Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 25 augustus 2004.

Agendawoensdag, 25 augustus 2004

Klassiek

De uitagenda van 26 augustus tot 2 september

Bijschriftwoensdag, 25 augustus 2004

Wij spelen

Dat de sabbat een bijzondere dag was, blijkt al hier uit, dat alle andere dagen van de week geen naam hadden

Cultuurwoensdag, 25 augustus 2004

Iepenloftspul Wergea speelt ‘Iedereen beroemd’

Wergea - Het iepenloftspul Wergea speelt volgend jaar het stuk Iedereen beroemd van de Vlaamse schrijver en regisseur Dominique Deruddere. Dat is disndag bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 25 augustus 2004

Concert Kroonenburg komt laat ‘op toeren’

Een publieksspeler, zegt Van Dale, ,,is een speler die pas goed op dreef komt als er veel publiek is’’. De hoeveelheid toehoorders mocht er dinsdagavond in de Bolswarder Martinikerk beslist zijn, maar toch zal het orgelconcert van Jaap Kroonenburg vermoedelijk niet iedereen hebben kunnen overtuigen.

Cultuurwoensdag, 25 augustus 2004

Drie eeuwen ruzie in tien dagen

Het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht barst op 27 augustus weer los. Als altijd gaan om half zeven ’s avonds die vrijdag de klokken van de Domtoren en van de kerktorens in de binnenstad weer beieren.

Economiewoensdag, 25 augustus 2004

Softwarebedrijf vestigt zich in Drachten

Drachten - Het IT-bedrijf Chipsoft BV vestigt zich in Drachten. De onderneming is gespecialiseerd in softwareprogramma's voor ziekenhuizen,. Het bedrijf rekent onder meer het Academisch Ziekenhuis in Groningen en Nij Smellinghe in Drachten tot de klantenkring. Het laatste ziekenhuis is nog bezig met het implementeren van het zorg- en informatiesysteem van Chipsoft. De hoofdvestiging van het softwarebedrijf is gevestigd in Amsterdam. De vestiging Groningen verhuist naar de Lavendelheide in Drachten. Het bedrijf koos voor een nieuwe locatie vanwege de betere bereikbaarheid voor het personeel. De noordelijke vestiging van Chipsoft heeft vijftien medewerkers. Volgende week wordt het nieuwe kantoor geopend.

Economiewoensdag, 25 augustus 2004

Supers redden het nog in de prijzenslag

Leeuwarden - De prijzenslag is voor de supermarkten een ware uitputtingsslag. Het Vakcentrum Levensmiddelen, dat de onafhankelijke supermarkteigenaren vertegenwoordigd, beschuldigd de grote supermarktketens ervan zelfstandige supermarkthouders die het niet redden, voor een zacht prijsje uit te kopen. Het Vakcentrum wil het voeren van te lage prijzen daarom bij wet verbieden. De grote ketens zijn hierop tegen en willen de markt zijn werk laten doen.

Economiewoensdag, 25 augustus 2004

Uitstel van de wet ‘toezicht tussenpersonen’

Den Haag – Tussenpersonen die in verzekering en andere financiële producten handelen, komen voorlopig nog niet onder toezicht. Invoering van de wet die dat moet regelen, de Wet Financiële Dienstverlening (Wfd), is een paar maanden uitgesteld, omdat er verschil van mening is over de administratieve kosten die de wet met zich meebrengt.

Expowoensdag, 25 augustus 2004

Aldtsjerk, Dorpshuis Oerein: tent. ‘Blauw en zilver’, t/m 1 sept.

Hoofdartikelwoensdag, 25 augustus 2004

De bonden, het kabinet…

De vakcentrales CNV, MHP en FNV willen hun leden in beweging zien te krijgen tegen het kabinetsbeleid. Er is een actiedag gepland in de haven en in oktober moeten de leden massaal naar Amsterdam om te protesteren. FNV-voorman De Waal zei in de aankondiging van de gemeenschappelijke acties dat nu maar eens duidelijk moet worden dat ‘kabinet en de bevolking’ in beweging moeten komen. Dat is een merkwaardige zin. Dat de Waal vindt dat het kabinet in beweging moet komen is gewone vakbondstaal. Natuurlijk vindt De Waal dat met name minister De Geus in beweging moet komen, richting vakbeweging. Maar dat hij het tijd vindt dat de werknemers nu ook maar eens in actie moeten komen, is pijnlijk. De vakbeweging loopt kennelijk voor de troepen van de leden uit; die moeten zich nog bewust worden van de drama’s die ze nog zullen beleven. De Waal lijkt op de PvdA-er Kok, op de verkiezingsavond waar bleek dat Melkert en Kok zo dramatisch hadden verloren. Toen zei Kok tegen de verzamelde PvdA-ers: Wij blijven ons voor u inzetten, ook al hebt u nu niet massaal op ons gestemd. Het is de reactie van een verliezer die ontkent dat er kennelijk redenen zijn voor het verlies. Zo lijkt het ook met de vakbeweging: er is weinig actiebereidheid bij de leden – die in aantal slinken – en bijna wanhopig roept de vakbeweging dat die leden met hun vakbond moeten meedoen. De situatie is moeilijk voor de vakbeweging. CNV-voorman Doekle Terpstra erkent dat: als de leden geen gehoor geven aan de oproep, dan heeft de vakbeweging een probleem, dan is er eigenlijk sprake van een crisis in de relatie tussen leden en vakbeweging.

Regiowoensdag, 25 augustus 2004

‘Ik ruk niet alleen uit als er gedonder is’

Leeuwarden – ,,Nu er doden zijn gevallen komen jullie, hč? Nou ze wisten het al lang hoor. Ik heb Jeugdbescherming, Jeugdzorg, de buurtagent alle adressen gegeven van de jongens met wapens, maar ingrijpen! Ho maar. Laten we elkaar geen mietje noemen; dit loopt al jaren.’’

Regiowoensdag, 25 augustus 2004

Pultrum ambieert burgemeesterschap

Drachten - Twee termijnen als wethouder is mooi, drie zijn er eigenlijk te veel. Ines Pultrum (56) stopt daarom, naar eigen zeggen, halverwege. Smallingerland is echter nog niet van hem af: Pultrum ambieert het burgemeestersschap. ,,Als gekozen burgemeester zou ik er wel zin in hebben. Smallingerland zou dan ideaal zijn. Ik weet hier van de hoed en de rand.”

Regiowoensdag, 25 augustus 2004

‘Megapark’ in kleine kavels in de uitverkoop

Heerenveen – Het braakliggende Internationaal Bedrijventerrein Friesland (IBF) bij Heerenveen wordt in kleine kavels verkocht om een dreigend faillissement af te wenden. De aanleg van bedrijvenpark Klaverblad Noord-Oost wordt tegelijk uitgesteld tot 2018. De provincie stelt de gemeente daarvoor schadeloos met een goedkope lening van 22 miljoen euro. Tevens trekt Fryslân zich terug uit de CV/BV IBF.

Regiowoensdag, 25 augustus 2004

Centrale As niet dwars door Veenwouden

Leeuwarden – De variant van de nieuw aan de leggen weg tussen Dokkum en Nijega – bekend als de Centrale As – die dwars door Veenwouden zou voeren, is als het aan Gedeputeerde Staten ligt van tafel. Dit blijkt uit het voorstel dat GS woensdagochtend bekend maakten.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 augustus 2004

Jeugdkerk Heerenveen

Heerenveen – Jongerenkerk Power-Zone in Heerenveen gaat vanaf volgende week weer van start. Vrijdag 3 september is er met de manifestatie Come 2 Worship een grootscheepse kick off van het nieuwe seizoen in het Bornego College. Daarna is er weer iedere eerste zondag van de maand in dezelfde aula aan de Kingweg 1 een samenkomst van de jeugdkerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 25 augustus 2004

‘Toeter4ingen’: een concept met vele voordelen

‘De jeugd heeft de toekomst’ is een veel gehoorde uitspraak binnen de kerken. Wat doen plaatselijke gemeenten om de jeugd zich thuis te laten voelen? Een serie over succesvol jeugdwerk. Deel 6.

Sportwoensdag, 25 augustus 2004

Deelstra op dreef in Brinkloop

Diever - Andrea Deelstra was dinsdag op dreef tijdens de achtste en voorlaatste Brinkloop in Diever. De atlete van het Heerenveense Athlon hoefde op de 10 kilometer slechts weinig mannen voor te laten gaan. Haar tijd van 39,28 betekende een verbetering van het parcoursrecord.

Sportwoensdag, 25 augustus 2004

Autocross Hallum afgelast

Hallum – De autocross van Hallum gaat zaterdag niet door. Door de extreme weersomstandigheden kan de organisatie niet beschikken over voldoende ruimte. De naast het crossterrein gelegen velden zijn voor de bezoekers, maar door de overvloedige regenval zitten de aardappelen daar nog in de grond.

Sportwoensdag, 25 augustus 2004

Rood Geel op schot tegen Cambuur’69: 19-1

Leeuwarden – In de tweede speelronde van de groepsfase van de noordelijke districtsbeker viel dinsdag de enorme trefzekerheid van de meeste ploegen op. Voor veel ploegen was het de tweede van drie duels in de poule van vier clubs. Meest in het oog springend was de inmaakpartij van Rood Geel tegen Cambuur’69: 19-1.

Sportwoensdag, 25 augustus 2004

Schievink wint laatste klassementswedstrijd

Grijpskerk – Woensdag de Fryslân Cup in IJlst, zaterdag de Nederlandse kampioenschappen in It Heidenskip en de week daarop de nachtljepperij in Winsum. Nog drie wedstrijden en dan zit het fierljepseizoen er weer op. Allen tellen ze niet mee voor het klassement. De wedstrijd in Grijpskerk van dinsdagavond was daarvoor de laatste die meetelde. Fries kampioen Henk Schievink schreef die op zijn naam, maar Bart Helmholt, Hannes Scherjon, Antke van der Wal en Jacob Scherjon werden in hun categorieën na afloop gekroond tot eindwinnaars van het algemeen klassement.

Weerwoensdag, 25 augustus 2004

Aanhoudend buiig

Vanmiddag blijft het zeer wisselvallig met flinke plensbuien met onweer. Het wordt ongeveer 18 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind. Het blijft morgen aanhoudend buiig met kans op onweer en lokaal veel regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties