Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 juli 2008.

Cultuurdonderdag, 24 juli 2008

Joeke van der Veen wint opnieuw Rely Junior Priis

Wommels - Joeke van der Veen uit Makkum heeft voor het tweede jaar op rij de eerste prijs gewonnen van de Rely Junior prijsvraag. Joeke krijgt de prijs op 4 oktober in het kerkje van Bears voor Jaimy dûnset. Dat heeft de gemeente Littenseradiel gisteren bekendgemaakt. De tweede prijs is voor Akke Boonstra uit Wjelsryp met Dreamer moetet wyn. De uitslag van de Friese literatuurwedstrijd voor jongeren van twaalf tot achttien jaar liet deze editie langer dan normaal op zich wachten, omdat er liefst 120 inzendingen waren.

Economiedonderdag, 24 juli 2008

Woensdag blijft het moment om te adverteren

Leeuwarden - Oude kaas, vruchtenyoghurt een pitloze druiven maar ook toiletpapier en elektronica zijn supermarktartikelen die structureel op woensdag of donderdag de advertentiepagina’s halen bij de regionale kranten. Deze dag in de week blijft het moment waarop de supermarkten klanten bestoken met aanbiedingen. ,,Het is een logisch moment in de week”, zegt een woordvoerder van marketing- en verkooporganisatie NRp Dagbladen. ,,Vrijdag is de meest populaire dag in de week om boodschappen te doen en consumenten zijn het liefst een of twee dagen van te voren op de hoogte van de supermarktaanbiedingen.”

Economiedonderdag, 24 juli 2008

‘Aan leegstaande boerderij heeft niemand iets’

Leeuwarden - Particulieren die een boerderij willen kopen, kunnen hun plan vaak niet doorzetten door tegenwerking van gemeenten. Die weigeren volgens makelaars vaak de boerderij op korte termijn een woonbestemming te geven. Daardoor krijgen de kopers de financiering niet rond en gaat de koop niet door. ,,Gemeenten reageren heel afwerend. Je moet echt door een barrière’’, aldus makelaar Harry Boertjes, voorzitter van de agrarische tak van branchevereniging NVM. ,,Het kost zoveel energie en frustratie.’’

Hoofdartikeldonderdag, 24 juli 2008

Een gat in de inburgeringswet...

Twee keer in korte tijd gaf een rechter forse kritiek op de nieuwe inburgeringswet. Eerst stelde de rechtbank in Amsterdam dat migranten die zich willen voegen bij hun partner in Nederland niet verplicht kunnen worden om eerst in eigen land een inburgeringstoets te doen en hiervoor te slagen. De zaak was aangespannen door een Marokkaanse vrouw die analfabeet is en die zakte voor deze toets.

Regiodonderdag, 24 juli 2008

Helft van de volwassenen is vrijwilliger

Leeuwarden - Bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen is actief als vrijwilliger. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendmaakte. Toch hebben volgens het CBS veel organisaties moeite om hun onbetaalde functies ingevuld te krijgen, vooral als het gaat om structurele inzet, bijvoorbeeld in een bestuur. Friese vrijwilligerscentrales herkennen die trend niet.

Regiodonderdag, 24 juli 2008

De zomer krijgt nog warme afsluiting, met mogelijk een hittegolf

Leeuwarden - Vanaf vandaag wordt het echt zomer. Het begint met een warmtegolf, maar het zou wel eens kunnen uitlopen op een hittegolf, voorspelt weerman Piet Paulusma.

Regiodonderdag, 24 juli 2008

Belgen in de hoofdrol op Jouster Boerebrulloft

Joure - Het liefst waren de Belgen Rony Verdonck (59) en Denise van Gestel (46) ook echt getrouwd in Joure, maar dat staat de Nederlandse wet niet toe. In de 54ste aflevering vertolkte gisteren voor het eerst een buitenlands paar de hoofdrol in de nagespeelde traditionele Boerebrulloft. De bruiloft wordt altijd gehouden in de stijl van halverwege de negentiende eeuw.

Regiodonderdag, 24 juli 2008

Woudsend wint berekenend bij Lemmer

Lemmer - De laatste en tot dusver enige overwinning die Ype van der Meulen had geboekt, was in 2006 toen hij het Woudsender skûtsje uitgerekend op het thuiswater als eerste over de finish joeg. Gistermiddag smaakte hij weer eens het genoegen van een zege. Op een rustig IJsselmeer bij Lemmer voer hij vanaf de start aan kop. Hij wist dankzij berekenend zeilen de zege veilig te stellen.

Regiodonderdag, 24 juli 2008

Fris- en bierflessen ophalen in plaats van spelen

Leeuwarden Waar veel volwassenen de vakantie gebruiken om het liefst zo min mogelijk te doen, is vakantie voor de negenjarige Ben Theuns en Rixt Steenstra uit Leeuwarden juist de kans om de handen uit de mouwen te steken. Niet voor zichzelf maar voor anderen.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juli 2008

Voorganger Paco Esteve uit Spanje wil een toegankelijke plek zijn

Castellón - Na een roerig en allerminst heilig leven vond Paco Esteve in het geloof eindelijk zin. Nu, op 58-jarige leeftijd, helpt hij als voorganger andere Spanjaarden bij het vinden van God. ,,Wat ze nodig hebben, is iets dat hen vult. En God is de enige die echt kan vullen.” Deel vier van een serie interviews over kerk en geloof in Europa.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juli 2008

Eerste ‘Zondag voor Protestantisme’

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) roept de zondag vóór Hervormingsdag uit tot ‘Zondag voor het Protestantisme’. De eerste valt op 26 oktober dit jaar. De speciale zondag rond Hervormingsdag is in het leven geroepen uit de behoefte om als kerk ,,onder kerkleden het gesprek over de eigen protestantse identiteit op gang te krijgen”, zegt PKN-woordvoerder Ronald Bolwijn.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juli 2008

Wycliffe actief op zoek naar vertalers

Driebergen - De giften voor medewerkers (zendelingen) van de Vereniging Wycliffe Bijbelvertalers zijn vorig jaar met 16,5 procent gegroeid. Dat meldt het jaarverslag over 2007. Er was sprake van een stijging van 2,2 miljoen in 2006 naar ruim 2,5 miljoen in 2007.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juli 2008

Keiland, kunstzinnig geloven op een eiland

Terschelling - Dansen, schilderen, samen zingen, struinen in de duinen, maar ook bidden in Taizé-achtige vieringen. Het kan vanaf woensdagavond allemaal op Terschelling tijdens Keiland.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juli 2008

Zin in de kerk door samen bouwen

Brzotín - Onder het motto ‘Liefhebben is dienen’ is de Protestantse Gemeente Wolvega i.w. met 49 leden op werkvakantie naar Brzotín in Zuid-Slowakije. Jan van Delft doet verslag.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 juli 2008

Nieuw open kerkenproject in Groningen

Groningen - Een tiental kerken en de synagoge in Groningen zijn deze zomer twee weken elke dag open in het kader van een nieuw project. Dat meldt de Stichting Oude Groninger Kerken in haar orgaan Groninger Kerken.

Sportdonderdag, 24 juli 2008

Heerenveen in Duitsland opnieuw onderuit

Mönchengladbach - Sc Heerenveen heeft gisteravond een vriendschappelijk duel in Duitsland tegen Borussia Mönchengladbach opnieuw verloren. Na de pijnlijke nederlaag van vier dagen eerder bij eerstedivisionist Eindhoven, was de kersverse Bundesligaclub van de Nederlandse trainer Jos Luhukay in het Grenzlandstadion met 3-1 een maatje te groot voor de ploeg van trainer Trond Sollied.

Sportdonderdag, 24 juli 2008

Holwerd wint de Jong Feintepartij glansrijk

Easterein - De vierde editie van de Jong Feintepartij in Easterein is glansrijk gewonnen voor het partuur uit Holwerd. Gert-Anne van der Bos heerste met zijn opslag, terwijl zijn perkmaat Rudolf Soepboer geregeld brutaal de boven vond en Jacob Soepboer nuttig veldwerk verrichtte. Van der Bos was uiterst content met de overwinning. ,,Dit is in moaie partij om te winnen. Fansels net sa moai as de bûnspartij foar junioaren, mar dizze komt der ticht by. Wy binne goed op elkoar ynspile, Rudolf en ik. Och ja, wy keatse al salang tegearre.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties