Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 april 2003.

Achtergrondzaterdag, 26 april 2003

Campagne tegen sociaal isolement van ouderen

Leeuwarden - Honderdduizenden ouderen slijten hun dagen in eenzaamheid. Hoe veel het er precies zijn, is door de aard van het probleem moeilijk te achterhalen. ,,Vaak kom je mensen in een sociaal isolement bij toeval op het spoor’’, zegt Gusta ter Veen van het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

Analysezaterdag, 26 april 2003

Virussen teisteren de wereld

Virussen domineerden het nieuws de afgelopen week. De vogelpest in Nederland is nog steeds niet onder controle. Het virus eiste zijn eerste menselijke slachtoffer: een dierenarts stierf aan de gevolgen van besmetting. Wereldwijd sterven dagelijks tientallen mensen aan die andere virus-epidemie: SARS. En ondertussen waart in Nederland ook de normale griep rond, die eveneens dodelijke slachtoffers eist.

Cultuurzaterdag, 26 april 2003

Ruim 11.000 euro ingezameld bij concerten Israëlkoor

Leeuwarden – Tijdens de concerten van Israëlkoor Fryslân is afgelopen seizoen ruim 11.000 euro gecollecteerd voor goede doelen. Dat heeft een woordvoerder van de werkgroep Christenen voor Israël deze week gemeld.

Cultuurzaterdag, 26 april 2003

De bliide sjongers zonder muziek

Kollum - Ze zingen altijd met veel enthousiasme, maar dat is binnenkort misschien voorbij. De bliide sjongers uit Kollum zitten over drie weken zonder toetsenist.

Economiezaterdag, 26 april 2003

Lagere koersen plagen pensioenfondsen

Toen alle beleggingsanalisten nog het domme idee hadden dat de bomen tot in de hemel groeiden, besloten de pensioenfondsen op grote schaal aandelen te kopen. Vermoedelijk hebben deze analisten zelden zo misgekleund als in de voorbije jaren van ongeremde koersstijgingen.

Economiezaterdag, 26 april 2003

Unieke school voor platbodemkapiteins

Uitwellingerga – De eerste officiële opleiding voor platbodemschipper in Nederland is vrijdagmiddag bij watersportcentrum De Wettergeus geopend. Dat maakte directeur Benno IJtsma bekend.

Economiezaterdag, 26 april 2003

Eerste garnalen in Zoutkamp ver onder de prijs

Zoutkamp – De eerste veiling van garnalen in Zoutkamp is vrijdag niet doorgegaan. Omdat de aangevoerde garnalen ver onder de streefprijs zouden worden verkocht, besloten de aanvoerders de schaaldiertjes niet op de markt te brengen. In afwachting van betere tijden wordt de aangevoerde vierduizend kilo garnalen ingevroren.

Hoofdartikelzaterdag, 26 april 2003

De oorlog is gewonnen, maar…

De Verenigde Staten hebben de klus snel geklaard. Langer dan was gehoopt, maar korter dan was gevreesd, heeft de ontmanteling van het wrede regime van Saddam Hussein geduurd.

Regiozaterdag, 26 april 2003

Een kinderwagen als bijzettafeltje

Sint Annaparochie – Een schoenpoetsapparaat van een oude kast. Een helikopter die gemaakt is van een strijkplank en een deel van een fiets. Een bijzettafel met het onderstel van een kinderwagen. Het staat allemaal in de soos van het asielzoekerscentrum (azc) in Sint Annaparochie.

Regiozaterdag, 26 april 2003

Resten nederzetting gevonden

Scharnegoutum - Bij Scharnegoutum zijn de resten van een nederzetting uit de eerste eeuwen van de jaartelling gevonden. Het gaat om één of twee boerderijen die aan de rand van een veengebied stonden. Het is een belangrijke vondst die echter niet uitgebreid onderzocht kan worden. De nederzetting werd ontdekt een maand nadat positief advies was uitgebracht over de rotonde die ter plaatse wordt aangelegd.

Regiozaterdag, 26 april 2003

Strijd om gunst toerist brandt weer los

Leeuwarden - Groningers en Friezen gaan elkaar onderling weer beconcurreren om de gunst van de ‘zakelijke toerist’. In deze strijd heeft de Stichting Promotie Leeuwarden/VVV (SPL/VVV) de eerste slag gewonnen met de overname van het Noord-Nederlands Bureau voor Zakelijk Toerisme (NZBT).

Regiozaterdag, 26 april 2003

Joodse werkkampen uit vergetelheid

Blesdijke/Elsloo – In Blesdijke en Elsloo zijn gisteren monumenten onthuld ter nagedachtenis aan de joodse werkkampen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik waren.

Regiozaterdag, 26 april 2003

Dokterswacht moet meer patiëntgericht

Leeuwarden – De artsen en doktersassistenten van Dokterswacht Friesland moeten meer patiëntgericht werken. De assistenten moeten worden bijgeschoold en de visites en doktersconsulten op de huisartsenpost moeten beter worden gepland.

Regiozaterdag, 26 april 2003

Het stille verdriet van de afstandsmoeder

Leeuwarden – Moeders die afstand hebben gedaan van hun kind doen bijna geen beroep op de hulpverlening. Ze verbijten hun verdriet in stilte.

Regiozaterdag, 26 april 2003

FNP haakt af; Fryslân houdt oude coalitie

Leeuwarden – De FNP neemt niet deel aan het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Fryslân. De verkiezingswinnaar kan niet instemmen met het bestuursakkoord waarover de oude coalitie van CDA, PvdA en VVD het vrijdag wél eens werd. Er wordt nu een college gevormd waarin CDA en PvdA elk twee of elk drie zetels krijgen, en de VVD één.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 april 2003

Mogen de hondjes de kruimels?

De encycliek Ecclesia de eucharistia die de paus op Witte Donderdag uitbracht, wordt vooral geprezen vanwege haar hoog mystieke gehalte, getuige de woorden van kerkhistoricus prof. dr P. Nissen en pastoor L. van Ulden ofm. in het Friesch Dagblad van respectievelijk 19 en 22 april. Filosofe Karin Melis vindt echter dat de encycliek nadrukkelijk niet in de geest Gods spreekt.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 april 2003

Gereformeerde Kerk Makkum viert 125-jarig bestaan

Makkum – In de gereformeerde kerk van Makkum vindt maandag (19.30 uur) een feestelijke gemeenteavond plaats in verband met het 125-jarig bestaan van de Gereformeerde Kerk Makkum.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 april 2003

‘Geloofsopvoeding moet je vooral zélf doen’

Bolsward - De dag dat je zoon of dochter in de kerkelijke gemeente wordt gedoopt is voor veel ouders een hoogtepunt. Maar hoe ga je verder na die bewuste zondag? Dan sta je er meestal alleen voor in de geloofsopvoeding, blijkt. De Gereformeerde Kerk van Bolsward hield dit kerkseizoen daarom de gesprekgroep ‘Dopen… en dan?’. Twee echtparen die meededen, vertellen over hun ervaringen.

Sportzaterdag, 26 april 2003

Cambuur kan ook zonder druk niet presteren

Leeuwarden - Met bijna het complete elftal waarmee trainer Rob McDonald komend seizoen verder moet, heeft Cambuur Leeuwarden het publiek vrijdagavond getrakteerd op weinig meer dan een potje zomeravondvoetbal. In een duel dat behalve het eerste kwartier verveelde, kregen beide ploegen een punt. Het slechte veld kreeg na afloop de schuld.

Sportzaterdag, 26 april 2003

‘Ik ben er nu 24 uur per dag mee bezig’

Harkema - Alwin Kooistra zit er heel ontspannen bij. De 29-jarige aanvoerder van Harkemase Boys liep op paasmaandag op Urk een enkelblessure op en zit sinds dinsdag in het gips.

Sportzaterdag, 26 april 2003

‘Earst frou en bern en dan Harkemase Boys’

Harkema - Afke van Doezum speelt buiten met haar kinderen, Fokke Weening vult de vakken bij de Poiesz, Jan van der Veen neemt een kijkje bij de gemeentewerkers, Leffert Nicolai en Hendrik van der Ploeg vegen het sportpark schoon en Taeke Spinder maait voor het eerst dit seizoen het gras voor zijn huis. Het lijkt een ochtend als alle andere voorjaarsochtenden in Harkema.

Weerzaterdag, 26 april 2003

Onstabiel

Vanmiddag is er een afwisseling van wolkenvelden, opklaringen en een enkele bui. In de onstabiele atmosfeer zou er ook een klap onweer bij kunnen zitten. Het wordt 17 graden en de zuidwestenwind is matig. Komende nacht vallen er meer buien met een grotere kans op onweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties