Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 26 februari 2013.

Cultuurdinsdag, 26 februari 2013

Grote try-out Wereld Muziek Concours in Cambuurstadion

Leeuwarden | Ter voorbereiding op het Wereld Muziek Concours (WMC) in juli in Kerkrade houden zeven noordelijke topkorpsen op zaterdag 27 april een gezamenlijke try-out in het Cambuurstadion in Leeuwarden. De deelnemers tonen daar voor het eerst hun WMC-show aan het grote publiek.

Economiedinsdag, 26 februari 2013

Groot sorteercentrum PostNL in Heerenveen geschrapt

Heerenveen | Het bestelkantoor van PostNL op Internationaal Bedrijventerrein Friesland (IBF) in Heerenveen wordt niet langer hét sorteercentrum voor heel Noord-Nederland. Het zal een veel kleiner verspreidingsgebied toegewezen krijgen. Dat is het gevolg van de gewijzigde reorganisatieplannen van het postbedrijf. Voorlopig houdt Fryslân vijf bestelkantoren.

Economiedinsdag, 26 februari 2013

Bouwer moet meer doen met reclame

Leeuwarden | ,,De bouw is altijd erg gesloten geweest, maar nu is de portemonnee van de particulier en de corporatie leidend. Vakgenoten en ook het autobedrijf is concurrent. U moet de boer op en reclame maken voor uw product”, zei Elco Brinkman gisteren bij de Friese Bouwkring in Leeuwarden. ,,We kunnen leren van andere sectoren: er is echt niets vies aan commercie.” De voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland sprak bij NVB Ubbens voor tachtig vertegenwoordigers uit de Friese bouw. Het was vermoedelijk zijn laatste optreden in Fryslân in deze functie. Na achttien jaar draagt hij in juli het stokje over aan partijgenoot Maxime Verhagen.

Economiedinsdag, 26 februari 2013

Plofkip vanaf 2015 uit de supermarkten

Den Haag | De plofkip verdwijnt vanaf 2015 uit de schappen van de Nederlandse supermarkten. Het aantal kippen per vierkante meter moet dan al met 10 procent zijn verlaagd en de kippen krijgen extra afleidingsmateriaal (stro en graan) in hun stal. Daarnaast zullen er ,,uiterst strikte eisen” gelden voor het gebruik van antibiotica. Er komen ook eisen aan de periode van duisternis in de stal. De periode wordt uitgebreid van minimaal vier uur naar minimaal zes uur. Dat zijn alle Nederlandse supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), en de pluimveesector gisteravond overeengekomen.

Hoofdartikeldinsdag, 26 februari 2013

Schadelijk vacuüm markt en overheid

De plofkip verdwijnt uit de schappen van de Nederlandse kruideniers. De actie van de stichting Wakker Dier heeft succes; de koepel van levensmiddelenbedrijven is om. De omvang van de ‘overwinning’ moet overigens niet worden overdreven: Nederland blijft z’n plofkippen gewoon exporteren; in andere landen is de markt (nog) niet zo gevoelig voor het dierenleed dat volgens Wakker Dier ontstaat in de massale productie van kippenvlees.

Regiodinsdag, 26 februari 2013

Bolswarder op de vlucht na Facebookrellen

Groningen | Een achttienjarige Bolswarder die verdacht wordt van een toonaangevende rol bij de rellen in Haren, blijkt te zijn gevlucht naar het buitenland. Hij was gisteren niet aanwezig tijdens zijn rechtszaak. Er is een Europees arrestatiebevel van kracht.

Regiodinsdag, 26 februari 2013

Slootje dempen blijft niet meer onopgemerkt

Het lijkt misschien weinig effect te hebben op de Friese waterberging: het dempen van een slootje. Toch is het niet zonder gevolgen. Wetterskip Fryslân wil beter toezicht krijgen op de illegale dempingen en gaat controleren met luchtfoto’s.

Regiodinsdag, 26 februari 2013

Provincie heeft nog geen duidelijkheid over de Omrop

Leeuwarden | Er is nog altijd geen duidelijkheid over de toekomst van Omrop Fryslân. De provincie voert hierover nog steeds gesprekken met het kabinet. Het uitblijven van duidelijkheid over de positie van de Omrop leidt tot vertraging van de ondertekening van de nieuwe Bestuursafspraak Friese taal en cultuur.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 februari 2013

Arabische wereld heeft groot respect voor lef van de paus om af te treden

Donderdag is het zover: paus Benedictus XVI treedt terug. Martin Janssen volgde de reacties in het Midden-Oosten. Hij signaleert veel respect voor de kerkvorst van de Rooms-Katholieke Kerk

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Venividivici Joe, de Heintje Davids onder de dravers

Wolvega | Terugkomen als niemand erop rekent. En dat ook nog eens tweemaal. Venividivici Joe deed het op onnavolgbare wijze. De Heintje Davids onder de dravers werd de voorbije drie jaren twee maal afgeschreven nadat hij met een hoefbeenbreuk uit de koers kwam. Gisteravond was hij de ster van de dag tijdens de koersen op Victoria Park. Hij was favoriet in de hoofdkoers en hij won.

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Marco van Basten in Heerenveen op glad ijs

Heerenveen | In het kader van de noodzakelijke teambuilding begeven de voetballers van sc Heerenveen zich morgen op glad ijs. Spelers en begeleidingsstaf van de Friese club ondergaan in Thialf dan namelijk een clinic van de plaatselijke ijshockeyclub Unis Flyers. Flyers-coach Chris Eimers en een aantal van zijn spelers zullen de voetballers onder handen nemen. Naar verluidt is ook Heerenveentrainer Marco van Basten van plan om de ijzers onder te binden.

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Jong Heerenveen na rust langs beloftes NAC

Breda | Het belofteteam van sc Heerenveen heeft gisteravond in Breda overtuigend met 0-4 afgerekend met Jong NAC Breda. Na een stroeve eerste helft waarin niet werd gescoord, sloeg de formatie van trainer Jan de Jonge na de pauze toe. Luciano Slagveer brak vlak na rust de ban, nadat Marco Pappa op de lat had geschoten. Een eigen doelpunt, Slagveer en Michael Chacon bepaalden de eindstand op 0-4. Daarmee behield koploper Heerenveen in de eredivisie een voorsprong van zes punten.

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Leezer bezorgt Blanco tiende seizoenszege, Weening blijft tweede

Maleisië | Tom Leezer heeft de Blanco-wielerploeg (voormalige Rabobankploeg) de tiende seizoenszege geschonken. De Nederlander kwam in de zesde etappe van de Ronde van Langkawi solo over de streep, met een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Voor de 27-jarige Zuid-Hollander is het de allereerste individuele overwinning als prof. Pieter Weening uit Harkema eindigde in het peloton en blijft in het klassement tweede achter de Colombiaan Julian Arredondo.

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Dubbele schouderbreuk voor Binne-Pier de Haan

Leeuwarden | Binne-Pier de Haan heeft zaterdag in de Beverbeek Classic een dubbele schouderbreuk en een gebroken hand opgelopen. De 20-jarige renner uit Oudega (Sm.) die dit seizoen debuteert in de landelijke ploeg van Babydump Cyclingteam was op 150 meter van de meet betrokken bij een massale valpartijl. Zijn fiets brak daarbij in delen. In het Meerveld ziekenhuis in Overpelt werden diverse breuken geconstateerd. De Haan verwacht het voorjaarsprogramma te missen.

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Meesterknecht is in peloton van boeken een waterdrager

Jens Voigt, Henk Lubberding, Sylvester Szmyd of Chris Froome in de afgelopen Tour. Een meesterknecht is voor zijn kopman meer dan aangever van drinkbussen of een fietsend windscherm. Een meesterknecht heeft klasse. Maakt tempo op zware cols, sleurt zijn kopman naar de voorste waaier. Meesterknechten zijn soms belangrijker dan de helden. Zoals René van der Gijp op televisie tempomaker is voor Genee en Derksen. Meesterknecht bij een voetbalprogramma.

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Koploper Sparta keihard onderuit tegen FC Den Bosch

Leeuwarden | De spelersbus was al op weg, maar SC Cambuur kon gisterochtend onverrichter zake terug naar Leeuwarden toen duidelijk werd dat het uitduel met Fortuna Sittard niet door kon gaan. Een training dus, in plaats van een wedstrijd. Sneeuwval in Limburg had het veld onbespeelbaar gemaakt. Vier overige duels gingen wel door. De meest in het oog springende van dat kwartet was het duel tussen koploper Sparta Rotterdam en middenmoter FC Den Bosch. De Brabanders, die afgelopen vrijdag SC Cambuur in Leeuwarden op 0-0 hielden, wonnen met maar liefst 1-5.

Sportdinsdag, 26 februari 2013

Afgelasting of niet; het is een heet hangijzer

Heerenveen | Het is sinds jaar en dag een heet hangijzer in het amateurvoetbal: de algehele afgelasting. Elk district van de KNVB maakt zijn eigen afweging, ook district Noord, en de afgelopen weken was de keuze voor het wel of juist niet afgelasten van alle wedstrijden niet altijd een gelukkige. ,,Wij snappen de discussie en de onvrede bij clubs en spelers”, zegt competitieleider Johan Volbeda. ,,Maar wat we ook besluiten; er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn. n het vervelende is dat je pas achteraf weet of het een goede beslissing was. Ons probleem als KNVB is dat je het uiteindelijk nooit goed kan doen. Aan de andere kant: de discussie hierover hoort nu eenmaal bij amateurvoetbal.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties