Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 25 september 2014.

Hoofdartikeldonderdag, 25 september 2014

ChristenUnie: van grondslag naar doel?

De ChristenUnie gaat zich bezinnen op een wijziging van de grondslag. Die bevat nu elementen die voor bijvoorbeeld rooms-katholieken moeilijk zijn om te accepteren. De moeilijkheid zit in de verwijzing naar de zogeheten drie formulieren van eenheid in de huidige grondslag. Deze hebben sinds de synode van Dordrecht van 1618-1619 een belangrijke functie in protestantse kerken. Eeuwenlang moesten predikanten en kerkenraadsleden de formulieren ondertekenen als onderdeel van hun bevestiging in het ambt. De pijn voor rooms-katholieken zit onder meer in de veroordeling van de 'roomse leer' in de geschriften. Voor evangelische groepen zijn de formulieren ook niet zo acceptabel, met name omdat de kinderdoop wordt afgewezen. De voorziene wijziging moet het gemakkelijker maken voor rooms-katholieken, evangelischen en anderen om lid van de ChristenUnie te worden. Die wijziging voorziet in het vervangen van de drie formulieren van eenheid door een veel ouder en minder kerkelijk bepaald geschrift op te nemen, de apostolische geloofsbelijdenis. Deze is in de oude kerk ontstaan en is voor de kerken van het Westen een centrale tekst.

Regiodonderdag, 25 september 2014

Plastic groentekist eruit, bamboe erin!

Lippenhuizen - Als het aan Jan Frans Idsinga (42) ligt, verruilen de biologische winkels snel hun plastic kratten voor zijn vinding: een bamboekrat. ,,Ik vind het een rare uitstraling geven dat biologische winkels hun groenten en fruit in plastic kratten uitstallen. Bij plastic denk je niet aan duurzaam of biologisch. Ook niet als er bio-plastic is gebruikt."

Regiodonderdag, 25 september 2014

Fusie Noordoosten gaat door

Dokkum - De gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. (DDFK) gaan in 2015 ambtelijk fuseren. Daarmee hebben de gemeenteraden gisteravond ingestemd in gelijktijdige, maar afzonderlijke vergaderingen.

Regiodonderdag, 25 september 2014

Hof verhuist intern maar gaat niet weg

Leeuwarden - Het kantoorpersoneel van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijft gewoon in Leeuwarden. Van geruchten dat de bedrijfsvoering naar Zwolle zou moeten worden verplaatst, is niets waar. Dat zegt woordvoerder Frouwkje Steringa.

Geloof & Kerkdonderdag, 25 september 2014

Avond voor Leeuwarder diakenen over zorg in 2015

Leeuwarden - Het Diaconaal Platform Leeuwarden (DPL) houdt donderdag 25 september voor het eerst een avond voor alle diakenen en diaconaal werkenden in Leeuwarden. Centraal staat de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten.

Sportdonderdag, 25 september 2014

Cambuur geeft FC Den Bosch billenkoek

Den Bosch - SC Cambuur en de KNVB-beker liggen elkaar niet. Maar wellicht lukt het dit jaar eens om bijvoorbeeld de kwartfinaleplaats van 1996 te evenaren. De eerste horde heette gisteravond FC Den Bosch. Die werd na rust professioneel genomen: 0-4.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties