Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 26 mei 2009.

Cultuurdinsdag, 26 mei 2009

Joanne Hoekstra uit Buitenpost in finale dichtfestival

Buitenpost - Joanne Hoekstra uit Buitenpost staat met haar gedicht Tomatensoep in de finale van de landelijke dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar 2009. De dertienjarige scholiere van het Gomarus College neemt het zaterdag in De Oosterpoort in Groningen op tegen negen andere finalisten. Dat heeft de stichting Doe Maar Dicht Maar bekendgemaakt.

Cultuurdinsdag, 26 mei 2009

‘Terminator 4’ zaterdagnacht al te zien in Drachten

Drachten - De Bios in Drachten komt komend weekend met een nachtelijk voorpremičre van Terminator Salvation, het vierde deel in de The Terminator-saga. De film wordt zaterdag om 22.30 uur in de Drachtster bioscoop vertoond. Volgende week woensdag is de officiële Nederlandse premičre van de film.

Economiedinsdag, 26 mei 2009

NOM investeert in Groninger bedrijf Netwiz BV

Groningen - De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) investeert in het Groninger technologiebedrijf Netwiz BV. Met dit geld kan Netwiz zijn ambities ontplooien op het gebied van Enterprise Search, een technologie waarmee je gemakkelijk informatie binnen verschillende informatiesystemen kunt doorzoeken. Dat hebben de bedrijven bekendgemaakt.

Economiedinsdag, 26 mei 2009

Fryslân Marketing gaat zich richten op zakelijke gasten

Leeuwarden - Fryslân wil zich meer gaan richten op de zakelijke reiziger. Fryslân Marketing heeft daarom in samenwerking met diverse hotels, congrescentra en organisatiebureaus een nieuwe brochure ontwikkeld ‘Friesland zakelijk gezien’ en een website: www.beleeffrieslandzakelijk.nl.

Hoofdartikeldinsdag, 26 mei 2009

Millecam, Jomanda...

Het proces tegen de ‘genezers‘ rondom de actrice Sylvia Millecam heeft de aandacht weer eens gevestigd op de alternatieve geneeswijzen. In kranten, voor radio en televisie worden verhalen verteld over de onzin van bijvoorbeeld de praktijk van Jomanda. Deze vrouw zegt een medium te zijn; ze krijgt berichten ‘van de andere kant’ en kan naar eigen zeggen water instralen zodat dit geneeskrachtig wordt.

Regiodinsdag, 26 mei 2009

Boeren alleen met rijbewijs op de tractor

Leeuwarden - Het is de bedoeling dat er in Fryslân een netwerk komt van openbare wegen waarop zwaar landbouwverkeer wordt toegestaan. Op diverse plaatsen moeten daartoe inhaalstroken komen. Er zijn wel voorwaarden: rijbewijs-, kenteken- en APK-plicht voor de voertuigen.

Regiodinsdag, 26 mei 2009

Fryslân heeft weinig hinder van noodweer

Leeuwarden - Door het onweer is vannacht brand uitgebroken in twee huizen in Fryslân. Voor de rest bleef de overlast beperkt tot wateroverlast en verkeershinder.

Regiodinsdag, 26 mei 2009

Plezier maken, en nooit lang boos blijven

Oosterbierum - Het geheim van een goed huwelijk? Plezier maken, en nooit lang boos op elkaar blijven, zeggen Freerk Idzenga (94) en Clara Hoekstra (91). Het paar was gisteren zeventig jaar getrouwd en vierde dat heugelijke feit in dorpshuis It Mienskar in Oosterbierum.

Regiodinsdag, 26 mei 2009

Zo’n dertig keer per jaar tbc in Fryslân

Leeuwarden - Bij een vader en zoon uit Heerenveen is tuberculose geconstateerd. Aanleiding voor GGD Fryslân medeleerlingen van de jongen te waarschuwen. Tbc is namelijk in sommige gevallen een ernstige ziekte, en soms ook nog besmettelijk.

Regiodinsdag, 26 mei 2009

Zelfs geen stress voor het moeilijkste vak

Leeuwarden - Ruim 7900 Friese scholieren zitten op dit moment midden in de eindexamentijd. Het Friesch Dagblad volgt er vijf. Vandaag: Dana Drenthe (16) uit Feanwâlden. Zij doet vmbo-eindexamen op De Saad in Damwâld.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 mei 2009

Hoe worden kerk en moskee goede buur?

In 2007 werd een omvangrijk document de wereld rondgestuurd met de titel A Common Word (een gezamelijk woord). Het was opgesteld door 138 moslimgeleerden van over de hele wereld. Onlangs bespraken vertegenwoordigers van diverse keken en organisaties uit Nederland dit stuk voor het eerst.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 mei 2009

A Common Word voor theologisch Nederland

De vraag die de voorbereidingscommissie mij stelde luidt: op welke manier is A Common Word ontvangen door Nederlandse theologen, die staan in de traditie van de dialectische theologie?

Geloof & Kerkdinsdag, 26 mei 2009

De uitdaging van A Common Word

Een van de grootste uitdagingen voor de kerk in relatie tot de islam is aan de ene kant het vasthouden aan de uniciteit van Christus en aan de andere kant het streven naar vrede in deze wereld.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 mei 2009

Een rooms-katholieke visie op de relatie met moslims

Er is mij gevraagd kort (niet meer dan tien minuten) een rooms-katholieke visie te geven op de relatie met moslims. Gezien het korte tijdsbestek zal ik mijn bijdrage in vier punten samenvatten.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 mei 2009

A Common Word als startpunt voor verdere dialoog

Verschil of overeenkomst?

Geloof & Kerkdinsdag, 26 mei 2009

Veranderen doet pijn

Het was een zwarte week voor de GGZ Friesland. 212 Medewerkers kregen te horen dat hun functie ‘boventallig’ was en dat er geprobeerd zal worden om hen elders in de organisatie te plaatsen. Er zijn grote tekorten ontstaan en de GGZ heeft daar te laat en te traag op gereageerd. De bui hing er al een tijdje. Vorig jaar werd duidelijk dat er echt ingrijpend moest worden bezuinigd. Tijdelijke contracten werden niet meer verlengd, poolers en uitzendkrachten niet langer opgeroepen. Hetzelfde werk moet door minder mensen, beter worden uitgevoerd. Een aantal ondersteunende activiteiten wordt geschrapt, zoals de kapper, de pedicure en de fysiotherapeut. De sector die het zwaarst getroffen wordt is de divisie meervoudige zorg, de langdurige psychiatrie.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Cambuur op drempel van de eredivisie

Leeuwarden - Cambuur staat op de drempel van de eredivi-sie. In een kolkend Cambuur stadion werd gisteravond de derde en beslissende wedstrijd tegen Zwolle gewonnen. Roda JC is in de finale van de play-offs de favoriet, weet trainer Stanley Menzo. ,,Zij hebben de betere spelers, maar wij zitten in een flow.”

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Bij Cambuur zijn ze ’t eens: niks te verliezen, en alles te winnen

Leeuwarden - ‘Tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één...’ En weg waren de spelers van SC Cambuur gisteravond. Na een ererondje en een feestje op het veld met de supporters, kwam er een toegift. Nadat ze al in de catacomben waren, nog eenmaal in volle sprint richting de Noordtribune en de fanatieke aanhang. Buikschuivend en wel werd de zege op FC Zwolle gevierd. En wat te denken van de nieuwe tegenstander Roda JC, dat donderdag op eigen veld de opponent is? ,,Niets te verliezen, alles te winnen”, verwoordde middenvelder Paul Beekmans het gevoel van velen.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Robbeneiland als een eiland van sport en spel

Robbeneiland, twaalf kilometer uit de kust van Kaapstad, heeft van 1959 tot 1991 dienst gedaan als extra beveiligde gevangenis van het Zuid-Afrikaanse regime voor antiapartheidsactivisten. De gevangenen werden onderdrukt en gefolterd, en moesten uitputtende dwangarbeid verrichten. Geen omstandigheden om met sport bezig te zijn, zou je denken. Maar het tegendeel blijkt het geval: de gevangenen hebben op Robbeneiland bijna twintig jaar lang een voetbalcompetitie georganiseerd, met strikte toepassing van de FIFA-reglementen.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Bak Nielsen debuteert in Deense selectie

Heerenveen Kristian Bak Nielsen heeft een uitnodiging van de Deense bondscoach Morten Olsen ontvangen voor het WK-kwalificatieduel met Zweden op 6 juni. De mandekker van sc Heerenveen debuteert daarmee in de nationale selectie van Denemarken. Bak Nielsen keerde begin dit seizoen terug van een zware blessure en groeide naarmate het seizoen vorderde uit tot steunpilaar van de ploeg.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Finale Heerenveen A1 in Hoogezand

Heerenveen De bekerfinale tussen de A1-jeugd van sc Heerenveen en FC Volendam wordt op zaterdag 6 juni op het terrein van VV Hoogezand in Hoogezand-Sappermeer gespeeld. De wedstrijd begint om 18.00 uur.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

SC Cambuur oefent tegen Panathinaikos

Leeuwarden SC Cambuur speelt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een oefenwedstrijd tegen de Griekse topclub Panathinaikos. Het duel tegen de ploeg van de Nederlandse trainer Henk ten Cate wordt op 18 juli in het Cambuurstadion gespeeld.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

FC Zwolle breekt record

Leeuwarden Promotie naar de eredivisie zit er niet meer, maar FC Zwolle brak gisteravond in het play-off duel tegen SC Cambuur wel een record. Het duel in Leeuwarden was het 78e duel in de nacompetitie voor FC Zwolle en daarmee is de ploeg van trainer Jan Everse koploper. Tot gisteravond deelde FC Zwolle de koppositie met VVV-Venlo, de kampioen van de eerste divisie.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Ronde van Beetsterzwaag afgelast

Beetsterzwaag De wielerronde van Beetsterzwaag gaat volgende week woensdag niet door. De wedstrijdorganisatie van wielervereniging Drachten is teleurgesteld in het aantal deelnemers - 37 - dat zich tot dusver heeft aangemeld. De wielerronde van Beetsterzwaag had zware concurrentie van de 24e editie van Parel van de Veluwe, een wielerklassieker die volgende week woensdag eveneens wordt verreden.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Van der Mei debuteert in Oranje

Makkinga Bondscoach Rob Ehrens heeft amazone Nathalie van der Mei uit Makkinga geselecteerd voor tweede wedstrijd van de Meydan FEI Nations Cup volgende week vrijdag in Rome. Het is voor Van der Mei de eerste keer dat ze voor het ‘eerste’ oranje kwartet werd geselecteerd. Van der Mei neemt Heechhiems Springtime mee naar Rome. Ze is met een ijzersterk seizoen bezig. Vorige week was ze in Kopenhagen nog dubbel foutloos in de landenwedstrijd en won ze de Grote Prijs, na op het NK als tweede te zijn geëindigd.

Sportdinsdag, 26 mei 2009

Kaarten Cambuur - Roda JC na 2 uur uitverkocht

Leeuwarden De kaarten voor de finale van de play-offs om een plaats in de eredivisie tussen Cambuur Leeuwarden en Roda JC waren vanochtend binnen twee en een half uur uitverkocht. De clubs spelen donderdag in Leeuwarden tegen elkaar. Volgens directeur Alex Pama van Cambuur zijn alle records van Cambuur gebroken. ,,Normaal gesproken verkopen we voor een wedstrijd ongeveer achtduizend kaarten nu zijn het er 10.200.'' Bij de vorige play-off wedstrijden van Cambuur waren de kaarten ook uitverkocht. ,,Maar dat ging toen niet zo snel als nu, we hadden wel 15.000 kaarten kunnen verkopen.'' Donderdag en zondag wordt bepaald of Cambuur Leeuwarden of Roda JC volgend seizoen in de eredivisie speelt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties