Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 24 september 2008.

Cultuurwoensdag, 24 september 2008

Fransen draaien op voor schade FF

Leeuwarden - De organisatie van het Frysk Festival (FF) gaat de claims die ze heeft gekregen van muzikanten die meewerkten aan het openingsspektakel van het festival bij de Oldehove doorspelen naar vuurwerkgroep Éphémčre. Volgens zakelijk leider Andries van Weperen van het festival zijn de Fransen verantwoordelijk voor de schade die is aangericht aan blaasinstrumenten en uniformen door roet.

Cultuurwoensdag, 24 september 2008

Prijzen komen terug bij nieuwe opzet concoursen

Leeuwarden - Een muziekvereniging die naar een concours gaat, kan vanaf volgend jaar mogelijk weer met een eerste, tweede of derde prijs naar huis gaan. Een paar jaar terug werden de prijzen afgeschaft. Dit tot groot ongenoegen van veel korpsen.

Cultuurwoensdag, 24 september 2008

Zijn oudejaarsconference van 2007 is over het algemeen erg goed ontvangen. Maar: ,,We hebben niet zoveel om hem gelachen. Om zijn collega Guido Wijers veel meer!” Dat hoorde je ook binnen cabaretminnend Nederland. Tja, het is het verschil tussen een cabaretier die iets te vertellen heeft met een pijnlijke glimlach en iemand die hoofdzakelijk gaat voor de volle lach. Jan Jaap van der Wal heeft iets te vertellen en dan is een mop (,,Twee tieten in een envelop”) alleen maar overbodige ballast.

Economiewoensdag, 24 september 2008

Vrouwen starten met opleiding tot monteur

Leeuwarden - De installatiebranche in Fryslân heeft momenteel een groot aantal vacatures, én veel moeite om er geschikte mensen voor te vinden. ROC Friese Poort Bedrijfslopleidingen is daarom begonnen met een opleiding tot onderhoudsmonteur speciaal gericht op vrouwen. Twintig van hen gaan deze week voor het eerst naar de vakopleiding in Leeuwarden en Heerenveen.

Economiewoensdag, 24 september 2008

Sms’en binnen de EU moet veel goedkoper

Brussel – In feite kost het versturen van een sms op de Europese interne markt nog geen hele cent. Zo goedkoop zal dat voor burgers in de Europese Unie niet worden. Maar het moet wel beter, vindt de Europese Commissie, die de branche al vaak heeft gewaarschuwd wegens te hoge tarieven (een sms van de ene naar de andere lidstaat kost soms meer dan 29 cent). Na een jaar wachten constructieve voorstellen van de telecom-sector zelf, grijpt de Commissie in.

Economiewoensdag, 24 september 2008

LTO Noord verhuist kantoor naar Zwolle

Drachten - Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord wil komend jaar haar hoofdkantoor van Deventer naar Zwolle verplaatsen. Tegelijkertijd centraliseert de organisatie haar activiteiten in deze plaats. Alle medewerkers van LTO Noord die geen regiogebonden functie hebben, zullen vanuit het kantoor in Zwolle gaan werken. Dat betekent dat diverse afdelingen en functies van het regiokantoor in Drachten over zullen gaan naar het nieuwe hoofdkantoor in Zwolle. Het gaat in totaal om veertig van de zestig banen. Alleen de circa twintig medewerkers met een regiofunctie blijven in Drachten.

Economiewoensdag, 24 september 2008

Brussel wil regels financials

Brussel - Het Europees Parlement (EP) wil dat er duidelijker spelregels komen voor de financiële markten. Het EP riep de Europese Commissie gisteren op die regels de komende maanden op te stellen. Ze moeten ook gaan gelden voor beleggingsfondsen en durfkapitalisten.

Hoofdartikelwoensdag, 24 september 2008

Politieke soap...

De Belgische regering van premier Yves Leterme, die pas na maandenlang geruzie tot stand kwam, wankelt weer. Maandag stapte de Vlaams-nationalistische minister Geert Bourgeois uit de Vlaamse regering. Volgens zijn partij N-VA schiet de regering te weinig op met de vurig gewenste staatshervorming en daarom is de samenwerking met de christendemocraten van Leterme opgezegd. Maar Leterme en zijn CD&V ontkennen dat hun lijstverbinding met de N-VA is opgeblazen. Letermes meerderheid in het parlement zou niet meer afhankelijk zijn van de N-VA omdat ook de Waalse socialisten Leterme steunen.

Regiowoensdag, 24 september 2008

Drachten met verkeer model voor de wereld

Drachten - Het onderzoeksinstituut voor het verkeersprincipe van shared space opent in 2009 de deuren in Drachten. Daarmee wordt Drachten het kenniscentrum van de wereld waar het gaat om de verkeerskundige filosofie van de gedeelde ruimte.

Regiowoensdag, 24 september 2008

Olijfbomen planten als een teken van hoop

Leeuwarden - ,,Als iedereen één persoon op de wereld opzoekt om voor te zorgen, zouden we vandaag nog vrede hebben.” Dit zei Sikke Marinus gisteravond op een thema-avond die het comité Palestina-Friesland in het kader van de Week van de Vrede had belegd in de bibliotheek in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 24 september 2008

Gaasterlân-Sleat hóórt bij Zuidwesten

Leeuwarden - Gedeputeerde Sjoerd Galema raadt de gemeente Gaasterlân-Sleat aan toch maar vooral aansluiting bij de Zuidwesthoek te zoeken. Op 14 oktober besluit de gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat over de toekomst: fuseren met de Zuidwesthoekgemeenten Sneek, Bolsward, Wymbritseradiel, Wűnseradiel en Nijefurd of zoeken naar aansluiting bij Lemsterland en Skarsterlân.

Regiowoensdag, 24 september 2008

Koudum klaar voor buitenlandse gasten

Koudum - Druk lopen ze heen en weer, de mannen die de sporthal in Koudum omtoveren in een feestzaal. Ze timmeren een podium, leggen een tapijt en hangen een geluidsinstallatie op. Op de deur hangt het draaiboek, waarop ze de werkzaamheden kunnen afstrepen. De mannen hebben haast, want morgenmiddag om twaalf uur moet alles voor elkaar zijn.

Regiowoensdag, 24 september 2008

Landbouw op klimaatagenda

Leeuwarden - Wat zijn de ruimtelijke gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw? En hoe kan de landbouw zich blijven ontwikkelen? Onderzoek hiernaar in Noord-Nederland is een van de drie noordelijke projecten die in aanmerking komen voor opname in het programma Adaptatie Ruimte en Klimaat (ARK).

Geloof & Kerkwoensdag, 24 september 2008

Stichting wil nieuw klooster in Fryslân oprichten

Bolsward/ Wirdum - Ds. Hinne Wagenaar uit Wirdum heeft een stichting in het leven geroepen om een nieuw Fries klooster op te richten. Dit bezinningscentrum moet een plek van rust en verdieping worden. Volgende week dinsdag licht Wagenaar de plannen toe tijdens een lezing in het Titus Brandsma Museum in Bolsward. Hij houdt zijn lezing Is der takomst foar in nij Frysk Kleaster? in het kader van de expositie Bloemkamp - Storm, stilte, strijd rondom een middeleeuws klooster van het museum.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 september 2008

Harde veroordeling van paus in oorlogstijd

De mogelijke heiligverklaring van de oorlogspaus Pius XII (1939-1958) volgende maand werpt zijn schaduwen vooruit. Woensdag werd het boek Pius XII en de vernietiging van de joden gepresenteerd van de Belgische journalist Dirk Verhofstadt. Verhofstadt herhaalt echter slechts oude beschuldigingen zonder tot nieuwe inzichten en met overtuigende bewijzen te komen.

Geloof & Kerkwoensdag, 24 september 2008

‘Vrijgemaakten voorop in de oecumene’

Leeuwarden - ,,De Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) gaan ons voor in de oecumene.” Die opmerkelijke woorden sprak algemeen secretaris Klaas van der Kamp van de Raad van Kerken in Nederland dinsdag bij de vergadering van de Friese raad. Door Maaike Ymkje de Jong.

Sportwoensdag, 24 september 2008

Cambuur tankt zelfvertrouwen door bekerzege

Leeuwarden - Het was onrustig en het ontbreekt de ploeg aan zelfvertrouwen. Maar het debuut van Stanley Menzo als trainer van SC Cambuur-Leeuwarden werd gisteren opgeluisterd met een benauwde bekerzege tegen FC Zwolle en die was goed voor de moraal. Door Johan Vellinga.

Sportwoensdag, 24 september 2008

Roorda dit jaar niet meer in actie door knieoperatie

Heerenveen - Geert Arend Roorda kan volgend jaar pas weer voetballen voor sc Heerenveen. De middenvelder moet een operatie aan een knie ondergaan en is daardoor drie tot vier maanden uitgeschakeld. Volgens de club moet de schade aan het kapsel van het gewricht worden hersteld. Roorda heeft last van instabiliteit in de knie. Volgens fysiotherapeut Erik ten Voorde van sc Heerenveen is de kruisband wel in orde. De ingreep wordt binnen twee weken uitgevoerd.

Sportwoensdag, 24 september 2008

Heerenveen zonder Kalou en Pranjic

Heerenveen Heerenveen-trainer Trond Sollied kan voor de bekerwedstrijd uit bij MVV vanavond hoogstwaarschijnlijk niet beschikken over Danijel Pranjic en Bonaventure Kalou. Beide spelers kampen met hamstringklachten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties