Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 juli 2010.

Cultuurvrijdag, 23 juli 2010

Opnieuw opleiding tot ‘karmaster’ voor amateurtoneel

Leeuwarden - De Stichting Amateurtoaniel Fryslân (STAF) begint in januari opnieuw met een opleiding tot karmaster. Dat heeft een woordvoerder gisteren bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 23 juli 2010

Theaterfietstocht op Schier als afstudeerproject

Schiermonnikoog - Op Schiermonnikoog wordt vandaag en in het weekeinde een theaterfietstocht gehouden die is gemaakt door een leerling van het Friesland College in Leeuwarden. Anne Corporaal studeert met de voorstelling af aan de opleiding Artiest Drama bij onderwijsunit D’Drive.

Economievrijdag, 23 juli 2010

Accel draait een goed halfjaar

Heerenveen - De Accell Group, de marktleider in Europa op de fietsenmarkt, heeft de wind mee. Dat blijkt uit het halfjaarbericht van de onderneming die Batavus, Koga en Sparta verkoopt. De Heerenveense onderneming, die ook doet in fitnessapparaten, is ervan overtuigd dat er in de komende jaren meer zal worden gefietst en bewogen.

Economievrijdag, 23 juli 2010

Daling van werkloosheid in Fryslân

Groningen - Het aantal mensen dat op zoek is naar een baan is in Fryslân in de maand juni, voor de vierde maand op rij, verder afgenomen. Bij UWV Werkbedrijf stonden er eind vorige maand in Fryslân 20.600 mensen ingeschreven. In een maand is de werkloosheid daarmee met 2,8 procent afgenomen. Wanneer de cijfers met vorig jaar worden vergeleken, blijkt dat er nog steeds meer mensen staan ingeschreven dan vorig jaar rond deze tijd (plus 8,9 procent). Landelijk nam het aantal werkzoekenden minder sterk af dan in Fryslân. Met een daling van 1,6 procent kwam het aantal eind juni uit op 494.000. Het aantal werkzoekenden is landelijk in een jaar toegenomen met 3,6 procent.

Economievrijdag, 23 juli 2010

Kwaliteit van de nieuwe pootaardappelen is goed

Emmeloord - De kwaliteit van de nieuwe pootaardappelen lijkt dit jaar goed te worden. Dat is af te leiden uit de rapportages van de keurmeesters van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (NAK). Op basis van de planten op het veld zijn er dit jaar minder percelen in klasse verlaagd of afgekeurd.

Economievrijdag, 23 juli 2010

Zuivelfabriek ontvangt minder voor melkpoeder

Zoetermeer - De Nederlandse zuivelfabrieken ontvangen deze zomer minder voor de onderdelen die ze uit de melk halen. De prijzen voor melkpoeders en weipoeder zijn al een maand lang licht aan het dalen. Ook vorig jaar was er sprake van een lichte prijsdaling in de zomer, al lagen de prijzen op dat moment wel een stuk lager. De prijs voor honderd kilo vol melkpoeder ligt volgens de Commissie officiële zuivelnoteringen nu op 278 euro. Een maand geleden was dat nog twintig euro meer. Vorig jaar lag de prijs op 22 juli op 184 euro. Dit meldt het Productschap Zuivel.

Economievrijdag, 23 juli 2010

Friese landbouwgrond blijft veel gevraagd

Leeuwarden - Friese boeren die willen stoppen, hebben te maken met een afnemende interesse van projectontwikkelaars die grond willen kopen voor bouwplannen. Toch leidt dat nog niet tot een afnemende vraag naar landbouwgrond. ,,Veel bouwprojecten liggen nu stil” zegt Paul Sinnige van LTO Noord. ,,Maar onder collega-boeren is nog best vraag naar Friese grond. In Fryslân kun je nog een groot stuk in één keer kopen. Dat is aantrekkelijk, vooral onder agrariërs van buiten de provincie.”

Hoofdartikelvrijdag, 23 juli 2010

De strijd tegen aids...

Het lijkt de goede kant op te gaan met de bestrijding van de hiv-infectie die leidt tot aids. Het bewustzijn over de gevaren van de ziekte groeit en er vindt hier en daar gedragsverandering plaats. Aids is geen dodelijke ziekte meer, maar een chronische ziekte. En medicijnen zijn bereikbaar voor grotere groepen mensen.

Regiovrijdag, 23 juli 2010

Fryslân loopt aardig vol met toeristen

Leeuwarden - Bij de start van de bouwvak loopt Fryslân behoorlijk vol met toeristen. Campings en hotels zijn uitstekend bezet. Het is de komende weken in de provincie zelfs iets drukker dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. Wel is op de kleinere campings in de provincie nog ruimte.

Regiovrijdag, 23 juli 2010

Rups: nog geen klachten

Appelscha - De eikenprocessierups is dit jaar voor het eerst in de hele zuidoosthoek van Fryslân gesignaleerd, maar tot gezondheidsproblemen heeft dat nog niet geleid. Bij de Friese GGD zijn nog geen meldingen binnengekomen over geďrriteerde ogen, luchtwegen of huid. Dat zijn de meest voorkomende klachten na contact met de brandhaartjes van de rups. ,,Maar het kan wel zijn dat huisartsen al patiënten hebben behandeld. Die geven dat niet automatisch aan ons door”, laat een woordvoerder weten.

Regiovrijdag, 23 juli 2010

Meerkoet uit 1880, een aaibaar schaap en uitgestorven dunbekwulpen

Leeuwarden - Een pikzwarte korhoender kijkt fel uit zijn ogen en buigt naar voren, klaar om aan te vallen. Dit is een van de vele bewoners van het depot van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Zondag zijn ze te zien.

Regiovrijdag, 23 juli 2010

Entree Alde Feanen nu alweer anders

Earnewâld - Het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen in Earnewâld krijgt een nieuwe ingang. Het gebouw, waarin ook het Frysk Lânboumuseum is gevestigd, is pas twee jaar open - en officieel zelfs nog maar één jaar - maar wordt in de herfst alweer gerenoveerd. De ingang zit op een onhandige plek. De verbouwing gaat drie ton kosten.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 juli 2010

Kerk dankt naam aan enthousiaste klokkenluidster

Oude Bildtzijl - Ruim 260 kerken doen deze zomer mee aan het openkerkenproject Tsjerkepaad. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de doopsgezinde Julianakerk in Oude Bildtzijl, onderdeel van bezoekerscentrum Aerden Plaats.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 juli 2010

Hoeveel folklore kan een eucharistieviering hebben?

Half Nederland valt over bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam heen omdat hij pastoor Paul Vlaar uit Obdam heeft geschorst. Vlaar hield op de dag van de WK-finale een viering in het teken van het voetbal. Frans Wijnands heeft er begrip voor dat Punt de pastoor streng tot de orde roept. Punt heeft echter wel een kans laten liggen.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 juli 2010

Wonderlijke gift misdienaar redt kerktoren Engelse kerk

Londen - Soms kom je als kerk op een wel heel wonderlijke wijze aan het geld voor een restauratie. Om haar bouwvallige kerktoren te redden, had de St. Edburgha-gemeente in het Engelse Yardley - in de buurt van Birmingham - 200.000 pond (237.000 euro) nodig.

Sportvrijdag, 23 juli 2010

Gesink en Schleck naar Profronde Surhuisterveen

Surhuisterveen - Robert Gesink en Andy Schleck zijn op dinsdag 3 augustus de publiekstrekkers tijdens de Profronde van Surhuisterveen. De organiserende Stichting Wielercomité zal hun namen maandagmiddag op een persconferentie in Surhuisterveen bekend maken.

Sportvrijdag, 23 juli 2010

Een mooi duel en 90 minuten spelen; ‘Loekie’ is blij

Hij wordt veelal ‘Loekie’ genoemd en gezien zijn naam is dat niet zo gek. Maar waar de aimabele leeuw uit de STER-reclames op televisie veelvuldig optredens verzorgde, blijven die van Cambuur-keeper Robbert te Loeke (21) beperkt. Als reserve achter eerst Peter van der Vlag en afgelopen seizoen David Meul, kwam Te Loeke maar weinig aan spelen toe. Ook al omdat er geen belofteteam is. In Franeker keepte hij gisteravond in het oefenduel tegen Plymouth Argyle voor het eerst in lange tijd een hele wedstrijd. En dat was niet het enige opvallende aan het duel met de Engelsen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties