Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 26 januari 2010.

Economiedinsdag, 26 januari 2010

Meer ruimte voor boeren in Fryske Wâlden

Leeuwarden - Boeren in de Noardlike Fryske Wâlden krijgen de kans om uit te breiden door ruilverkaveling en herinrichting van het landschap. Singels en dykswâlen worden deels afgebroken en opnieuw aangelegd. De boer krijgt hierdoor grotere kavels, terwijl het landschap behouden blijft.

Economiedinsdag, 26 januari 2010

De Vries profiteert van diepere haven Makkum

Makkum - De Vries Jachtbouw in Makkum profiteert van het uitdiepen van de Makkumer binnenhaven. Gisteren maakte gedeputeerde Galema bij een bedrijfsbezoek in het bijzijn van minister Van der Hoeven van Economische Zaken bekend dat de provincie meebetaalt aan het uitdiepen van de haven. Het Rijk draagt al een miljoen euro bij. De gemeente staat garant voor een half miljoen en de Provincie Fryslân stelt de helft daarvan ter beschikking. ,,Daarmee kan het baggeren beginnen”, zei Galema.

Economiedinsdag, 26 januari 2010

‘Behoud zeldzaam ras bij ruimingen om Q-koorts’

Leeuwarden - De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) pleit er bij het ministerie van Landbouw voor om bij ruimingen van dieren bij Q-koorts een uitzondering te maken voor zeldzame huisdierrassen. Vorige week zijn in Kraggenburg in de Noordoostpolder 150 drachtige melkschapen van het zeldzame Friese melkschaap geruimd. Dit ras, dat hetzelfde is als het Zeeuwse melkschaap, bestaat nu nog uit achtduizend dieren.

Hoofdartikeldinsdag, 26 januari 2010

De markt als politiek wapen...

Minister Bos heeft in zijn Den Uyl-lezing duidelijk gemaakt waar het in de verkiezingen om zal gaan: bescherming van de publieke sector tegen het monster van de ongebreidelde, mondiale markt. Nederland, aldus Bos, heeft geprobeerd met regels en toezicht de publieke belangen te beschermen. Maar dat werkt niet. Regels en toezicht op die regels kunnen werken uiteindelijk niet. Beide roepen een enorme bureaucratie op, die niet effectief is. Nederland moet kiezen: de publieke sector beschermen - dat is onvoldoende gelukt - of afschermen.

Regiodinsdag, 26 januari 2010

Helft mensen komt wel eens in dorpshuis

Raerd - Dorpshuizen, buurtcentra en wijkcentra worden door de helft van de Nederlanders benut. De rest laat ze links liggen omdat ze niet de indruk hebben dat er iets van hun gading te vinden is. Dat blijkt uit onderzoek van het Oranje Fonds. Voor Fryslân zijn geen cijfers bekend.

Regiodinsdag, 26 januari 2010

Bouw afvaloven mag doorgaan

Harlingen - Omrin mag doorgaan met de bouw van de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen. De kortgedingrechter in Leeuwarden ziet geen reden een bouwstop op te leggen. Stichting Afvaloven Nee had gevraagd om de bouwstop.

Regiodinsdag, 26 januari 2010

In een kwartier een gedicht maken: ‘poeh, moeilijk’

Leeuwarden - Voor poëzie is maar weinig aandacht. ,,In lesboeken zit het altijd ergens achterin verstopt”, zegt leraar Jacob Bosma van csg Comenius in Leeuwarden. Gisteren werd in de klas van Bosma poëzie voor het voetlicht gebracht.

Regiodinsdag, 26 januari 2010

Roemeens echtpaar is weer thuis in Timisoara

Drachten - Het is de stichting Gewoon Helpen uit Drachten gelukt het Roemeense echtpaar Sava (28) en Romana Costici (29) terug te laten keren naar hun thuisland. De in december opgerichte stichting heeft 7500 euro bijeengebracht voor de aanschaf van een busje. Daarmee kan het tweetal in Roemenië een bedrijfje in personenvervoer opzetten.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 januari 2010

‘Iedereen is onderhoudsplichtig aan godsdienstvrijheid’

Utrecht - Godsdienstvrijheid kan niet gedijen bij fundamentalistische godsdienstige en levensbeschouwelijke overtuigingen. Een ieder is daarom geroepen tot een actieve houding om de in Nederland gerealiseerde religieuze vrijheid uit te bouwen en te onderhouden. Dat vindt minister van Justitie Hirsch Balllin. Hij sprak gisteren in het Academiegebouw in Utrecht op de bijeenkomst ‘In vrijheid verbonden’.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 januari 2010

Geen alle(zon)daagse dienst

Afgelopen zondag kwart voor tien. Ik open de deur van Villa Klarendal. De kinderclubleidster bereidt haar club van tien uur voor. Ik zet koffie en thee. Als de dagleidster en mijn medehelper aankomen, nemen we het dagprogramma door. We hopen op meer kinderen dan de nul of een van de afgelopen weken. De bel gaat. Drie kinderen voor de deur. Zonder bidden heeft God ons gebed al verhoord! Zij bidden met ons mee. ,,We gaan nu bidden, hoor”, zegt een van ons tegen hen, waarop een bij wijze van herkenning haar gevouwen handen laat zien. Weer gaat de bel. Nog twee kinderen staan klaar.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 januari 2010

Niet ‘zand erover’, maar Jezus kwam om ons te bevrijden

Gereformeerd-vrijgemaakt predikant Ton de Ruiter betoogde zaterdag in de Sneinspetiele dat de kruisdood van Jezus niet nodig was ter rechtvaardiging van zondaars. Prof. dr. Eginhard Meijering ziet het anders. ,,God zegt niet ‘zand erover’, maar God leeft samen met ons een leven van verzoening.”

Sportdinsdag, 26 januari 2010

Vreugde en dramatiek op de Weissensee

Techendorf - De marathonschaatsers waagden zich gisteren op de Weissensee voor het eerst aan het onderdeel ploegenachtervolging en de wedstrijd zorgde voor veel dramatiek. Het AMI Kappers-team van ploegleider Peter de Vries (Heerenveen) kreeg in de finale de overwinning in de schoot geworpen, toen drie man van het Renaultteam onderuit gingen. Jorrit Bergsma (Aldeboarn) en Christijn Groeneveld (Heerhugowaard) werden in de eindstrijd onderuit gereden door ploeggenoot Rob Hadders (Groningen), die ten val kwam.

Sportdinsdag, 26 januari 2010

Mister Ajax heeft eigenlijk geen tijd voor miss Tanja

Het is niet duidelijk of het bezoek van Sjaak Swart aan Artis, samen met zijn jongste dochter Rebecca in scene is gezet. Speciaal voor de geautoriseerde biografie Mister Ajax, de eeuwige jeugd van Sjaak Swart. Feit is dat hij het haar ooit in 1973 heeft beloofd, maar sinds hij officieel is gestopt bij Ajax I is het er nooit van gekomen.

Sportdinsdag, 26 januari 2010

Blessure Papadopulos lijkt mee te vallen

Heerenveen - De knieblessure van Michal Papadopulos lijkt mee te vallen. De clubtopscorer van sc Heerenveen (acht doelpunten) viel zaterdag in de wedstrijd tegen Willem II al na een half uur uit. De spits werd per brancard afgevoerd. Aanvankelijk werd het ergste gevreesd, maar een gisteren gehouden MRI-scan bracht geen schade aan het licht.

Sportdinsdag, 26 januari 2010

Punt voor vrouwen Heerenveen

Enschede - De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond met 1-1 gelijk gespeeld tegen FC Twente. De eindstand was al bij rust bereikt. Sylvia Smit scoorde voor Heerenveen na een half uur haar derde doelpunt van het seizoen. Op slag van rust maakte Suzanne de Kort gelijk: 1-1.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties