Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van maandag, 25 mei 2009.

Cultuurmaandag, 25 mei 2009

Groninger maakt sculptuur op festival in Taiwan

Groningen - De Groningse landschapskunstenaar Merijn Vrij (1971) neemt dit jaar deel aan het internationale Guandu Sculpture Festival in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Tijdens het festival, dat voor de vierde keer plaatsvindt, maken internationale kunstenaars ter plekke sculpturen van natuurlijke materialen. Het thema dit jaar is land, water en cultuur. De kunstenaars moeten dat thema benaderen vanuit hun eigen land. Vrij zal een installatie maken van bamboe, gras en riet, geïnspireerd door de vogeltrek. In totaal waren 238 inzendingen uit 48 landen gedaan voor het prestigieuze festival. Daarvan zijn slechts acht kunstenaars geselecteerd, uit Korea, de Verenigde Staten, India, Noorwegen, Taiwan en dus Nederland.

Cultuurmaandag, 25 mei 2009

‘De Wikel’ winnend fers op Liet

Ljouwert - De band It Langstme en de Dea fan sjonger/gitarist Laurens van der Meulen út Ljouwert hat de 18e edysje fan it Fryske songfestival Liet wûn. De finale wie sneontejûn yn De Harmonie yn Ljouwert. It winnende ferske De Wikel krige fan fiif fan de seis sjueryleden it maksimale oantal punten. Van der Meulen spile mei in gelegenheidsband, omdat syn fêste begelieders - fan de rockband Lawn - op toernee troch Dútslân binne. De publykspriis gie nei Rob du Jardin, Switser fan oarsprong.

Hoofdartikelmaandag, 25 mei 2009

De mening van de Nederlander...

Onderzoek naar ‘de mening van de Nederlander’ is populair. De oogst van één dag (andere) kranten lezen: ‘de Nederlander’ is voor invoering van het elektronisch patiëntendossier. En: ruim de helft van ‘de Nederlanders’ is moe van het teveel aan berichten over de economische crisis.

Regiomaandag, 25 mei 2009

Wie zijn auto showt, geeft ook zichzelf bloot

De Westereen - Op dorpsfeesten laten ze zich niet meer zien, de leden van de Friese Amerikaanse autoclub.

Regiomaandag, 25 mei 2009

Wandeldoping: appel, Grand Marnier en slagroom

Leeuwarden - Brevetjagers. Zo noemt de elfstedenwandelfamilie enigszins denigrerend de deelnemers aan de Elf Steden Wandeltocht die alleen maar meedoen om dat felbegeerde elfstedenbrevet te krijgen. Elke editie lopen er wel enkele mee.

Regiomaandag, 25 mei 2009

Sinds veertig jaar is de zee niet langer baas

,,Ik wie in famke fan seis jier doe’t de Lauwerssee ôfsletten waard. Dat al dy skippen doe ek sa hurd oan it toeterjen wienen, dat wit ik noch goed.” Voor bestuurslid Aaltsje Rispens van Wetterskip Fryslân is de viering van de afsluiting van de Lauwerszee, zaterdag veertig jaar geleden, veel meer dan een formaliteit. Net als veel andere aanwezigen ervoer zij de afsluiting als een ingrijpende verandering van het leven van haar familie. ,,Ik waard doe al emoasjoneel, as lyts famke. Mar sa wichtich wie it ek. De see wie baas, sa fielden wy dat doe echt.” De indijking zorgde voor de veiligheid waar zo lang om gevraagd was.

Regiomaandag, 25 mei 2009

Kampeerders trekken er massaal op uit

Leeuwarden - Recreatiebedrijven in Fryslân beleefden een druk Hemelvaartweekeinde. Dankzij het mooie weer besloten veel kampeerders de tent of caravan te pakken en naar Fryslân te rijden. Ook op het water was het gezellig druk, aldus Paul van Gessel van Fryslân Marketing.

Geloof & Kerkmaandag, 25 mei 2009

Met grote jamsessie de Heer prijzen in IJsselhallen

Zwolle - Aanbidding en lofprijzing; er is geen muziekgenre dat op dit moment zo populair is als dat. Er worden tienduizenden cd’s van verkocht in ons land en zaterdagavond bleek in Zwolle dat je er ook duizenden mensen mee naar een concert kan trekken.

Geloof & Kerkmaandag, 25 mei 2009

Samen brood en wijn delen kan wél op Kirchentag

Bremen - Meer dan honderdduizend mensen bezochten de afgelopen dagen de 32e Kirchentag in de hanzestad Bremen. Thema was dit jaar ‘Mens, waar ben je?’ Geloofsmuren, die bestonden voor even niet.

Geloof & Kerkmaandag, 25 mei 2009

Ds. R. Akse doet intrede bij dopersen Leeuwarden

Leeuwarden - Ds. Roelof Akse (45) uit De Westereen is gisteren bevestigd als predikant van de Doopsgezinde Gemeente in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 25 mei 2009

Visitekaartje van Christus in Bilgaard

Leeuwarden - Wie de bouwplaats destijds bekeek, kon denken: dit is niet echt groot voor een kerk. Maar het moderne, nieuwe Kerkelijk Centrum van het Leger des Heils in Leeuwarden telt twee verdiepingen en werkelijk een zee aan ruimte.

Geloof & Kerkmaandag, 25 mei 2009

Er is vreugde in de nieuwe kerk van het Leger des Heils

Leeuwarden - Met stenen bouw je een kerk, maar het échte cement is de heilige Geest en de mensen die als levende stenen de gemeente vormen. Gisterochtend kerkte de kerkelijke gemeente van het Leger des Heils in Leeuwarden voor het eerst in het fonkelnieuwe gebouw in de wijk Bilgaard. In een indrukwekkende dienst met meer dan tweehonderd mensen zat het godshuis al bijna helemaal vol.

Sportmaandag, 25 mei 2009

Het is schipperen op slotdag van Kleine Sneekweek

Kolmeersland - De 260 deelnemende boten aan de 39e Kleine Sneekweek moesten gisteren op de slotdag nog even stevig aan de bak. Wedstrijdleider Johan de Visser en zijn gevolg besloten na de ‘stille zaterdag’, waarop vanwege een gebrek aan wind niet gezeild kon worden, de beide wedstrijden door te schuiven naar de laatste dag om op die manier tot een totaal van vier wedstrijden te komen. ,,Het was wat schipperen op de slotdag”, vertelde De Visser na een zware vierde dag.

Sportmaandag, 25 mei 2009

Het kan niet altijd feest zijn; dat geldt ook voor fierljeppen

Burgum - Met zijn uitspraak voor 1 juli de grens van 21 meter te willen c.q. zullen bedwingen en met het overtuigend winnen van de eerste twee fierljepwedstrijden, slaagde Bart Helmholt er in om de eerste week van het seizoen volop in de schijnwerpers te staan. Maar er zijn meer goede fierljeppers en die lieten zaterdag in Burgum tijdens de derde wedstrijd zien dat Helmholt net als in voorgaande jaren heus verslagen kan worden.

Sportmaandag, 25 mei 2009

Zar As loopt met speels gemak naar 18 mille

Wolvega - Voor paarden moet het net zo frustrerend zijn als voor mensen: zo hard lopen als je kan en dan toe moeten zien hoe iemand met speels gemak steeds verder bij je vandaan loopt. Het overkwam zes dravers afgelopen zaterdag op de Drafbaan van Wolvega in de finale van het Criterium voor Driejarigen. De zes zagen hun richtpunt Zar As naarmate de koers vorderde in de verte steeds kleiner worden.

Sportmaandag, 25 mei 2009

Koninklijke terugkeer Daniël Iseger

Sint Annaparochie - Daniël Iseger kwam dit seizoen door een blessure nog niet veel in actie. De Goutumer is weer fit en dat vierde de achterinse met een alleszins koninklijke zege in St. Annaparochie. Samen met Gert-Anne van der Bos en Folkert van der Wei versloeg hij in de finale Martijn Olijnsma, Hylke Bruinsma en Douwe Groenendijk.

Sportmaandag, 25 mei 2009

Oudjes staan nog steeds hun mannetje aan het net

Appelscha - Een vierde plaats in de eindrangschikking viel Tennis Club Appelscha zaterdag ten deel na afloop van de regiocompetitie voor 35-plussers. Op zichzelf geen opzienbarende prestatie, maar wel in de wetenschap dat het Friese team een gemiddelde leeftijd van 71 jaar heeft. Nestor Gerrit Vogelzang (76) kwam dit voorjaar veertig jaar jongere tegenstanders tegen. ,,Maar ze hebben geweten dat ik er nog lang niet aan toe ben om achter de geraniums te zitten.”

Sportmaandag, 25 mei 2009

SC Cambuur begint in dezelfde samenstelling

Leeuwarden - SC Cambuur begint vanavond in de beslissingswedstrijd tegen FC Zwolle met dezelfde basiself als vrijdag. Sandor van der Heide, die met een hamstringblessure kampte, heeft na de 3-1 overwinning geen terugslag gekregen en krijgt opnieuw een basisplaats toebedeeld van trainer Stanley Menzo. De Sneker hoopt op eenzelfde scenario als de vorige thuiswedstrijd, toen hij de Leeuwarders met de openingstreffer bij de hand nam.

Sportmaandag, 25 mei 2009

Twee clubs met ambitie, slechts één verlaat de kelder

Beetgum - Zowel Beetgum als Hielpen hadden de ambitie, slechts die laatste maakte het zaterdag waar: promotie naar de vijfde klasse. Voor die eerste was dat jammer; er zijn genoeg zesdeklassers die op sterven na dood zijn en niet of nauwelijks bestaansrecht hebben, maar daar hoort Beetgum niet bij. In Hielpen zal niemand er om malen, want die ploeg won en gaat vanuit de kelder van het amateurvoetbal een treetje omhoog.

Sportmaandag, 25 mei 2009

Leeuwarder Zwaluwen doet zichzelf te kort

Leeuwarden - Leeuwarder Zwaluwen is er niet in geslaagd om de finale van de nacompetitie te bereiken voor een plekje in de eerste klasse. Na het 2-1 verlies tegen Olympia’28 in Hasselt, leden de Friezen zaterdag ook een nederlaag in eigen huis. Maar dat had niet gehoeven.

Sportmaandag, 25 mei 2009

We zaten er dwars doorheen

Harkema - Helemaal blij waren ze in Harkema niet met het eerste duel in de strijd om de zaterdagtitel tegen Rijnsburgse Boys, krap aan twee dagen na de krachten verslindende wedstrijd in Spakenburg. Maar klagen zit niet in de aard van het beestje en met de beste wil van de wereld werd de handschoen opgepakt. ,,We konden er niks anders van maken”, legde trainer Henk de Jong na afloop uit. ,,Dit was een ingecalculeerd verlies.”

Sportmaandag, 25 mei 2009

Harkemase Boys verliest, maar is niet verslagen

Harkema - De tweede krachtproef binnen 48 uur kwam zaterdag te vroeg voor Harkemase Boys. De ploeg van trainer Henk de Jong was niet klaar voor de confrontatie met Rijnsburgse Boys, dat de thuisclub alle hoeken van sportpark De Bosk liet zien. Maar ondanks de nederlaag is de Boys nog niet verslagen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties