Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 juni 2010.

Cultuurdonderdag, 24 juni 2010

Oud-Friese taal in film ‘De Schaduw van Bonifatius’

Leeuwarden - Op het eindexamenfestival van de Film en Televisie Academie volgende week in Amsterdam, gaat de film De Schaduw van Bonifatius in premičre, over de heilige Bonifatius die in 754 bij Dokkum werd vermoord.

Cultuurdonderdag, 24 juni 2010

Metalfestival Wâldrock houdt definitief op

Burgum - Het metalfestival Wâldrock in Burgum stopt definitief. Dat heeft een woordvoerder van het festival gisteren bekendgemaakt. Begin dit jaar werd de editie van 2010 al afgelast, onder meer vanwege de steeds hoger wordende kosten voor artiesten, het terugtrekken van geldschieter Mojo en het teruglopen van het aantal bezoekers. Nu is besloten er na 22 jaar helemaal mee op te houden.

Cultuurdonderdag, 24 juni 2010

Jonge musici geven gratis concerten in Leeuwarden

Leeuwarden - Getalenteerde, jonge musici, vrijwel allemaal Friezen, geven in juli en augustus gratis toegankelijke zomerconcerten in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Het gaat om een reeks van zes klassieke concerten op de zondagmiddag. Dat heeft Stichting Appassionata bekendgemaakt, die de concertreeks organiseert.

Cultuurdonderdag, 24 juni 2010

Fries Museum bemachtigt brief van Mata Hari

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden heeft opnieuw een brief bemachtigd die is geschreven door Mata Hari. In het document dat is gedateerd 24 oktober 1911, schrijft ze over een contract met theater La Scala in Milaan, in die tijd al een gerenommeerd theater in Europa. Het museum heeft de hand op de brief weten te leggen via veilinghuis Bassenge in Berlijn, maakte het gisteren bekend.

Economiedonderdag, 24 juni 2010

‘Ik werk graag boven het maaiveld’

Zwaagwesteinde - Alkema Hoveniers staat al zeven jaar op de beurs Huis & Tuin in het WTC Expo in Leeuwarden en kreeg al vier keer een bokaal mee voor hun tuinontwerp. Nu is niet de stand, maar het hele bedrijf genomineerd voor de Bonifatiusprijs die morgen zal worden uitgereikt.

Economiedonderdag, 24 juni 2010

Luchtkussens bedwingen in Gaasterland

Oudemirdum - Apenkooien in het extreme, dat bieden de ondernemers Sjerp en Douwe Jaarsma vanaf dit seizoen op het parcours van Wipe-uitje in Oudemirdum in Gaasterland. Geďnspireerd op het Wipe Out-spel van het televisieprogramma, waar mensen met helmen en beschermende kleding een parcours met levensgrote luchtkussens proberen te bedwingen, maar dan zonder water.

Economiedonderdag, 24 juni 2010

Rinsma Fashion is Familiebedrijf van 2010 in Fryslân

Heerenveen - Rinsma Fashionplaza uit Gorredijk is gisteravond gekozen tot Familiebedrijf van het Jaar 2010 in Fryslân. Een driekoppige jury koos uit tien genomineerde familiebedrijven de winnaar uit een totaal van 280 ondernemingen.

Hoofdartikeldonderdag, 24 juni 2010

Bezuinigen in de zorg...

Het demissionaire kabinet heeft besloten om volgend jaar hulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken uit het basispakket te halen. Ook de anticonceptiepil voor vrouwen ouder dan 21 jaar verdwijnt uit het pakket. Mensen gaan in 2011 verder meer betalen voor paramedische zorg. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadviezen moet tien euro per keer worden betaald. Patiënten die naar een fysiotherapeut gaan, moeten meer behandelingen zelf betalen.

Regiodonderdag, 24 juni 2010

Niemand had zicht op gezin in Minnertsga

Minnertsga - ,,Ongelooflijk! Hoe kan dit? Hoe heeft dit zich kunnen voordoen?” Dat was de eerste reactie van waarnemend burgemeester Krol van het Bildt, toen hij hoorde dat in Minnertsga een man was gevonden die vier jaar dood in bed had gelegen, terwijl diens broers en zussen gewoon in het huis verbleven.

Regiodonderdag, 24 juni 2010

Zonder dorpscafé wordt het ook maar zo’n gehucht

Blije - Het dorpscafé van Blije blijft bestaan. Stichting Doarp en Bedriuw Fryslân kocht met hulp van de gemeente Ferwerderadiel en woningcorporatie Wonen NoordWest Friesland het pand op en renoveerde het. Gisteren was de officiële opening.

Regiodonderdag, 24 juni 2010

Verhoudingen vertroebelen door Centrale As

Leeuwarden - De verhoudingen tussen It Fryske Gea en de Friese Milieu Federatie en een deel van de Friese politiek is rond de voorgenomen aanleg van de Centrale As verder vertroebeld. Over en weer wordt er pressie uitgeoefend en vallen er woorden als ‘chantage’ en ‘gijzeling’. Het CDA kondigt maatregelen aan.

Regiodonderdag, 24 juni 2010

Glasvezel is nodig, maar niet per se nu

Dokkum - Ook het kleinste gehucht in het Noordoosten van Fryslân gaat aan het internet via de supersnelle glasvezelkabel. Want de ‘gewone’ coax-kabel kan het internetverkeer straks niet meer aan. Maar gemeenten moeten zich niet laten opjagen om nu al enorme investeringen te doen. Het kan best rustig aan.

Regiodonderdag, 24 juni 2010

Zorgen over toekomst van hogeschool

Leeuwarden - De provincie en de gemeente Leeuwarden maken zich zorgen over de toekomst van de hogeschool Van Hall Larenstein, onderdeel van de Wageningen Universiteit. De bestuurders zijn bang dat de goed lopende hogeschool in Leeuwarden wordt uitgekleed ten faveure van de minder lopende universiteit. Door Goos Bies.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juni 2010

‘Zet rem op uiting van geloofsovertuiging’

Groningen - Het is zaak dat het praktiseren van geloofsovertuigingen en opvattingen in het publieke domein wordt ingetoomd. Dat vindt bijzonder hoogleraar Religie en Recht Fokko Oldenhuis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft dat op de website van de universiteit.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juni 2010

Geen dogma’s, zakbijbeltje gaat wel mee op pionierspad

De Groninger internetpastor Boele Ytsma loopt in acht dagen het Pionierspad in Flevoland. Allerlei mensen vergezellen hem. Ytsma geeft dagelijks een impressie.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

Wierstra derde in de ronde van Harkstede

Harkstede Frank Wierstra uit Burgum is gisteren als derde geëindigd in de wielerronde van Harkstede. Wierstra moest zijn meerdere erkennen in Peter Schulting (Emmeloord) en Peter Merx (Warfhuizen). René Hooghiemster (Drachten) eindigde op de zesde plaats.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

Wjelsryp onderuit bij FK jeu de pelote

Easterlittens - Het Open Fries kampioenschap jeu de pelote krijgt dit jaar een nieuwe winnaar. Regerend kampioen Wjelsryp werd gisteravond in de tweede ronde uitgeschakeld door ‘buurman’ Winsum: 8-4.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

Eerste ‘keatskrite’ in Winsum

Winsum - Aan de Skans naast multifunctioneel centrum de Helling in Winsum is de eerste ‘keatskrite’ gerealiseerd. Het idee van een geasfalteerd kaatsveld is afkomstig van oud-PC-voorzitter Minne Dijkstra.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

De Jong prolongeert Friese schaaktitel na spannende apotheose

Sneek - De ene schaker bijt zijn nagels stuk, een ander heeft de handen gesloten om het gezicht. Spanning is troef tijdens de slotronde om het Fries kampioenschap schaken in Sneek. Regerend kampioen Migchiel de Jong houdt zijn zenuwen in bedwang en prolongeert zijn titel.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

Galama springt naar nieuw Fries dames ljeprecord

Burgum - Na de door slecht weer geteisterde fierljepwedstrijd in Buitenpost van afgelopen zaterdag, was het gisteravond volop genieten in Burgum. De vele toeschouwers en het zomerzonnetje maakten het al aangenaam, maar nog veel belangrijker waren de opzienbarende prestaties. Zo ljepte Bart Helmholt bij de senioren met 20,78 meter naar de verste sprong van het seizoen en doorbrak Age Hulder de hegemonie van Gregor Boelens bij de jongens. En als klap op de vuurpijl noteerde Hiske Galama met 16,33 een Fries record bij de dames. Daarmee sprong Galama op haar thuisschans de oude topafstand (16,06) van Anna Jet Leyenaar, neergezet tijdens het afgelopen NK van augustus in Jaarsveld, uit de boeken. In haar eerste poging was het meteen raak voor de Haulster. ,,Het was mijn doel om dit seizoen de zestien meter te bereiken. Nu is het dus alweer tijd om mijn grens te verleggen”, lachte Galama.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

Lieuwe Westra op podium bij NK tijdrijden

Oudenbosch - Lieuwe Westra is gisteravond derde geworden bij het NK tijdrijden in Oudenbosch. De Friese specialist uit Tijnje had zijn zinnen gezet op het kampioenschap, maar moest Jos van Emden, en zijn ploeggenoot Koos Moerenhout, voor laten gaan. Westra gaf 53 tellen toe op de winnende Raborenner; vier tellen op Moerenhout.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

Een wolkenloze hemel, maar ruzies en intriges stapelen zich op bij Heerenveen

Heerenveen - Met de nieuwe trainer Ron Jans aan het roer is sc Heerenveen gistermiddag begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onder een wolkenloze hemel bij een temperatuurtje van zo’n 25 graden leek er geen vuiltje aan de lucht voor de oefenmeester, die na acht seizoenen FC Groningen verruilde voor het onbezorgde Fryslân. Maar dat was uiterlijke schijn. Daar waar binnen de lijnen door de selectie vol overgave en in harmonie de handschoen werd opgepakt, gaat het er binnen de organisatie minder harmonieus aan toe.

Sportdonderdag, 24 juni 2010

‘We zijn Heerenveen en we willen voetballen’

Heerenveen - De eerste training van sc Heerenveen is al drie kwartier onderweg, wanneer de nieuwe trainer zich voor het eerst laat horen op het trainingsveld van Skoatterwâld. De oefenmeester legt het positiespel stil, na een kansloze lange bal. ,,We zijn Heerenveen en willen voetballen. De lange bal is prima, maar wel op het juiste moment”, zegt hij met stemverheffing. Jans heeft zijn eerste statement gemaakt en de boodschap komt aan. ,,We weten waar we naar toe willen.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties