Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 24 november 2009.

Cultuurdinsdag, 24 november 2009

Muzikale families gezocht voor fotoportretten

Leeuwarden - Fotografen Janna Bathoorn en Marieke de Rooij zijn op zoek naar drie Friese families van wie minstens vier mensen muzikaal actief zijn. De fotografen willen de families portretteren voor het programmaboekje van het kerstconcert Kerst met de familie Bach van CapellaFrisiae en The Northern Consort.

Economiedinsdag, 24 november 2009

‘Veel discussie over prijs van grond in landbouw’

Leeuwarden - Drie weken geleden gooide oud-landbouwvoorman Jan van Weperen uit Oosterwolde de knuppel in het hoenderhok. ,,Rabobank houdt de prijs van grond kunstmatig hoog en de markt krijgt daardoor niet de kans om zijn werk te doen” zei hij. Sindsdien heeft hij veel reacties gehad op zijn uitspraken die hij ook naar buiten bracht in het Agrarisch Dagblad. ,,Het heeft de discussie aangewakkerd over de positie van banken.” Die zouden veel boerenbedrijven kunstmatig op de been houden door te gemakkelijk krediet te verstrekken op basis van prijzige landbouwgrond als onderpand. Daardoor wordt de noodzakelijke vooruitgang tegenhouden. Landbouwgrond blijft schaars en duur en bedrijven worden alleen maar afhankelijker van de banken.

Economiedinsdag, 24 november 2009

Frouckje State mag Michelinster houden

Ryptsjerk - Restaurant Frouckje State in Ryptsjerk is erin geslaagd de Michelinster te behouden. De nieuwkomer van vorig jaar staat ook dit jaar met één ster in de gids van de Franse bandenfabrikant, die vandaag verschijnt. Ook Koriander in Drachten behoudt zijn ster. De inspecteurs hebben geen nieuwe sterren in Fryslân uitgedeeld. In Emmeloord kreeg Sonoy zijn eerste ster.

Economiedinsdag, 24 november 2009

Geld voor het behoud van het platteland

Den Haag - Er komt 150 miljoen euro beschikbaar voor diverse maatregelen om het platteland in stand te houden. Het geld is bedoeld voor het verzorgen van akkerranden, het aanleggen van ‘bufferstroken’ langs water en het in stand houden van de Friese Wouden. Het geld wordt beschikbaar gesteld door Europa en het rijk.

Hoofdartikeldinsdag, 24 november 2009

De parlementaire pers...

Toen bekend werd dat premier Balkenende geen ‘president van Europa’ was geworden, waren er nogal wat journalisten die te kennen gaven dat hij veel had uit te leggen. Minister Donner, om commentaar gevraagd, antwoordde: ,,Niet Balkenende heeft iets uit te leggen, maar de media des te meer.” Want die hadden onjuist over de kwestie bericht en er een grote hype van gemaakt. Donner had (weer eens) een punt.

Regiodinsdag, 24 november 2009

Van nietsdoen wordt terp alleen maar slechter

Leeuwarden - Beploeging, verdroging, mestopslag en erosie. Gaandeweg verdwijnt er steeds meer historische informatie uit de terpen langs de Friese kust. Een nieuw project van de provincie moet de sluipende aantasting van deze monumenten afremmen. Door Erik Betten.

Regiodinsdag, 24 november 2009

Jongerenwerk voor iedereen

Leeuwarden - Het jongerenwerk in Leeuwarden gaat zich voortaan richten op alle jongeren van de stad. Het moet een laagdrempelige voorziening worden, waar ook jongeren terechtkunnen die geen problemen hebben maar die alleen iets willen vragen of anderen ontmoeten.

Regiodinsdag, 24 november 2009

Prik tegen de Mexicaanse griep: spannend, óók voor de ouders

Jouw Stapersma Heerenveen - ,,Dát was snel”, zegt een vader tegen zijn zoontje terwijl hij het jochie op zijn arm richting de uitgang van Sportstad Heerenveen tilt. Heerenveen is een van de vijf Friese locaties waar gisteren is begonnen met de grootschalige inenting tegen de Mexicaanse griep.

Regiodinsdag, 24 november 2009

Extern onderzoek naar metingen van lawaai JSF

Leeuwarden - Onafhankelijke geluidsdeskundigen gaan onderzoeken waarom het zo moeilijk is het eens te worden over het lawaai dat de Joint Strike Fighter (JSF) maakt, de beoogde opvolger van de F-16 als jachtvliegtuig van de luchtmacht.

Regiodinsdag, 24 november 2009

CO2-opslag in gasvelden in het Noorden

Leeuwarden - Noord-Nederland wordt demonstratieregio voor de ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2. Dat hebben de ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Cramer (Milieu) gisteren aangekondigd. Daarmee is een lobby van het Noorden succesvol.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 november 2009

Invoering ledensysteem PKN kost 3,7 miljoen

Leeuwarden - Het bouwen en het invoeren van een systeem voor de ledenregistratie van de Protestantse Kerk in Nederland gaat 3,7 miljoen euro kosten. Dat staat in een rapport dat de landelijke kerkvergadering komende vrijdag bespreekt.

Geloof & Kerkdinsdag, 24 november 2009

‘Motivatie-kick off’ bij start Kerkbalans

Utrecht - De jaarlijkse actie Kerkbalans wordt op 13 januari voor het eerst ingeluid door een landelijk event. De bijeenkomst is niet langer alleen op de pers gericht,

Geloof & Kerkdinsdag, 24 november 2009

Adventsmanifest tegen ‘zwartmakerij’ moslims

Hengelo - In een Manifest van Advent spreken predikanten en kerkelijk werkers uit Twente zich uit tegen ,,vervreemding en angst” in de samenleving. Het document is ondertekend door meer dan dertig predikanten en kerkelijk werkers uit de regio en moet een bijdrage leveren aan het publieke debat over de invloed van de islam in de samenleving.

Sportdinsdag, 24 november 2009

Bekerloting: Harkemase Boys - Flevo Boys

Heerenveen De loting voor de derde rond van de KNVB beker voor amateurs heeft gistermiddag in Heerenveen een absolute kraker opgeleverd. Harkemase Boys ontvangt op dinsdag 15 december thuis namelijk Flevo Boys. Die ploegen staan momenteel respectievelijk tweede en derde in de hoofdklasse C.

Sportdinsdag, 24 november 2009

Skate-off in Thialf belangrijk voor plaatsing OS

Heerenveen - Sven Kramer verzekerde zich zondag in Noorwegen van deelname aan de tien kilometer bij de Olympische Spelen. Eerder bemachtigde de de Heerenvener, vanwege zijn beschermde status, al een startbewijs voor de 5000 meter. Welke overige rijders Nederland in februari naar Vancouver stuurt, is nog onbekend. Wel zijn er morgen en overmorgen selectiewedstrijden in Thialf: de skate-off. Maar die gelden voor WB-wedstrijden in Calgary en Salt Lake. Voor sommige rijders is plaatsing daarvoor belangrijk, omdat ze anders niet of nauwelijks nog zicht hebben op deelname aan de Spelen.

Sportdinsdag, 24 november 2009

Veertig jaar Mart Smeets samengevat in één boek

Heeft Mart Smeets nou alweer een boek uitgebracht?” kun je zijn critici horen denken. Ja, inderdaad. Deze keer ziet de lezer echter meer de schrijvende kant van Smeets. Passie is een boek dat daarom ook prima gelezen kan worden door mensen die de 62-jarige journalist op televisie niet kunnen aanzien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties