Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 25 oktober 2010.

Cultuurmaandag, 25 oktober 2010

Popronde maakt dankbaar gebruik van geluidsontheffing

Het wil niet altijd boteren als het gaat om kroegen en gemeentelijke decibelreglementen. Verleden jaar ondervond een aantal kroegen aan den lijve dat de gemeente Leeuwarden niet gediend was van te veel lawaai tijdens een Popronde. Dit jaar is alles anders. Leeuwarden is het reizende muziekfestival tegemoetgekomen en heeft voor de Leeuwarder Popronde een algemene geluidsontheffing doorgevoerd. Dit maakt dat de Popronde een recordaantal kroegen kon enthousiasmeren om mee te doen aan het jaarlijkse evenement. Liefst dertien gelegenheden stonden vrijdag in het teken van talent uit de rest van Nederland. Want het is de Popronde die ervoor zorgt dat het Friese talent ook elders in het land een mogelijkheid krijgt om op te treden. Zo staat Onetrickpony bijvoorbeeld in Groningen en speelt De Basis in Middelburg. In ruil daarvoor staat in Leeuwarden een gemêleerd gezelschap aan talent.

Hoofdartikelmaandag, 25 oktober 2010

De regeringsverklaring, de problemen...

Deze week wordt het menens voor het kabinet-Rutte. De regeringsverklaring zet de toon voor de confrontatie met de Tweede Kamer, met name met de oppositie. De vooruitzichten zijn niet onverdeeld gunstig voor de coalitie. En de oppositie tobt met de vraag wie de leider wordt: PvdA-leider Job Cohen of SP-fractievoorzitter Emile Roemer.

Regiomaandag, 25 oktober 2010

Gedwongen fusies cbs en obs door krimp

Leeuwarden - Christelijke en openbare scholen worden in de toekomst mogelijk gedwongen te fuseren. De komende vijf jaar daalt het aantal leerlingen in het basisonderwijs landelijk gezien met 7 procent. In Fryslân, Groningen, Drenthe en Gelderland en Limburg is de krimp waarschijnlijk zelfs 11 tot 12 procent.

Regiomaandag, 25 oktober 2010

Weidevogels op verkeerde plek geholpen

Leeuwarden - Na dertig jaar weidevogelbeleid valt er maar één conclusie te trekken. Het werkt niet. Dat bleek zaterdag tijdens een congres bij de Fryske Akademy in Leeuwarden. Ondanks alle inspanningen loopt het aantal kievitten, grutto’s en tureluurs terug. Het is tijd voor een andere aanpak.

Regiomaandag, 25 oktober 2010

Nieuwe dorpskern voor Gerkesklooster/Stroobos

Gerkesklooster/Stroobos - De gemeente Achterkarspelen wil fors investeren in de woonomgeving van het tweelingdorp Gerkesklooster/Stroobos (820 en 316 inwoners).

Regiomaandag, 25 oktober 2010

Renske van Diphoorn haalt beker terug naar Drenthe

Drachten - Renske van Diphoorn is terug op het erepodium. En hoe. Afgelopen zaterdag schitterde de vijfjarige kroonmerrie van Jantinus en Gees Ensing uit het Drentse Diphoorn op de Centrale Merriekeuring van het Friesch Paarden Stamboek (FPS) in Drachten.

Regiomaandag, 25 oktober 2010

Langste tafelkleed ter wereld dankzij de Vlielander oma Jo

Vlieland - Oma Jo Visser-Hondius (74) en vier meisjes van Vlieland hebben het langste tafelkleed ter wereld gemaakt. Dat bleek gisteren, toen het kleed werd opgemeten in de Dorpsstraat op Vlieland.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

Zelfs de kroonprins bejubelt Epke als koning van het turnen

Rotterdam - Hij ontpopte zich gisteren in Rotterdam tot smaakmaker van het WK turnen: Epke Zonderland. De Lemster bracht in sportpaleis Ahoy een oranjegekleurde mensenmassa in vervoering met een schitterende rekstokoefening, maar de bekroning in de vorm van een gouden medaille bleef uit. Zilver was zijn deel en dus werd Zonderland de ongekroonde koning van het WK. Luid bejubeld, dat wel. Niet in de laatste plaats door kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

‘Er zit nog genoeg rek in mijn oefening’

Rotterdam - Hij zei het zelf, zonder er erg in te hebben dat-ie en passant een fraai woordgrapje maakte: ,,Er zit nog rek in.” Turner Epke Zonderland sprak die woorden gisteren uit na de huldiging van de WK-toestelfinale op rekstok, toen het over de toekomst ging. En dan met name over het perspectief dat de Lemster ziet op het verbeteren van zijn oefening en wat hem dat met het oog op de Olympische Spelen van 2012 in Londen nog kan gaan opleveren.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

Jans snapt niets van cynisme

Heerenveen - De pijn van een ‘verloren’ seizoen zit bij de aanhang van Heerenveen dieper dan trainer Ron Jans ooit had kunnen bevroeden toen hij zich deze winter aan het Friese Haagje verbond. Lang kon hij de kritische geluiden weerstaan maar zaterdagavond, na de zege op VVV-Venlo, barstte de bom alsnog.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

‘Wandelpercentage Dost moet achteruit’

Heerenveen - Hij had gescoord en Heerenveen had gewonnen. Dat was het belangrijkste van de avond. En over zijn rol als bankzitter? Daar wilde Bas Dost het liefst geen woorden aan vuil maken. Of ‘we’ dat konden begrijpen?

Sportmaandag, 25 oktober 2010

EK korfbal in Leeuwarden: topsfeer en ‘wunderbar’

Zelden zal er zoveel topkorfbal zijn gespeeld in het Kalverdijkje als de afgelopen drie dagen. Leeuwarden was voor even de hoofdstad van het vaderlandse korfbal, omdat Oranje er haar drie poulewedstrijden van de Europese kampioenschappen speelde. Het Friesch Dagblad toog naar de sporthal en proefde er dit weekeinde de sfeer.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

De macht van de massa

Gek is dat toch, dat je aan sommige mensen een hekel kunt hebben zonder dat je ze kent. Ik heb dat met Ted van Leeuwen, technisch manager van Vitesse. Ziet er met zijn verzorgde, donkere krulletjes en zijn modieuze bril uit als een keurige man en komt goed uit zijn woorden, maar ik vertrouw hem voor geen cent. Type gladjakker als je het mij vraagt.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

‘In Barendrecht even naar hem zwaaien als ik hem zie’

Het zal u niet ontgaan zijn: Feyenoord kreeg gisteren een ongenadig pak slaag bij PSV. Aan de Rotterdamse lijdensweg kwam pas na tien tegentreffers een einde. Degradatievoetbal komt nu wel heel dichtbij voor de trots van Zuid. Trainer Mario Been, tevens kind van Zuid, stelde in een emotionele reactie zijn positie ter discussie. Waar was u toen u hoorde van de historische afstraffing?

Sportmaandag, 25 oktober 2010

Zwaluwen maakt slechte beurt

Leeuwarden - Leeuwarder Zwaluwen-trainer Marcel Valk stelde zaterdag, voor het duel met LTC, dat het tot nu toe vallen en opstaan is met zijn ploeg in de eerste klasse E. Een kleine twee uur later en een oorwassing erbij kon Valk niet anders concluderen dan dat Zwaluwen tegen de hekkensluiter enkel heel hard viel.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

Olyphia snoert critici de mond

Sneek - Tussen alle ‘grootmachten’ in is Olyphia, als bescheiden dorpsclub, dit seizoen de vreemde eend in de bijt in de tweede klasse K. De seizoensstart, met één zege en zes nederlagen, deed vermoeden dat het niveau de debutant te machtig is, maar gisteren snoerden de Noordwoldigers de critici de mond.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

Claudy Jongstra krijgt prijs vanwege duurzaamheid

Leeuwarden - Textielkunstenares Claudy Jongstra uit Spannum heeft de Doen Materiaalprijs 2010 gewonnen. Jongstra kreeg de prijs (15.000 euro) zaterdag uitgereikt aan het begin van de Dutch Design Week in Eindhoven. De prijs is toegekend voor haar Waste Materials, een serie wanddecoraties gemaakt van Marino wol, ruwe zijde en wol van het Drentse heideschaap.

Sportmaandag, 25 oktober 2010

Aris moet af van lamlendigheid

Zwolle - De Friesland Aris heeft zaterdag in en tegen Zwolle de derde achtereenvolgende verliespartij te verwerken gekregen. Coach Pete Miller verstopte zich niet, maar zei juist precies te weten wat er aan schort. De Amerikaan eist durf van zijn basketballers en schroomt bij geen respons niet voor harde maatregelen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties