Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 24 januari 2007.

Agendawoensdag, 24 januari 2007

Klassiek

Economiewoensdag, 24 januari 2007

Suikeropbrengst 2006 onder record

Bergen op Zoom - Suikerboeren hebben vorig jaar gemiddeld een goede opbrengst gehad, met 10,9 ton suiker per hectare. Dat is het een na beste resultaat van de laatste vijf jaar. In 2005 was de opbrengst net iets hoger, met 11,1 ton suiker per hectare. Dat blijkt uit cijfers van IRS, het kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt.

Economiewoensdag, 24 januari 2007

Eko-diner Dokkum gaat landelijk

Dokkum - Het initiatief van de Dokkumer groentewinkel Kommery, restaurant De Itensiederij en biologisch boer Sjoerd de Hoop uit Hiaure om Eko-diners te organiseren wordt landelijk uitgerold. Dat heeft De Hoop gezegd naar aanleiding van een workshop gistermiddag waarbij topkok Olivier van der Staal koks uit de regio kennis liet maken met biologische producten.

Economiewoensdag, 24 januari 2007

Drachten als spil in de warme maaltijd

Drachten – Dagelijks rijden chauffeurs van de Drachtster vestiging van maaltijdservice Apetito af en aan om voor de noordelijke drie provincies maaltijden langs te brengen. ,,Nu, twee jaar na de opening van deze vijfde vestiging in Nederland bezorgen we dit jaar naar verwachting 200.000 maaltijden”, vertelt vestigingsmanager Henriëtte Schonewille. Samen met Tiny Driehuyzen verzorgt ze de dagelijkse gang van zaken vanuit Drachten.

Expowoensdag, 24 januari 2007

Appelscha, Bezoekerscentrum: expo ‘Vogels in de winter’, t/m 15 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 24 januari 2007

Bush zegt milieu....

Een warm pleitbezorger van het Kyoto-milieuverdrag zal de Amerikaanse president Bush nooit worden. Toch mag de beleidsverandering die Bush vannacht in zijn State of the Union bekendmaakte er zijn. De man die in 2001 riep dat Kyoto ‘dood’ is, erkent nu dat het klimaat verandert en dat de mens meer moet doen aan milieubescherming. Amerika wil zijn verantwoordelijkheden niet ontlopen, zo zei hij. Binnenlands wil hij het benzineverbruik in tien jaar met 20 procent verlagen. Op een top van de G-8 (de acht rijkste industrielanden) in juni moet het Kyoto-verdrag worden aangepast. Dat wordt waarschijnlijk een ‘Kyoto-light’, maar dat is al beter dan niets.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

Achterstanden? De feiten op een rij

VERMOEDENS Zijn er onderwijsachterstanden in Fryslân?, vraagt onderwijsambtenaar Theo Willemsen zich in 1999 af in een notitie voor de provincie Fryslân. Er bestaan dan al enige tijd vermoedens dat het niveau van kinderen in het Friese onderwijs achterblijft bij dat in de rest van Nederland.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

‘Achterstanden Fries onderwijs niet aangetoond’

De conclusies van Bernie van Ruijven liegen er niet om. Friese basisschoolleerlingen presteren slechter dan hun leeftijdgenoten elders in Nederland. De resultaten zijn in Fryslân beduidend lager, zowel voor rekenen als taal. En dat is voor een groot deel aan de scholen te wijten. Deels naar aanleiding van haar onderzoek kreeg de provincie Fryslân zo’n 1,2 miljoen euro van het Rijk, om het niveau van zwakke scholen op te krikken. In de onderwijsnota reserveert de provincie nog eens 10,5 miljoen euro voor de bestrijding van taalachterstanden.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

Pleziervaart moet Fryslân sneller in

Leeuwarden - Fryslân wordt steeds moeilijker bereikbaar voor de pleziervaart. Om de toegang tot de provincie te verbeteren, willen Gedeputeerde Staten honderd miljoen euro uittrekken. Verder wil het dagelijks bestuur een staandemastroute langs Leeuwarden, zodat bootjestoeristen zonder wachttijd naar het Lauwersmeer en het wad kunnen varen.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

Dertien deelnemers Statenverkiezingen

Leeuwarden - Aan de verkiezing voor Provinciale Staten op 7 maart doen dertien partijen mee. Vier nieuwe partijen dingen naar een of meer zetels in de Staten. Het betreft de Partij voor de Dieren, de Nederlandse Klokkenluiders Partij, de Partij voor het Noorden en de Partij van/voor DeFriezen. In vergelijking met vier jaar geleden doen twee partijen niet meer mee. De LPF (later verder gegaan als de Onafhankelijke Friese Statenfractie) en de NCPN. Die laatste, de communistische partij, haalde toen geen zetel. Ook de SGP is er niet meer bij. De staatkundig gereformeerden zitten nu nog dankzij een lijstverbinding met de ChristenUnie in de Staten. De termijn voor het inleveren van de kandidatenlijsten bij het hoofd stembureau in Leeuwarden sloot gisteren. De Partij voor de Dieren heeft als laatste bekendgemaakt aan de Statenverkiezing in Fryslân mee te doen. Annemarie van Gelder uit Makkinga is lijsttrekker. De klokkenluiderspartij doet wegens geldgebrek alleen in Fryslân mee. Engel Vrouwe uit Wergea is de lijsttrekker. De andere partijen die een kandidatenlijst hebben ingeleverd zijn CDA, PvdA, FNP, VVD, GrienLinks, ChristenUnie, SP, D66 en Gemeentebelangen Friesland.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

Kanaal krijgt ‘slechts’ grote opknapbeurt

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten zien niets in het opwaarderen van het Van Harinxmakanaal voor zwaardere schepen. De baten en kosten wegen volgens het hoofdrapport Verruimen, Verleggen of Verlaten? niet tegen elkaar op. Het college kiest ervoor de komende vijftien jaar 70 miljoen euro uit te trekken voor achterstallig onderhoud en baggeren.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

Lage insectenstand nekt de weidevogels

Leeuwarden - Het aantal weidevogels in Nederland is opnieuw gedaald. Onder meer de grutto’s (skriezen) en kieviten (ljippen) zijn minder te zien. Met de knobbelzwaan (knobbelswan) en de grauwe gans (skiere goes) gaat het wel goed. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van Wetlands International.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

Waterschappen: Rijk laat ons wachten

Groningen - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft kostbare tijd en kennis verloren laten gaan door de vertraging in het onderzoek naar golven in de Waddenzee. Dat schrijven de noordelijke waterschappen in een brief aan staatssecretaris Schultz van Haegen.

Regiowoensdag, 24 januari 2007

Aardgas uit ongebruikt veldje

Oosterwolde - Bij Oosterwolde komt een mini-elektriciteits-centrale. Het bedrijf Smart Energy Solutions (SES) gaat er aardgas uit een nooit gebruikt gasveldje omzetten in elek-triciteit, dat vervolgens op het lichtnet wordt gezet. Ook kan het bedrijf gecomprimeerd aardgas als autobrandstof leveren.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 januari 2007

‘Een soort levensbeschouwelijke VVV’


Geloof & Kerkwoensdag, 24 januari 2007

‘Leren van aanpak RTL Boulevard’

Leeuwarden - We hebben het allerbeste nieuws als christenen, maar we verkopen het vaak zo onhandig. De ‘wereld’ kan het vaak veel beter, daar kunnen we iets van leren. Evangelist Ruurd Walinga ging dinsdag op uitnodiging van de Friese Raad van Kerken in op de vraag ‘Hoe kan de kerk zichtbaar zijn in onze samenleving’.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 januari 2007

Carter: nieuwe baptistencoalitie


Sportwoensdag, 24 januari 2007

Ton Haarman wil met prijs afscheid nemen

Sneek - Het gevoel dat Ton Haarman, gelegenheidsaanvoerder van ONS Sneek, gisteravond heeft na het bereiken van de vierde ronde van het districtsbekertoernooi is goed. Beter in elk geval dan zijn gevoel over een langer verblijf bij de club van het Zuidersportpark. En dus komt er deze zomer na zeven jaar een einde aan de samenwerking tussen beide partijen. ,,Ik wil met een voldaan gevoel afscheid nemen. Voor mezelf, maar ook voor de club, want die ben ik veel dank verschuldigd. Het liefst zou ik met een prijs afscheid willen nemen.”

Sportwoensdag, 24 januari 2007

Harkemase Boys moeizaam verder

Harkema Harkemase Boys heeft zich gisteravond op sportpark De Bosk moeizaam geplaatst voor de vierde ronde van het districtsbekertoernooi. De ploeg van trainer Fritz Korbach was nauwelijks beter dan ZFC Zuidlaren, een zondag vierdeklasser, en moest tot twee keer toe een achterstand uitpoetsen om uiteindelijk met 3-2 aan het langste eind te trekken.

Sportwoensdag, 24 januari 2007

Geen spelerspas, niet in basis

Sneek Heerenveense Boystrainer Sjoerd Jan Eppinga kon gisteravond in het districtsbekerduel tegen ONS Sneek niet beschikken over verdediger René Soeten, omdat zijn spelerspas nog in Heerenveen lag. ,,Hij had het zaterdag in het oefenduel tegen Urk (0-0, red.) goed gedaan en ik wilde hem in de basis laten beginnen. Maar er was geen pasje, dus dat feest ging niet door.” Toen zijn pasje met enige vertraging in Sneek was aangekomen, mocht Soeten na rust nog opdraven van Eppinga.

Sportwoensdag, 24 januari 2007

Sulejmani traint mee

Heerenveen Miralem Sulejmani heeft gisteren voor het eerst meegetraind met de selectie van Sportclub Heerenveen. De club had de 18-jarige aanvaller uit Servië al enkele weken onder contract, maar door problemen met de werkvergunning van de linksbuiten bleef hij aan de kant. Dat probleem is nu opgelost.

Sportwoensdag, 24 januari 2007

EK kaatsen in Nijvel

Nijvel De Belgische kaatsbond heeft de organisatie van het Europees kampioenschap kaatsen toegewezen aan Nijvel. Het EK wordt op 21, 22 en 23 september gehouden. Deelnemende landen in Nijvel (30 kilometer ten zuiden van Brussel) zijn België, Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland. Zij strijden om het kampioenschap van Europa op de onderdelen muurkaatsen, Europees Spel en het Llargues (jeu de pelote).

Sportwoensdag, 24 januari 2007

Mulder terug als trainer bij KV Drachten

Drachten Henk-Jan Mulder keert volgend seizoen terug als trainer van korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel. Mulder, die in de jaren negentig zelf in het eerste van Drachten speelde, stond vanaf 1998 tot en met 2001 ook al aan het roer van de Drachtster korfbalvereniging. Mulder volgt in Drachten Jan Piepers op.

Weerwoensdag, 24 januari 2007

Sneeuwbuien

We krijgen af en toe sneeuwbuien, afgewisseld door zon. Het kwik komt te liggen rond 2 graden bij een matige noordoostenwind. Vannacht minima tussen -2 en -5 graden. Morgen eerst veel zon, later toenemende kans op sneeuw. De wind is morgen zwak tot matig uit het noordoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties