Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 25 april 2008.

Cultuurvrijdag, 25 april 2008

Noordoostpolder wil een eigen ‘polderdichter’

Leeuwarden - De Noordoostpolder moet een eigen dichter krijgen. Deze zogenoemde polderdichter moet zes gedichten per jaar schrijven, die over de regio gaan en een breed publiek aanspreken. Daarvoor doet de gemeente Noordoostpolder een oproep. Naast schrijven moet de dichter ook kunnen voordragen; eens per jaar zal hij of zij tijdens een bijzondere gebeurtenis voordragen uit eigen werk.

Cultuurvrijdag, 25 april 2008

Juryleden Rink van der Veldeprijs bekendgemaakt

Leeuwarden - De jury van de Rink van der Veldeprijs 2010 is bekend. Deze zal bestaan uit schrijver en onderwijskundige Pier Bergsma, docente Fries Sjoerdtsje Veenstra en Sjoerd Ybema, programmamaker bij Omrop Fryslân. De prijs wordt in februari 2010 voor de vierde keer uitgereikt.

Cultuurvrijdag, 25 april 2008

..Liberg blikt vrolijk en ijzersterk terug

Hans Liberg zit 25 jaar in het vak en dat mag gevierd worden. Dat kon gisteravond in een volle Harmonie in Leeuwarden. De muzikaal topentertainer putte hiervoor uit zijn succesvolle repertoire van de afgelopen 25 jaar. Hoogtepunten uit negen shows, maar dan wel gerecycled, gerenoveerd, omgebouwd en in een nieuw jasje gestoken. Het zijn Libergs eigen woorden: ,,Als je je geschiedenis kent, dan herhaalt hij zich niet.”

Economievrijdag, 25 april 2008

Risico’s bij belenen stroomnet zijn groot

Den Haag - Provincies en gemeenten die de waarde van de energienetwerken willen gebruiken door dat geld te belenen lopen grote risico’s. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid en energiespecialist Jos Hessels. De gemeente Eindhoven komt volgens het Kamerlid als een van de eerste gemeenten in grote problemen.

Hoofdartikelvrijdag, 25 april 2008

Vrouwen, carričre...

Het kabinet zal vandaag waarschijnlijk besluiten de regeling voor kinderopvang op een aantal punten te versoberen. Dat is nodig om de kosten ervan in de hand te houden. Voor dit jaar dreigt een overschrijding van het budget van circa een half miljard euro. De kinderopvang kost in totaal twee miljard per jaar. Minister Donner van Sociale Zaken, druk bezig om de arbeidsparticipatie in ons land te verbeteren, zegt dat hij teleurgesteld is in de effecten van de uitbreiding van de kinderopvang. De stijgende kosten hebben niet geleid tot een toename van het aantal uren dat wordt gewerkt door vrouwen. Blijkbaar waren de gebrekkige mogelijkheden van de kinderopvang van een aantal jaren geleden niet zo’n belangrijke achtergrond van de lage arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen als werd gedacht.

Regiovrijdag, 25 april 2008

Nieuwbouw theater Sneek gaat niet door

In totaal mag het Cultureel Kwartier - waarin behalve het theater onder meer een Centrum voor Kunstzinnige Vorming en een verbouwd poppodium moeten komen - 27 miljoen euro kosten. Het overgrote deel van dat geld is ‘binnen’ maar er mist nog 4,5 miljoen euro. Een deel daarvan, 2,5 miljoen euro, moet komen van sponsoren. Tot nu toe is er nog geen toezegging binnen, al zijn er wel gesprekken gaande met twee kandidaten.

Regiovrijdag, 25 april 2008

Buurtagent te onbekend

Buitenpost - Te weinig mensen weten dat er sinds enkele jaren weer echte buurtagenten zijn. De Friese politie begint daarom binnenkort een nieuwe campagne om ruchtbaarheid te geven aan het bestaan van die dienders. Dat vertelde teamchef Ron Gerrits van de politie in Noordoost-Fryslân gisteravond in de gemeenteraad van Achtkarspelen.

Regiovrijdag, 25 april 2008

Een druk op de knop: gordijnen dicht

Heerenveen - ,,Kijk”, zegt Ilse van Haarlem, projectmanager van stichting Geef. ,,Dit is bijvoorbeeld heel handig voor mensen met reuma, die veel pijn hebben als ze de gordijnen open of dicht moeten doen.” Ze drukt een knopje in en de gordijnen schuiven open.

Regiovrijdag, 25 april 2008

Na ‘gouden ljip’ ook nog de ‘sulveren skries’

Leeuwarden - ,,Earst fan’t maitiid al de gouden ljip fan de BFVW krigen en no ek noch de sulveren skries. Wa wit krij ik letter noch de brűnzen ljurk.” Hessel Agema uit Kollumerpomp won gisteren met zijn voorlichtingsproject Greidefűgelfreonlik buorkjen de sulveren skries. Deze stimuleringsprijs van de provincie Fryslân wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt aan personen, projecten of organisaties die een belangrijke rol spelen op het terrein van (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer in Fryslân.

Geloof & Kerkvrijdag, 25 april 2008

Vrede begint met hoop

Utrecht - Zestig jaar geleden bij de oprichting van de staat Israël zag het merendeel van de protestanten in Nederland dit als de vervulling van de beloften Gods aan zijn volk. De sympathie en liefde voor Israël was groot en ongeconditioneerd. Nu zwelt binnen de PKN de kritiek op de ,,zeer aanvechtbare politiek” van de staat Israël aan. Maar daar volgt steevast op: ,,En toch voelen wij ons verbonden met Israël, het geliefde volk van God, de stam waarop de kerk is geënt.”

Geloof & Kerkvrijdag, 25 april 2008

Jonge generatie vliegwiel voor de hele kerk

Drachten - In de Protestantse Kerk in Nederland hangt de missionaire vlag uit: het goud van het Evangelie moet blinken. Het PKN-bestuur was donderdag te gast in Drachten en zag hoe ze het in twee Drachtster wijken doen. Gemeenschap is de sleutel: ,,Er gaat niets uit van een gemeente die als los zand aan elkaar hangt”, aldus ds. Henk Jan de Groot van De Oase. PKN-scriba dr. Bas Plaisier meent dat de jonge generatie die vrijmoedig spreekt over geloven kan functioneren als ,,een vliegwiel’’ voor de hele kerk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties