Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 24 augustus 2009.

Cultuurmaandag, 24 augustus 2009

Friese troubadours nog eenmaal op tournee

Leeuwarden - De Fjouwer Fryske Trûbadoers gaan nog eenmaal op tournee door de provincie. Hoewel Gurbe Douwstra, Jaap Louwes, Doede Veeman en Piter Wilkens twee jaar geleden afscheid namen, staan ze dit najaar nog vier keer gezamenlijk op het podium. Aanleiding hiervoor vormen de twee besloten concerten die de troubadours dit jaar gaven tijdens de jubileumavonden voor stichting It Fryske Boek.

Cultuurmaandag, 24 augustus 2009

Vertelavonden in Galerie 92

Leeuwarden - Galerie 92 aan de Eewal in Leeuwarden wil volgend jaar onder de naam ‘Kom met verhalen’ in de avonduren activiteiten organiseren. Liefhebbers mogen verhalen komen vertellen, maar gedichten voordragen of muziek maken mag ook, meldt de galerie. De teksten moeten van degene die ze vertelt of voordraagt zelf zijn of overgeleverd in de familie.

Economiemaandag, 24 augustus 2009

Weer vertraging in afhandeling affaire aandelenlease

Amsterdam - Een arrest van de Hoge Raad over een schikking voor benadeelden van aandelenlease is te duidelijk om tot uitbetaling over te kunnen gaan. Dat stellen zowel bestuursvoorzitter Ben Knüppe van Dexia als directeur Ger van Dijk van Leaseproces zaterdag in een artikel in Het Financieele Dagblad.

Economiemaandag, 24 augustus 2009

Transportsector voorziet tekort van 55.000 truckers

Zoetermeer - De transportsector in Nederland voorziet dat er over vijf jaar een tekort van 55.000 vrachtwagenchauffeurs zal zijn. De vergrijzing is hiervan de belangrijkste oorzaak, maar het vak wordt ook als minder aantrekkelijk ervaren door jongeren.

Economiemaandag, 24 augustus 2009

CDA: bonden bedreigen banen

Den Haag - Het CDA verwijt vakbonden de werkgelegenheid van mensen op het spel te zetten door de lonen onverminderd te laten doorstijgen. Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de grootste regeringspartij haalde zaterdag in de Volkskrant uit naar vakbondsvoorzitters van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond

Hoofdartikelmaandag, 24 augustus 2009

De milieudoelstellingen...

Nederland heeft ambitieuze milieudoelstellingen. Tenminste, dat moet het volk van de regering denken. Een maatregel als het verbod op de gloeilamp dient als lichtend voorbeeld. Net als de ruim tweehonderdvijftig miljoen euro die door verschuivingen extra ten goede komt aan subsidie op zonnecellen.

Regiomaandag, 24 augustus 2009

Drachtster clubs mikken op meer leden

Drachten - De open dag van diverse sportverenigingen op het nieuwe sportpark Sportlaan in Drachten is zaterdag redelijk bezocht. Mede-initiatiefnemer Joan Boelens, tevens directeur van het op het sportpark gevestigde Bewegingscentrum: ,,De mensen stonden niet schouder aan schouder, maar we zijn wel tevreden.”

Regiomaandag, 24 augustus 2009

Glasaalvisser voor palingroker de ware boosdoener

Tjalleberd - Wakker Dier wil dat minister Verburg (Visserij) het palingroken in wedstrijdverband verbiedt. Op de zestiende editie van het Fries kampioenschap palingroken, zaterdag in Tjalleberd, kunnen ze niet geloven dat het zover komt.

Regiomaandag, 24 augustus 2009

Meer Oudega gaat inspraak in

Oudega (S.) - De plannenmakerij voor een nieuw meer bij Oudega (S.) gaat door. De provincie Fryslân start in september een inspraakprocedure. Een definitief besluit is echter nog steeds niet genomen. Over het meer wordt inmiddels al meer dan zes jaar gesproken.

Regiomaandag, 24 augustus 2009

‘Iets van 29e’ kampioenschap voor Anne Oosterbaan

Blauwhuis - Paardenfokker Anne Oosterbaan uit Tzummarum liet zaterdag een enter thuis om het twenter Wille fan Synaeda meer kans te geven om jeugdkampioen te worden op de fokdag van It Fryske Hynder in Blauwhuis. De opzet slaagde.

Regiomaandag, 24 augustus 2009

Dorp leefbaar door het werk van corporatie

Leeuwarden - Dankzij woningcorporaties op het platteland hebben dorpen minder last van de leegloop. De woonbedrijven proberen winkels en scholen voor de dorpen te behouden en woonruimte te vinden voor jonge inwoners. De (rijks)overheid zou daarvan nog wat kunnen leren.

Geloof & Kerkmaandag, 24 augustus 2009

‘Nog volop groei mogelijk voor Flevo vanuit PKN’

Bussloo - De Protestantse Kerk in Nederland ziet volop groeimogelijkheden voor het Xnoizz Flevo Festival. Volgens Harmen van Wijnen, hoofd van de jongerentak JOP, kunnen er nog veel bezoekers komen uit ,,de mainstream PKN-gemeenten”. Dat zei hij zaterdag op het festival dat sinds donderdag in Bussloo, bij Apeldoorn, werd gehouden. Er kwamen in vier dagen tijd tegen de tienduizend bezoekers. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar.

Geloof & Kerkmaandag, 24 augustus 2009

Dna Flevo: doom Metal, relaxen en God

Bussloo/Apeldoorn - Een potje beachvolleybal spelen, uit je dak gaan bij de keiharde Doom Metal van de band My Silent Wake of een workshop kickboxen volgen bij de bekeerde Joop Gottmers, het kon allemaal de afgelopen dagen op het 32e Xnoizz Flevo Festival op recreatieterrein Bussloo bij Apeldoorn.

Geloof & Kerkmaandag, 24 augustus 2009

Hoofd in de hemel, voeten op aarde en God als nachtzuster

Bussloo - Naast muziek, cabaret, theater en workshops bood het meerdaagse christelijke jongerenfestival Xnoizz Flevo Festival in het Gelderse Bussloo ook lezingen. Opvallend was dat veel sprekers het hadden over het Koninkrijk van God. Maar welke God precies?

Geloof & Kerkmaandag, 24 augustus 2009

Festival 316 schuift aan bij Europese topfestivals

Bussloo - Het succes van het Festival 316 in Ureterp is ook de organisatie van het Xnoizz Flevo Festival niet ontgaan. In mei trokken de jongeren uit Ureterp en omgeving eventjes drieduizend jongeren naar de feesttent voor het eendaagse festival.

Geloof & Kerkmaandag, 24 augustus 2009

Terug uit Oekraïne, maar hoe deel je wat je daar hebt beleefd?

Jasinja - 24 leerlingen en zes docenten verbleven in Oekraïne met de organisatie World Servants. Ze bouwden daar in het dorp Jasinja twee schoollokalen samen met plaatselijke bevolking. Ruben Muller blikt terug.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Bart Helmholt, zeven spannende minuten en vier cijfers: 21.01

Jaarsveld - Zomaar een zaterdag in het Utrechtse Jaarsveld: een vader die zijn vuist in de lucht steekt, moeder die de handen voor de mond slaat. En de zoon? Zijn adem stokt, het hart slaat over. Het staat er écht: 21.01. Eén-en-twintig-nul-één. Een oerkreet klinkt, fierljepper Bart Helmholt schrijft historie met een nog nooit vertoonde 21 metersprong. Il fenomeno doet het.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Anna Jet Leyenaar, multi-getalenteerde kampioene

Jaarsveld - Multi-getalenteerd. Zo noemde oud-topljepper Pieter Bult, tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Fierljepbond (NFB), haar dit seizoen al eens na een wedstrijd in IJlst. En Anna-Jet Leyenaar is dat ook daadwerkelijk. Meesterlijk in piano spelen, goed op school, kan turnen, doet aan atletiek en schilderde zelfs al eens een fraai portret van clubgenoot Hans Ulco de Boer. En: Leyenaar is begenadigd fierljepster. Dat liet ze met het winnen van de nationale titel en een Fries record zaterdagmiddag nog maar eens zien tijdens het NK in Jaarsveld, waar mede dankzij Anouk Greveling de Friese girl power het won van de Hollandse.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Hylkema stopt na het volgende seizoen

Leeuwarden - Kaatster Afke Hylkema heeft bekend gemaakt, dat ze nog één jaar door gaat en in 2010 voor het laatst te bewonderen zal zijn op de kaatsvelden. Het besluit om na volgend seizoen te stoppen, nam de achterinse uit Nes (gem. Boarnsterhim) eigenlijk al een aantal jaar geleden.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Dubbelslag voor Marten Feenstra

Beetgum - In een toch al niet bijster succesvol seizoen maakte achterinse Marten Feenstra een dubbelslag tijdens de vermaarde Van Aismapartij. Samen met zijn maten Johan van der Meulen en Jacob Wassenaar won hij de vrijeformatiewedstrijd van Beetgum, met de koningtitel op de koop toe.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Oppermachtig AZ maakt einde aan ongeslagen thuisserie Heerenveen

Heerenveen - Toen de kat afgelopen week van huis was, dansten de muizen. Ze hingen wat aan gewichten, schoten achteloos een balletje op het doel en bespraken wat de kat zou doen als-ie thuis was gekomen. En wat bleek? De kat haalde wel wat vreemde capriolen uit, maar was te vermoeid om op te muizen te jagen.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Kansloos. Maar gelukkig is PAOK geen AZ

Heerenveen - Met een striemend fluitconcert en gezangen met teksten als ‘Yme bedankt’ en ‘wel geld maar geen spelers’ maakte de meest fanatieke aanhang van Heerenveen gistermiddag haar ongenoegen over het spel van de ploeg kenbaar. Christian Grindheim had zich er niet over verbaasd. ,,Er valt na vandaag veel om over na te denken.”

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Timmerman sloopt iedereen

Hallum - De verrassende winnaar van de 22e Bartlehiem skeelertocht heette Karlo Timmerman. De 22-jarige Staphorster sloopte zaterdag iedereen in deze klassieker. Hij bleef 14 kilometer voor de finish in Hallum alleen over, met een voorsprong van bijna een minuut.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Psychologische zege voor ONS Sneek nieuwe stijl

Sneek - Na de degradatie van afgelopen seizoen uit de hoofdklasse is ONS Sneek er alles aan gelegen om het verloren terrein weer zo snel mogelijk goed te maken. De eerste officiële wedstrijd in de beker tegen hoofdklasser Sneek Wit Zwart, twee weken voor de start van de competitie, was derhalve een aardige testcase om te kijken waar de nieuwe ploeg van trainer Fred de Boer - er is nogal wat veranderd - staat.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Van der Pal op zijn best met hoge temperaturen

Drachten - Stefan van der Pal is gisteren voor de tweede keer Fries kampioen bij de triatlon geworden. Na twee uur en twee seconden was de Leeuwarder - net als in 2007 - te snel voor zijn concurrenten na 1500 meter zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen. ,,En dat na toch een raar seizoen”, aldus de kersverse winnaar. Het was het eerste Fries kampioenschap sinds 2007, omdat er vorig jaar wegens een overvloed aan ganzenpoep niet gezwommen kon worden. De triatlon werd toen een duatlon, die ook gewonnen werd door Van der Pal.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Crossen en racen komen samen in Joure

Joure - Brullende motoren, sterk geurende olie en lieftallige pitspoezen. Joure had dit weekeinde een Friese primeur met de Supermoto-klasse op het in aanbouw zijnde industrieterrein Woudfennen. En dat was te merken voor het nieuwsgierige publiek. ,,Nu kan het nog, want er staat nog geen stoeprand of lantaarnpaal.”

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Cambuur laat onnodig punten liggen

Leeuwarden - Een gelijkspel betekent twee punten verliezen of er eentje winnen. Op Cambuur was na de remise van gisteravond tegen MVV het eerste van toepassing. Net als in de eerste thuiswedstrijd tegen De Graafschap had er meer ingezeten dan één goal en één doelpunt.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Koning doet zijn ding, zoals hij dat altijd heeft gedaan

Thessaloniki - Tien jaar lang leidde Gerry Koning (29) een betrekkelijk anoniem bestaan in het betaalde voetbal. Hij was er altijd wel, maar in beeld kwam hij zelden. Hij had uitstapjes gemaakt naar Excelsior en RBC Roosendaal, maar FC Volendam dat was z’n club, daar zou hij ‘oud’ worden.

Sportmaandag, 24 augustus 2009

Jaco de Groot op jacht naar de Friezen, nu hopelijk met succes

Leeuwarden - Naam: Jaco de Groot. Leeftijd: 23 jaar. Fierljepper, afkomstig uit Kamerik. Houder van het Nederlandse record. En vandaag de voornaamste concurrent van de Friese springers tijdens de nationale kampioenschappen in het Utrechtse plaatsje Jaarsveld. Al drie jaar lang favoriet, echter nog nooit winnaar. Dit keer hoopt-ie de ban te kunnen breken. ,,En het kan. Ik heb het zelf in de hand.’’


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties