Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 26 mei 2003.

Bijschriftmaandag, 26 mei 2003

Gehoorzaamheid

Wellicht is dit één van de moeilijkste begrippen in ons leven: gehoorzaamheid.

Cultuurmaandag, 26 mei 2003

‘Kening Lear’: een wereldstuk

Als Tryater een stuk speelt uit de wereldliteratuur, krijgt het gezelschap doorgaans iets van een etalagegevoel tijdens de kerstdagen: kijk ons toch eens schitterend spelen! En het drama verliest het dan meestal van de voorstelling.

Cultuurmaandag, 26 mei 2003

Mullhouse unaniem winnaar Kleine Prijs van Sneek

Sneek – Mullhouse is zaterdag de winnaar geworden van de Kleine Prijs van Sneek. De band uit Drachten liet The Printers (Berlikum/Leeuwarden) achter zich. Als derde eindigde Lost Hound.

Cultuurmaandag, 26 mei 2003

Geslaagde comeback van Joe Jackson

Wanneer gearriveerde artiesten na zoveel jaar hun oorspronkelijke band weer uit de kast halen, belooft dat in het algemeen weinig goeds. Joe Jacksons nieuwe album Volume 4 , opgenomen in dezelfde samenstelling als zijn eerste drie albums ruim twintig jaar geleden, blijkt echter verrassend sterk. Ook het optreden vrijdagavond in een uitverkochte Oosterpoort te Groningen, bleek indrukwekkend.

Cultuurmaandag, 26 mei 2003

De Dijk krijgt publiek aan het dansen

,,Ik ben net 38 geworden en heb dit prachtige cadeau gekregen.’’ Huub van der Lubbe pakt een plastic gitaartje, terwijl Muziekcentrum Schaaf massaal het Lang zal hij leven inzet. De zanger en De Dijk zijn geliefd in Leeuwarden. In oktober vorig jaar speelde De Dijk voor een uitverkocht Schaaf, zaterdagavond was de zaal met duizend bezoekers opnieuw propvol en voor het optreden in dit najaar zijn ook al weer zo’n vijftig reserveringen gemaakt. Niet slecht voor een groep veertigers. En oh ja. Huub vierde vorige maand zijn vijftigste verjaardag.

Economiemaandag, 26 mei 2003

Broersma maakt doorstart

Leeuwarden - Er is een grote kans dat het failliete transportbedrijf Broersma in afgeslankte vorm een doorstart kan maken. Het bedrijf heeft vestigingen in Stroobos, Heerenveen en Bodegraven. Volgens curator R. Gustenhoven is het nog onduidelijk hoeveel werknemers met een doorstart kunnen blijven.

Hoofdartikelmaandag, 26 mei 2003

Loonmaatregel…

Handig was het niet, de opmerking van minister De Geus, toen hij de mogelijkheid van een loonmaatregel ter sprake bracht. Hij had kunnen weten dat de vakbonden zo’n terloopse, hypothetiserende opmerking als dreigement zouden opvatten. En door dreigementen worden de verhoudingen nooit beter.

Regiomaandag, 26 mei 2003

Van Maaren: veel Haagse bemoeienis met kwestie-Eringa

Leeuwarden - ‘Den Haag’ heeft zich volop bemoeid met de ‘kwestie Eringa’. Verschillende mensen hebben pogingen gedaan om het besluit van v de gemeente Leeuwarden om een trouwambtenaar te ontslaan, terug te draaien.

Regiomaandag, 26 mei 2003

Van Maaren: ‘Tijdens het stafoverleg zit ik alleen’

De verwachtingen waren hooggespannen toen Loekie van Maaren-van Balen in 1999 werd benoemd tot burgemeester van Leeuwarden. Een PvdA-vrouw, met ervaring als wethouder (Haarlem) en burgemeester (Weert). De verbintenis tussen Van Maaren en Leeuwarden was slechts van korte duur. In oktober 2001 werd ze weggestuurd omdat ze niet goed functioneerde. Zelf beweerde ze dat het conflict was ontstaan door een geheim rapport dat zij openbaar wilde maken in weerwil van de rest van het college. Van Maaren kondigde vrijwel direct aan een boek te publiceren over haar ervaringen in Leeuwarden. Ze heeft zich aan haar woord gehouden. Volgende week woensdag wordt haar boek Hoezo burgemeester; Ervaringen van de burgemeester van Leeuwarden 1999 - 2001 gepresenteerd in Den Haag. Vandaag een voorpublicatie van het gedeelte waarin Van Maaren schrijft over de kwestie-Eringa, de trouwambtenaar wier contract niet werd verlengd omdat ze weigert homohuwelijken te sluiten.

Regiomaandag, 26 mei 2003

Mogelijk tweede Fries in de Eerste Kamer

Leeuwarden – De onverwachte kans dat hij voor het CDA in de Eerste Kamer wordt gekozen, brengt Goutumer Henk Pruiksma in problemen met zijn dagelijks werk.

Regiomaandag, 26 mei 2003

‘De Psalmen zitten in mijn hart gegrift’

Nij Altoenae - Het christelijk onderwijs in Nij Altoenae en Oude- en Nieuwe Bildtdijk bestaat 100 jaar en dat was dit weekeinde reden voor een driedaags feest voor jong en oud. Voorafgaand aan een reünie op zaterdag, was er op vrijdag onder meer een spelletjesmiddag voor de kinderen.

Regiomaandag, 26 mei 2003

SP wil enquête over rol provincie bij ATF-ramp

Leeuwarden – De Socialistische Partij (SP) van Fryslân houdt het provinciebestuur volledig verantwoordelijk voor het ontstaan van de ramp bij afvalverwerker ATF, het huidige Van Gansewinkel, in Drachten.

Regiomaandag, 26 mei 2003

Friese politie wil eigen kluizen in discotheken

Leeuwarden – De politie wil in Leeuwarden en enkele omringende plaatsen een proef beginnen waarbij in horecagelegenheden kluizen worden geplaatst.

Regiomaandag, 26 mei 2003

Ziekenhuis Drachten gaat meer opereren

Drachten – Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat dit jaar 253 operaties extra uitvoeren. Hierover zijn afspraken gemaakt met zorgverzekeraar De Friesland. Patiënten hoeven nu minder vaak naar ziekenhuizen buiten de provincie.

Geloof & Kerkmaandag, 26 mei 2003

‘Islamitisch denken is wettisch’

Amsterdam - Islamieten staan buiten de discussie over normen en waarden. Dat komt omdat hun denken over ethiek traditioneel en wettisch is, en niet aangepast aan de postmoderne Nederlandse samenleving.

Geloof & Kerkmaandag, 26 mei 2003

Nieuwe leden voor VU-vereniging

Leeuwarden – Door een intensieve campagne heeft de Vereniging van de Vrije Universiteit (VU) vorig jaar ruim 1100 leden erbij gekregen. In de eerste maanden van dit jaar kwamen er nog eens 150 bij.

Sportmaandag, 26 mei 2003

Heerenveen rest nog één opdracht: winnen van Ajax

Heerenveen – Sportclub Heerenveen zal op Hemelvaartsdag ver boven zichzelf uit moeten steken om het seizoen toch nog positief af te sluiten. Na de simpele zege gistermiddag op het zielloze RBC Roosendaal rest de ploeg in de jacht op een ticket voor Europees voetbal nog slechts één opdracht: in de Arena winnen van Ajax. Dat deed Heerenveen nog nooit.

Sportmaandag, 26 mei 2003

Alleen de hoge hekken ontbreken nog

Katwijk – Topamateurvoetbal gaat meer en meer lijken op het betaalde voetbal. Niet alleen op het veld, waar spelers riante vergoedingen voor hun diensten krijgen, soms zo riant dat hun collega’s bij sommige profclubs er alleen maar jaloers op kunnen zijn.

Sportmaandag, 26 mei 2003

ONS Sneek: vizier op hoofdklasse

Heerenveen – Een week nadat ONS Sneek in Burgum rechtstreekse toetreding tot het voetbalwalhalla verspeelde, door de beslissingswedstrijd om het kampioenschap te verliezen van Oranje Nassau, staat het vizier weer op de hoofdklasse.

Sportmaandag, 26 mei 2003

‘Deelnemers Dartleague hebben buik vol van Barney-show’

Den Haag – De herindeling van de tweede ronde die woensdag plaatsvond nadat de nummers één en twee bij elkaar in de poule terechtkwamen, kan nog wel eens een vervelend staartje hebben voor de organisatie van de Internationale Dartsleague in Den Haag.

Sportmaandag, 26 mei 2003

Chris Wassenaar blijft in Dongjum op troon zitten

Dongjum – In de voorgaande twee edities was Chris Wassenaar in Dongjum koning geworden en gisteren mocht de reus uit Minnertsga voor de derde keer in successie plaatsnemen op de troon. Na de valse seizoenstart zegevierde hij met zijn vrije formatiematen Pieter van Tuinen en André Kuipers voor de derde keer op rij. ‘Dongjum’ is van Van Tuinen cs.

Sportmaandag, 26 mei 2003

Acrogym ‘boppeslach’ in Drachten

Drachten – Adonis in Drachten is een van de weinige gymnastiekverenigingen in Nederland die zich uitsluitend richt op acrogym. Zaterdag en zondag werd voor eigen publiek het resultaat van deze aanpak gedemonstreerd. Het nationaal kampioenschap betekende voor de Drachtster club vier titels, twee zilveren en een bronzen plak op en voor de organisatie was het NK een ‘boppeslach’.

Sportmaandag, 26 mei 2003

Niemand kan na Olympia’s Tour nog om Eelke van der Wal heen

Buchten - Joost Posthuma uit Hengelo heeft in het shirt van Rabobank de 51ste editie van Olympia’s Tour gewonnen. Van de 117 fietsers die vorige week zaterdag aan het vertrek stonden voor de etappekoers door Nederland, was Holwerder Eelke van der Wal de grootste verrassing.

Sportmaandag, 26 mei 2003

Jillert Annema moet van gewest team maken

Leeuwarden – Het schaatsgewest Friesland krijgt een geheel nieuwe structuur. Jillert Annema, voormalig fysiotherapeut van Sanex en TVM, is aangesteld als technisch trainerscoördinator. Het betreft een compleet nieuwe functie binnen het gewest.

Weermaandag, 26 mei 2003

Perioden met zon

Vanavond en vannacht blijft het droog met opklaringen en het kwik zakt tot rond 8 graden. De wind is zwak en komt uit het noordoosten. Morgen hebben we perioden met zon en de temperaturen komen te liggen rond 21 graden, bij een zwakke tot matige wind uit een noordoostelijke richting.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties