Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 juni 2009.

Cultuurvrijdag, 26 juni 2009

Ontwerpen vier tieners uitgevoerd in servies

Leeuwarden - De ontwerpwedstrijd Scherven & Geluk van Keramiekmuseum Princessehof heeft vier winnaars opgeleverd. De animo bij leerlingen uit het voortgezet onderwijs om een huwelijkskoffie- of theepot te ontwerpen was zo groot, dat het Leeuwarder museum besloot meerdere prijswinnaars te kiezen.

Economievrijdag, 26 juni 2009

Zwemles voor kinderen kan veel persoonlijker

Kollum - Het enthousiasme en een nieuw zwembadconcept heeft de ondernemers van Zwemcentrum Kollum veel succes opgeleverd. Als particulier zwembad draait de organisatie zonder gemeentelijke subsidie. ,,We onderscheiden ons in de persoonlijke aandacht voor de mensen die hier les krijgen”, zegt eigenaar Hans Pantjes (62). ,,Zo werken we met groepjes van maximaal vijf kinderen in een bad van veertien bij zes meter en een temperatuur van 32 graden.” Wekelijks trekt het bad ruim duizend bezoekers.

Hoofdartikelvrijdag, 26 juni 2009

Gevaar op zee...

Het romantische is inmiddels ruimschoots verdwenen van het fenomeen piraat. Lange tijd werden piraten geassocieerd met mannen met ooglapjes en houten poten die in een ver verleden de wereldzeeën onveilig maakten. Dat is er wel van af, nu vanuit Somalië bootjes met overvallers schepen aanvallen.

Regiovrijdag, 26 juni 2009

Bij Van Harte worden ontzettend verschillende mensen vrienden

Leeuwarden - Met een benefietconcert op het Oldehoofsterkerkhof probeerde Van Harte Resto in Leeuwarden gistermiddag en -avond te redden wat er te redden valt. Als er niet snel geld binnenkomt, valt het doek voor het sociale restaurant. Zo’n zeventig mensen die juist zo opbloeiden van samen eten, verliezen dan hun stek.

Regiovrijdag, 26 juni 2009

Kerkhof Mirns verdient een goed hek

Mirns - Zo nu en dan worden grafdelvers tijdens hun werk op het kerkhof in Mirns herinnerd aan de Tweede Wereldoorlog. Bij het delven van graven komen medewerkers van de begrafenisvereniging in Mirns een enkele keer restanten tegen van de Amerikaanse bommenwerper, die daar op 22 december 1943 neerstortte.

Regiovrijdag, 26 juni 2009

Krimp maakt gemeente niet armer

Leeuwarden - Tegen de verwachting in zullen gemeenten in hun financiën geen gevolgen ondervinden van een krimpende bevolking. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de FNP en de Onafhankelijke Senaatsfractie is gedaan.

Regiovrijdag, 26 juni 2009

‘Peilbesluit pas na grondig onderzoek’

Leeuwarden - De beslissing over een hoger waterpeil in het IJsselmeer moet binnen een paar jaar genomen worden, vindt oud-minister Veerman. In het plan van zijn Deltacommissie is sprake van een stijging met 1,5 meter. Friese overheden dringen juist aan op langdurig en grondig onderzoek naar het effect van zo’n ingreep.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 juni 2009

‘Omzeil in de dialoog niet je eigen identiteit’

Utrecht - Dialoog om de dialoog heeft geen zin. Wees concreet in contact met andersgelovenden en omzeil niet je eigen identiteit. Dat is de boodschap van de Protestantse Kerk in Nederland in de handreiking Verder dan de dialoog, die gisteren op een symposium in Utrecht werd gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA).

Geloof & Kerkvrijdag, 26 juni 2009

Nieuwe beweging China omarmt christendom

Amersfoort - Op universiteiten in China is een groep intellectuelen die zich interesseren voor het christendom. Ze worden de ‘Cultural Christians’ genoemd. Of die groep er over vijftien jaar nog is, is niet te voorspellen aldus dr. Christian Wollmann. Maar het is wel iets wat in Nederland gevolgd moet worden, want als er wat in China gebeurt kun je er maar beter bij zijn.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 juni 2009

‘Wij kiezen voor eenheid’

Wij kiezen voor eenheid omdat Christus niet gedeeld is. Christus heeft de muren afgebroken die mensen gescheiden houden. Als Christus muren heeft afgebroken, mogen wij ze niet oprichten. Wij kiezen voor eenheid omdat Christus heeft gebeden: ‘opdat zij één zijn’ (Joh. 17:22).

Geloof & Kerkvrijdag, 26 juni 2009

‘Oecumene van de Geest is niet te sturen’

Hilversum - Met gezamenlijk eten, onderling gesprek en gebed werd donderdag in Hilversum het startsein gegeven voor het Manifest voor Eenheid. Een initiatief van verschillende kerkelijk leiders die geloven dat er alleen toekomst is voor het christendom in Nederland als ze gezamenlijk optrekken.

Sportvrijdag, 26 juni 2009

Belgisch avontuur voor Deekman

Heerenveen Donovan Deekman vertrekt definitief naar het Belgische Lokeren. De aanvaller, die volgende week 21 jaar wordt, tekent voor drie jaar met een optie tot verlenging van één jaar bij de nummer zeven van België van het vorige seizoen. Deekman stond twee jaar onder contract bij Heerenveen. De snelle aanvaller kwam slechts tot één optreden in de hoofdmacht. In het thuisduel vorig seizoen tegen ADO Den Haag (2-2) kwam Deekman een kwartier minuten voor tijd in het veld voor Patrik Ingelsten.

Sportvrijdag, 26 juni 2009

Westra langer bij Vacansoleil

Mûnein Lieuwe Westra uit Mûnein heeft zijn contract bij de Nederlandse wielerploeg Vancansoleil verlengd tot en met 2011. De 26-jarige Westra - die nog een contract had tot eind 2010 - wordt met de nieuwe verbintenis beloond voor zijn prestaties dit seizoen. De Mûneinder boekte dit kalenderjaar, zijn eerste als professional, al drie zeges. Westra won de Omloop van de Alblasserwaard, de eerste etappe van Tour de Picardie en het eindklassement van die Franse etappekoers. Ook Westra’s ploeggenoot Björn Leukemans verlengde zijn contract tot 2011. De 31-jarige Belg behaalde tijdens de Ster des Bessèges de eerste zege van de nieuwe Nederlandse ploeg. Leukemans eindigde als vijfde in de Brabantse Pijl en kwam als achtste over de streep bij de Ronde van Vlaanderen.

Sportvrijdag, 26 juni 2009

Wjelsryp en Easterlittens naar de finale

Easterlittens Wjelsryp en Easterlittens zijn de finalisten bij het open Fries kampioenschap Jeu de Pelote. In Easterlittens nam Wjelsryp in de eerste halve finale gisteren tegen Winsum een 3-1 voorsprong. Maar de Winsumers knokten zich terug in de wedstrijd, die gelijk op ging en pas op 8-7 zijn beslag kreeg. Het gastdorp nam tegen Makkum een snelle 4-0 voorsprong. Na een dipje bij Easterlittens werd de tweede halve finale met 8-4 soeverein uitgespeeld.

Sportvrijdag, 26 juni 2009

Cambuur opent seizoen tegen De Graafschap

Leeuwarden - Cambuur begint het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Dat is de uitkomst van de nieuwe opzet van het programma van de eerste divisie waarin nu ook Fortuna Sittard is opgenomen. In de eerste versie van het programma ontbraken de Limburgers omdat de voetbalbond KNVB de club de licentie had ontnomen, maar de rechter bepaalde hierin anders.

Sportvrijdag, 26 juni 2009

Er is behoefte aan coaches en zeker niet alleen in de sport

Heerenveen - Foppe de Haan geldt in ons land als een voorbeeldcoach. Net als Joop Alberda en Guus Hiddink overigens. En daar schort het nog wel eens aan, zei Tjalling van den Berg gistermiddag bij de presentatie van het boek Coachen: vinden - binden - scoren, dat hij samen met drs. Ruben Bakema schreef. ,,Er is behoefte aan coaches en niet alleen in de sport. Maar ook in het bedrijfsleven.’’

Sportvrijdag, 26 juni 2009

Fries dammen met toptoernooi terug naar haar roots

Franeker - Op 24 juni 1591 werd de eerste steen gelegd van het stadhuis van Franeker. Gisteravond, 418 jaar en één dag later, was het de beurt aan burgemeester Marian Haveman van Franekeradeel, om op dezelfde locatie de eerste (dam)steen te verschuiven. Dat was de openingshandeling van het eerste grootmeestertoernooi Fries dammen. Een betere locatie voor de noviteit is haast ondenkbaar.

Sportvrijdag, 26 juni 2009

De Haan terug bij Heerenveen als senior coach

Heerenveen - Foppe de Haan keert komend seizoen terug bij sc Heerenveen. De vandaag 66 jaar geworden oefenmeester gaat bij de Friese club, waar hij in de Raad van Commissarissen zat, aan de slag als talententrainer bij het belofteteam. Zelf spreekt De Haan liever van de functie ‘senior coach’. Het gaat om een contract voor één jaar.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties