Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 januari 2013.

Cultuurzaterdag, 26 januari 2013

‘Gestichtstekeningen’ Koopmans in Joure

Joure | In de Hobbe van Baerdt Tsjerke in Joure is in februari en maart een selectie van de ‘Gestichtstekeningen’ van de Friese schilder Klaas Koopmans (1920-2006) te zien. Het gaat om werken die Koopmans maakte terwijl hij was opgenomen in een psychiatrische inrichting. Veel van de werken zijn zelden of nooit buiten de vaste collectie van het Drachtster Museum te zien geweest, aldus stichting Kunst en Religie in Skarsterlân die de expositie organiseert. Die opent op 9 februari.

Cultuurzaterdag, 26 januari 2013

Belvédère toont werk uit Scheringa-collectie

Heerenveen | In Museum Belvédère bij Heerenveen zijn acht schilderijen uit de voormalige collectie van Dirk Scheringa te zien. Het gaat om werken van de Friese schilder Jan Mankes. Ze maken deel uit van de expositie Jan Mankes - in beeld en woord, die met schilderijen, tekeningen en originele brieven van de kunstenaar, de visie van Mankes toont. De expositie bestaat voor een groot deel uit werk dat in bruikleen is gegeven aan het museum. De expositie is tot en met 19 mei te zien.

Cultuurzaterdag, 26 januari 2013

Theaterthriller ‘Snode Plannen’ in Ryptsjerk

Leeuwarden | De Vertakking in Ryptsjerk is volgende maand het decor voor de theaterthriller Snode Plannen. Het gaat om de eerste productie van WIG Producties, een nieuw theaterinitiatief van Leeuwarders Sander Boonstra en Hans van Buuren. Snode Plannen behandelt indirect het thema pesten. Het stuk is geschreven en geregisseerd door Hans van Buuren. Snode Plannen gaat op 22 februari in première in Ryptsjerk en wordt op 23 en 24 februari nogmaals gespeeld.

Economiezaterdag, 26 januari 2013

Sterk Heiwerken wordt Hofleverancier

Drachten | Heibedrijf Sterk uit Drachten krijgt woensdag het koninklijke predicaat ‘Hofleverancier’. Die titel komt toe aan kleine en middelgrote ondernemingen van meer dan een eeuw oud en van onbesproken gedrag die een belangrijke plek innemen in de regio. Sterk Heiwerken is reeds 129 jaar oud. Sterk heeft ook vestigingen in Eemsbrugge, het Duitse Bremerhaven en Florida. Er werken 120 mensen.

Hoofdartikelzaterdag, 26 januari 2013

De scheve schaats van een adviesclub

Geestelijke gezondheidszorg (ggz) is een groot goed. Net zo goed als er mensen zijn die een lichamelijk gebrek hebben en daar aan lijden, zijn er mensen die in psychische zin iets mankeren. De laatsten hebben net zo veel recht op goede zorg als de eersten. Of dat laatste zo blijft, is een vraag die veel mensen de laatste dagen bezighoudt. Aanleiding is een concept-rapport dat is gemaakt door het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Deze club adviseert het kabinet.

Regiozaterdag, 26 januari 2013

Brits-Friese samenwerking op gebied van meertaligheid

Leeuwarden | De Fryske Akademy en het kenniscentrum Mercator hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de School for Oriental and African Studies (SOAS), onderdeel van de University of London. De komende vijf jaar zullen de Friese en de Britse instellingen samen optrekken door congressen te organiseren en taalonderzoeken op elkaar af te stemmen.

Regiozaterdag, 26 januari 2013

Ook inwoners van het Bildt mogen zich uitspreken

Sint Annaparochie | Ook inwoners van het Bildt mogen zich uitspreken over een gemeentelijke herindeling met Harlingen, Franekeradeel en Menameradiel. Eerder werd al bekend dat inwoners van de gemeente Harlingen hun stem nog voor de zomer mogen laten horen, in een referendum.

Regiozaterdag, 26 januari 2013

Nog geen nieuwe vorstperiode

Leeuwarden | De winter loopt op zijn laatste benen. Komende nacht of morgen valt de dooi in en komen de temperaturen boven nul. Halverwege de week zijn maxima van tien tot twaalf graden niet uitgesloten. Ook de dagen daarna blijft het zacht. Een nieuwe vorstperiode kondigt zich nog niet aan.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 januari 2013

Stichting Present: we helpen elkaar steeds meer

Zwolle | Stichting Present is vorig jaar opnieuw gegroeid. Dat is gisteren bekendgemaakt. Ruim 23.000 vrijwilligers hebben zich in bijna 3.900 projecten ingezet. Ook het netwerk groeit verder naar 56 lokale stichtingen. De verwachting is dat stichting Present binnen twee jaar een volledig landelijk dekkend netwerk biedt. Vandaag wordt in Doorn de jaarlijkse toerustingdag van Present gehouden.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 januari 2013

Spraakverwarring tussen Op Goed Gerucht en Dominee 2.0

De theologenbeweging Op Goed Gerucht hield gisteren in Doorn de 27e Geruchtdag. Het werd een ontmoeting met Dominee 2.0, die afgelopen zomer flink aan de kerkelijke boom schudde. Een impressie.

Sportzaterdag, 26 januari 2013

Finnbogason keert tegen PEC Zwolle terug in de basis

Heerenveen | De hoop van sc Heerenveen in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle is vanavond gevestigd op topscorer Alfred Finnbogason. De 23-jarige IJslander keert terug in de basis na een blessure en het is aan de twaalfvoudig schutter de taak het zinkende Friese schip van trainer Marco van Basten door middel van goals vlot te trekken. Een nederlaag bij de Zwolse debutant zou de situatie alleen maar zorgelijker maken.

Sportzaterdag, 26 januari 2013

Joey den Berg is juist extra gebrand tegen Heereveen

Heerenveen | Joey van den Berg gold ooit als een kind van sc Heerenveen, maar slaagde er in Fryslân niet in de laatste stap te maken. Vanavond hoeft de noodlijdende Friese club geen enkele steun te verwachten van de 26-jarige middenvelder van PEC Zwolle. ,,Medelijden kennen we niet in het betaald voetbal. Misschien ben ik juist wel extra gebrand om te laten zien dat ze destijds een verkeerde keuze hebben gemaakt.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties