Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 25 juni 2008.

Cultuurwoensdag, 25 juni 2008

Beeldjes verkocht voor restauratie ringmuur

Oldeberkoop - Beeldend kunstenaar Peter Hiemstra uit Oldeberkoop gaat enkele beeldjes verkopen ten bate van de restauratie van de historische ringmuur rond de kerk in het dorp. Hiemstra verkoopt de beeldjes tijdens Open Stal 2008. De jaarlijkse kunstroute, waarin kunstenaars in Oldeberkoop vier weken lang hun ateliers en tentoonstellingsruimtes open stellen voor publiek, begint op 5 juli. Thema dit jaar is Binnen & Buiten.

Cultuurwoensdag, 25 juni 2008

Friese dj Kay Wilder treedt op tijdens Dancetour

Leeuwarden - De Friese dj Kay Wilder treedt volgende maand op tijdens Dancetour Leeuwarden, een gratis toegankelijk dancefestival op het Zaailand. De 24-jarige dj uit Goutum heeft de dj Contest gewonnen, een wedstrijd waarbij jong muzikaal dj-talent kans maakt op een plekje in de programmering van het festival.

Economiewoensdag, 25 juni 2008

Droogte gunstig voor pootgoed

Leeuwarden - Het uitblijven van regenbuien heeft de afgelopen maanden voor een groot neerslagtekort gezorgd in het noorden van het land. Friese akkerbouwers verwachten daardoor een lagere oogst. Maar, de droogte heeft ook zijn positieve effecten. Aardappelkeuringsorganisatie NAK treft dit jaar minder pootaardappelen aan die moeten worden afgekeurd of in klasse moeten worden verlaagd. ,,Door de droogte zijn de planten minder groot en minder vatbaar voor ziekten. Doordat er geen sprake is van vochtig weer verspreiden de bacteriën zich minder snel. Voor een snelle verspreiding is er namelijk vocht én warmte nodig”, zegt woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,In Zeeland is er meer regen gevallen waardoor er daar ook meer is afgekeurd.” Ondanks het grotere aandeel dat in de rest van het land wordt afgekeurd, is de situatie dit jaar volgens de NAK een stuk gunstiger dan vorig jaar.

Economiewoensdag, 25 juni 2008

Steun bedrijven voor Friese popmuziek

Jellum – In eetcafé Jonkersikke in Jellum wordt vanmiddag een bedrijvennetwerk opgericht dat zich inspant voor de Friese popmuziek. Onder de naam Vrienden van de Friese popmuziek willen zo’n 25 bedrijven een bijdrage leveren aan ,,de culturele en economische waarde” van popmuziek in de provincie. Volgens mede-initiatiefnemer Akkege Valk van Visie-events zijn de bedrijven die in het netwerk plaatsnemen ,,rechtstreeks of zijdelings” betrokken bij de popmuziek. ,,Voor deze bedrijven is het een ideale manier om met elkaar in contact te komen. Je kunt denken aan bedrijven zoals de Foreign Media Group (uitgever van muziek), maar bijvoorbeeld ook een grafisch bedrijf dat zich richt op het ontwerpen van cd-hoesjes.”

Hoofdartikelwoensdag, 25 juni 2008

Saudi-Arabië...

De olieprijs loopt maar op. In een jaar tijd is de prijs voor een vat olie bijna verdubbeld tot 140 dollar. Dit leidt wereldwijd tot bezorgdheid over de gevolgen ervan voor de economie. Nu zelfs de grootste olieproducent ter wereld Saudi-Arabië niet bij machte lijkt meer olie in de markt te zetten, dringt de slotsom zich onvermijdelijk op dat de tijd van goedkope olie definitief achter ons ligt.

Regiowoensdag, 25 juni 2008

Bus op biogas en snelle lijn naar Drachten

Heerenveen - Vanaf eind dit jaar rijden er 51 hypermoderne streekbussen door Zuidoost-Fryslân, waarvan zeven op biogas. Een jaar later komt er een snellere bus tussen NS-station Heerenveen en Drachten, die bovendien frequenter zal rijden. Dit zijn de belangrijkste aankondigingen van Qbuzz, dat tot 2016 in Zuidoost-Fryslân rijdt.

Regiowoensdag, 25 juni 2008

Nu in Peking, en over twintig jaar in Heerenveen

Het kabinet sprak een paar maanden geleden voor het eerst de ambitie uit de Olympische Spelen 2028 naar Nederland te willen halen. In het rapport Schetsboek ruimte voor Olympische plannen concludeert het ministerie van VROM dat het ruimtelijk en financieel nodig is. De Spelen moeten een impuls geven aan de economie, infrastructuur (om de miljoenen supporters te vervoeren) en het toerisme (omdat Nederland dan in de spotlights staat).

Regiowoensdag, 25 juni 2008

Een middeleeuwse moord in soepel Nederlands

Leeuwarden - Het woord kroniek ademt stoffigheid en herhaling. Een boektitel als Sibrandus Leo en zijn abtenkronieken van de Friese premonstratenzerkloosters Lidlum en Mariëngaarde doet de gemiddelde lezer al helemaal niet naar de winkel rennen. Maar daarmee loopt die lezer wel een boeiende uitgave mis.

Regiowoensdag, 25 juni 2008

Een droomhuis voor weinig geld

Leeuwarden - Een droomhuis kopen voor een lage prijs: dat kan over twintig jaar in de Stellingwerven. Die conclusie trekt het Planbureau voor de Leefomgeving in een rapport over de gevolgen van bevolkingskrimp.

Regiowoensdag, 25 juni 2008

CDA nu ook voor subsidie

Sneek - Een ruime meerderheid in de Provinciale Staten wil alsnog twee miljoen euro uittrekken voor het Cultureel Kwartier in Sneek, zo werd gisteren duidelijk. Behalve de PvdA, de VVD en de FNP is nu ook het CDA voorstander van de provinciale subsidie. Het afgelopen jaar werd de bijdrage tot drie keer toe tegengehouden door de Staten, tot frustratie van Sneek dat tijdens het maken van de plannen rekende op het geld.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 juni 2008

Kerken staan aan de zijlijn bij WMO

Utrecht - Gemeenten moeten beter samenwerken met kerken en andere vrijwilligersorganisaties bij de uitvoering van de nieuwe welzijnswet WMO. Kerken staan vooralsnog vooral aan de zijlijn. Dat concludeert het kenniscentrum voor maatschappelijke ontwikkeling Movisie in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 juni 2008

Geen plaats meer voor kartuizers

De kartuizers staan in de belangstelling. Velen hebben de film Into Great Silence gezien, die een indrukwekkend kijkje geeft in het leven van deze kloosterorde. Alle oude kloosterorden zijn in Nederland vertegenwoordigd, waarom de kartuizers eigenlijk niet? Deze vraag beantwoordt de Utrechtse kerkhistoricus Ton van Schaik in zijn boek Het kroost van broeder Joost. Waarom de kartuizers niet terugkwamen naar Nederland.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 juni 2008

NotaBene nieuw blad organisten

Leeuwarden - De GOV Vereniging van Kerkmusici (GOV VvK) en de Koninklijke Nederlandse Organistenvereniging (KNOV) hebben op weg naar hun fusie in 2009 een gezamenlijke nieuwe uitgave gelanceerd: NotaBene. NotaBene vervangt De Orgelkrant, die werd uitgegeven door de KNOV. Dat is overigens een andere uitgave dan de Friese Orgelkrant, die de Stichting Organum Frisicum jaarlijks uitgeeft.

Sportwoensdag, 25 juni 2008

Zoute wonden

Het is altijd verbazend hoe snel de EK- of WK-koorts verdwenen is na de uitschakeling. Weken van tevoren kleuren alle straten al oranje en worden we overladen met voorbeschouwingen en in te vullen speelschema’s. Wij hadden thuis allemaal twee eigen overzichten ter beschikking, ieder één voor zijn voorspellingen en één voor de echte uitslagen, allemaal voorzien van andere sponsorlogo’s. Maar toen ik zondag opstond waren in onze straat alle sporen al gewist en lagen alleen mijn eigen uitslagenlijsten nog op tafel. Was er een EK dan?

Sportwoensdag, 25 juni 2008

Landskampioen AZ naar toernooi AVC

Sexbierum - AZ is de meest in het oog springende naam op het derde internationale damestoernooi dat op vrijdag 1 en zaterdag 2 augustus in Sexbierum wordt gehouden. De ploeg uit Alkmaar werd in mei gekroond tot de eerste kampioen van Nederland in de dames eredivisie. Op doel van AZ staat de oorspronkelijk uit Bolsward afkomstige Loes Geurts.

Sportwoensdag, 25 juni 2008

Antal van der Duim onder het mes

Vinkega Antal van der Duim is de komende maanden uitgeschakeld. De 20-jarige tennisser uit Vinkega moet een operatie aan zijn enkel ondergaan. Van der Duim verwacht niet eerder dan in oktober op de baan terug te keren. Van der Duim staat op dit moment op de 432ste plaats op de wereldranglijst.

Sportwoensdag, 25 juni 2008

Weening toch nog naar Ronde van Frankrijk

Harkema - Nuchter als ’ie is had Pieter Weening zich vooraf vooral niet druk gemaakt. ,,Werom soest ek? Kinst der dochs neat oan dwaan.” Gistermiddag hoorde de 27-jarige renner uit Harkema dat hij zijn vierde Tour de France mag gaan rijden voor de Rabobank-ploeg. Na een voorseizoen met voornamelijk blessureleed een opmerkelijke uitverkiezing. ,,Oant ferline wike hie gjinien ferwachte dat ik de Tour ride soe.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties