oostdam van de koepel van reisorganisaties ANVR verloopt het terugbetalen van de heffing goed. Een maand geleden hadden enkele tienduizenden de heffing nog tegoed nadat het kabinet eerder dit jaar de belasting afschafte. De heffing is een jaar ingevoerd geweest.

Economiedonderdag, 23 juli 2009

Containercamera’s getest bij ballonfeesten Joure

Joure - Bewakingsbedrijf Schaaf uit Uitwellingerga test bij de ballonfeesten in Joure zeecontainers met ingebouwde camera’s. Deze units zijn veel bestendiger tegen vandalisme dan de gebruikelijke camera’s. ,,Vooral als we ze ook nog eens uitrusten met prikkeldraad”, zegt directeur Marc Schaaf.

Hoofdartikeldonderdag, 23 juli 2009

Een troonrede nieuwe stijl...

Het kabinet heeft plannen voor een Troonrede met een andere opzet. Al geruime tijd is er kritiek op de inhoud van die rede, zoals zij elk jaar door de koningin wordt uitgesproken op de derde dinsdag van september. Het betreft twee dingen. In de eerste plaats de vaak gortdroge opsomming van beleidsmaatregelen van de verschillende departementen. En ten tweede het feit dat de rede vaak nauwelijks nieuws bevat, omdat het meeste dat wordt verteld allang in de krant heeft gestaan. Soms doordat bewindslieden dat al hebben meegedeeld of omdat het al is uitgelekt. Het kabinet vindt het eigenlijk beledigend voor de koningin om haar dan zo’n rede uit te laten spreken. Beter zou het zijn haar een (meer) visionair verhaal te laten houden over het beleid dat het kabinet voorstaat.

Regiodonderdag, 23 juli 2009

Naar een multimediale nieuwsorganisatie

Het Friesch Dagblad wordt een multimediale nieuwsorganisatie. Met subsidie van onder meer het Stimuleringsfonds voor de Pers maakt het Friesch Dagblad een omslag naar een mediabedrijf dat op basis van de gedrukte krant betaalde diensten beschikbaar stelt via onder meer internet en mobiele telefonie. De lezersservice (verkoop van boeken, dvd’s et cetera) wordt sterk uitgebreid.

Regiodonderdag, 23 juli 2009

Grote onvrede onder agenten over hun werk

Leeuwarden - Agenten hebben steeds minder plezier in hun werk, een kleine 40 procent van de agenten twijfelt zelfs of ze wel bij de politie wil blijven. En politici snappen al helemaal niets van het politiewerk, menen de agenten in overgrote meerderheid. Ook agenten in Fryslân zijn die mening toegedaan.

Regiodonderdag, 23 juli 2009

Sluiting van Wyldemerk onverteerbaar

Harich - Het college van burgemeester en wethouders van Gaasterlân-Sleat vindt de sluiting van de leef en leergemeenschap Wyldemerk in Harich onverteerbaar. In een brief wordt minister Rouvoet (ChristenUnie, Jeugd en Gezin) gevraagd zijn standpunt te herzien.

Regiodonderdag, 23 juli 2009

Ruzie met de buren? Vrijwilligers schieten te hulp


Regiodonderdag, 23 juli 2009

‘Roemenië heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen’

Stiens - Met een maandinkomen van tweehonderd euro houdt de gemiddelde Roemeen weinig geld over voor de aanschaf van kleding. De familie Pentek uit Cluj-Napoca, op bezoek in Stiens, hoopt daarom van harte dat de stichting Hulp Oost-Europa voorlopig door kan gaan met het inzamelen van tweedehands kleren. Het spant erom.

Regiodonderdag, 23 juli 2009

Brouwer heerst ook bij harde wind

Terherne - Voor de tweede achtereenvolgende dag finishte Pieter Brouwer van Heerenveen gisteren als eerste.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 juli 2009

Een week leren ontvangen én doorgeven

Biddinghuizen - Er gebeuren ,,heftige dingen” in de wereld, concludeert stichting New Wine. Tijdens de zesde zomerconferentie die de organisatie volgende week in Biddinghuizen houdt, staat de schuilplaats die God daarin biedt centraal. Zo’n 3800 bezoekers leren een week lang ontvangen én doorgeven.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 juli 2009

Baptisten vieren jubileum in Amsterdam

Amsterdam - Uit heel Europa komen dit weekend zo’n duizend baptisten naar de RAI in Amsterdam om het vierhonderdjarig bestaan van het baptisme te vieren.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 juli 2009

Noordelijkste kerk van Fryslân biedt stilte

Paesens - Ruim 240 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. De kerken tonen niet alleen hun historie als bedehuis, ze presenteren zich ook als gastvrije ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de St. Antoniuskerk in Paesens: de noordelijkste kerk van Fryslân.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 juli 2009

Stilte Moment in Paesens tijdens Tsjerkepaad

Elke zaterdagmiddag tijdens Tsjerkepaad wordt er in een van de regio’s een kerk extra voor het voetlicht gehaald met een (culturele) activiteit. Deze week is dat het Stilte Moment in de St. Antoniuskerk in Paesens. In de kerk aan de dijk houdt stichting Oan ’e dyk een wekelijks meditatief programma rond stilte. In het kader van Tsjerkepaad wordt dit programma zaterdagmiddag 25 juli een aantal keer achter elkaar uitgevoerd in de kerk. Er is muziek, poëzie en voordracht van teksten, afgewisseld met stiltemomenten. ,,Mensen kunnen gewoon in- en uitlopen”, zegt Anshin Schröder van Oan ’e dyk, een stichting die zich inzet voor bezinningstoerisme in en rond Paesens-Moddergat. ,,Het is jammer als zo’n mooie, oude kerk maar één uurtje in de week wordt gebruikt”, aldus Schröder. ,,Met het Stilte Moment willen we mensen de gelegenheid bieden om een stil moment te hebben in het drukke leven, om tot zichzelf te komen.”

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Van der Bos bewijst zijn klasse

Easterein - Kaatsvereniging vvv Concordia uit Holwerd heeft gisteren de zege op de Jong Feinte partij geprolongeerd. Aan de hand van Gert-Anne van der Bos won Holwerd in de finale met 5-2 en 6-0 van Tzummarum.

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Heerenveen wil seizoen beginnen waarmee het de vorige afsloot: het winnen van een prijs

Heerenveen - Het winnen van de Supercup. Tja, het is een prijs, zo wordt er vaak geredeneerd door de buitenwacht. Voor sc Heerenveen en AZ, de clubs die zaterdag strijden om de veertiende Johan Cruijff Schaal, liggen de grootste belangen weliswaar in de competitie en in Europa, maar de spelers willen dolgraag winnen. Bovendien is het voor beide teams hun eerste optreden in de Johan Cruijff Schaal. En wat is beter voor het vertrouwen dan het winnen van een echte prijs.

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Groenendijk stopt na dit seizoen met kaatsen

Heerenveen - Douwe Groenendijk stopt aan het einde van dit seizoen met kaatsen. De dertigjarige Heerenvener, die volgend jaar vader hoopt te worden, kampte de afgelopen jaren met tal van blessures. Daardoor kwam hij ook dit seizoen amper in actie.

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Nijholt volgt Zonderland op

Heerenveen Gauke Nijholt keert terug in de schaatssport. De Heerenvener wordt komend seizoen de nieuwe trainer van het vrouwenmarathonschaatsteam van De Sprinters.

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Fries succes op open NK schaken

Dieren Het kwintet Friese deelnemers op het open Nederlands kampioenschap schaken in Dieren hebben gisteren uitstekend gepresteerd. Sipke Ernst, Yge Visser, Daan Brandenburg en Babak Tondivar wonnen in de tweede ronde hun partijen. Alleen de jeugdige Amir Nicolai kon geen winstpartij overleggen.

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Van der Veen zesde in Cuxhaven

Cuxhaven José van der Veen is gisteravond tijdens een internationale wedstrijd in het Duitse Cuxhaven als zesde geëindigd in de finale van 800 meter. De oorspronkelijk uit Drachten afkomstige atlete noteerde een tijd van 2.05,89. Winnares werd de Cubaanse Zulia Calatayud in 2.01,38. Van der Veen bereidt zich voor op de Nederlandse kampioenschappen die volgend weekeinde in Amsterdam worden gehouden.

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Brons voor Céline van Gerner op EJOF

Tampere Turnster Céline van Gerner van Turncentrum Sportstad Heerenveen heeft gisteren in het Finse Tampere op het Europees Jeugd Olympisch Festival een bronzen medaille gepakt in de teamwedstrijd. De veertienjarige Van Gerner, de huidige Nederlands kampioen op de meerkamp, vloer en de balk, voltooide dat huzarenstukje samen met Lisa van den Burg en Naoual Ouazzani Chahdi.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties