Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 23 oktober 2003.

Bijschriftdonderdag, 23 oktober 2003

Een dam die breekt

Mijn zonde maakte ik U bekend en mijn ongerechtigheid verheelde ik niet.

Cultuurdonderdag, 23 oktober 2003

Korenfestival met verrassende muziek

Het ene gezelschap is heel fanatiek en repeteert trouw elke week. Het andere komt af en toe eens bij elkaar voor de gezelligheid. Met wel zeshonderd zangverengingen is Fryslân naast een korpsenprovincie ook een echte korenprovincie. Om de verscheidenheid van koren te laten zien staat Leeuwarden vanaf vrijdag drie dagen in het teken van het korenfestival Stimmen oer Ljouwert .

Economiedonderdag, 23 oktober 2003

Opnieuw inkrimping bij Bijlsma in Lemmer

Lemmer – Bij Scheepswerf Bijlsma in Lemmer zullen opnieuw arbeidsplaatsen verdwijnen. Het gaat om zeventien van de tachtig banen. Dat heeft de directie van het bedrijf gisteren, na overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden, bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 23 oktober 2003

De nieuwe Kooiaap blijft nog even geheim

Oude Leije – Reorganisatie is voor bedrijven veelal een noodzakelijke manier om er financieel weer bovenop te komen. Toch is reorganisatie veel meer dan een sterke krimp. Firma Kooi, zeer bekend van de meeneemheftruck Kooiaap, zit ook midden in een reorganisatieproces, de achtergrond daarvan is een verdergaande efficiëntie.

Hoofdartikeldonderdag, 23 oktober 2003

De jubilerende paus…

Het ambtsjubileum van de paus is niet ongemerkt voorbijgegaan: over vrijwel de hele wereld zijn uitzendingen gewijd aan de man die in zo lange tijd zo verstrekkende maatregelen heeft getroffen. Tijdens het pontificaat - of zoals critici liever zeggen: het bewind - van paus Johannes Paulus II, is de Rooms-Katholieke Kerk veranderd. En die veranderingen zullen nog decennia doorwerken, al was het alleen maar vanwege de ambtsperiode van al die pausgezinde kardinalen die door ‘JPII’ zijn benoemd.

Regiodonderdag, 23 oktober 2003

Provincie wil lightrailtreinen in Fryslân

Leeuwarden - In Fryslân moeten in 2006 nieuwe lightrail-treinen rijden, vindt de provincie. Deze moderne, lichte treinen worden ingezet tussen Leeuwarden en Stavoren en tussen Leeuwarden en Harlingen-haven. De provincie is momenteel in overleg met vervoersbedrijf NoordNed over de plannen.

Regiodonderdag, 23 oktober 2003

Onderzoek naar nasleep ATF

Leeuwarden – Gedeputeerde Baas heeft toegegeven dat het college van Gedeputeerde Staten niet juist heeft gehandeld in aanloop naar de brand bij ATF in Drachten in mei 2000. Een schuldbelijdende Baas toonde zich gisteravond tijdens het extra statendebat over de brand bereid een onderzoek te doen naar de gevolgen van de brand voor mens, dier en natuur.

Regiodonderdag, 23 oktober 2003

Harlingen blij met Het Vierkant

Harlingen – Mooi gebouw hoor, dat voormalige bejaardenhuis Casa Cara aan de Midlumerlaan in Harlingen. Best geschikt ook voor het jeugdwerk en de sociale activiteiten van welzijnsorganisatie Het Rondeel. Maar och, wat was het krakkemikkig geworden de laatste jaren. De kakkerlakken kropen er een paar jaar geleden zelfs rond en als het regende, konden de cursisten net zo goed buiten blijven zitten, want binnen werden ze ook nat doordat het water door de verrotte kozijnen heen kwam.

Regiodonderdag, 23 oktober 2003

Bedrijfsleven moet meer betalen aan zweefbaan

Leeuwarden – De plannen voor de aanleg van de zuiderzeelijn (zzl) komen niet in gevaar nu Brussel heeft aangekondigd geen geld te willen steken in het project. Wel zal het bedrijfsleven meer geld moeten neertellen voor de verbinding. Het rijk en de noordelijke overheden hebben immers gezegd geen cent meer te willen investeren dan tot nu toe is toegezegd. ,,Het was mooi geweest als Brussel had willen meebetalen. Maar wij laten ons niet ontmoedigen”, zegt gedeputeerde Baas naar aanleiding van het Brussels besluit. In de plannen werd geen rekening gehouden met Europees geld, aldus Baas.

Regiodonderdag, 23 oktober 2003

Meevaller van 5,4 miljoen voor Fryslân

Leeuwarden – De provincie Fryslân heeft een financiële meevaller van 5,4 miljoen euro. Gedeputeerde Staten hebben laten uitzoeken wat de effecten zijn van het ‘Aanvullend Pakket aan maatregelen’ dat het kabinet al in de Miljoenennota aankondigde.

Regiodonderdag, 23 oktober 2003

Kattenmepper actief

Augustinusga – Na Kootstertille en Buitenpost blijkt ook Augustinusga te maken te hebben met een kattenmepper. In laatstgenoemd dorp zijn bij het sportcomplex twee dode katten aangetroffen. Deze dieren zijn hoogstwaarschijnlijk vergiftigd. Een aantal andere dieren wordt vermist. Triest dieptepunt vormt het lot van een kater die een pijl van een kruisboog dwars door z’n kop kreeg. Het dier overleefde het schot niet; de kater werd door een dierenarts uit zijn lijden verlost.

Regiodonderdag, 23 oktober 2003

Voetvriendelijk pad met hangmat

Opende – Hoe beleef je de natuur het meest intensief? ,,Met de modder tussen je tenen”, zegt Nico Boele van Staatsbosbeheer (SBB). Gisteren werd tussen de Kaleweg, Fryske Dyk en het Peebos op de grens tussen Fryslân en Groningen het Blôde Fuottenpaad geopend.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 oktober 2003

Meerderheid bevolking: staat moet kerk ondersteunen

Nijmegen - De overheid moet kerken financieel ondersteunen. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van het Katholiek Sociaal-Kerkelijk Instituut (Kaski). De bevolking vindt steun aan kerken net zo vanzelfsprekend als steun aan kunst en cultuur.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 oktober 2003

‘Het christendom verstoort geestelijke rust’

Nijmegen – ‘Wees volmaakt, zoals uw hemelse Vader’, droeg Jezus zijn leerlingen op. Christenen die deze opdracht tot zich door laten dringen, kunnen zich onmogelijk blij en tevreden nestelen in hun geloof, vindt theoloog Wil van den Bercken (1946). ,,Het christendom is het tegendeel van religieuze behaaglijkheid en geestelijk geluksgevoel.”

Geloof & Kerkdonderdag, 23 oktober 2003

‘Diep dankbaar voor vorming bij jeugdclub’

Leeuwarden – Het is dat landelijke jongerenorganisatie YMCA financieel bijspringt. Anders zou de Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland (FCJF) haar enige beroepskracht, Sietze de Jong, ook nog moeten ontslaan. Dat vertelde FCJF-voorzitter Wieger van der Heide woensdagavond, in de marge van de ‘Doch en sjochjűn’ voor jeugdclubleiders, waarmee de Federatie het nieuwe winterseizoen opende. ,,De Jong staat voor 20 uur op de loonlijst, maar werkt 25 uur voor ons. En dat terwijl er in onze toptijd acht mensen voor de FCJF werkten”, herinnert hij zich.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 oktober 2003

Kwart Nederlanders heeft ‘spirituele koorts’

Hilversum – Een kwart van de Nederlanders is sterk spiritueel ingesteld. Dat blijkt uit onderzoek van het Katholiek Sociaal-Kerkelijk Instituut (Kaski).

Geloof & Kerkdonderdag, 23 oktober 2003

Kerk Rotterdam houdt Arabischtalige diensten

Rotterdam - De Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Rotterdam Delfshaven houdt sinds deze maand Arabischtalige kerkdiensten voor christenen uit Arabische landen. Voor zo ver bekend is dat een primeur in Nederland.

Sportdonderdag, 23 oktober 2003

De ‘nul’ is heilig voor trainer Theo Donker

De Wilp – Theo Donker is als trainer nog een tamelijk onbeschreven blad in de voetballerij. De 32-jarige oud-speler van De Wilper Boys is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij de Griffioen in Oosterwolde. In zijn debuutjaar als oefenmeester promoveerde hij met de club via de nacompetitie naar de vierde klasse. De hand van de trainer of de klasse van de groep? Volgens Donker passen beide partijen uitstekend bij elkaar.

Sportdonderdag, 23 oktober 2003

Bij Cambuur kan er weer een trainingskamp in Spanje af

Leeuwarden – Sportief mag het dan allemaal nog niet zo willen vlotten dit seizoen met Cambuur, financieel zit de club weer wat ruimer in haar jasje. En dat zal straks te merken zijn op het veld, zo vertelde voorzitter Wytze Adema dinsdag op een voor de pers belegde bijeenkomst uit. Elke euro extra die de club nu binnenkomt wordt in het voetbal gestopt.

Sportdonderdag, 23 oktober 2003

Turnster Valentijn beëindigt loopbaan

Heerenveen - Turnster Rikst Valentijn uit Oranjewoud heeft haar loopbaan beëindigd. De nu 18-jarige Friezin is ruim twee jaar geplaagd geweest door blessures.

Weerdonderdag, 23 oktober 2003

Koud

Vandaag is het een koude dag met maximum temperaturen van circa 7 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige noordoostenwind en er zijn opklaringen. Vannacht kan het opnieuw licht vriezen. Morgen kan er natte sneeuw vallen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties