Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 26 juli 2006.

Bijschriftwoensdag, 26 juli 2006

Rust


Economiewoensdag, 26 juli 2006

Paques levert systeem papierfabriek Mexico

Balk - Het bedrijf Paques uit Balk heeft met de installatie van een zuiveringssysteem aan papierfabriek Empaques Modernos in Mexico een primeur binnengehaald. Met het systeem kan onder andere biogas worden hergebruikt. De energie zal worden gebruikt voor de opwekking van stoom in de fabriek voor de verwerking van papier. Daardoor kunnen de kosten voor aardgas worden teruggedrongen.

Economiewoensdag, 26 juli 2006

Opbrengst bieten lager door droogte

Bergen op Zoom - De opbrengstverwachting van de suikerbieten is lager door de droogte en de hoge temperatuur. Volgens het onderzoeksinstituut voor de suikerbietenteelt IRS heeft het tropische weer van de afgelopen weken ,,een zowel positieve als negatieve invloed op de suiker­bieten gehad”. Volgens het IRS komt de opbrengstverwachting uit op 10,6 ton suiker per hectare. De huidige opbrengstverwachting is hoger dan het tienjarig gemiddelde (8 procent), maar minder dan de record­opbrengst van vorig jaar (min 5 procent). In Noord-Fryslân komt de verwachte opbrengst uit rond de 10,6 ton suiker per hectare. De hoogste opbrengsten worden zoals altijd verwacht in de Flevopolders (twaalf tot dertien ton per hectare). Bieten hebben nog minder last van de warmte doordat ze een langere wortel hebben dan de meeste andere gewassen.

Economiewoensdag, 26 juli 2006

Boerderij in Oentsjerk als bedrijventerrein

Oentsjerk – Op het moment dat Gerk en Antsje Postma in Gytsjerk alles met hun nieuwe huis op orde hebben, valt de beslissing om een eigen bedrijf te beginnen in een voormalige boerderij van PTC+ (beter bekend als de praktijkschool in Oentsjerk). ,,Ik heb altijd al een onderneming willen hebben en de kans deed zich nu voor. Een boerderij met veel ruimte met de mogelijkheid om er een ‘bedriuwenpleats’ in te beginnen”, vertelt Gerk. De boerderij wordt omgebouwd zodat verschillende bedrijfjes een ruimte in de boerderij kunnen huren. Daarbij is er dagopvang voor mensen met een beperking. Grootschalige agrarische activiteiten zijn er niet meer.

Hoofdartikelwoensdag, 26 juli 2006

Darfur zonder tv-camera’s...

De bloedige onderdrukking van de zwarte bevolking in het Sudanese Darfur wordt wel een ‘sluipende genocide’ genoemd, of ‘Rwanda in slow motion’. De door de islamitische machthebbers in Khartum gesteunde Arabische Janjaweed-milities vermoorden de inwoners van Darfur, branden hun dorpen plat en hebben al twee miljoen mensen op de vlucht doen slaan naar het buurland Tsjaad. In de afgelopen drie jaar zijn er 300.000 doden gevallen.

Regiowoensdag, 26 juli 2006

Horeca klaagt over tappen in dorpshuizen

Leeuwarden - Het aantal klachten over oneerlijke concurrentie in de horeca stijgt. Bij Horeca Nederland zijn dit jaar vanuit Fryslân twintig klachten binnengekomen. Het gaat om klachten over ’paracommerciële’ instellingen, zoals dorpshuizen en clubgebouwen, waar alcoholische drank wordt geschonken op momenten dat dat niet is toegestaan.

Regiowoensdag, 26 juli 2006

Instellingen zoeken samen naar personeel

Leeuwarden - De grotere zorginstellingen in Fryslân zoeken samen naar mogelijkheden om een dreigend personeeltekort het hoofd te bieden. Onder de naam Werkgroep Arbeidsmarktmonitoring hebben ze sinds dit jaar een soort kopgroep gevormd die als eerste ontwikkelingen moet oppikken en aanpakken. Het zijn het MCL, GGZ Fryslân, Palet, Talant en Thuiszorg Zuidwest-Friesland.

Regiowoensdag, 26 juli 2006

Minder boten Sneekweek

Sneek - Het aantal deelnemers aan de Sneekweek is dit jaar lager dan voorgaande wedstrijdjaren. Op dit moment staat het aantal inschrijvingen op 703. Vorig jaar verschenen er tweehonderd deelnemers meer aan de start. De organisatie wijt het verlies aan de concurrentie van andere grote, internationale wedstrijden.

Geloof & Kerkwoensdag, 26 juli 2006

Een clown in de kerk van Nijmegen

Nijmegen - Tegen het einde van het studiejaar houdt het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen een mystieke week. Daarin wordt met de studenten gedurende vier dagen stilgestaan bij een mystieke auteur of een mystiek thema. Een wel heel opvallende bijdrage kwam dit jaar van Tom Westerman, die de studie geestelijke begeleiding volgt. In zijn vrije tijd treedt hij regelmatig op als clown. In de hoedanigheid gaf hij tijdens de mystieke week een voorstelling. Frits Mertens doet verslag.

Weerwoensdag, 26 juli 2006

Tropisch

Vanmiddag is het tropisch warm met een maximum temperatuur van rond of iets boven de 30 graden. Ook op de Wadden is het met 28 graden zeer warm. De oostenwind is zwak tot matig. Later vandaag en vanavond is er een kleine kans op een enkele regen of onweersbui.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties