Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 december 2005.

Economiezaterdag, 24 december 2005

Mensen met inhoud hebben iets te vertellen

Leeuwarden - Bruggen, viaducten, sluizen, waterzuiveringen, ze zijn altijd weer uniek. En er is altijd een specialist nodig om de constructie door te rekenen. Ingenieursbureau Kielman en Bootsma is zo’n specialist. Nog een week en het uit 1934 stammende bedrijf verandert van naam: Bartels Ingenieursbureau, onderdeel van het landelijk opererende ingenieursbureau Bartels.

Economiezaterdag, 24 december 2005

De Blaauwpleats

Leeuwarden – De rechtbank in Leeuwarden heeft Café-restaurant De Blaauwpleats in Sint Nicholaasga donderdag failliet verklaard, zo werd gisteren bekend.

Economiezaterdag, 24 december 2005

Ouwehand failliet

Leeuwarden – Viskwekerij Ouwehand uit Zwaagwesteinde is failliet verklaard. Dat maakte de rechtbank in Leeuwarden gisteren bekend.

Economiezaterdag, 24 december 2005

Uitspraak over ontslagen Enna pas donderdag

Leeuwarden – De rechter heeft vandaag nog geen uitspraak gedaan over de ontslagaanvragen die Enna Aerosols heeft ingediend voor 66 van de 91 medewerkers van de spuitbussenfabrikant. De rechter heeft aangegeven dat hij probeert volgende week donderdag uitsluitsel te geven, waarna de schriftelijke toelichting begin januari volgt.

Economiezaterdag, 24 december 2005

Friese grond blijft populair bij bedrijven

Leeuwarden – De Friese bedrijventerreinen blijven de komende jaren populair. Volgens het Centraal Planbureau is de vraag naar grond voor nieuwbouw van bedrijven in het Noorden groter dan elders in het land. Gemeenten in Fryslân herkennen dit beeld. Zij hebben er vertrouwen in dat ze aan de grote vraag de komende jaren kunnen voldoen.

Hoofdartikelzaterdag, 24 december 2005

Kerstliederen…

Regiozaterdag, 24 december 2005

Nieuwe atlas toont hulpvaardigheid Friese vrijwilliger

Leeuwarden – De inwoners van Fryslân zijn zeer betrokken bij de gebeurtenissen in de wereld. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Friese Wereld Atlas die het Centrum Tűmba heeft uitgebracht. In Fryslân zijn er op elke tienduizend inwoners bijna vijf vrijwilligersorganisaties actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, terwijl een provincie als Gelderland niet verder komt dan twee per tienduizend.

Regiozaterdag, 24 december 2005

Wasmachine Fűgelpits op kritiek moment stuk

Moddergat – Bedrijven uit heel Nederland zijn spontaan een collecte begonnen om vogelopvang De Fűgelpits aan een nieuwe vogelwasmachine te helpen. Het huidige apparaat is al een tijdje versleten. ,,We wassen de vogels met de hand”, zegt eigenaresse Gaatske Wiersma. De afgelopen week zijn er echter plotseling 160 met olie besmeurde vogels binnengebracht, die na de storm van vorige weekeinde op de eilanden en de Friese kust aanspoelden. Het is voor Wiersma en de haren onmogelijk om die dieren handmatig schoon te maken. ,,Dat duurt te lang. Bovendien bezorgt het de vogels een hoop stress. Straks krijgt de helft van de dieren een hartverlamming.” Gelukkig voor de Fűgelpits heeft een stukje over de wasmachine op het RTL Nieuws blijkbaar een gevoelige snaar geraakt bij bedrijven. Een advocatenkantoor uit Maastricht betaalt een inspectiebeurt en mogelijke revisie van het oude apparaat en tal van andere bedrijven hebben zich al bij Wiersma gemeld om iets bij te dragen voor een nieuwe. ,,Misschien is het de kerstgedachte”, zegt Wiersma. Ze heeft ruim 100.000 euro nodig.

Regiozaterdag, 24 december 2005

‘Het was niet een droom, al die lijken waren echt’

Op tweede kerstdag is het precies een jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door een tsunami in de Indische Oceaan. De zeebeving eiste honderdduizenden levens in Zuidoost-Azië en Oost-Afrika. Alleen al op Sri Lanka vonden 35.000 mensen de dood. Op dat eiland werden ook Geert (53) en Renske (50) Klijnstra uit Gorredijk overvallen door de ramp. Ze overleefden ternauwernood. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. ,,Die dag heeft ons leven totaal op de kop gezet. Sri Lanka is elke dag in ons hoofd.”

Regiozaterdag, 24 december 2005

Een nuttige bestemming voor een pak vol nutteloosheid

Leeuwarden – Eigenlijk heeft ze nu geen tijd voor vragen, want het is topdrukte voor Rita Klamer. Deze hele vrijdag is ze al bezig kerstpakketten te verwerken. ,,Het is nu even heel intensief. Het loopt vandaag echt storm. Ik denk dat we al op zestig dozen zitten.’’ Logisch: veel bazen geven hun werknemers pas daags voor het kerstweekeinde de jaarlijkse verrassingsdoos mee. Dus krijgt ook de aan- en doorvoeroperatie die een aantal Leeuwarders op touw zette, pas op het laatste moment wind in de zeilen.

Sportzaterdag, 24 december 2005

Heerenveen krijgt 9 miljoen voor Huntelaar

Heerenveen – Eerder deze week kwam hij al persoonlijk rond met Ajax, maar sinds gisteren is duidelijk dat ook de clubs het onderling eens zijn over een transfer van Klaas Jan Huntelaar van SC Heerenveen naar Ajax. Na de kerstdagen moeten ze de laatste details nog regelen, maar voorzitter Riemer van der Velde verwacht geen problemen. De 22-jarige Huntelaar werd gisteren in Amsterdam medisch gekeurd en tekent voor 4,5 jaar. Zijn contract gaat op 1 januari in en SC Heerenveen ontvangt een bedrag van negen miljoen euro voor de topscorer in de eredivisie: een record.

Sportzaterdag, 24 december 2005

Cambuur wint ‘tweestrijd van de armsten’

Sittard - Of het de laatste wedstrijd van Cambuur Leeuwarden in het betaalde voetbal is geweest, moet de toekomst uitwijzen. Hoe dan ook, de laatste wedstrijd van Cambuur in het jaar 2005 gaat de boeken in als een armzalig uitduel. De Leeuwarders wonnen de wedstrijd wel: tegen hekkensluiter Fortuna Sittard sloot Cambuur het jaar op positieve manier af.

Weerzaterdag, 24 december 2005

Opklaringen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties