Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 november 2004.

Bijschriftvrijdag, 26 november 2004

Een gebed voor wie zoeken

Heer, we bidden U voor alle mensen die zoeken.

Cultuurvrijdag, 26 november 2004

Indringend genieten van liedkunst

Naarmate een whisky ouder wordt, smaakt deze niet alleen zachter maar voel je daarin ook een groeiende, karaktervolle en soms felgekleurde emotionele wereld. Maarten van Roozendaal zou je met zo’n whisky kunnen vergelijken. Al was het alleen maar omdat zijn karakteristieke stem deels met dit smeersel jarenlang is geboetseerd in rokerige cafés waar hij gezeten achter de piano optrad als een ware Hollandse Paolo Conte.

Cultuurvrijdag, 26 november 2004

Geconcentreerd spel zonder echte vonken

Een strijkkwartet, dat is muziek in zo ongeveer de hoogste concentratie die je kunt krijgen. Dat is prachtig. Maar het betekent meteen ook: zonder opperste concentratie kom je er niet. Opperste concentratie bij de musici. Maar ook: opperste concentratie bij de luisteraar.

Economievrijdag, 26 november 2004

Aandeel boer in agribusiness steeds kleiner

De economische invloed die de boer heeft binnen het totale agrocomplex wordt de komende jaren alleen maar kleiner. Deze voorspelling gaf landbouwminister Cees Veerman gisteren aan het publiek op het symposium ‘Geen boer geen business’, georganiseerd door het Agrarisch Dagblad . ,,Deze trend zet zich versneld door’’, aldus Veerman. ,,In 1995 was de primaire landbouw nog goed voor 40 procent van de totale productie. Momenteel is dat met 8 miljard euro nog maar een derde. Dat is een forse verlaging.’’

Economievrijdag, 26 november 2004

Enquête ondernemers Achtkarspelen

Leeuwarden - De gemeente Achtkarspelen gaat ondernemers uit de gemeente enquêteren over de lokale economie. Uit de 1300 formulieren die verstuurd worden, moet blijken hoe de ondernemers daarover denken. De uitkomsten vormen de basis voor een nieuw gemeentelijk economisch beleidsplan. De uitkomsten worden verwerkt door studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Economievrijdag, 26 november 2004

Koers ‘Friesland Coberco’ ongewijzigd

Meppel – De koers van een certificaat van aandeel B van Friesland Coberco Dairy Foods is op de beursdag van gisteren ongewijzigd gebleven. De koers is vastgesteld op 53 euro. Er zijn bijna twintigduizend certificaten verhandeld.

Hoofdartikelvrijdag, 26 november 2004

Op de weg naar integratie…

Momenteel draait in de politiek heel veel om de integratie van allochtonen en autochtonen in onze samenleving. Die ontwikkeling, die een stormachtige en bewogen periode doormaakt, zal ongetwijfeld van invloed zijn op ons politieke landschap. Allerlei gebeurtenissen van de laatste weken moet men ook in die context bekijken. Zoals het debat over ‘de smadelijke godslastering’ in het Wetboek van Strafrecht. Daarbij kwam heel duidelijk een liberale aap uit de mouw in het doorzetten van een motie om genoemd artikel af te schaffen. Zonder zich te bekommeren om het effect dat dit in deze precaire tijd zou hebben op onder anderen moslims. Met vooral als argument dat christenen niet meer een streepje voor hebben in onze samenleving en de bijna triomfantelijke constatering dat dus de meerderheid van de Kamer vóór die afschaffing zou zijn. In feite kwam hier weer eens naar voren het streven naar een meerderheidscultuur dat met name liberalen in ons land bij genoemde integratie steeds weer laten zien. Met daarbij de kanttekening dat het nog maar helemaal de vraag is hoe de PvdA zich straks zal opstellen.

Regiovrijdag, 26 november 2004

IJstijdenmuseum gaat mogelijk niet door

Buitenpost – De bouw van een ijstijdenmuseum op het terrein van botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost gaat mogelijk niet door. De stichting die het plan heeft ontwikkeld, krijgt geen subsidie van de gemeente Achtkarspelen.

Regiovrijdag, 26 november 2004

Dales dreigt met weglopen uit ‘lange’ vergadering

Leeuwarden – Burgemeester Dales heeft een aanvaring gehad met collega’s over de vergaderstijl. Dat gebeurde tijdens een vergadering van de regionale brandweer. De Leeuwarder burgemeester dreigde weg te lopen als er nog langer gediscussieerd zou worden over de vorming van de veiligheidsregio Fryslân, die voor 1 januari 2006 moet zijn gerealiseerd. ,,Ik heb er genoeg van. Dit is onverdraaglijk. We praten nu al veertig minuten over iets dat in een paar minuten afgehandeld kan worden.” Voorzitter P. van der Zaag (Smallingerland) zei dat sommige collega’s nog antwoord moesten hebben en voegde er aan toe: ,,Er is niemand die u belet weg te gaan.’’ In het daaropvolgende kwartiertje dat de discussie nog duurde, bleef Dales gewoon zitten.

Regiovrijdag, 26 november 2004

Groot en toch goedkoop: het kan

Zwaagwesteinde – De 24 starterswoningen in Zwaagwesteinde-Oost gingen gisteren als warme broodjes over de toonbank. Vanzelfsprekend. Waar anders in Fryslân kan een starter een royale twee-onder-eenkapwoning bemachtigen voor slechts 360 euro hypotheeklasten per maand?

Regiovrijdag, 26 november 2004

Ruim 8300 slooteigenaren hekkelen niet

Leeuwarden – Ongeveer 8300 mensen in Fryslân hebben niet op tijd hun sloten schoongemaakt. De overtreders hebben van Wetterskip Fryslân een brief gekregen, waarin hun wordt gesommeerd snel hun sloten te hekkelen. Doen ze dit niet dan worden de sloten door het wetterskip gehekkeld. De rekening gaat dan wel naar de slooteigenaren.

Regiovrijdag, 26 november 2004

Verzet buurt strandt bij de rechter

Mantgum – Na een zoektocht van ruim vier jaar heeft de Stichting Kinderopvang Zuidwest Friesland eindelijk een plekje gevonden voor de buitenschoolse opvang in Mantgum. De buitenschoolse opvang mag een semi-permanent gebouw plaatsen naast de basisschool De Gielguorde in de Master Jansenstrjitte. Een verzoek tot schorsing van de bouwvergunning is deze week door de rechter afgewezen.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 november 2004

Lezers vinden 35 (zet)fouten in NBV

Leeuwarden – Lezers van De Nieuwe Bijbelvertaling hebben sinds het verschijnen op 27 oktober in totaal 35 (zet)fouten aangetroffen. De complete lijst is te vinden op de website www.denieuwebijbelvertaling.nl.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 november 2004

‘Versobering treft gevangenis’

Leeuwarden/Hilversum - De versoberingsmaatregelen, die minister Donner in het gevangeniswezen genomen heeft, hebben ook gevolgen voor de kerk in de gevangenis. ,,Dat is een slechte ontwikkeling, want de kerk in de gevangenis wordt door gedetineerden juist als een vrijplaats van veiligheid ervaren in de harde macho wereld.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 26 november 2004

Helpen bij formulieren invullen

Diaconieën en caritasinstellingen in Fryslân doen op plaatselijk niveau veel om mensen met een minimuminkomen te helpen. In het Friesch Dagblad een serie voorbeelden ter inspiratie. Vandaag deel 2.

Sportvrijdag, 26 november 2004

Heerenveen stunt tegen VfB Stuttgart

Heerenveen – SC Heerenveen toont zich op het Europese podium een snelle leerling. Na de nederlaag tegen Benfica stuntte de formatie van Gertjan Verbeek donderdagavond tegen VfB Stuttgart. De Friezen vochten als een leeuwen, met een uitblinkende doelman Brian Vandenbussche, en hadden het geluk aan hun zijde. En zie daar, de stunt was geboren.

Sportvrijdag, 26 november 2004

Hansson: ‘Ik ga pas als de trainer me eraf haalt. Nóóit eerder’

Heerenveen – Winnaars voelen nooit pijn. Ja, ja, ’t zal wel. Meer dood dan levend, maar wél met drie punten ‘in de achterzak’, druppelen de matadoren in het laatste uurtje van een nu al legendarische dag in de clubgeschiedenis van Heerenveen de kleedkamer binnen. Het gros kan geen boe of bah meer zeggen.

Weervrijdag, 26 november 2004

Grijs

Vandaag is het grijs en vooral later vanmiddag, vanavond en vannacht valt er af en toe motregen of lichte regen. De temperatuur loopt mede dankzij een iets toenemende zuid tot zuidwestenwind nog op naar 7 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties