Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 24 oktober 2002.

Achtergronddonderdag, 24 oktober 2002

Rotganzen en hun keutels tellen langs de Friese kust

Groningen - Vier jaar lang telde hij ganzenkeutels en volgde hij rotganzen langs de Friese kust. Morgen promoveert ecoloog Daan Bos (33) aan de Rijksuniversiteit Groningen op de ganzen en hun eetgewoonten. Zijn conclusie: ganzen zijn altijd op zoek naar kort gras. Daar halen ze het meeste voedsel uit, voedsel dat ze nodig hebben om de tocht naar Siberië te kunnen maken. Bos gaat voortaan gemeenten adviseren. Hij heeft al advies uitgebracht over de ganzen in de Bullepolder bij Leeuwarden.

Analysedonderdag, 24 oktober 2002

Het multiculturele drama

Het streven naar een multiculturele samenleving leidt tot ernstige maatschappelijke problemen. Dat zei filosoof en essayist Herman de Dijn gisteravond tijdens de Edmund Burke Lezing in Den Haag. De rede van de Vlaamse denker was een harde aanval op het liberale, politiek correcte beleid met betrekking tot migratie van de afgelopen jaren.

Bijschriftdonderdag, 24 oktober 2002

Geen ontkenning

De vreugde ontkent niet het verdriet, maar geneest die.

Cultuurdonderdag, 24 oktober 2002

Subsidie Kunsthuis Syb van Mondriaan Stichting

Beesterzwaag – Kunsthuis Syb in Beetserzwaag krijgt 32.500 euro van de Mondriaan Stichting voor de programmering van projecten in 2003. Dat heeft de Mondriaan Stichting bekendgemaakt.

Economiedonderdag, 24 oktober 2002

FCDF mag grond aan Jachthavenlaan kopen

Leeuwarden - Friesland Coberco Diary Foods (FCDF) mag ten noorden van de Jachthavenlaan in Leeuwarden een stuk grond kopen ter grote van ruim 4000 m2. Dit hebben B en W van Leeuwarden besloten.

Economiedonderdag, 24 oktober 2002

Bedrijven flink goedkoper uit in het Noorden

Den Haag - Bedrijven kunnen aanzienlijk op personeels- en huisvestingskosten bezuinigen als zij zich in het noorden van het land vestigen. Ondernemingen in Noord-Nederland zijn 18 tot 34 procent goedkoper uit dan in de Randstad.

Hoofdartikeldonderdag, 24 oktober 2002

In de greep van de angst

De sluipschutter die in het Amerikaanse Washington al tien mensen heeft gedood en drie mensen heeft verwond, zorgt voor grote beroering in de Verenigde Staten. Nationale nieuwszenders en kranten besteden veel aandacht aan de zaak. Strenge veiligheidsmaatregelen hebben het openbare leven in Washington deels verlamd.

Hoofdartikeldonderdag, 24 oktober 2002

Tweedeling

Het ‘historische moment van de opheffing van alle Europese grenzen’ - zoals Brussel het noemt - komt een stap dichterbij. Europese staats- en regeringsleiders praten vandaag en morgen over de uitbreiding van de Europese Unie met tien voornamelijk Midden-Europese landen in 2004.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

‘Het culturele hart van Fryslân’

Raerd – De ‘barometer’ van het geld dat verzameld is voor de verbouwing van het dorpshuis in Raerd torent uit boven de voormalige pastoriewoning in de kern van het dorp. Die plek is tekenend voor de rol die de bouw van het nieuwe centrum speelt in het dorp in Boarnsterhim. De 680 inwoners hopen vanaf januari al officieus gebruik te kunnen maken van hun multifunctionele accommodatie.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

Kleine school Grijpskerk wordt groot

Grijpskerk - In een paar tijd is de dependance van de christelijke scholengemeenschap het Lauwers College in Grijpskerk gegroeid van 140 naar 270 leerlingen. En de groei lijkt er nog niet uit. Vandaar dat er op de aula van het gebouw aan de Reitsema Burchtstraat begin volgend jaar een extra verdieping wordt gebouwd.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

‘Water beheersen wordt duur’

Leeuwarden – De waterschapslasten in Fryslân zullen de komende jaren drastisch stijgen, voorspelt gedeputeerde Bijman.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

In oorlogstijd les in het búthűs

Tjerkwerd – Op de fiets over de ‘utbuorren’ naar de buurtschappen buiten Tjerkwerd en Dedgum. Toen er in de Tweede Wereldoorlog geen brandstof meer was voor de kachels in de school, werd dit de dagelijkse gang van zaken voor hoofdmeester Sj. Hibma.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

Eilandbewoners blijven sceptisch over natuurwet

Terschelling – De bewoners van de waddeneilanden zijn bang dat natuurregelgeving de vrijheid van de bevolking zal inperken.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

Mildam voert weer actie voor veilige weg

Mildam – De dorpsgemeenschap van Mildam komt opnieuw in actie om de Schoterlandseweg, die door het dorp loopt, veiliger te maken. ,,Sinds begin dit jaar halen we alles uit de kast om aandacht te vragen voor een meer veilige weg”, aldus A. Fischer van Plaatselijk Belang.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

Laagvliegen boven Fryslân mag niet meer

Leeuwarden – De laagvliegroute boven Fryslân wordt opgeschort. Het definitieve besluit over afschaffing valt later.

Regiodonderdag, 24 oktober 2002

CDA Fryslân: niet per se verder met de VVD

Leeuwarden – Het CDA moet de verkiezingscampagne ingaan met zijn eigen verkiezingsprogramma als uitgangspunt.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 oktober 2002

Diaconale avond over boeren van decanaat Sneek

Sneek – Het rooms-katholieke Decanaat Sneek houdt maandag 28 oktobereen ‘diaconale werkbijeenkomst’ onder de titel ‘Boeren…lust of last? Over de plaats van de boeren in de huidige samenleving’.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 oktober 2002

Orgel Harkema krijgt flinke opknapbeurt

Harkema – Het orgel van de gereformeerde kerk van Harkema heeft de afgelopen maanden een grondige opknapbeurt gekregen. Komende zondag wordt tijdens een speciale dienst (aanvang 9.30 uur) het orgel weer in gebruik worden genomen.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 oktober 2002

Doopsgezinden naar Vrije Universiteit

Amsterdam – De predikantsopleiding van het Doopsgezind Seminarium wordt per 1 september volgend jaar bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam ondergebracht.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 oktober 2002

Integriteit als cruciale deugd bij Augustinus

In de kerk van het Westen is er na Paulus geen theoloog zo bepalend geweest voor het denken over God en mens als Augustinus van Hippo (354-430). Zijn betekenis is wel als ‘wereldhistorisch’ omschreven.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 oktober 2002

‘Geweld typeert islam niet’

Dokkum - In 1979 werden de kinderen van ds Kraan uit Burgum ternauwernood gered uit een in brand gestoken Amerikaanse school in Pakistan. Maar de toenmalige zendingswerker dacht geen seconde: ,,Dit is nu de islam.’’ Het is een van de misverstanden dat deze godsdienst gelijk staat aan gewelddadigheid.

Sportdonderdag, 24 oktober 2002

Eerste nederlaag futsalploeg Heerenveen

Utrecht – Geheel onnodig heeft Heerenveen woensdagavond in Utrecht de eerste nederlaag van het seizoen geleden.

Sportdonderdag, 24 oktober 2002

Drachtster Boys zal mouwen moeten opstropen

De Wilgen – Toen Eppie Bosma (45) zo’n vier jaar geleden de deuren van zijn slagerij in Boornbergum sloot, brak tegelijkertijd het moment aan voor een rentree in de voetballeij. De oud-voetballer van Boornbergum had twee opties: óf scheidsrechter óf trainer.

Weerdonderdag, 24 oktober 2002

Regen

Later vanavond en vannacht regen. Eerst 6 graden en een matige tot krachtige naar zuidoost krimpende wind. Morgen veel bewolking, eerst wat regen, in de middag, avond en nacht alweer (onweers-)buien met kans op hagel en windstoten. Een harde tot stormachtige zuidwester.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties