Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 23 augustus 2007.

Cultuurdonderdag, 23 augustus 2007

Korpsen boos om geluidregels

Leeuwarden - Muziekkorpsen in het land zijn boos op minister Cramer van Milieu. Zij zouden in de toekomst nog maar vier uur per week kunnen repeteren, aangezien de minister vasthoudt aan de algemene geluidsnormen, zo bleek gisteren uit het antwoord op Kamervragen van de CDA-fractie. Volgens het ministerie is de situatie niet zo nijpend als die lijkt.

Cultuurdonderdag, 23 augustus 2007

Jos Thie ook in 2008 betrokken bij Oerol

Terschelling - Theatermaker Jos Thie gaat zich volgend jaar opnieuw bezighouden met de programmering van het Oerolfestival op Terschelling. Thie, die net tijdelijk weer is aangesteld als artistiek leider van Tryater, nam afgelopen seizoen voor een jaar de artistieke leiding over van Joop Mulder die na 25 jaar een sabbatical nam. ,,Joop is nu weer terug en hij heeft mij gevraagd of ik hem wil helpen met de programmering voor volgend jaar”, aldus Thie. ,,Het is niet zo dat ik Joop weer ga vervangen. Hij is weer artistiek leider.”

Cultuurdonderdag, 23 augustus 2007

Goede start Friese Elfsteden koortocht

Onder aanvoering van organist Martin Mans zette het publiek gisteravond het Frysk Folksliet in, als begin van het elfstedentochtconcert van het Urker Mannen Ensemble. De dertien zangers van het ensemble voegden zich bij binnenkomst met hun volumineuze stemmen bij het publiekskoor. Het programma dat ze gisteravond in de Martinikerk in Sneek uitvoerden zal de komende weken in alle elf steden van Fryslân ten gehore worden gebracht.

Economiedonderdag, 23 augustus 2007

China probeert z’n reputatieschade te beperken

Leeuwarden - China ligt zwaar onder vuur. Giftige stoffen in matrassen en kleding, loslatende magneetjes en loodhoudende verf in speelgoed, het land krijgt klap na klap. Maar is het nu echt zo erg of is er sprake van een hetze?

Economiedonderdag, 23 augustus 2007

Blauwtong duikt op in Witmarsum

Witmarsum - De gevreesde veeziekte blauwtong is opgedoken in Fryslân. Het virus werd gevonden bij de exportverzamelplaats van Firma Schaap in Witmarsum.

Economiedonderdag, 23 augustus 2007

’Wat je in het ijs doet, daar gaat het om’

Bedrijf: ijsboerderij annex pension

Hoofdartikeldonderdag, 23 augustus 2007

Muzikale geluidoverlast...

Het lijkt een storm in een glas water, de verontwaardiging over het verbod op langer dan vier uur spelen door een muziekkorps. Minister Cramer van VROM heeft in Kamervragen geantwoord dat er wordt gewerkt aan regels met betrekking tot geluidhinder. Muziekkorpsen produceren veelal meer geluid dan wettelijk is toegestaan en dat leidt tot een beperking van vier uur per week.

Regiodonderdag, 23 augustus 2007

.Een zelfbedacht speeltoestel met je naam erop

Oosterwolde – Het begon allemaal toen ze een oproep op televisie zag: stuur je wens in voor een plaats om buiten te spelen. De elfjarige Yvonne maakte samen met haar klas een ontwerp en stuurde dat op. En won. Gisteren werd het speeltoestel in Oosterwolde-Zuid onthuld. Het toestel heet Yvonne1, genoemd naar de bedenkster.

Regiodonderdag, 23 augustus 2007

Wergeasters naar Grut Palma

Wergea - ,,Ik hoop dat dit het allermooiste woningbouwplan van Fryslân wordt”, zegt wethouder Anne-Jochum de Vries van Boarnsterhim nadat de eerste paal voor Grut Palma is geslagen. Het klinkt ietwat pretentieus, maar met de ligging van de nieuwe wijk aan de zuidwestkant van Wergea aan de Nije Waring (het verlengde van de Wergeaster Feart die naar Grou leidt) en het uitzicht op de polder is zeker niks mis.

Regiodonderdag, 23 augustus 2007

Pillen tegen eenzaamheid

Leeuwarden - Ouderen in de Leeuwarder wijk Bilgaard zijn na de brand daar vorig jaar, meer medicijnen gaan gebruiken. Dat merken medewerkers van thuiszorginstelling Thuiszorg Het Friese Land. Het winkelcentrum dat in vlammen opging, had een belangrijke sociale functie. Nu dat weg is, is het eenzaam geworden voor de ouderen.

Regiodonderdag, 23 augustus 2007

‘Gemakskaartje succesvol’

Joure - Connexxion is zeer tevreden over de concessie die de busmaatschappij sinds half december uitvoert in Noord- en Zuidwest-Fryslân. Ondanks tal van tegenslagen - de compacte nieuwe bus Frysker werd aanvankelijk afgekeurd en Duitse chauffeurs moesten een tekort aan capabel Fries personeel aanvullen - vervoert Connexxion nu al zoveel reizigers als pas in de loop van 2008 werden verwacht.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 augustus 2007

Bolswarder kerk onder water

Bolsward - 25.000 liter water stroomde er gisternacht door het gloednieuwe kerkgebouw van Christelijke Gemeente Het Keerpunt in Bolsward. Inbrekers hadden op drie plaatsen de brandkranen opengedraaid en hebben een deel van de geluidsapparatuur meegenomen.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 augustus 2007

Meer tijd voor het vák predikant

Wat doe je als predikant wanneer je met emeritaat gat? Is er sprake van een zwart gat of juist helemaal niet? Predikanten die ooit in een Friese gemeente stonden, blikken terug op hun werk, het ambt en vertellen hoe ze nu over de kerk denken. Vandaag de gereformeerde emeritus-predikant ds. G. Snel die op 30 april 2002 met emeritaat ging.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 augustus 2007

Metalbijbel speciaal voor headbangers

Ede - In navolging van de Bajesbijbel, de Bikerbijbel, de Jongerenbijbel en andere ‘doelgroepbijbels’ komt er komend najaar een Metalbijbel uit. De Metalbijbel is speciaal voor fans van harde gitaarmuziek als hardrock, deathmetal en gothic. Het is een uitgave van Stichting Reck uit Ede, die begin dit jaar is opgericht om jonge mensen toe te rusten en te bemoedigen om te worden tot ‘daadkrachtige, relevante christenen’.

Sportdonderdag, 23 augustus 2007

Trio Joostema slaat slag op Frouljus PC

Weidum - Op basis van het aantal vrije formatiezeges stak het partuur van Maaike Joostema, Imke van der Leest en Fenna Zeinstra dit seizoen bij de dames boven de rest uit. Gisteren op de 31ste Frouljus pc was het al niet anders. Met Zeinstra in de rol van koningin maakte ze met haar gevolg de favorietenrol meer dan waar en sloeg het trio overtuigend hun slag.

Sportdonderdag, 23 augustus 2007

Waterballet eindigt in een droomscenario

Grijpskerk - Droomscenario, de naam zegt het al. Een scenario dat te mooi is om waar te zijn. Maar dromen zijn niet altijd bedrog, bewees fierljepper Bart Helmholt gisteren in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. In Grijpskerk had hij een 19-meternotering nodig om een klassementsrecord neer te zetten. Dat lukte, maar op nog fraaiere wijze dan hij hoopte. Met 20.76 meter zorgde hij namelijk voor een nog veel beter record dan alleen die van het klassement: hij scherpte er zijn Nederlands record mee aan.

Sportdonderdag, 23 augustus 2007

Friese selectie NK fierljeppen bekend

Leeuwarden Na de laatste reguliere fierljepwedstrijd van het seizoen werd gisteren in Grijpskerk de 24-koppige selectie van het Frysk Ljeppersboun (FLB) voor het NK van zaterdag bekend. De afdelingen Burgum en It Heidenskip zijn hofleveranciers met elk zeven ljeppers.

Sportdonderdag, 23 augustus 2007

Zilver voor Jan Brander op WK

Sankt Johann Jan Brander heeft gisteren de zilveren medaille gewonnen op het wereldkampioenschap tijdrijden voor veteranen. In Sankt Johann (Oostenrijk) hoefde de wielrenner uit Ureterp alleen de Noor Christoffer Kare voor te laten gaan in de rangschikking.

Sportdonderdag, 23 augustus 2007

Postma nagenoeg zeker van de Spelen

Qingdao - Zeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple heeft gisteren op het olympische water voor de kust van Qingdao zilver gewonnen in de Finn. Bij de testraces voor de Spelen van 2008 won hij de afsluitende medalrace. Ben Ainslie, de Britse leider van het klassement, was voor de Nederlander niet meer in te halen. Met dit resultaat is Postma nagenoeg zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Peking. Eerder al won hij zilver op het WK. De tweede eis was een klassering bij de eerste zes van het testevenement. Ook daaraan voldeed hij probleemloos. ,,Een heerlijk gevoel. Ik ben nu zeker van de Spelen. Volgend jaar ben ik hier weer en dan gaan we nog harder knallen.’’

Weerdonderdag, 23 augustus 2007

Morgen fraai

Vanmiddag is er nog een enkele bui mogelijk. Het wordt 22 graden en er is af en toe zon bij een zwakke of matige wind uit het noordoosten. Morgen wordt het fraai met zonnige perioden en droog weer. Het wordt zo’n 22 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties