Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 25 november 2009.

Cultuurwoensdag, 25 november 2009

Een weekend feest in het WTC

Het is komend weekend drie dagen feest in het WTC Expo in Leeuwarden. Vrijdagavond is de inmiddels traditionele Fryske Music Night, een dag later probeert het nieuwe popfestival Inside voet aan de grond te krijgen en zondag is er het Grote Sinterklaasfeest. MBN Music Management is de drijvende kracht achter de activiteiten.

Cultuurwoensdag, 25 november 2009

Lezing Leeuwarder popbandjes in de jaren zestig

Leeuwarden - Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is op zoek naar filmmateriaal van optredens uit de jaren zestig van Leeuwarder bandjes. Het materiaal zou een mooie aanvulling zijn op de lezing die Dirk Kamminga volgende week zondag geeft over Leeuwarder popbands in de jaren zestig. Kamminga vertelt anekdotes over de popcultuur en vult dat aan met beeld- en geluidsmateriaal.

Cultuurwoensdag, 25 november 2009

Schrijver Anne Wadman vond zichzelf mislukt

Leeuwarden - Schrijver Anne Wadman (1919-1997) vond zichzelf mislukt als schrijver. Dat concludeert Joke Corporaal (Dokkum, 1979) in de biografische studie waarmee ze volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wadman wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse Friese schrijvers. Hij liet een immens oeuvre na en zijn werk werd bekroond met tal van literaire prijzen. Omdat hij er niet in slaagde en Friese en Nederlandse literatuur bij elkaar te brengen, vond hij zijn schrijverschap echter mislukt.

Cultuurwoensdag, 25 november 2009

Rakmak speelt duizendste keer belevingstheater

Leeuwarden - Belevingstheater Rakmak van Talant heeft aanstaande maandag zijn duizendste voorstelling. Dat heeft een woordvoerder van Talant gisteren gemeld. De jubileumvoorstelling Zeizoenenzoeken wordt maandagmiddag gespeeld in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden voor leerlingen van zmlk-scholen en cliënten van Talant. De middag wordt geopend door actrice Klaasje Postma.

Economiewoensdag, 25 november 2009

Kollumerland achter schaalvergroting boeren

Kollum – De gemeente Kollumerland wil agrarische ondernemers alle ruimte bieden om hun bedrijf uit te breiden. Dat bleek gisteren bij de bijeenkomst Eerste Agrarische Avond in het gemeentehuis in Kollum. ,,We moeten de ruimte bieden aan schaalvergroting en werken vanuit het principe ‘ja, mits’. Natuurlijk zijn er soms beperkingen zoals op het gebied van infrastructuur. Maar de landbouw is voor onze gemeente dermate belangrijk dat we mee willen denken”, zei wethouder Visser.

Economiewoensdag, 25 november 2009

Bedrijfsleven in het Noorden is afwachtend

Groningen - Deze maand maakte het CBS bekend dat Nederland in het derde kwartaal uit de recessie is gekomen. Het bedrijfsleven in Fryslân merkt dit ook, maar dit vertaalt zich nog niet in meer investeringen. De verwachte grote stijging van de werkloosheid blijft uit, zegt professor Van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoofdartikelwoensdag, 25 november 2009

Missie in Afghanistan...

De Amerikaanse president Barack Obama verzekert zijn landgenoten keer op keer dat de strijd in Afghanistan ,,een noodzakelijke oorlog is’’ die ,,beslissend is voor de veiligheid van de Amerikanen’’. Als er zo veel van afhangt, blijft het merkwaardig dat Obama zo veel tijd nodig heeft om te beslissen over het al dan niet sturen van extra troepen naar Afghanistan. Gisteravond kwamen Obama en zijn ‘oorlogskabinet’ voor de negende (!) keer bijeen om daarover te vergaderen. Wat Obama ook beslist, hij heeft inmiddels zo lang geaarzeld dat wat hij ook doet, er niet meer van een krachtdadig besluit kan worden gesproken.

Regiowoensdag, 25 november 2009

Burgemeester Aalberts erkent fout bij de verfriezing van plaatsnamen in Dantumadiel

Feanwâldsterwâl alleen dorp na fusie

Regiowoensdag, 25 november 2009

Eagles-supporters mogen niet komen

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden wil 4 december geen supporters van Go Ahead Eagles in het stadion als SC Cambuur de Deventer ploeg ontvangt. Crone heeft de directie van de Eagles laten weten dat supporters niet welkom zijn, uit angst voor rellen.

Regiowoensdag, 25 november 2009

‘Te vaak grijpen mensen niet in. Doe het wel!’

Buitenpost/Twijzelerheide - Jason Kuijpers (35) uit Drachten is een held. Op 10 april redde hij in zijn toenmalige woonplaats Twijzelerheide Hendrik Dijkstra (53) uit het brandende huis van diens vriendin. Gisteren kreeg hij daarom een medaille.

Regiowoensdag, 25 november 2009

School náást sportveld in Scharnegoutum

IJlst - Het plan van het college van Wymbritseradiel om het nieuwe gebouw van de protestants christelijke basisschool Op ’e Hichte in Scharnegoutum óp het sportpark te bouwen, is afgewezen. Een raadsmeerderheid wil, net als de inwoners, de school aan de rand van het sportpark. Wel moet eerst de haalbaarheid worden onderzocht.

Regiowoensdag, 25 november 2009

Geen hogere ozb voor trein in Drachten

Drachten - Drachten komt aan het spoor, maar de aanleg ervan wordt niet betaald door inwoners van Smallingerland. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten. Burgemeester Middel en zijn wethouders wilden de ozb verhogen, en daarvan het spoor betalen. Ze moeten nu het geld elders vandaan halen.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 november 2009

Groeikerk Buitenpost stelt jeugdwerker aan

Buitenpost - De Christengemeente in Buitenpost stelt Theun van de Velde (30) aan als jongerenwerker. Hij is de tweede betaalde kracht naast voorganger Gerrit Lolkema, en neemt de coördinatie van het jeugdwerk voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar voor zijn rekening.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 november 2009

Huiskerkbeweging niet te stoppen

New Delhi - Wie aan de huiskerken denkt, denkt al snel aan China. De huiskerkbeweging wordt echter steeds groter, bleek deze maand op de Global House Church Summit in New Delhi. Zelfs de continenten Afrika, Australië én Europa worden veroverd.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 november 2009

Ledenregistratie-trein komt op stoom

Utrecht - 4 juli 2011: het is de uiterste datum waarop het nieuwe ledenregistratiesysteem van de Protestantse Kerk moet zijn ingevoerd én functioneren. De Amerikanen hijsen op die dag - Onafhankelijkheidsdag - traditioneel de Stars and Stripes. Voor in Utrecht de vlag wappert moet er heel wat gebeuren, en de gemeenten moeten mee.

Sportwoensdag, 25 november 2009

Steegstra debuteert in eredivisie

Sneek - Assistent-scheidsrechter Hessel Steegstra debuteert zondag 29 november in de eredivisie bij de wedstrijd FC Groningen - NEC Nijmegen.

Sportwoensdag, 25 november 2009

Friese kampioenschappen verdeeld

Sportwoensdag, 25 november 2009

Rein Zwart onderscheiden met BvIJ-bokaal

Leeuwarden - Rein Zwart (73) uit Heerenveen is gisteravond in Leeuwarden door het Gewest Friesland van de schaatsbond KNSB onderscheiden met de BvIJ-bokaal. Zwart kreeg de onderscheiding tijdens de jaarvergadering als waardering voor de 40 jaar dat hij zich voor de schaatssport heeft ingezet.

Sportwoensdag, 25 november 2009

Goed nieuws voor Oenema en De Vries

Papendal Door een wijziging in de normen en limieten van sportkoepel NOC*NSF voor het langebaanschaatsen hebben Thijsje Oenema (Joure) en Elma de Vries (Haule) zich met terugwerkende kracht gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Vancouver. Dat betekent niet dat ze al zeker zijn van deelname, het houdt slechts in dat de twee Friezinnen eind dit jaar bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf een startbewijs voor Vancouver kunnen veroveren.

Sportwoensdag, 25 november 2009

Nieuwe bestuursstructuur bij de schaatsbond KNSB

Leeuwarden - De organisatiestructuur van de KNSB gaat op de schop. Gewesten, ijsclubs, breedtesport, topsporters en merkenteams gaan samen een ledenraad vormen die het voor het zeggen krijgt. KNSB-voorzitter Doekle Terpstra maakte dat gisteravond in het Oranje Hotel in Leeuwarden bekend tijdens de jaarvergadering van de Bond van IJsclubs van het Gewest Friesland. Volgend jaar zal ook een nieuwe opzet van het lidmaatschap van de schaatsbond worden ingevoerd. Deze verplicht ijsclubs ertoe om voortaan alle leden bij de bond aan te melden.

Sportwoensdag, 25 november 2009

Aris hoeft niet top te zijn om Zwolle te verslaan

Leeuwarden - Het kon bijna niet anders of de trouwe volgelingen van Aris hadden gisteravond medelijden met Zwolle. Tegen een betere, maar laks spelende tegenstander leken de Zwollenaren kansen te hebben op winst. Maar in vijf sterke minuten in het vierde kwart zetten de Leeuwarder basketballers ‘even’ de wedstrijd naar hun hand: 89-75. Het leek op de wedstrijd van zaterdag in en tegen Groningen, maar dit keer met Aris als afmaker. Tot opluchting van coach Pete Miller: ,,Ik ben heel blij met het spel van de guys vandaag.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties