Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 februari 2005.

Achtergronddonderdag, 24 februari 2005

De zorg onder de maat - welke maat?

De kwaliteit van de zorg is in het nieuws. Verpleeghuizen presteren onder de maat. Een drietal weken geleden kwam Nova met schokkende verhalen. Een mevrouw kreeg geen eten en drinken meer. Haar slikreflex werkte niet meer: het proces van versterving was ingezet. Maar wat bleek? Toen de zoon van een medebewoner de vrouw een glas water aan de lippen zette, dronk ze het gretig leeg. Dit is toch erbarmelijk? Tijd om de noodklok te luiden.

Analysedonderdag, 24 februari 2005

Einde aan ‘half analfabetisme’

Er moet een einde komen aan het ‘halve analfabetisme’ in Fryslân. Les in de Friese taal moet net zo serieus worden genomen als les in het Nederlands, vindt de Feriening Frysk Underwiis. Het is daarom van belang dat de provincie Fryslân de gelijkberechtiging van het Fries en het Nederlands in stand houdt.

Analysedonderdag, 24 februari 2005

Media belangrijker dan de kansel

Wat hebben het Friesch Dagblad en de Vaticaanse krant Osservatore Romano gemeenschappelijk? Twee dingen: het zijn alle twee dagbladen, en ze worden gelezen door een fijnproeverpubliek. Door lezers die geďnteresseerd zijn in en bekend zijn met kerkelijke zaken. En die daarover alles in hun dagblad vinden. Eén klein verschil is natuurlijk dat het Friesch Dagblad vanuit een herkenbaar protestantse visie en levensbeleving schrijft, en dat de Osservatore onmiskenbaar rooms is.

Analysedonderdag, 24 februari 2005

Alleen schulden kwijtschelden helpt arme landen niet

Tijdens de top van de G7 (de zeven rijkste landen ter wereld) begin deze maand, heeft Gordon Brown, de Britse minister van Financiën bepleit om de schuld van de 37 armste landen kwijt te schelden. Op deze manier zou er meer geld vrijkomen om, in plaats van rente en terugbetalingen, ontwikkelingsprogramma’s in de betreffende landen te financieren. Hiermee trapt Brown met open ogen in de valkuilen die de afgelopen jaren een effectief ontwikkelingsbeleid in de weg hebben gestaan.

Bijschriftdonderdag, 24 februari 2005

Verzoeking

Wat zullen we nu beleven

Dossierdonderdag, 24 februari 2005

Goed opdrachtgeverschap nodig voor behoud van kwaliteit op het platteland

Fryslân blijft maar doorplakken, zegt Alex van de Beld. Al die dorpen: hebben ze een paar huizen nodig, dan boetseren ze die gewoon aan de bestaande kern vast. Dat kán ook best, zeker in redelijk verstedelijkte gebieden, maar zorg er alsjeblieft voor dat dat niet de enige groeivorm is.

Dossierdonderdag, 24 februari 2005

De C1000 in Raalte heeft zijn eigen regionale biologische varkenslapjes

Leeuwarden/Ommen – De varkenslapjes van boer Coen Bosch uit Heino liggen volgende week onder een nieuwe naam en in een nieuw jasje in de winkel: Het Sallands Varken.

Dossierdonderdag, 24 februari 2005

‘It Fryske Gea is een voorbeeld voor andere natuurclubs’

RUURD WALINGA

Economiedonderdag, 24 februari 2005

Koninklijke Smilde zoekt de krenten uit de ‘food’-pap

Heerenveen - Wat hebben salades, frituurvet, brood, margarine en kant-en-klaarmaaltijden met elkaar gemeen? Het is allemaal voedsel en Koninklijke Smilde Food Group produceert het.

Economiedonderdag, 24 februari 2005

Andringa wint prijs voor beste nieuwe bioproduct

Neurenberg – Op de internationale biologische vakbeurs Biofach in het Duitse Neurenberg heeft handelsbedrijf Andringa uit Wolvega de Biofach Award gewonnen voor het beste nieuwe product. Vanochtend ontving het bedrijf uit handen van de Duitse landbouwminister Künast de prijs. De prijs is uitgereikt voor biologische chips die gebakken zijn in biologische olijfolie. Door het speciale procédé is het vetpercentage in de chips aanzienlijk lager.

Economiedonderdag, 24 februari 2005

Rose Estate bouwt opslagloods vlak bij centrum Dokkum

Dokkum – Projectontwikkelaar Rose Estate bouwt een opslagloods vlak bij het centrum van Dokkum. Volgens eigenaar Rose Estate is er veel vraag van particulieren en bedrijven naar opslagruimte. ,,Particulieren vragen vaak om klusruimte voor bijvoorbeeld hun oldtimer en bedrijven in het centrum hebben ruimtegebrek, waardoor ze noodgedwongen winkelruimte voor de opslag gebruiken’’, zegt eigenaar R. van Dijk van Rose Estate.

Hoofdartikeldonderdag, 24 februari 2005

Minder lidmaatschappen…

Wij Nederlanders lopen weg voor lidmaatschappen. Verenigingen laten we het liefst links liggen. En als we al lid zijn, dan blijven we passief: wij betalen onze contributie en de professionals in de organisatie moeten het werk doen. ,,Nederlanders doneren liever dan dat ze zelf de barricades beklimmen’’, klonk het vorige week bij de presentatie van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Regiodonderdag, 24 februari 2005

Ruildienst combineert werk en zorg

Leeuwarden – Personeel dat van elkaars diensten gebruik maakt, kan zich flexibeler opstellen binnen de organisatie. De ruildienst is het antwoord op het lastigste vraagstuk van deze tijd: hoe combineer je arbeid, zorg en vrije tijd?

Regiodonderdag, 24 februari 2005

‘Landschapsbeleid vergt 225 miljoen’

Leeuwarden – Voor het beschermen van nationale landschappen is de komende jaren minstens 225 miljoen euro nodig. Dat schrijft de Raad voor het Landelijk Gebied in een advies aan het kabinet, dat gisteren is aangeboden aan minister Veerman (Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit). Het geld dat nodig is voor beheer en investeringen in de waardevolle cultuurlandschappen zou volgens de adviesraad niet alleen van de rijksoverheid hoeven te komen; ook Europese subsidies zijn bruikbaar en daarnaast zullen provincies en gemeenten geld moeten steken in de bescherming van hun landschap. De 30 miljoen die het kabinet tot nu toe gereserveerd heeft voor het nieuwe landschapsbeleid, is in ieder geval veel te weinig.

Regiodonderdag, 24 februari 2005

Wildgroei in aantal vervoersystemen

Heerenveen – Er dreigt een wildgroei aan projecten om het openbaar vervoer in Fryslân te verbeteren. Dat zegt H. van Nierop, voorzitter van de Friese afdeling van reizigersorganisatie Rover. Gisteren ging in Heerenveen Flexitax officieel van start. Met dit openbaar-vervoersysteem werken sinds 1 januari negen taxibedrijven verspreid over Fryslân.

Regiodonderdag, 24 februari 2005

‘De aanpak van kansarme jongeren faalt’

Leeuwarden – De moord op de Leeuwarder kroegbaas Johan de Jong kon wellicht niet worden voorkomen. Maar wonderlijk is het wel dat de drie betrokken Leeuwarder jongens, van wie er twee hebben bekend, allemaal ‘in beeld’ waren bij de talloze instanties en projecten in Leeuwarden die zich juist inzetten dat jongeren niet over de rand vallen. Dit zegt Romboud Meines. Hij is teamleider jongerenwerk bij Hulp en Welzijn Leeuwarden (HWL). Vorige week hield de politie drie jongens van zeventien, achttien en negentien jaar aan. Twee van hen bekenden eerder deze week de moord op De Jong. Hun motief was roof.

Regiodonderdag, 24 februari 2005

Kwart Friese dijken voldoet niet aan norm

Leeuwarden – Ruim een kwart van de Friese zee- en IJsselmeerdijken voldoet niet aan de huidige veiligheidsnormen van het Rijk. Wetterskip Fryslân stelt dat de benodigde verbetering zeker negentig miljoen euro kost.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 februari 2005

‘Diepe vrede’ voor Amsterdam

Amsterdam - Met een serie programma’s in Felix Meritis onder het motto ‘Diepe vrede in kleurrijk Amsterdam’ gaat vandaag in Amsterdam het project VIP05 van start. Het is gericht op meer cohesie in de stad. ,,Er is veel behoefte aan verdieping van en interactie over zingeving’’, aldus ds Siebrand Wierda.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 februari 2005

‘Da Vinci Code: een spiritueel leeg boek’

Utrecht – De bestseller De Da Vinci Code van de Amerikaanse auteur Dan Brown is een spannende religieuze thriller, maar het zal eerder de secularisatie bevorderen dan dat het mensen interesseert in het christelijk geloof. ,,Het is jammer dat zo veel mensen voor waar aannemen wat Dan Brown allemaal bij elkaar fantaseert.”

Weerdonderdag, 24 februari 2005

Koude nacht

Vanmiddag wordt het droog met vrij zonnig weer en temperaturen rond 2 graden. We krijgen een koude nacht met minimumtemperaturen rond -4 ŕ -5 graden, bij een zwakke oostenwind. Morgen eerst zon, later wat (natte) sneeuw.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties