Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 25 maart 2013.

Cultuurmaandag, 25 maart 2013

Regen aan eerste prijzen op noordelijke concoursdag

Groningen | De eerste gezamenlijke concoursdag van de drie noordelijke provincies leverde zaterdag in Martiniplaza in Groningen alleen maar eerste prijzen op. De enige Friese deelnemer, fanfare Excelsior uit Schraard, bleek in de tweede divisie goed op dreef te zijn voor het Wereld Muziek Concours later dit jaar. De fanfare kreeg 84,5 punten van de jury.

Cultuurmaandag, 25 maart 2013

Eerste tiendaagse voor de christelijke film

Harderwijk | Van 10 tot 22 april vindt de eerste Christelijke Film Tiendaagse plaats. De campagne is een initiatief van Neema en Saba, distributeurs van christelijke films, in samenwerking met de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak. Het doel is om de christelijke films onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Economiemaandag, 25 maart 2013

Glashandel Wybenga ingelijfd door D&O

Kootstertille/Franeker | D&O in Franeker neemt glashandel Wybenga in Kootstertille over. Daarmee verhuist de maker van lijsten ook uit Kootstertille naar Franeker; de eigen naam wordt wel behouden. Glasmaker D&O maakt onder meer hardglazen deuren, vitrines, profilit en isolatieglas. Die kunnen nu ook aan klanten van Wybenga worden geleverd. Wybenga is een grote leverancier in de Benelux en doet ook werk voor het Rijksmuseum en museum Kröller Müller.

Economiemaandag, 25 maart 2013

Aanvraag faillissement Gevelbouwgroep

Drachten | De Gevelbouwgroep in Drachten vraagt faillissement aan. Verlies in 2012 en teruggelopen orders zijn daarvan oorzaak, zo meldt de directie. Vorig jaar zette het bedrijf nog de activiteiten van het failliete Polyprofiel in afgeslankte vorm voort. Stabilisering van de markt bleef echter uit.

Hoofdartikelmaandag, 25 maart 2013

Behoefte aan sterke, consistente natuurwet

En weer gaat het natuurbeleid in Nederland op de schop: PvdA, D66 en GroenLinks presenteren vandaag daartoe een plan. Daarin worden correcties doorgevoerd op het beleid dat staatssecretaris Bleker tijdens het vorige kabinet doorvoerde. Dat leidde tot felle protesten en onvrede onder meer bij de initiatiefnemers van het nieuwe plan. Dat is de achtergrond van het maken van nieuwe plannen. De staatssecretaris, Sharon Dijksma van de PvdA heeft al toegezegd dat het initiatief een belangrijke bijdrage zal zijn voor het natuurbeleid van het kabinet.

Regiomaandag, 25 maart 2013

Daar is-ie dan eindelijk: het eerste kievitsei van Fryslân

Earnewâld | Als klein jongetje droomde hij er al van: het vinden van het eerste kievitsei van Fryslân. Dat het juist nu, in de barre koude maartmaand van 2013 zou lukken, had Melle van der Meer (39) uit Sumarreheide nooit gedacht. ,,In gelokje.”

Regiomaandag, 25 maart 2013

Fryslân beleeft een steenkoud maartweekend

Leeuwarden | Temperaturen rond het vriespunt en een harde, ijskoude wind. Officieel is het lente, maar daar was dit weekend weinig van te merken.

Regiomaandag, 25 maart 2013

Kamer vertrouwt extra gaswinning op het wad niet

Leeuwarden | Fracties in de Tweede Kamer reageren kritisch op de verruimde gaswinning onder de Waddenzee. ,,Natuurbescherming staat voorop”, meent PvdA’er Jan Vos. Net als GroenLinks, D66 en ChristenUnie heeft de PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Geloof & Kerkmaandag, 25 maart 2013

Mooie herinneringen en weemoed bij jubileum Koepelkerk

Zo’n vierhonderd mensen hebben gisteren het negentigjarig bestaan van de Koepelkerk in Leeuwarden gevierd. Het was voor velen een feestdag met een zwart randje, want de kerk gaat dicht.

Geloof & Kerkmaandag, 25 maart 2013

Jirnsumer orgel nu in Zoeterwoude

Zoeterwoude | In de Dorpskerk van Zoeterwoude is zaterdagmiddag het orgel uit de voormalige hervormde kerk van Jirnsum in gebruik genomen. Tijdens de bijeenkomst werd het instrument - inmiddels rijksmonument - aan de aanwezige gasten gedemonstreerd en door de plaatselijke organisten ‘ingespeeld’. Bij de nazit bleek hoe ingenomen de kerkelijke en dorpsgemeenschap is met de nieuwe aanwinst. Het orgel ziet eruit om door een ringetje te halen en kan weer jaren mee, constateert kerkrentmeester Willem Hansma van de Laurentiuskerk in Raerd.

Sportmaandag, 25 maart 2013

Korfballers LDODK vieren lijfsbehoud als kampioenschap

Sassenheim | LDODK acteert ook komend seizoen op het hoogste korfbalpodium. Hoewel de ploeg van coach Jan Sjoerd Pool zaterdag met 30-17 de bietenbrug opging bij TOP, was de nederlaag van de Groningse rivaal Nic. bij KZ (25-19) goed voor directe handhaving van de Gorredijkers. Daarmee hebben Pool en consorten in de voorlaatste speelronde een prestatie van formaat neergezet, aangezien menig volger geen stuiver had gegeven voor de kansen van de debutant in de Korfbal League.

Sportmaandag, 25 maart 2013

Dames VC Sneek verliezen voor vierde keer op rij

Apeldoorn | De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdag in Apeldoorn voor de vierde keer op rij verloren. Bekerwinnaar Alterno won met 3-1 (25-20, 25-22, 24-26 en 25-15) van de formatie van Petra Groenland, die daar geen conclusies aan wilde verbinden. ,,We hebben niet heel slecht gespeeld, maar het ontbrak aan de felheid die Alterno wel en wij niet konden opbrengen.”

Sportmaandag, 25 maart 2013

Friese titel na drie jaar terug bij De Oldehove

Leeuwarden | Damclub De Oldehove heeft voor het eerst in drie jaar de Friese damcompetitie gewonnen. De hoofdstedelingen wonnen in de laatste ronde met 11-5 van Damcombinatie Fryslân, waarmee titelverdediger Huizum definitief naar de tweede plaats werd verwezen. In de eerste klasse greep Fortuin Dokkum op weerstandspunten (71 tegenover 66 voor Sumar/Burgum) de titel. In de tweede en derde klasse ging de titel respectievelijk naar Huizum 3 en Huizum 4.

Sportmaandag, 25 maart 2013

Warriors Leeuwarden wint eigen Henk Kuipers-toernooi

Leeuwarden | Warriors Leeuwarden heeft zaterdag de negende editie van het jaarlijkse Henk Kuipers-toernooi gewonnen. De ijshockeyploeg uit de tweede divisie van ons land toonde zich in de eigen Leeuwarder ijshal de sterkste van zes deelnemers. De tweede plaats ging naar het Groningse Martini North Stars, terwijl Warriors’ plaatsgenoot Capitals Leeuwarden de derde plaats voor zich opeiste. Het Tsjechische team Pardubice, The Outlaws uit Zoetermeer en Frisian Flashguns uit Heerenveen respectievelijk de plaatsen vier, vijf en zes.

Sportmaandag, 25 maart 2013

De Jong is een trainer die een ploeg tot grote hoogtes kan doen stijgen

Nadat SC Cambuur vrijdag hoofdtrainer Alfons Arts op non-actief stelde, rijst de vraag waartoe assistent-trainers Henk de Jong en Jan Bruin in de slotfase van het seizoen met de ploeg in staat zijn. Zit er nog een kampioenschap in? Of anders promotie via de play-offs? De meningen zijn verdeeld, zo blijkt.

Sportmaandag, 25 maart 2013

Wij krijgen toch de schuld

Toen ik gisteravond ergens op internet de kop Scheidsrechter mishandeld door ouders zag opduiken, dacht ik even dat het nu helemaal hommeles was. We zijn inmiddels praktisch gewend geraakt aan de trieste berichten over een molestatie van een man met een fluit, maar dat zelfs zijn bloedeigen pa en ma nu al meegaan in het geweld? Een muisklik verder bleek dat het niet om zijn eigen ouders ging maar ‘gewoon’ om een boze Haagse voetbalvader, die ondanks de SIRE-commercials van enkele jaren terug niet geschroomd had het heft in eigen handen te nemen.

Sportmaandag, 25 maart 2013

Kramer slaat volgend seizoen EK allround over

Sotsji | Sven Kramer doet komend seizoen niet mee aan het Europees kampioenschap allround. Dat zei zijn trainer Gerard Kemkers zaterdag na afloop van de 10 kilometer bij de WK afstanden. Kramer liet in januari al doorschemeren dat hij overwoog het toernooi te laten schieten

Sportmaandag, 25 maart 2013

Bergsma laat zien hoe Kramer te verslaan is

Sotsji | Eindelijk was er weer eens iemand die liet zien dat Sven Kramer ook te verslaan is. Goed voor de sport, goed voor Kramer ook. Die blijft scherp na de fraaie prestatie van provinciegenoot Jorrit Bergsma. Die won in Sotsji zijn eerste wereldtitel ooit.

Sportmaandag, 25 maart 2013

Oenema wil volgend jaar wél een medaille

Sotsji | Thijsje Oenema slaagde er gisteren bij de wereldkampioenschappen afstanden in Sotsji niet in een medaille te winnen op de 500 meter. De schaatsster uit Joure lag na de eerste race nog gedeeld derde, maar ze wist die positie niet vast te houden. Oenema zette op de tweede 500 meter een tijd neer van 38,03 seconden en werd daarmee vijfde. Ook in de eindstand zakte Oenema terug naar de vijfde positie.

Sportmaandag, 25 maart 2013

Groote keert terug bij Leeuwarder Zwaluwen

Leeuwarden | Johan Groote heeft er naast het trainersschap van topklasser Sneek Wit Zwart weer een klus bij. De ex-prof verklapte gisteren dat hij als hoofd jeugdopleiding aan de slag gaat bij zijn oude liefde Leeuwarder Zwaluwen. ,,Ik kan er mijn ei kwijt en heb nog steeds een warm gevoel voor de club”, aldus Groote.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties