Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 24 november 2008.

Cultuurmaandag, 24 november 2008

Frysk Jeugdorkest in finale nationaal jeugdconcours

Leeuwarden - Het Frysk Jeugdorkest (FJO) uit Leeuwarden staat opnieuw in de finale van het Nationaal Concours voor Jeugdorkesten. Na vier voorrondes wist het orkest onder leiding van Theo Brouwer zich hiervoor te plaatsen, zo is gisteren bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 24 november 2008

Mooiste gebouw staat in Sint Anne

Leeuwarden - De vijfde editie van de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur van de provincie Fryslân is gewonnen door GDA Architecten met het ontwerp voor het nieuwe kantoor van Wonen Noordwest Friesland in Sint Annaparochie. Dat is zaterdag bekendgemaakt in De Harmonie in Leeuwarden. Het ontwerp won zowel de juryprijs als de publieksprijs.

Hoofdartikelmaandag, 24 november 2008

De waardecatalogus...

Minister Ter Horst wil een waardecatalogus opstellen, een soort lijst van handelingen, gedrag, houdingen en uitingen waaraan burgers zich dienen te houden. Dat een PvdA-minister een dergelijk plan op haar actielijstje heeft staan, is historisch gezien interessant. Maar politiek gezien is het lijstje van de minister een gevolg van het regeerakkoord.

Regiomaandag, 24 november 2008

Burgemeester Middel: ‘eigen’ wietkwekerij

Drachten - Burgemeester Middel van Smallingerland wil dat gemeenten de vrijheid krijgen om zelf cannabis te kweken. Zo kan de overheid de aanvoer van softdrugs naar coffeeshops, en het gehalte aan werkzame stof ervan, controleren. Burgemeester Crone van Leeuwarden is geen voorstander.

Regiomaandag, 24 november 2008

Sint kan voortaan riant aanleggen in Kollumerzwaag

Kollumerzwaag - Een mooiere intocht in Kollumerzwaag had Sinterklaas zich zaterdag niet kunnen wensen. Voor het eerst in jaren kon hij met zijn boot riant aanleggen in het dorp. De rommel is weg, het water is schoon en de steigers zijn af. Het langverwachte jachthaventje aan de Feartswei is klaar voor gebruik. Met de intocht van de goedheiligman werd het zaterdag officieel geopend.

Regiomaandag, 24 november 2008

Opknappen is net een sport in Wolvega

Wolvega - De werkplaats van Gered Gereedschap in Wolvega bestaat dit jaar vijftien jaar en werd na een verbouwing afgelopen zaterdag feestelijk heropend. De werkplaats in Wolvega is een van de grootste werkplaatsen van Gered Gereedschap in Nederland en stuurt jaarlijks twintigduizend stuks gereedschap naar arme landen in Afrika en Azië en Latijns-Amerika.

Regiomaandag, 24 november 2008

Wapen van 1935 past niet in de moderne huisstijl

Het gemeentewapen: je ziet het vaak, maar wat is de symboliek nu achter die voorstellingen en kleuren? Het Friesch Dagblad zoekt het uit. Vandaag: Heerenveen.

Regiomaandag, 24 november 2008

De sterkste verhalen van de 4H-dorpen vastgelegd

Hantum - Enthousiast doken ze hun zolders op, toen het idee ontstond om een boek over de twintigste eeuw in Hiaure, Hantum, Hantumhuizen en Hantumeruitburen te schrijven. Inwoners hielpen massaal mee aan de verzameling van foto’s, feiten en vooral sterke verhalen.

Geloof & Kerkmaandag, 24 november 2008

Bezieling belangrijker dan groei

Utrecht - Vorige week verscheen in Nederland het boek Handboek gezonde gemeente van Robert Warren. Warren gelooft in goede analyse en in effectieve kerkvernieuwing die leidt tot groei. Maar groei is niet het doel; bezieling en kwantiteit, dáár gaat het om.

Geloof & Kerkmaandag, 24 november 2008

Niet-vrijgemaakte mag straks ook voor de klas

Zwolle - Het gereformeerd lager en voortgezet onderwijs overweegt het benoemingsbeleid van docenten te verruimen. Dat blijkt uit een artikel op de website van de LVGS, de landelijke scholenkoepel voor het gereformeerd onderwijs. De leden moeten zich er nog over uitspreken.Nu moeten docenten op gereformeerde scholen en leden van de schoolvereniging nog lid zijn van de vrijgemaakt Gereformeerde Kerken (GKV) of de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Dat gaat nu definitief veranderen.

Geloof & Kerkmaandag, 24 november 2008

Vaticaanse krant heeft begrip voor uitspraken Lennon

Vaticaanstad - De krant van het Vaticaan, de Osservatore Romano, heeft begrip voor de uitlating van John Lennon dat The Beatles populairder waren dan Jezus. De in 1980 vermoorde Beatle deed zijn uitspraak in 1966 in een Britse krant. Hij voorspelde ook dat het christendom zou verdwijnen.

Sportmaandag, 24 november 2008

Heerenveen is een parodie op topvoetbal

Enschede - Sc Heerenveen kreeg zaterdagavond een stevig pak slaag van FC Twente en dat is dit seizoen al lang geen incident meer. Zoals Heerenveen zich in Enschede presenteerde is de ploeg zo langzamerhand een parodie op topvoetbal geworden. Dat schreeuwt om harde maatregelen van hogerhand.

Sportmaandag, 24 november 2008

Pakjesbootrace

De familie van mijn moeders kant zit in de boten. Waarschijnlijk van oudsher, want mijn moeders meisjesnaam is Bootsma. Zo’n naam krijg je niet als je een geboren landrot bent. Er is in mijn lichaam dus vast wel ergens een boten-gen te vinden, maar voorlopig houdt het zich al meer dan veertig jaar schuil in een verloren bochtje van een luie DNA-streng. Als scholier heb ik mij één keer aan een zeilkamp moeten wagen. Een regelrechte ramp, die na anderhalve dag stuntelen eindigde in een onvermijdelijk nat pak. Sindsdien houd ik mij ver van de watersport, inclusief het skûtsjesilen.

Sportmaandag, 24 november 2008

Geel Wit mist de boot én Harkemase Boys

Leeuwarden - Het had een mooi bekermiddagje moeten worden, zaterdag op Ameland. Geel Wit zou hoofdklasser Harkemase Boys ontvangen, de gedroomde tegenstander voor elke bekerende Friese amateurclub. Het wispelturige weer en organisatorische fouten gooiden echter veel, teveel roet in het eten. Wat restte waren teleurgestelde gezichten op Ameland en verongelijkte in Harkema.

Sportmaandag, 24 november 2008

‘Wie wat in waterpolo wil, moet naar SGHA komen’

Heerenveen - Het is rustig rondom het Abe Lenstrastadion. De plaatselijke voetbalclub speelt een uitwedstrijd en dus is er weinig te beleven op de met sneeuw bedekte straat. Toch is er drukte in Sportstad Heerenveen, waar in het zwembad de dameswaterpoloërs van SGHA op weg zijn naar het kampioenschap in de tweedeklasse.

Sportmaandag, 24 november 2008

Zabatinitranss R verrast in Wolvega

Wolvega - Zaterdagavond stonden in een winters decor de tweejarige dravers centraal in Wolvega. Zij verdeelden in drie afdelingen van de Breeders Crown ruim 40.000 euro aan prijzengeld. De kampioensstal van Hugo Langeweg won bijna traditiegetrouw het grootste deel van de pot. Eenmaal grepen ze echter naast de hoofdprijs, met dank aan Cees Kamminga. De trainer uit Willemsoord klopte in de Breeders Crown Merries met Zabatinitranss R de favoriet Zecile Boko op de streep.

Sportmaandag, 24 november 2008

Schakers Philidor 1846 van de hatelijke nul af

Leeuwarden - De schakers van Philidor 1847 hebben zich zaterdag gerevancheerd van de zwakke competitiestart in de eerste klasse A. Na twee nederlagen zette de hoogste spelende schaakvereniging van Fryslân LSG 2 (Leidsch Schaakgenootschap) met duidelijke cijfers aan de kant.

Sportmaandag, 24 november 2008

Dames VC Sneek op de pijnbank

Sneek - Onmacht en frustraties leidden er zaterdag toe dat de volleybalsters van Sneek met lege handen stonden. De thuisspeelsters liepen in de Sneker sporthal bijna een uur achter de feiten aan. Een dappere poging om aansluiting te houden met de top, werd een kansloze 0-3 nederlaag tegen Set Up’65 uit Ootmarsum.

Sportmaandag, 24 november 2008

Oude liefde roest niet, ook niet bij Rutger Straathof

Leeuwarden - Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt en Freek van der Wart. Het zijn drie namen uit de top van het Nederlandse shorttrack. Vorig jaar, op 4 november 2007, vormden ze het podium in de Leeuwarder ijshal bij een wedstrijd om de KNSB Cup. Gisteren was er de editie van dit jaar, maar de crème de la crème van het vaderlandse shorttrack ontbrak in verband met komende worldcupwedstrijden. Blijft over: de subtop. Met één Friese naam die sommige sportliefhebbers wellicht nog goed in het gehoor ligt: Rutger Straathof. De 22-jarige Leeuwarder heeft na twee jaar afwezigheid het plezier en de motivatie weer terug.

Sportmaandag, 24 november 2008

Arjan Stroetinga voelt zich bestolen

Amsterdam - De finish van de vierde schaatsmarathon om de Essent-cup heeft zaterdagavond in Amsterdam veel vraagtekens opgeroepen. Staphorster Karlo Timmerman werd aangewezen als winnaar, maar Arjan Stroetinga (Waskemeer) voelde zich op de Jaap Edenbaan bestolen. Met het team van BAM heeft Stroetinga inmiddels protest aangetekend bij de schaatsbond.

Sportmaandag, 24 november 2008

Kwartje valt verkeerd voor Aris in noordelijke derby

Groningen - Natuurlijk, de sfeer in het Martiniplaza was zaterdagavond geweldig. De ontknoping van de wedstrijd eveneens. Maar dat was van ondergeschikt belang voor de basketballers van Aris Friesland na de streekderby bij Capitals. Resultaat is nu eenmaal inherent aan een goed gevoel in elke sport. En resultaat bleef triest genoeg voor de vierde keer op rij achterwege, waardoor coach Pete Miller een slecht gevoel overhield aan zijn terugkeer in Groningen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties