Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 juni 2004.

Bijschriftdonderdag, 24 juni 2004

Ontucht

Kolossenzen 3: 5, 6

Dossierdonderdag, 24 juni 2004

Feesten met Dick


Hoofdartikeldonderdag, 24 juni 2004

Overtuiging

Wat een serieus vermoeden was, is nu bijna een vaststaand feit. De terreurbeweging al-Qaeda en het Irak van Saddam Hussein hebben niet samengewerkt bij de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington. Die bevestiging komt uit onverdachte hoek. Volgens het voorlopige rapport ‘Overview of the Enemy’ van de onafhankelijke Amerikaanse commissie die de aanslagen onderzoekt, bestaat voor een samenwerking tussen Saddam en Bin Laden geen ‘overtuigend bewijs’.

Regiodonderdag, 24 juni 2004

Verplicht gedogen van ganzen is uitgesteld

Leeuwarden – Boeren in Fryslân hoeven voorlopig niet bang te zijn dat hun land wordt aangewezen als foerageergebied voor ganzen (guozzen) en andere vogels. Provinciale Staten hebben gisteren met een amendement voorkomen dat het provinciebestuur de bevoegdheid krijgt om boeren een ‘gedoogplicht’ op te leggen. Het college van Gedeputeerde Staten wilde die mogelijkheid opnemen in de provinciale regels, omdat de rijksoverheid daarom had gevraagd. Het Rijk wil 80.000 hectare land aanwijzen als vogelvoedergebied. 30.000 hectare daarvan zou in Fryslân moeten liggen, binnen de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur . Boeren die in een dergelijk gebied land hebben, zouden de zeggenschap daarover kwijtraken.

Regiodonderdag, 24 juni 2004

Klein leed door zomerstorm

Leeuwarden De zuidwesterstorm van gisteren heeft vooral veel klein leed veroorzaakt. Grote schade bleef uit, mede door de vele voorzorgsmaatregelen die waren getroffen. Ook in Fryslân viel de schade mee. De politie en brandweer kregen slechts enkele meldingen.

Regiodonderdag, 24 juni 2004

Protesterend door hartje Workum

Workum - Kevers en oude Volvo’s rijden over de Merk in Workum, met rechts duidelijk herkenbaar de waag.

Regiodonderdag, 24 juni 2004

Minister laat tarief vrij van Zuiderzeelijn

Den Haag - De prijs van een treinkaartje op de Zuiderzeelijn wordt niet aan een maximum verbonden. Dat heeft minister Peijs van Verkeer gisteren de Tweede Kamer laten weten. De minister is voorstander van tariefvrijheid, ,,maar dat gaat zo ver als de passagier wil betalen’’.

Regiodonderdag, 24 juni 2004

Meer geld voor dorpshuizen

Leeuwarden - Ook dorpen met een inwonertal tussen de 1500 en 3000 kunnen voortaan geld krijgen voor de (ver)bouw van een dorpshuis. Totnogtoe kregen alleen dorpen tot 1500 inwoners hiervoor subsidie van de provincie. Provinciale Staten (PS) hebben daartoe het budget voor dorpshuizen gisteren verhoogd naar bijna 1,1 miljoen per jaar.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juni 2004

Ideologisch gemanoeuvreer

Nijmegen - Het Franse model van de scheiding tussen kerk en staat is niet zozeer door principiële, maar overwegend door historische en sociale factoren bepaald, stelde ethicus Gerrit Manenschijn gisteravond bij de presentatie van de Nederlandse vertaling van John Locke’s Brief over Tolerantie in Nijmegen.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juni 2004

Broeders en zusters

Een ouder kan zowel een vader als een moeder zijn, een kind zowel een zoon als een dochter. Voor ‘een broer en een zus’ hebben we in het Nederlands geen overkoepelende term, in tegenstelling tot het Duits dat van Geschwister spreekt: ‘broers en zussen’. Het Griekse woord adelfoi kan ‘broers’ betekenen of ‘broers en zusters’, net als het Hebreeuwse achiem . Een ander Grieks woord kan zowel ‘man’ als ‘mens’ betekenen, net als het Engelse man . Bij vertalen moet je bij dit soort woorden goed kijken of de brede of de smalle betekenis aan de orde is en in het project De Nieuwe Bijbelvertaling is dat ook steeds gedaan. Het ‘inclusief vertalen’ was een belangrijk uitgangspunt: wanneer er in het Hebreeuws of Grieks een term gebruikt wordt waarmee zowel mannen als vrouwen bedoeld worden, dient voor dat woord geen Nederlandse term gebruikt te worden die een van deze twee categorieën uitsluit.

Sportdonderdag, 24 juni 2004

Takomstpartij brengt 1750 euro op

Oosterbierum – De 22ste editie van de Takomstpartij is woensdag in Oosterbierum gewonnen door het trio Theo Valk, Lennart Adema en Jurjen Pieter Hofstee. Kenmerk van de Takomstpartij is dat de jongens kaatsers vooraf geld inzamelen voor het goede doel.

Sportdonderdag, 24 juni 2004

Valse start Pieter-Jan Postma op Kieler Woche

Kiel – Laser-zeiler Pieter-Jan Posma uit Terkaple heeft op de Kieler Woche een valse start gemaakt.

Sportdonderdag, 24 juni 2004

Loek van Wely start op NK schaken

Leeuwarden – Viervoudig Nederlands kampioen schaken Loek van Wely neemt vanaf komende week woensdag zeker deel aan het NK schaken dat tot en met 9 juli in de Grote Kerk in Leeuwarden wordt gehouden.

Sportdonderdag, 24 juni 2004

Chaos bij finish van noordelijke profklassieker

Leeuwarden – Bobbie Traksel drukte woendagmiddag zijn het voorwiel in Leeuwarden als eerste over de streep, maar de prof uit de ploeg van Rabobank moet de hoofdprijs delen met zijn 21 medevluchters. De eerste Noord Nederland Tour eindigde in een chaos en de jury kon woensdagmiddag niet anders dan 22 man na bijna 200 kilometer fietsen als winnaar uitroepen.

Weerdonderdag, 24 juni 2004

Enkele buien

Vanmiddag waait het nog flink en er valt buiige regen, bij temperaturen rond 15 ŕ 16 graden. Vannacht koelt het af tot rond 12 graden. Morgen hebben we enkele buien, afgewisseld door zon. Het wordt ongeveer 16 ŕ 17 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties