Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 25 januari 2007.

Cultuurdonderdag, 25 januari 2007

Friese duo Twarres gaat weer samen optreden

Leeuwarden - Het Friese duo Twarres komt weer bij elkaar. Mirjam Timmer en Johan van der Veen, beiden afkomstig uit Wergea, gaan in mei hun eerste concert geven, waarschijnlijk in Leeuwarden. Dat heeft het management van Mirjam Timmer gisteren bekendgemaakt. Volgens manager Peter Funcke is er sprake van een ,,structurele samenwerking”. Plannen voor een cd zijn er echter nog niet.

Cultuurdonderdag, 25 januari 2007

Luisterliedjes en rock terug op Aaipop

Nijland - Het programma van Aaipop 2007 is zo goed als rond. Dat heeft de organisatie van het Friestalige popfestival gisteren gemeld. Aaipop wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden. Op 9 april, tweede paasdag, zullen twintig groepen en artiesten optreden, verspreid over vier podia bij MFC de Mande. Om plaats te bieden aan de verwachte drieduizend bezoekers worden twee grote festivaltenten op het terrein bijgebouwd.

Cultuurdonderdag, 25 januari 2007

Cats, een unieke voorstelling

De legendarische musical Cats van Andrew Lloyd Webber was gisteravond te zien in De Harmonie in Leeuwarden. Een musical die in vele talen vertaald is en op veel plaatsen ter wereld met veel succes is uitgevoerd. Cats is gebaseerd op Old Possum’s Book of Practical Cats van de Engelse schrijver T.S. Eliot. Andrew Lloyd Webber begon in 1977 met het op muziek zetten van de gedichten van Eliot. Toch had hij nog iemand nodig om het geheel tot één verhaal kon weven en daarvoor benaderde hij de regisseur Trevor Trunk. In 1981 vond de wereldpremičre plaats op West End in Londen en een jaar later op Broadway in New York.

Economiedonderdag, 25 januari 2007

‘Miljoenen uit gas voor onderzoek naar dierwelzijn’

Den Haag - De Nederlandse overheid moet een deel van de aardgasbaten inzetten voor verbetering van het dierwelzijn. Daarvoor pleit bestuursvoorzitter A. Dijkhuizen van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Door enkele honderden miljoenen euro’s te investeren in onderzoek moeten volgens hem concurrerende welzijnsvriendelijke producten kunnen worden ontwikkeld. Nu nog moeten consumenten de hogere kostprijs betalen voor welzijnsvriendelijke producten. ,,Een lagere kostprijs kan worden gerealiseerd met nieuwe huisvestingssystemen, nieuwe rassen en een andere voeding.”

Economiedonderdag, 25 januari 2007

Bonden: tekort in metaal eigen schuld

Leeuwarden - Werkgevers in de metaal moeten niet zeuren over een personeelstekort, vinden de vakbonden. Zo’n tekort is hun eigen schuld, er liggen kansen genoeg.

Economiedonderdag, 25 januari 2007

Continuďteit door ontwerpen in de zorg

Leeuwarden - Constante veranderingen in de regelgeving in de zorg hebben architectenbureau Abel Eisma Glas in Leeuwarden geen windeieren gelegd. ,,Het zorgt er voor dat we continu worden gevraagd om zorginstellingen aan te passen aan de veranderde eisen van de tijd”, vertelt mede-eigenaar Gelt Glas (54) van het architectenbureau.

Hoofdartikeldonderdag, 25 januari 2007

De parels van Fryslân...

De miljoenen vlogen over tafel gisteren, bij de presentatie van de provinciale voornemens om het toerisme in het algemeen en de pleziervaart in het bijzonder een stevige impuls te geven. De tweede fase van het Friese-Merenproject en een staande-mastroute langs Leeuwarden moeten het voor bootjevaarders mogelijk maken om zonder hindernissen of wachttijden de provincie door te glijden. En met een extra injectie voor leuke toeristenprojecten en de vermarkting daarvan moeten meer toeristen, vooral buitenlanders, naar Fryslân gelokt worden.

Regiodonderdag, 25 januari 2007

Mulder voelt zich gepasseerd door CdK

Leeuwarden - Er is iets goed mis met de communicatie binnen het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân. Dat werd gistermiddag op pijnlijke wijze duidelijk tijdens een interpellatiedebat over de bemoeienissen van Commissaris van de Koningin Nijpels met onderwijs. Voor die portefeuille is gedeputeerde Mulder verantwoordelijk. Die liet gisteren blijken het gevoel te hebben dat de commissaris hem voor de voeten loopt. ,,Ik kan zo niet werken.”

Regiodonderdag, 25 januari 2007

Zonder protesten een gebruikersruimte

Leeuwarden – Is het mogelijk een verslaafdenopvang of gebruikersruimte te openen, zonder oproer in de buurt en ruzie in de politiek? Zo’n zestig buurtbewoners, medewerkers van hulpinstanties, gemeenteraadsleden en ambtenaren bespraken dat gisteravond in Leeuwarden.

Regiodonderdag, 25 januari 2007

‘Achterstand is relatief’

Leeuwarden - Gedeputeerde Mulder hoopt dat schoolleiders en bestuurders in de toekomst ,,meer ontspannen” om zullen gaan met achterstanden van Friese leerlingen. Dat zegt hij in een reactie op de kritiek die Johan Wijnstra gisteren in deze krant uitte op het onderzoek naar onderwijsachterstanden van sociologe Bernie van Ruijven van de Fryske Akademy.

Regiodonderdag, 25 januari 2007

Nuon-deel niet naar N-Holland

Leeuwarden - De provincie Fryslân verkoopt haar belang van 12,6 procent in energiebedrijf Nuon toch niet aan de provincie Noord-Holland. De beide provincies hebben sinds september onderhandeld, maar ze komen niet tot overeenstemming over de financiering van de verkoop.

Regiodonderdag, 25 januari 2007

Veel Friezen willen meer licht

Leeuwarden - Een aanzienlijk deel van de inwoners van Fryslân vindt dat er ’s nachts onvoldoende verlichting is. Dat blijkt uit een representatieve steekproef over de vraag hoe Friezen het landschap om hen heen ervaren.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 januari 2007

Elke zondag diensten in 75 talen

Amsterdam - ,,Wanneer ik zondagmorgen vroeg in de Rotterdamse metro zit op weg naar een kerk waar ik ga preken zie ik vrijwel geen witte Nederlanders. Maar wel mensen op weg naar de kerk: een paar jonge mensen oefenen een lied, een man zit in een grote bijbel te lezen, anderen zijn op hun zondags gekleed, iemand bidt. Ik herken ze en toch zijn ze me vreemd,” aldus pastor Dick van Kampen.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 januari 2007

Italiaanse bisschoppen blijven politiek actief


Geloof & Kerkdonderdag, 25 januari 2007

50 Nieuwe cursussen na promotieweek

Leeuwarden - De grote landelijke promotiecampagne voor de Alphacursus heeft vijftig nieuwe cursussen opgeleverd. Dat heeft Stichting Alpha-cursus Nederland bekendgemaakt. Vorige week vond de eerste ‘Alpha-uitnodiging’ plaats. Getracht werd zoveel mogelijk mensen te interesseren voor de populaire basiscursus over het christelijk geloof.

Sportdonderdag, 25 januari 2007

Ritsma kan WK vergeten

Heerenveen - Geen WK allround voor Rintje Ritsma. Die conclusie was gisteren na dag één van de skate off om twee startbewijzen niet alleen gerechtvaardigd, maar was er vooral één die hij zelf ook al trok. De 36-jarige Lemster kwam simpelweg tekort op de 1500 meter. Erben Wennemars en Wouter Olde Heuvel hebben na gisteren de beste papieren.

Sportdonderdag, 25 januari 2007

Cramer toont zich realitisch en gaat voor reserveplek

Heerenveen - Schaatsster Wieteke Cramer had gisteren de stille hoop mee te kunnen strijden om het ene startbewijs dat voor de vrouwen nog klaarligt voor de WK allround in Heerenveen. Na de eerste dag van de skate off in Thialf is die hoop ,,niet meer realitisch”, zoals ze zelf zei. TVM-rijdster Paulien van Deutekom bevestigde de favorietenstatus door op de 1500 meter een gat te slaan dat de andere vrouwen zeer waarschijnlijk niet zullen goedmaken op de drie kilometer. Ook Cramer niet. ,,It gat is te grut, no mar probearje om noch reserve te wurden. Je witte mar noait węr’t it noch goed foar węze kin.”

Sportdonderdag, 25 januari 2007

Singkie Knegt schurkt tegen de top van Nederland aan

Leeuwarden - Nog maar zeventien jaar oud en dan al met de beste shorttrackers van Nederland meetrainen. Het is niet iedereen gegund, maar Sjinkie Knegt uit Bantega wel. Het supertalent hoort sinds kort bij de Nationale Training Selectie, een groepje van twintig rijders en rijdsters, dat kan worden beschouwd als het beste wat Nederland te bieden heeft op shorttrackgebied. ,,Het is fantastisch om bij de nationale selectie te zitten”, zegt Knegt, dit weekeinde een van de blikvangers de 25ste Friesland Cup in de Leeuwarder ijshal. ,,Zo kan ik nog veel beter worden.”

Sportdonderdag, 25 januari 2007

Veerkrachtig Flyers pakt vijfde zege op rij

Heerenveen - Toen de vorig seizoen gestopte ijshockeyer Jacco Landman na vijf competitieduels alsnog overstag ging en besloot tot een rentree bij Vadeko Flyers, waren play offs voor de Heerenveense formatie verder weg dan ooit. Vijf gespeeld, vijf verloren. Maar het kan verkeren. Een zegereeks werd ingezet, verloren werd er nauwelijks nog.

Sportdonderdag, 25 januari 2007

Flyers vier weken zonder Carlenius

Heerenveen - IJshockeyclub Vadeko Flyers uit Heerenveen kan tot en met het einde van de reguliere competitie (eind februari) geen beroep meer doen op Johan Carlenius. De 24-jarige Zweedse verdediger is naar schatting vier weken uitgeschakeld door een spierscheuring in zijn bovenbeen. Carlenius liep de blessure afgelopen zaterdag in het met 3-2 (overtime) gewonnen thuisduel met Geleen op.

Sportdonderdag, 25 januari 2007

Linders in voetsporen Berber van den Berg

Oldenzaal - Loes Linders is in de voetsporen van Berber van den Berg getreden om haar turnloopbaan een goed vervolg te geven. Linders is sinds 1 januari lid van Bosan Topturnen Oost Nederland. De turnster, die ook al eens uitkwam voor het toenmalige WIK-FTC (nu TSH) uit Heerenveen, traint sinds enkele maanden in het Belgische Gent onder leiding van René Poutsma, die daar deel uitmaakt van het trainersteam van de Vlaamse Gymnastiek Federatie. Van den Berg stapte twee jaar geleden met succes over naar Oldenzaal om haar carričre nieuw leven in te blazen.

Weerdonderdag, 25 januari 2007

Vorst

We krijgen vannacht weer vorst met -4 graden en daarbij opklaringen en bewolking. Af en toe kan er wat sneeuw vallen; de meeste neerslag komt echter morgen. Eerst valt er sneeuw, die later overgaat in regen. Het wordt ongeveer 5 graden. Zie verder pagina 14


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties