Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 24 juni 2015.

Economiewoensdag, 24 juni 2015

Een nieuwe machine moet ook bij de loonwerker rendabel zijn

Oudega (S) - Zijn grootvader was een van de eerste boeren in de omgeving van Earnewâld die een tractor kocht in de vijftiger jaren van de vorige eeuw en een maaimachine, een maaibalk. Niet lang daarna volgden een tweede trekker en een pers voor hooipakjes. Het vormde het begin van wat nu is uitgegroeid tot een loonbedrijf, vertelt kleinzoon Peter Toering in Oudega (Smallingerland). ,,En omdat ze die trekkers hadden, werden ze ook ingezet bij klussen als sneeuwschuiven voor de ijswegencentrale en het vrijhouden van de wegen voor de melkfabrieken. Het werk werd niet alleen uitgevoerd op land", blikt de huidige eigenaar van het vijftigjarige loonbedrijf terug. ,,Ook met een praam voerden mijn grootvader, vader en ooms veel werk uit voor de boeren in de omgeving."

Regiowoensdag, 24 juni 2015

Oudfries was al rond 1100 een schrijftaal

Lesa mi, helpe mi, (verlos mij, help mij) staat er onder een fragment uit de Latijnse versie van Psalm 7, vers 3. Op de achterzijde staan de woorden herte ande lenden god (letterlijk: harten en nieren God), afkomstig uit het tiende vers. Acht woorden maar, op twee stukken perkament uit een Belgische privécollectie, waarvan de herkomst niet vastgesteld kan worden. Toch is deze ontdekking van de Amsterdamse Oudgermaniste Erika Langbroek zo spectaculair dat de geschiedenis van de Friese taal erdoor herschreven wordt.

Regiowoensdag, 24 juni 2015

Zorgwerkers dienen massaal claim in

Leeuwarden - De Leeuwarder stichting PGB Schadeclaim wordt bedolven onder telefoontjes van zorgmedewerkers die via de stichting een schadeclaim willen indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een uur nadat de site gisteren werd gelanceerd, waren er al honderd aanmeldingen. Aan het einde van de dag stond de teller op negenhonderd.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 juni 2015

Marco van der Graaf nieuwe directeur van Tear

Zeist - Marco van der Graaf is vanaf 1 juli de nieuwe directeur van ontwikkelingsorganisatie Tear. Van der Graaf was al operationeel directeur van Tear. Hij volgt Marnix Niemeijer op als algemeen directeur.

Sportwoensdag, 24 juni 2015

Morgen nieuwe speler voor Heerenveen

Heerenveen - sc Heerenveen start de voorbereiding op het nieuwe seizoen maandag met drie keepers: Maarten de Fockert, Wieger Sietsma en Viktor Noring. Voor die tijd zal er geen vervanger voor de naar Swansea City vertrokken Kristoffer Nordfeldt worden aangetrokken. ,,We kijken nog wel naar doelman, liefst een met ervaring", verklaarde manager voetbalzaken Hans Vonk. ,,Maar we verkiezen zorgvuldigheid boven snelheid."

Sportwoensdag, 24 juni 2015

Geen Vytas, wel Hoefdraad met Cambuur op het strand van Ameland

Door Daan Rieken


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties