Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 26 februari 2007.

Cultuurmaandag, 26 februari 2007

‘Ja suster, nee suster’, ien en al geniet

Ien fan de meast opfallende televyzjesearjes fan de sechstiger en santiger jierren wie Ja zuster, nee zuster fan Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Yn 1999 waard der in téaterproduksje fan makke troch Jacques Klöters en Flip Broekman. Toanielferiening Halbertsma fan Wergea bestiet 135 jier en by gelegenheid fan dat jubileum woene de Wergeasters in spesjale foarstelling bringe; dêrby foel it each op dizze téaterproduksje.

Cultuurmaandag, 26 februari 2007

Een kiekje zonder schaduw

Het perspectivistische toneel met ook nog eens het toneelspelen zelf als onderwerp (zeg maar: een toneelstuk, in een toneelstuk, in een toneelstuk), laat dit seizoen sterk van zich spreken. Het mislukte en vroegtijdig geannuleerde Breekbaar van Frans Strijards had het als onderwerp, Vrede van Keesen&Co min of meer en zelfs de mannen van Het Volk hebben het acteren en de acteerwerkelijkheid als uitgangspunt genomen. En nu Tryater met Polaroid, een nieuw stuk van Jeroen van den Berg.

Cultuurmaandag, 26 februari 2007

Ola Mafaalani nieuwe artistiek directeur bij NNT

Groningen - Theatermaakster Ola Mafaalani wordt in 2009 de nieuwe artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Mafaalani is nu al aangesteld om de komende tijd haar ideeën te vormen over het toneelgezelschap. Mafaalani volgt Koos Terpstra op.

Dossiermaandag, 26 februari 2007

Is een ei later gaar op gas met waterstof?

Onder de naam Duurzaam Ameland gaan bedrijven en instellingen het eiland de komende vijf jaar gebruiken voor experimenten op het gebied van duurzame energie. Het eerste project heet Noorderlicht: het bijmengen van waterstof aan aardgas voor thuisgebruik.

Dossiermaandag, 26 februari 2007

‘Politiek is leuk, zeker niet saai’

Vroeger moesten nieuwe volksvertegenwoordigers eerst jaren rijpen in de schaduw van de fractie, nu is verjonging het modewoord bij de politieke partijen. Jong talent wordt meteen in het diepe gegooid. Wat drijft het groentje op de kandidatenlijst van Provinciale Staten? Deel 5: Sabine Rietveld (27, PvdA).

Dossiermaandag, 26 februari 2007

De grote belangstelling van AZ voor Klaas Jan Huntelaar


Hoofdartikelmaandag, 26 februari 2007

Klimaataflaat, gloeilamp...

Het lijkt erop dat op veel plaatsen in de wereld mensen tot de ontdekking komen dat het niet goed gaat met het klimaat. Dat is niet zo opmerkelijk. Wetenschappers en politici die menen dat de mens invloed kan uitoefenen op het klimaat hebben zich de afgelopen maanden danig geroerd. Zo waren daar de wereldwijde campagnes van Oscar-winnaar en ex-presidentskandidaat van de VS Al Gore en ex-president Clinton van datzelfde land. Bovendien werd enkele weken geleden de samenvatting gepresenteerd van een lijvig rapport van wetenschappers die in opdracht van de Verenigde Naties klimaatveranderingen en de oorzaken daarvan onderzoeken. Hun conclusies logen er niet om: wij mensen zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Regiomaandag, 26 februari 2007

Opnieuw incident in Balk

Balk - De politie heeft gisteren vijf mannen uit Den Haag en een Rotterdammer opgepakt in hun logeerverblijf in Oudemirdum. De zes waren zaterdag betrokken bij een massale vechtpartij in Balk. Daarbij raakte een negentienjarige inwoner van Rotsterhaule gewond. Vorig jaar vonden in Balk ook al ernstige incidenten plaats.

Regiomaandag, 26 februari 2007

Lemsterland stopt drankverkoop in dorpshuizen

Lemmer - De gemeente Lemsterland legt de drankverkoop in dorpshuizen en sportkantines aan banden. Daarmee wil de gemeente een eind maken aan oneerlijke concurrentie ten opzichte van gewone horecabedrijven.

Regiomaandag, 26 februari 2007

‘We willen echt wel winnen’

Heerenveen - Zaterdag werd in Heerenveen het Nederlands kampioenschap bowlen voor verstandelijk gehandicapten gehouden. Sportvedette Yvonne van Gennip was er ook. Een cameraploeg keek mee. En dat maakte de toch al ambitieuze deelnemers nog gretiger. ,,Ik ken hem nog wel van voetbal. Nu zal ik eens wat laten zien.”

Geloof & Kerkmaandag, 26 februari 2007

Krampachtigheid rond religie wordt minder

‘Grote verhalen’ hebben veerkracht. Dat is de slotsom van interviewers Govert Buijs en Herman Paul. Vanuit de gedachte dat de belangstelling voor ‘grote verhalen’ groeit, stelden zij een boek samen over ‘religie in het publieke domein’.

Geloof & Kerkmaandag, 26 februari 2007

Religieus bosbeheer op agenda

Stockholm - De Kerk van Zweden neemt samen met een Japanse sjinto-organisatie het voortouw om na te denken over verantwoord bosbeheer. De Zweedse Kerk organiseert dit najaar een speciale conferentie op het eiland Gotland. De conferentie moet een internationale standaard opleveren voor het beheer van bossen die eigendom zijn van religieuze organisaties en groepen.

Geloof & Kerkmaandag, 26 februari 2007

Mega workshop bloemschikken in Bethel Drachten

Drachten - In de Bethelkerk in Drachten wordt 31 maart een ‘mega workshop bloemschikken’ gehouden. Tineke Kuipers van Flower Creations Burum, een van de organisatoren, verwacht zo’n driehonderd deelnemers.

Geloof & Kerkmaandag, 26 februari 2007

Tussenzang en klompjes in de kerk

Drachtstercompagnie - Geen beamerpresentatie, afkondigingen en vrouwen in het kerkenraadbankje. Wel veel zwarte pakken en japonnen, hoeden en hoedjes. Zelfs de oorijzers ontbraken niet. Klompjes van jongens en meisjes klikten door het kerkgebouw. Het enige dat anders was als in het verleden, was misschien wel het ontbreken van ingetogen gezichten. Gereformeerd Drachtstercompagnie ging gisteren 101 jaar terug in de tijd. In het kader van het honderdjarig bestaan van de kerkelijke gemeente werd de dienst van 25 februari 1906 herhaald.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Sjoerd de Vries, de volgende Friese schaatsbelofte met goud

Insbruck - Eigenlijk had Twellingeaster Sjoerd de Vries er geen goed woord voor over dat het WK voor junioren op een buitenbaan werd gereden. Maar het toernooi leverde de achttienjarige schaatser dit weekeinde in het Oostenrijkse Innsbruck wel goud op. De Fries won de afsluitende 5000 meter en bewees dat langebaanschaatsen onder wisselende omstandigheden vooral een tactisch spel is.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Alle hens aan dek na verlies Heerenveen

Kerkrade - SC Heerenveen kon zaterdagavond slechts een kwartier een vuist maken tegen naaste concurrent Roda JC. Daarna was het - alle goede bedoelingen van de Friezen ten spijt - gedaan met de daadkracht van het team van Gertjan Verbeek. De nederlaag betekent wel dat het alle hens aan dek is voor Heerenveen in de strijd om Europees voetbal.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Heerenveense ijshockeyers voelen zich kansrijk in play-offs

Heerenveen - Dat Vadeko Flyers de play-offs zou halen was vorige week na de zege tegen Nijmegen wel duidelijk. De Heerenveense ijshockeyers stelden de deelname zaterdag in Amsterdam definitief veilig door Tijgers te verslaan in eigen huis (5-7). Gisteren was Den Haag nog verplichte kost en werd het 11-5. ,,Dit ging nergens over”, zei Jacco Landman. Hij gaat in zijn allerlaatste seizoen nog eenmaal voor de felbegeerde landstitel. Te beginnen met de halve finaleserie tegen Geleen.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Eerste thuisverlies ONS

Sneek - ONS Sneek heeft zaterdag op het Zuidersportpark een gevoelige nederlaag geleden in de titelrace met HHC Hardenberg. Tegen Be Quick’28 kreeg de formatie van trainer Fred de Boer haar eerste thuisnederlaag van het seizoen te slikken, de tweede in totaliteit. Een zuur verlies voor de Snekers, maar er viel weinig op af te dingen.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Bekersprookje voorbij door eigen doelpunt

Ee - Oostergo-aanvoerder Halbe Mossel zag het vooraf wel zitten dat bijvoorbeeld IJsselmeervogels of ONS Sneek voor de Amstel Cup in Ee op visite zou komen, maar door een eigen doelpunt van Gerrit de Jong in de slotfase van het duel tegen de reserves van Be Quick 1887, kwam er een abrupt einde aan deze droom en het bekersprookje van Oostergo.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Aris laat het in slotfase opnieuw afweten

Leeuwarden - Woon!Aris leed zaterdag opnieuw een frustrerende nederlaag. Was een week eerder Astronauts in de verlenging te sterk, ditmaal was het Rotterdam dat in de slotfase doortastender optrad dan de ploeg van André Roorda. ,,Wij misten te veel schoten en ik moet Rotterdam een compliment maken. Zij hadden wel die finishing touch”, zei de geplaagde trainer.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Seniorenrecord Van der Meulen

Heerenveen - Arjen van der Meulen heeft dit weekeinde in het bad van Sportstad Heerenveen een nieuw Fries seniorenrecord op de 800 meter vrije slag gezwommen. Met een eindtijd van 8.06,19 zorgde de zwemmer van het Drachtster DZPC er voor dat de 8.10,62 die hij vorig jaar zwom op 17 december geschiedenis werd. Clubgenoot Jorrit Visser eindigde als tweede in 8.41,50.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Daan Breeuwsma naar WK shorttrack

Den Haag - Shorttracker Daan Breeuwsma mag door zijn uitstekende prestaties tijdens de Nederlandse kampioenschappen, afgelopen weekeinde in Den Haag, meedoen aan de Wereldkampioenschappen over twee weken in Milaan. De 19-jarige Aldeboarner werd tweede in het eindklassement over drie afstanden. De Utrechter Niels Kerstholt schreef de tweede nationale titel op zijn naam. Maaike Vos won haar eerste titel bij de dames en mag ook naar het WK.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Gouden toekomst Russische toptalenten

Leeuwarden - ,,Het zijn echt de toptalenten die hier spelen”, zegt Rob Joling. Hij is ‘tournament director’ van de Europese jeugdkampioenschappen tennis voor meisjes tot 14 jaar. Rusland won het toernooi gisteren overtuigend door in de finale de twee singlepartijen en de dubbel van Hongarije te winnen. De tennissters uit Kroatië werden derde. Het Nederlandse meisjesteam had zich helaas niet weten te plaatsen voor de finales. Het toernooi werd gespeeld op de binnenbanen van Tenniscentrum de Molen aan Het Kalverdijkje.

Sportmaandag, 26 februari 2007

Acht Friezen vechten zich naar NK judo

Scheemda - Fryslân wordt tijdens het NK judo in Drachten voor de jeugd tot 17 jaar vertegenwoordigd door acht talenten. In het Groningse Scheemda, waar de districtkampioenschappen plaatsvonden, plaatsten de judoka’s zich voor het prestigieuze toernooi dat op 10 maart gehouden wordt. De tickets werden keurig verdeeld over de deelnemende jongens en meisjes.

Weermaandag, 26 februari 2007

Zacht en buiig

Vandaag is er veel bewolking, hoewel de zon vanmiddag af en toe door kan breken. Verder vallen er enkele buien, mogelijk met een slag onweer en waait er een matige tot krachtige wind uit het westen tot noordwesten. Het wordt 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties