Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 24 september 2007.

Cultuurmaandag, 24 september 2007

Freeze: divers maar niet intiem

Leeuwarden - Het Freeze festival in Leeuwarden is al jarenlang het meest afwisselende popfestival van Fryslân. Want waar anders kun je op dezelfde avond een folkband horen en tot diep in de nacht dansen op stampende techno?

Cultuurmaandag, 24 september 2007

Twee Friezen naar EK Majorettes in Slovenië

Leeuwarden - Mariska Veldhuizen en Anneke de Jong, majorettes bij Drumfanfare CMH Menaldum, vertrekken deze week naar Slovenië om mee te doen aan de EK Majorettes. Volgens de Drumfanfare is het voor het eerst dat er Friezen meedoen aan dit kampioenschap.

Cultuurmaandag, 24 september 2007

Boekje over theaterproject in Westerkwartier

Leeuwarden - In de aanloop naar het theaterproject SWET, Requiem voor een gebouw in het Groningse Westerkwartier is een boekje verschenen. In de uitgave wordt een voorproefje van het theaterproject gegeven met foto’s van gebouwen in het Westerkwartier, artist impressions van voorstellingen en schetsen van kunstenaar Gert Sennema, initiatiefnemer van SWET.

Cultuurmaandag, 24 september 2007

Hosannah wint festival voor jeugdorkesten

Leeuwarden - Jeugdorkest Hosannah uit Leeuwarden heeft het 39e Jeugdorkestenfestival gewonnen. Het orkest onder leiding van Folkert Fennema haalde met zijn optreden 92,5 punten binnen. Het festival vond zaterdag plaats in het Cultuurcentrum in Leeuwarden. Tweede werd Solex uit Ferwerd onder leiding van Piet van der Heide (89,5 punten), derde werd Hosannah C eveneens onder leiding van Fennema (87,0 punten).

Dossiermaandag, 24 september 2007

Van ruwe bolster tot zachte heelmeester

Het begon natuurlijk al mis te gaan bij de start van dit seizoen. José Mourinho kondigde aan dat hij zou gaan werken aan zijn imago. Hij zou milder worden. Mellow. ‘Ik ben wie ik ben, maar mensen hebben de laatste jaren een beeld van mij gecreëerd dat niet correct is. Daar moet ik geen aanleiding voor geven.’

Economiemaandag, 24 september 2007

Maďsziekte in Nederland

Leeuwarden - De gevreesde bladvlekkenziekte duikt massaal op in het zuiden van Nederland. De maďsziekte, een schimmel die de bladeren van de plant aantast, is naar verluidt ook al in Drenthe geconstateerd. Dat meldt de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) vandaag.

Hoofdartikelmaandag, 24 september 2007

Arbeidsparticipatie...

Arbeidsparticipatie is een van de sleutelwoorden van het kabinet: meer mensen moeten werken. Minister Donner van Sociale Zaken maakt zich vooral druk over de mensen die (structureel) werkloos zijn; mede daarom wil hij het ontslagrecht versoepelen. De minister van Economische Zaken, Van der Hoeven, vindt vooral dat meer vrouwen aan het werk moeten. En dan is er nog minister Plasterk van Onderwijs, die binnenkort met een emancipatienota komt. Daarin gaat het ook over werkende vrouwen: het kabinet meent dat emancipatie (van vrouwen) ook en vooral te maken heeft met werken.

Regiomaandag, 24 september 2007

Nieuwe Friese tv-zender op internet

Leeuwarden - Fryslân krijgt vanaf volgend jaar een televisiezender op internet voor en door jongeren. De drietalige site (Fries, Nederlands, Engels) moet een platform worden voor filmpjes en clips uit de jeugdcultuur: doel is om het gebruik van het Fries ,,op natuurlijke wijze” in te passen in het leven van die jongeren.

Regiomaandag, 24 september 2007

Twee superschotels bij Burum gaan plat

Burum - Het landschap bij Burum wordt ingrijpend gewijzigd. Twee van de vier ‘grutte earen’ van het Grondstation voor Satellietcommunicatie worden gesloopt. Dat bevestigde woordvoerder Gerard Luursema van Stratos zaterdag tijdens de open dag van het bedrijf.

Regiomaandag, 24 september 2007

Dus dat komt er allemaal uit die kliko’s

Oudehaske - Auke Tjalsma (5) uit Bolsward zit naast zijn vader Heino bovenin een dubbeldekker naar afval te kijken. Zo veel afval heeft hij van zijn leven nog niet gezien! Zo vanuit de bus ziet hij vooral gebouwen en voertuigen. En containers vol witgoed of elektronica, en een grote berg houtresten en bergen vol gestapelde balen afval. ,,Sjoch heit, een shovel!” En een schuiver. Een straatveger. En een dikke vrachtwagen - mét de bak omhoog. En een nog veel dikkere dieplader! En dan een truck met niet één maar twéé aanhangers! Auke’s vader knikt enthousiast bij alle uitroepen van zijn zoon. Geweldig, zo’n open dag op ecopark De Wierde in Oudehaske. Hij vindt het zelf ook ,,hartstikkene nijsgjirrich” om eens te zien hoe het nou allemaal verder gaat met het afval dat hij elke week in zijn kliko langs de weg zet. Belangrijk ook om zijn zoon vertrouwd te maken met de vanzelfsprekendheid van afvalscheiding. ,,Wat ís it in grut bedriuw net Auke? Der gebeurt wat hjirre!” Auke luistert maar half want zijn oog valt op een enorme berg waar

Regiomaandag, 24 september 2007

Bellen in de woestijn: via Burum

Burum - Geheimzinnig? Nee hoor. Het Grondstation voor Satellietcommunicatie in Burum heeft niets te verbergen. Zo’n 15.00 bezoekers waren daar zaterdag getuige van. Genietend van de heerlijke najaarszon scharrelden ze over het terrein, beklommen ze een grote schotel en bekeken ze alle gebouwen van de binnen- en de buitenkant.

Regiomaandag, 24 september 2007

Tientallen duiven dood na brandstichting

Bolsward - Een duivenhok, met daarin enkele tientallen duiven, is zaterdagnacht in brand gestoken door een groep onbekende jongeren. Geen van de duiven heeft het overleefd. Het duivenhok was van Johannes Adema uit Bolsward. Buren van Adema hoorden glasgerinkel in de steeg bij zijn woning aan de Marienpoort. Een groep jongeren rende daarna weg. De duiven zijn dure kweekduiven, waarmee Adema geregeld hoog scoort op wedstrijden. Zijn vrouw Gina vertelt dat het ging om duiven van vaak meer dan honderd euro per stuk.,,Mijn man en mijn zoon zaten gisteren gewoon te huilen.” Volgens Gina Adema heeft de politie bij technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand een drankfles gevonden met benzine. De vrouw van de duivenmelker weet nog niet of haar man door zal gaan met de duivensport. ,,Hij is eerst vooral ontdaan.”

Regiomaandag, 24 september 2007

Zorgen over hardrijders

Warten - Er wordt nog altijd veel te hard gereden op autoweg 't Leechlân tussen Warten en Grou. Dat concluderen verkeersveiligheidsorganisatie 3VO en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden die op verzoek van plaatselijke belangen uit de omgeving snelheidsmetingen hebben gehouden op de weg. Bewoners van aangrenzende dorpen maken zich druk om de snelheid van autoverkeer omdat fietsers, waaronder veel scholieren, langs de weg moeten rijden.

Geloof & Kerkmaandag, 24 september 2007

Dienst der genezing evenwichtig en pastoraal introduceren’

Leeuwarden - Het thema genezing houdt de laatste jaren de gemoederen bezig onder christenen. Genezingsdiensten, zoals die van Jan Zijlstra, staan in de picture, en trekken veel gelovigen uit de traditionele kerken. Het Evangelisch Werkverband (EW) heeft vorige week een laagdrempelig boekje uitgebracht over het thema voor mensen binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Geloof & Kerkmaandag, 24 september 2007

Gods trouw als rode draad in startweekend de Oase

Drachten - ‘Groot is Uw trouw, o Heer’, klonk het uit vierhonderd kelen zaterdagavond in de Oase-kerk in Drachten. Het was ook de rode draad die door het startweekend van de Protestantse wijkgemeente liep. Zaterdagavond luidde Kees Kraayenoord, een van Nederlands bekendste gospelzangers, de start van het nieuwe kerkseizoen in.

Geloof & Kerkmaandag, 24 september 2007

U2-diensten trekken ruim 1700 bezoekers

Franeker/Noord-Scharwoude - Twee oecumenische U2-kerkdiensten in Franeker en Noord-Scharwoude hebben gisteren gezamenlijk ruim 1700 mensen getrokken. In Noord-Scharwoude kwamen ’s ochtends ruim duizend mensen naar de katholieke Sint Jan de Doperkerk. ’s Middags zat de voormalige gereformeerde kerk aan de Zilverstraat in Franeker met zo’n zevenhonderd mensen opnieuw goed vol.

Geloof & Kerkmaandag, 24 september 2007

Bolswarder kerk presenteert zich in huis-aan-huisfolder

Bolsward - De Bolswarder protestantse Gasthuiskerk brengt alle inwoners van de stad met een fullcolor huis-aan-huisfolder op de hoogte van het aanbod van de bijzondere diensten in de PKN-gemeente.

Sportmaandag, 24 september 2007

Muurkaatsen staat in kinderschoenen

Buizingen - De kaatsbond KNKB zet sinds vorig jaar hoog in op het muurkaatsen. Dit onderdeel van de kaatssport wordt internationaal veruit het meest beoefend. Dit weekeinde tijdens het Europese kampioenschap in België, werd pijnlijk duidelijk dat de Friezen nog veel moeten leren willen ze de aansluiting vinden bij de ‘wereldtop’. Michel van der Veen en Folkert van der Wei weerden zich kranig, maar kregen ook muurkaatsles.

Sportmaandag, 24 september 2007

Aris staat met beide benen op de grond

Leeuwarden - Iedereen die een week eerder nog dacht dat Aris Friesland de balans al aardig heeft gevonden, stond zaterdagavond weer met beide benen op de grond. In de oefenwedstrijd tegen ZZ Leiden gingen de basketballers uit Leeuwarden voor eigen publiek in sporthal het Kalverdijkje genadeloos onderuit met 63-93.

Sportmaandag, 24 september 2007

Friezen komen op EK op details net te kort

Nijvel - Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met Pieter Tienstra als bondscoach is de kaatsbond KNKB een andere weg ingeslagen wat betreft het meedoen op internationaal niveau. De Winsumer is aangetrokken om meer uit deelname aan toernooien halen. Gezien de prestaties dit weekeinde bij het EK in het Belgische Nijvel en Buizingen en het hernieuwde enthousiasme bij de internationals is hij daarin aardig geslaagd.

Sportmaandag, 24 september 2007

Heerenveen doet zichzelf geen plezier

Heerenveen - Het duel tegen FC Utrecht was gistermiddag bijna een kopie van de wedstrijd van SC Heerenveen tegen Helsingborgs IF. Met dit verschil dat de Friese ploeg zichzelf geen plezier deed door te weinig effectief met de mogelijkheden om te springen. De thuisclub verdiende meer, maar kreeg niks en leed de tweede competitienederlaag.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties