Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 26 maart 2008.

Cultuurwoensdag, 26 maart 2008

Authentiek handschrift van Slauerhoff ontdekt

Vlieland - In een schenking aan Museum Tromp’s Huys op Vlieland is een bijzonder manuscript gevonden van dichter, schrijver en arts Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936). Dat heeft museumconservator Marian Douma gemeld. Het gaat om de eigenhandig geschreven proloog van Slauerhoffs debuutroman Het Verboden Rijk uit 1932.

Cultuurwoensdag, 26 maart 2008

Chroniqueur van Fryslân krijgt zijn stripkroniek

Striptekenaars zijn verhalenvertellers. Net als troubadours. Dus is het geen slecht idee om de liedjes van troubadours te verstrippen. Striptekenaar Charles van den Broek heeft al verschillende bundels gemaakt met verstripte liederen. Van Ede Staal, van Cornelis Vreeswijk en van Robert Long. Nu heeft hij ook twintig liedjes van Piter Wilkens - ‘de Friese troedeboer’ - van beeld voorzien.

Cultuurwoensdag, 26 maart 2008

Zappen op festival in De Lawei

Voor de vierde keer vindt aanstaande zaterdag het Zappopfestival plaats in schouwburg De Lawei in Drachten. Zappop is een samenwerking tussen De Lawei en poppodium Iduna met als doel een nauwere band tussen de verschillende cultuurinstellingen in Smallingerland te creëren. Of dat lukt, blijft onduidelijk en eigenlijk is het ook niet echt interessant; het gaat er om of er iets leuks te beleven is in Drachten. En dat mag van Zappop worden gezegd.

Economiewoensdag, 26 maart 2008

Zeevaartschool werft mensen voor offshore

Harlingen – De offshore-industrie kampt met een groeiend probleem. Het personeelstekort neemt in deze branche zonder maatregelen sterker toe dan in andere branches. Belangrijke oorzaak is de groeiende vraag naar olie en gas en de grote onbekendheid met het werk waardoor er relatief weinig nieuw personeel bijkomt. Om daar wat aan te doen komt Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) met iets anders dan een traditionele open dag, een reclamecampagne op radio en tv of een folderactie. Een symposium voor het grote publiek moet laten zien dat de branche high tech is, dat er goed verdiend kan worden en dat verhuizen vanuit het Noorden niet nodig is. Het symposium wordt 23 mei georganiseerd op Terschelling, meldde de organisatie gisteren in Harlingen.

Economiewoensdag, 26 maart 2008

‘Laat werknemer ook betalen bij verzuim’

Amsterdam - Als werknemers verzuimen buiten de schuld van de werkgever, moet de werkgever niet langer verplicht worden het loon door te betalen. Dat vindt werkgeversorganisatie MKB Nederland.

Economiewoensdag, 26 maart 2008

Verzekeraars komen zzp’er tegemoet

Amsterdam Ook zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen binnenkort een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten tegen redelijke voorwaarden. Dat belooft het Verbond van Verzekeraars (VvV) in een brief aan de Tweede Kamer. Met de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen in 2004 blijkt zo’n verzekering vaak onhaalbaar voor mensen die volgens verzekeraar een verhoogd risico lopen om arbeidsongeschikt te worden. Voor die mensen hebben de verzekeraars een zogenoemde vangnetverzekering, met onaantrekkelijke voorwaarden. Uit onderzoek blijkt dat slechts 0,5 procent van de zzp’ers in deze vangnetverzekering terecht te komen. ,,Het is voor de verzekeraars niet kostendekkend, maar omdat de groep zo klein is, willen we de mensen tegemoet komen”, zegt een woordvoerder van het VvV.

Hoofdartikelwoensdag, 26 maart 2008

Tibet en Taiwan...

Met de Olympische Spelen deze zomer maakt China zijn entree als nieuwe supermacht die de 21ste eeuw mede zal domineren. De smetteloze presentatie die Peking in gedachten had, wordt ernstig verstoord door de onrust in Tibet. Ook de stembusgang in Taiwan dit weekend doet de wereld er weer aan herinneren dat China geen onbesproken staat van dienst heeft.

Regiowoensdag, 26 maart 2008

Gedrag jeugd relatief netjes in NO-Fryslân

Damwoude – Jongeren in Noordoost-Fryslân gedragen zich relatief netjes. Ze vertonen minder gewelddadig gedrag, gebruiken minder drugs en drinken zelfs ietsje minder alcohol dan jeugd in stedelijke gebieden. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna drieduizend jongeren tussen twaalf en zeventien jaar. De resultaten werden gisteravond gepresenteerd.

Regiowoensdag, 26 maart 2008

Jouster opent museum met zo’n 50.000 puzzels

Joure - Ze stonden in de woonkamer, in de slaapkamers, in de garage. ,,Overal waar je keek: puzzels”, zegt Auke Reijenga uit Joure. De verzamelaar wilde de ongeveer vijftigduizend puzzels uit zijn huis hebben, zonder dat hij ze weg hoefde te doen. De oplossing? Een puzzelmuseum, waar hij zijn pronkstukken kan laten zien.

Regiowoensdag, 26 maart 2008

Cliënt Talant verveelt zich

Drachten - Veel gehandicapten vervelen zich sinds zij vanuit de grote tehuizen van Talant zijn verhuisd naar een kleinere woonvoorziening in de regio. Ze doen minder vaak leuke dingen en hangen vaker voor de televisie, blijkt uit onderzoek van de instelling zelf.

Regiowoensdag, 26 maart 2008

Prioriteit voor psychoses

Leeuwarden - De aanpak van jongeren met psychoses krijgt prioriteit bij GGZ Friesland. De gezondheidsdienst gaat jongeren opsporen met een eerste psychose. In die fase kan nog voorkomen worden dat jongeren door die psychische klachten definitief op achterstand komen wat betreft sociale contacten, opleiding en werk.

Regiowoensdag, 26 maart 2008

‘Mannen, voorzichtig met de sambal!’

Dokkum - Steeds meer mannen wagen zich aan de kunst van het koken. Ook de oudere generatie blijft niet achter. Zo stonden gistermiddag vier mannen uit Dokkum van 60, 64, 69 en 78 jaar samen in de keuken van Het Bolwerk, het gebouw van stichting Welzijn Dongeradeel. Ze kregen hun eerste les van de kookcursus ‘Koken met mannen’ voor mannen van 55 jaar en ouder.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 maart 2008

‘De kerk overleeft amper’

Emmeloord - ,,We hebben alle dertig aids-patiëntjes van ons dagopvangcentrum naar huis moeten sturen, omdat er gewoon geen water meer is.” Mike (54) en Linda (49) van Vuuren leiden een basis in Zimbabwe van internationale zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie (OM). De situatie in Zimbabwe is schrijnend: de inflatie is gestegen tot 100.000 procent en het land lijdt gebrek in alle opzichten.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 maart 2008

Onvermoeibare strijder in de voorhoede

Vorig jaar ging ds. Hans Visser van de Pauluskerk met emeritaat. Jan Bosman, teamleider van Solidair Friesland, werkte persoonlijk met Visser en las zijn biografie Compassie als kompas .

Geloof & Kerkwoensdag, 26 maart 2008

Basis leggen voor huwelijk op cursus

Franeker - ,,Wie een hond neemt, volgt eerst een cursus om te voorkomen dat-ie vals wordt: dat vinden we normaal. Maar aan een relatie voor het leven beginnen veel mensen zonder enige training in de omgang met elkaar. Waarom worden er niet meer huwelijkscursussen gegeven?”

Sportwoensdag, 26 maart 2008

Opvatting Sollied sluit aan bij Heerenveen-filosofie

Heerenveen - Het best bewaarde geheim was het allang niet meer. Het was ook geen zaak meer van wie de opvolger van trainer Gertjan Verbeek wordt, maar wanneer hij wordt gepresenteerd. Weken geleden lekte het nieuws al uit, dat sc Heerenveen in de markt zou zijn voor de Noorse oefenmeester Trond Sollied. Gisteren ging dan eindelijk de kogel door de kerk: Sollied is de komende twee jaar hoofdtrainer van de Friese eredivisionist.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

Opvatting Sollied sluit aan bij Heerenveen-filosofie

Heerenveen - Het best bewaarde geheim was het allang niet meer. Het was ook geen zaak meer van wie de opvolger van trainer Gertjan Verbeek wordt, maar wanneer hij wordt gepresenteerd. Weken geleden lekte het nieuws al uit, dat sc Heerenveen in de markt zou zijn voor de Noorse oefenmeester Trond Sollied. Gisteren ging dan eindelijk de kogel door de kerk: Sollied is de komende twee jaar hoofdtrainer van de Friese eredivisionist.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

Friese baanrenners hebben messen in Manchester geslepen

Manchester - In Manchester gaan vandaag de wereldkampioenschappen baanwielrennen van start. Voor Jenning Huizenga uit Franeker en Wim Stroetinga uit Oldeberkoop is de openingsdag van het WK baan één van de belangrijkste dagen van het wielerjaar. Huizenga koerst vandaag in de individuele achtervolging, Wim Stroetinga rijdt vanavond voor de medailles tijdens de scratch.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

De Haan: Sollied praat voor zijn beurt

Odoorn - Foppe de Haan heeft dinsdag in Odoorn met verbazing kennis genomen van enkele uitspraken van de toekomstige trainer van SC Heerenveen, Trond Sollied. ,,De Olympische Spelen gaan voor alles, laat dat duidelijk zijn'', benadrukte de bondscoach van Jong Oranje en het Olympisch elftal.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

KNVB: Foppe moet blijven

Odoorn - Als het aan de KNVB ligt, blijft bondscoach Foppe de Haan ook na zijn pensioen verbonden aan de voetbalbond. De 64-jarige Fries heeft van KNVB-directeur Henk Kesler een nieuwe aanbieding gekregen. De Haan, die op 26 juni de AOW-leeftijd bereikt, heeft het voorstel in beraad genomen, zo liet hij dinsdag in Odoorn weten.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

Zuiverloon verliest aanvoerdersband

Odoorn - Gianni Zuiverloon heeft zijn langste tijd gehad als aanvoerder van Jong Oranje en het Olympisch elftal. De verdediger van SC Heerenveen moet de eer vanaf mei aan een ploeggenoot laten. Tijdens de Olympische Spelen in augustus in Peking zal een van de drie dispensatiespelers de band bij Oranje dragen.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

‘Gertjan, bedankt, tabee!’

Heerenveen De fans van sc Heerenveen hebben de afscheid nemende trainer Gertjan Verbeek geëerd met een afscheidslied. -‘Gertjan, bedankt, tabee!’ is gemaakt door De Hageknippers uit Heerenveen.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

Mogelijk fierljepclub in Gelderland

Altforst In het Gelderse Altforst bestaan serieuze plannen om de fierljepsport serieus te gaan bedrijven. Dat meldt dagblad De Gelderlander.

Sportwoensdag, 26 maart 2008

Mogelijk fierljepclub in Gelderland

Altforst In het Gelderse Altforst bestaan serieuze plannen om de fierljepsport serieus te gaan bedrijven. Dat meldt dagblad De Gelderlander.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties