Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 januari 2007.

Cultuurvrijdag, 26 januari 2007

‘Nieuwe’ Twarres bepaalt nu eigen tempo

Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Mirjam voert het woord en kondigt aan dat zij de liedjes gaat schrijven, Johan zit ernaast en vult haar af en toe aan. Zij op de voorgrond, hij erachter. Zoals het vanouds was bij Twarres. Gisteren maakten Mirjam Timmer (24) en Johan van der Veen (25) in café Jonker Sikke in Jellum bekend dat ze opnieuw samen verdergaan. Alsof ze de draad naadloos oppakken. Alsof, want volgens het zangduo is er veel veranderd. ,,Zeven jaar geleden overviel het succes ons, nu is het een bewuste keuze om samen muziek te maken. We bepalen nu zelf het tempo.”

Cultuurvrijdag, 26 januari 2007

NNO concerteert in jiddische geest

Het programma van het Noord Nederlands Orkest (NNO) was gisteravond geheel gewijd aan muziek met invloedsferen van joodse muziek. Bij één van de beroemdste componisten uit de vorige eeuw, Lennard Bernstein, is die invloed duidelijk aanwezig. Net als elementen uit de jazz en andere etnische culturen. Het eerste werk van hem, Dybbuk, was een Nederlandse premičre. Het is muziek bij een ballet gebaseerd op een toneelstuk van een Russische schrijver.

Economievrijdag, 26 januari 2007

Hoe komt arbeidsgehandicapte aan werk?

Heerenveen - Gedeeltelijk geholpen door een aantrekkende arbeidsmarkt komen veel werkgevers erachter dat het in dienst nemen en hebben van een werknemer met een lichamelijke of verstandelijke beperking, voordelen kan hebben. ,,Hoe kunnen we er in Fryslân met elkaar voor zorgen dat arbeidsgehandicapten, die geknipt zijn voor een bepaalde vacature in het Friese Midden- en Kleinbedrijf, daar ook aan het werk kunnen?” Rond die vraag organiseerde de provincie Fryslân samen met UWV, CWI en de belangenorganisatie voor mensen met een beperking MEE Friesland, het symposium ‘Geknipt voor de juiste baan in Fryslân’, in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen.

Economievrijdag, 26 januari 2007

Einde van de giertank op de weg in zicht

Oosterwolde – Het transport van drijfmest met een giertank over de weg en het kapot rijden van grasland door giertanks behoort, als het aan loonbedrijf De Weper uit Oosterwolde ligt, binnenkort tot het verleden. Gisteren is het voltallige personeel van het bedrijf op cursus geweest om te werken met de nieuwe mestinjecteur. ,,Daarmee zijn we voor 1 februari klaar wanneer het seizoen weer begint om mest te mogen uitrijden”, vertelt Jan Kooistra (39) van het loonbedrijf.

Economievrijdag, 26 januari 2007

Kraanbedrijf BKF lijft ‘Zwartsluis’ in

Franeker - Kraanbedrijf BKF uit Franeker heeft Kraanverhuur Zwartsluis uit Zwartsluis overgenomen. Dat maakte het Franeker bedrijf gisteren bekend. De huidige eigenaar kon in de familie geen opvolging vinden en ging daarom over tot verkoop.

Hoofdartikelvrijdag, 26 januari 2007

De ontdekking van Anker...

De Leeuwarder advocaten de gebroeders Anker zorgen geregeld voor nieuws. Altijd hebben ze iets te melden. Een poos gelden vroegen ze aandacht voor de enkele tientallen levenslang gestraften, al of niet onder het regime van tbs. Gisteren haalden Hans en Willem Anker het nieuws met de ‘ontdekking’ dat er wellicht veel mis gaat bij de veroordeling van bestuurders van voertuigen die teveel drank op hebben. Degenen die een ademanalyse afnemen, moeten aan twee eisen voldoen; ze moeten een opleiding hebben gehad voor de bediening van de apparatuur en ze moeten een aanwijzing hebben van de korpschef dat ze dit werk doen. Vooral aan die laatste voorwaarde wordt niet altijd voldaan, denkt Anker. Als dat het geval is, kan er geen veroordeling plaatsvinden.

Regiovrijdag, 26 januari 2007

Trots en schaamte over nieuw provinciehuis

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen beloven de kiezers van alles. Misschien wel interessanter is de vraag wat ze de afgelopen vier jaar hebben gedaan en besloten. Deel 1: Het provinciehuis.

Regiovrijdag, 26 januari 2007

Nijefurd: bijna twee miljoen besparen

Workum - De gemeente Nijefurd wil bijna twee miljoen besparen op het Friese Merenproject. Daardoor gaat het aanleggen van een tweetal bruggen en baggerwerkzaamheden voorlopig niet door. Dat staat in een voorstel dat het College van Burgemeester en Wethouders van Nijefurd in de komende raadsvergadering aan de raad voorlegt. De besparingen zijn nodig, omdat projecten voor het Friese Meren Project te duur uitvielen.

Regiovrijdag, 26 januari 2007

Waar blijven de strippers en de slopers

Het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt staat al bijna een maand leeg. Waar blijven de stripper en de sloper? Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Ton Baas en projectleider Else Kant is er geen enkele reden tot paniek. Eind maart 2010 gaan de negenhonderd ambtenaren over naar het nieuwe provinciehuis en de vernieuwbouw blijft binnen het uitvoeringskrediet van 61,4 miljoen euro, beloven zij.

Regiovrijdag, 26 januari 2007

Het spoor bijster

,,Dat Leeuwarden is toch wel een wereldstad. We volgen nu al een uur de pijlen en we zijn nog niet bij het WTC!” Zo ongeveer reageerden bezoekers van de Caravana kampeer- en caravanbeurs, die gisteren in Leeuwarden begon. Hoewel de beurshal voor bezoekers uit Noord-Holland of Overijssel toch redelijk dicht bij de snelweg ligt, konden velen het voormalige FEC toch niet vinden. Reden: de reclameborden voor het evenement leken wel heel erg op richtingwijzers. Op de poster stond namelijk een foto van het bekende blauwe verkeersbord met de verwijzing ‘camping, rechtsaf’.

Regiovrijdag, 26 januari 2007

Dales en Leers ruilen een week van gemeente

Leeuwarden - De Leeuwarder burgemeester Geert Dales (VVD) en de burgemeester van Maastricht Gerd Leers (CDA) zullen eind oktober een week lang van gemeente ruilen. Leers zal in Leeuwarden de bestuurdersrol op zich nemen en Dales in Maastricht.

Regiovrijdag, 26 januari 2007

NOM gaat opnieuw voor Zuiderzeelijn

Leeuwarden - De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) doet een nieuwe poging om de Zuiderzeelijn alsnog op de agenda te krijgen. Een ambitieus uitbreidingsplan van de noordelijke Randstad moet het Noorden ‘dichterbij’ brengen. Dat biedt nieuwe kansen voor de Zuiderzeelijn. Dat meldde directeur F. Migchelbrink van de NOM gisteren.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 januari 2007

Kirchentag bij naaste buren trekt

Nieuwebrug - Er komt een gemeenschappelijke reis vanuit Nederland naar de Kirchentag in Keulen. Deelnemers kunnen zich individueel of in groepsverband opgegeven. Bij mensen die zich apart opgeven, wordt gezocht naar een groep waar ze zich wellicht bij kunnen aansluiten.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 januari 2007

‘Sleutel armoede ligt bij overheid’

Amsterdam - De kloof tussen arm en rijk in Nederland kan alleen gedicht worden als de overheid komt met maatregelen, zoals een structurele verhoging van de uitkeringen. De diaconale hulp die er komt vanuit kerken is slechts symptoombestrijding, vindt prof. dr. Paul de Beer. Woensdag spreekt hij op de conferentie van de Arme Kant van Friesland.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 januari 2007

Protestantse Theologische Universiteit geopend

Utrecht - De kwaliteit van de nieuwe Protestantse Theologische Universiteit (PThU) staat buiten kijf. Dit geldt zowel voor het onderwijs als het onderzoek. Het is een uitdaging die standaard vast te houden. Deze woorden sprak staatssecretaris Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) gisteren tijdens de plechtige openingsbijeenkomst van de PThU in een volle Domkerk in Utrecht.

Sportvrijdag, 26 januari 2007

Cramer als reserve naar WK allround

Heerenveen - Wieteke Cramer maakt nog een kleine kans op deelname aan de WK allround in Heerenveen. De schaatsster uit de VPZ-ploeg slaagde er in Thialf gisteren niet in de skate off bij de vrouwen als winnares af te sluiten, maar die hoop had ze na de eerste dag al opgegeven. De 25-jarige Heerenveense ging in plaats daarvan voor de tweede plek in de eindrangschikking, omdat die recht gaf op een plaats als reserve. Die missie werd voor Cramer een succes, maar de gehoopte deelname aan de Worldcups bleek haar niet gegund.

Sportvrijdag, 26 januari 2007

Wennemars toont klasse

Heerenveen - Erben Wennemars heeft tijdens de skate off voor het WK allround opnieuw aangetoond als sprinter wel degelijk wat in het allrounden te zoeken te hebben. Hij won de skate off gisteren voor Wouter Olde Heuvel, die ook naar het WK mag. Rintje Ritsma was na de eerste dag al kansloos. Het lukte de Fries ook niet zich voor de Worldcup te plaatsen.

Sportvrijdag, 26 januari 2007

Cambuur strijd voor laatste kans op prijs

Leeuwarden - Cambuur begint vanavond aan wat bijna hun laatste kans kan worden genoemd. Het begin van de vijfde periode start met het altijd lastige TOP Oss. Trainer Roy Wesseling was niet tevreden met de slappe training van gisteren waar zijn eerste keus met 2-0 voor de broek kreeg van de bankzitters.

Sportvrijdag, 26 januari 2007

Pranjic wil in ‘rockband’ van bondscoach Bilic

Heerenveen - Het is opvallend rustig rond Danijel Pranjic, de 25-jarige Kroatische middenvelder van SC Heerenveen. Hij doet, zowel binnen als buiten het veld, zijn ding en voor de rest hoor of zie je hem niet. ,,Het is alweer een maand of vijf geleden dat ik voor het laatst een interview heb gehad. Wel lekker rustig, maar misschien ook wel een teken aan de wand.’’

Sportvrijdag, 26 januari 2007

Tegenslag blijft Aris achtervolgen

Leeuwarden - ,,Sinds januari is het een aaneenschakeling van tegenslagen”, sprak Woon!Aris-coach gisteravond na de nederlaag tegen Leiden. Goede resultaten blijven achterwege en belangrijke spelers raken geblesseerd of uit vorm. Lichtpuntje was de rentree van Erik Schuur die na twee jaar blessureleed zijn eerste twee minuten volmaakte.

Weervrijdag, 26 januari 2007

Gladde nacht

Vannacht worden opklaringen afgewisseld door buien bij een minimumtemperatuur van rond de 2 graden. Doordat de wegdektemperatuur net onder het vriespunt kan komen, dreigt verraderlijke gladheid. Morgen wordt het tussen 4 en 7 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige noordwestenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties