Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 september 2006.

Economiezaterdag, 23 september 2006

Suikerboeren CSM dreigen met blokkade

Leeuwarden - De suikerboeren van CSM dreigen met het platleggen van een van de fabrieken van de bakkerijdivisie van het levensmiddelenbedrijf. Dat zegt actieleider D. Anema uit Nes (Dong.) De boeren vinden het niet terecht dat ze zich moeten inkopen bij Cosun/Suikerunie. Dat bedrijf heeft de suikerdivisie van CSM overgenomen.

Economiezaterdag, 23 september 2006

Kooistra opent nieuwe Jumbo in Joure

Joure - Kooistra opent in Joure op 18 oktober een vierde Jumbo, zo maakte de directie van het familiebedrijf bekend. Kooistra heeft al drie Jumbo’s, in Bolsward, Makkum en Wommels. De nieuwe Jumbo is de zesde supermarkt van Joure. Mogelijk komt hier nog een zevende bij, als C1000 toestemming van de gemeente krijgt.

Economiezaterdag, 23 september 2006

LTO wil melkquota tot 2015 handhaven

Leeuwarden - De quota voor melkveehouders moeten tot 2015 gehandhaafd blijven. Europa moet hier al in 2008 duidelijkheid over geven, zodat de boeren daarop in kunnen spelen. Ook moet er een overgangsregeling komen. Dat vindt de vakgroep Rundveehouderij van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland (LTO).

Economiezaterdag, 23 september 2006

Netafscherming watervogels mag

Den Haag - De afschermplicht voor watervogels en fazanten is met ingang van morgen versoepeld. Dat heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Economiezaterdag, 23 september 2006

Satellietschotels vliegen de deur uit

Wommels - Friezen ruilen massaal hun oude televisieantenne om voor een satellietschotel. Bij schotelinstallateur Wichard Deinum uit Wommels ,,staan er honderd bestellingen in het boek. Ik ben haast 24 uur per dag in touw.”

Hoofdartikelzaterdag, 23 september 2006

Voorgangers, hun geloof...

Een behoorlijk aantal voorgangers in kerken, zo’n veertien procent van een ondervraagde groep, weet niet of er een God of hogere macht bestaat. Twee procent ontkent het bestaan van God. De ondervraagde voorgangers komen uit de PKN-kerken, de Remonstrantse Broederschap, de Molukse Evangelische Kerk, het Leger des Heils, de Evangelische Broedergemeente, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Oud-Katholieke Kerk. Dat blijkt uit een onderzoek dat voor de jubilerende IKON (60 jaar) werd gedaan door prof. dr. Hijme Stoffels, godsdienstsocioloog aan de Vrije Universiteit. Ruim 850 voorgangers/predikanten deden mee aan het onderzoek.

Regiozaterdag, 23 september 2006

Afscheid van groeidenken is een rouwproces

Leeuwarden - Tien jaar lang werd hij beschimpt en weggehoond: ‘krimpprofeet’ Wim Derks. Maar dit jaar is de ommekeer ingezet: bestuurders die zichzelf een beetje serieus nemen, spreken hem niet langer tegen. Afgelopen zomer was er een symposium in Limburg over bevolkingsafname. Na afloop kreeg Derks een complimentje en een presentje van een gedeputeerde. ,,’Zie het als een aanmoedigingsprijs om door te gaan’, zei die. Dat was historisch, zo’n reactie had ik nooit eerder gehad.”

Regiozaterdag, 23 september 2006

Gemeenten doen beroep op Drachten

Leeuwarden - Vertegenwoordigers van alle Friese gemeenten hebben de gemeente Smallingerland opgeroepen om het contract met Afvalbedrijf Omrin niet op te zeggen. Ze deden die oproep gistermiddag, tijdens de extra aandeelhoudersvergadering van het afvalbedrijf.

Regiozaterdag, 23 september 2006

‘Lawaai in dorpshuis moet mogen’

It Heidenskip - Hij zit al veertig jaar bij het korps en nog nooit heeft hij iemand horen klagen over geluidsoverlast. Dat dorpshuis ‘t Swaeigat geďsoleerd moest worden vanwege de tijdens hun repetities geproduceerde decibellen , dat gelooft voorzitter De Vries van fanfare Studio niet. Dat moest van de overheid, weet hij. Nu wil CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans dat de geluidsnormen voor dorpshuizen weer omlaag gaan.

Regiozaterdag, 23 september 2006

Bolsward sluit zelfs herindeling niet uit

Bolsward - De gemeente Bolsward krijgt van de provincie Fryslân een jaar de tijd om de mogelijkheden voor samenwerking met de buurgemeenten te onderzoeken. Dat is de uitkomst van een informeel gesprek tussen de politieke partijen in Bolsward en commissaris Nijpels.

Regiozaterdag, 23 september 2006

Een weekje tussen de koeienstront

Vijftig jaar geleden vertrokken voor de eerste keer scholieren van de osg Amersfoortse Berg richting Fryslân, om een paar dagen op een boerderij mee te helpen. Een werkweek die nog altijd traditie is. Afgelopen week was het weer zover. Tim Staalduinen (14, atheneum 3) uit Hoogland en Ewout Hasken (15, atheneum 3) hielden een dagboek bij. Ze logeerden bij de familie Timmermans in Dokkum.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 september 2006

Jonge predikanten geloven ‘vromer’

Hilversum - De jonge generatie predikanten - tot 35 jaar - geeft vaker de voorkeur aan klassieke godsbeelden en geloofsopvattingen dan de oudere generatie voorgangers. Ook geloven ze meer in een persoonlijke God. Dat blijkt uit een onderzoek van de IKON en prof. dr. Hijme Stoffels, godsdienstsocioloog aan de Vrije Universiteit (VU).

Geloof & Kerkzaterdag, 23 september 2006

‘God helpt je om dingen aan te kunnen’

Leeuwarden - Geloof is iets dat heel sterk kan zijn. Maar het is lang niet altijd makkelijk om te (blijven) geloven. Soms slaat de twijfel toe en lijkt het geloof verder weg dan ooit. In het Friesch Dagblad een serie portretten: vandaag Siep (74) en Heiltje (69) Visser-Kilwinger uit Leeuwarden.

Sportzaterdag, 23 september 2006

Is Cambuur wel rijp voor schokeffect

Volendam – Redt trainer Roy Wesseling het vege lijf of is de 3-0 nederlaag gisteravond tegen FC Volendam voldoende redenen hem te slachtofferen. Grote vraag is wel of Cambuur rijp is voor het beoogde schokeffect. Misschien is rust in de tent nu het toverwoord. Het duel tegen Volendam was in ieder geval meer het aanzien waard dan dinsdag tegen ASWH.

Sportzaterdag, 23 september 2006

Directeur van Cambuur zijn valt niet mee

Leeuwarden - Op bezoek bij de amateurs van ASWH had Alex Pama (34) vooraf een visioen. Cambuur zou winnen en dan loten tegen SC Heerenveen. Een bomvol stadion zou het decor zijn van eindelijk weer eens een Friese derby. Als gebaar zou Heerenveen de recette aan de Leeuwarders laten, want compensatie voor de afgelaste wedstrijd die Cambuur er eind vorig seizoen financieel weer iets bovenop moest helpen.

Weerzaterdag, 23 september 2006

Wolken

Vandaag is er veel bewolking, ook nu en dan zon, maar valt er ook enige regen of komt het tot een bui. Het wordt 20 tot 22 graden en de oostelijke wind is zwak tot matig, 2 tot 4 bft. Morgen zijn er zonnige perioden, maar later op de dag neemt de kans op een regen of onweersbui toe. Het wordt 24 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties